ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΚΥΦΕΤ
Αποκαλυπτικές οι εικόνες που αντίκρισαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό φωτογραφίας
Αποκαλυπτικές οι εικόνες που αντίκρισαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό φωτογραφίας
Η ανακάλυψη αρχαιοτήτων στο βυθό της Θάσου, που πιθανόν θα αλλάξουν την ιστορία του νησιού, είναι μια από τις εντυπωσιακές εικόνες που αντίκρισαν οι συμμετέχοντες στο διεθνή διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας.
Το διαγωνισμό διοργάνωσε στο "σμαραγδένιο νησί" το πανελλήνιο κέντρο υποβρύχιας φωτογραφίας - έρευνας και τεχνολογίας (ΠΚΥΦΕΤ).
"Είμαστε σίγουροι πως υπάρχει μια πόλη στο βυθό, 5 μίλια νοτίως της Θάσου. Απομένει να γίνει ειδική κατάδυση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να τη φωτογραφίσουμε. Ίσως εδώ να βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΚΥΦΕΤ Γιάννης Σταματιάδης.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων έγινε στο νησί, παρουσία πλήθος φωτογράφων αλλά και των τοπικών αρχών του νησιού.
"Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η επιλογή των καλύτερων υποβρύχιων φωτογράφων, οι οποίοι θα φωτογράφιζαν τον υποβρύχιο χώρο του νησιού, καθώς επίσης, σε κάποιες περιοχές, και το χερσαίο χώρο στη Θάσο. Η επιστημονική και περιβαλλοντική επιτροπή του ΠΚΥΦΕΤ, σε συνεργασία με φορείς της Καβάλας, θα μελετήσουν το φωτογραφικό υλικό, ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προστασία του περιβάλλοντος", σημείωσε ο κ. Σταματιάδης.
Ο ίδιος επισήμανε πως η επιλογή των βραβευθέντων έγινε έπειτα από σκληρό ανταγωνισμό, αφού η επιτροπή δυσκολεύτηκε να λάβει αποφάσεις, καθώς όλες οι συμμετοχές ήταν ισάξιες.
Πρώτος στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε ο Λούις Τσιακίρος, ένας Κύπριος επαγγελματίας καταδύτης - φωτογράφος με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Δεύτερος κατετάγη ο Γιώργος Ρηγούτσος, από τη Σύρο, που όμως έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία, "Άνθρωπος και θάλασσα", ενώ τρίτος στη γενική κατάταξη ήταν ο Ηλίας Σιδηράς, από τη Λάρισα, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία, "Μακροφωτογραφία. Την τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης κατέλαβε η Αντιγόνη Δηλαντώνη, από τη Θεσσαλονίκη, που πήρε, ωστόσο, την πρώτη θέση στην κατηγορία, "Φωτογραφία τοπίου".
Όλοι οι φωτογράφοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το βυθό του νησιού, όπου, όπως εξομολογήθηκαν, αντίκρισαν εικόνες μοναδικής ομορφιάς.
Στη διάρκεια της φωτογράφησης, οι δύτες εντυπωσιάστηκαν από μια πηγή με ζεστό γλυκό νερό που ανακάλυψαν και φωτογράφησαν πολλά ψάρια, κοράλλια και άλλα θαλάσσια είδη.
Τόνισαν δε με έμφαση πως, αν και επισκέφτηκαν πολλά σημεία της Ελλάδας στη διάρκεια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης με την υποβρύχια φωτογραφία, είναι η πρώτη φορά που συναντούν έναν τόσο πλούσιο βυθό.
Τις τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία απένειμαν ο βουλευτής Καβάλας, Δημήτρης Παπουτσής, ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Μερέσης, ο αντινομάρχης και γιατρός της υπερβαρικής, που συνόδευε τους δύτες, Θανάσης Βαφειάδης και ο νομαρχιακός σύμβουλος, Μηνάς Βλαστάρης.
Για την προσφορά και τη βοήθειά τους στο Κέντρο, τιμήθηκαν ο εκπαιδευτής αυτοδυτών του Καταδυτικού Κέντρου Μακεδονία, Θεοφάνης Ματανάς, καθώς και οι δημοσιογράφοι Βιβή Σοφιανού και Μάκης Λιόλιος.
Πηγή: Χρόνος
3 σχόλια:
Παιδια,μην λεει ο καθενας οτι θελει.Η Ατλαντιδα βρισκεται εκει που την περιγραφει ο Πλατωνας,''περα απο τον μεγαλο ωκεανο''.Τα υπολοιπα ειναι 'επεα πτεροεντα'.
Συμφωνούμε απόλυτα φίλε.
Είναι εντελώς λανθασμένη η συσχέτιση της βυθισμένης πόλης έξω από τη Θάσο, με την Ατλαντίδα.
Το δημοσιεύσαμε διότι παρουσιάζει ενδιαφέρον η βυθισμένη αρχαία πόλη έξω από την Θάσο.
Οκ παιδια.Να'στε καλα.
Δημοσίευση σχολίου