Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009
Οι προβλέψεις των ειδικών αναλυτικά για τις περιφέρειες
Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος έχει αποδείξει ότι επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις σε τοπικό επίπεδο που σχετίζονται με τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα στην επικράτεια. Εκπλήξεις που μπορούν να γίνουν απρόβλεπτες σε περίπτωση εισόδου ενός επιπλέον (έκτου) σχηματισμού στη Βουλή.
Σε μια τέτοια περίπτωση όλες οι προβλέψεις που ακολουθούν τελούν υπό την αίρεση ότι το κόμμα αυτό θα αποσπάσει τουλάχιστον 8 έδρες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας κυρίως εις βάρος του πρώτου, με την αυτοδυναμία να καθίσταται εκ των πραγμάτων επισφαλής. Ας δούμε τις προβλέψεις των ειδικών βάσει των γνωστών «παραδοχών», αλλά και των «ιδιορρυθμιών» του εκλογικού νόμου.
Μονοεδρικές περιφέρειες
(Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμος, Φωκίδα)
Τις κερδίζει όποιος πλειοψηφεί σε κάθε νομό. Στις εκλογές του 2007 η Ν.Δ. έχασε μόνο τη Ζάκυνθο και την Ευρυτανία, αλλά στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ επικράτησε σε όλες πλην Φωκίδας.
2εδρικές περιφέρειες
(Καστοριά, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίος)
Προεξοφλείται ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα μοιραστούν από 1 έδρα.
3εδρικές περιφέρειες
(Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβος, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική)
Μείζονα ρόλο έχει το τοπικό ποσοστό. Το πρώτο κόμμα θα κερδίσει 2 έδρες και το δεύτερο 1. Η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είχε το προβάδισμα σε Αργολίδα, Αρτα, Δράμα, Κιλκίς, Λακωνία και Χαλκιδική και το ΠΑΣΟΚ σε Αρκαδία, Κυκλάδες, Ξάνθη και Ροδόπη. Στη Λέσβο και την Κέρκυρα το ΚΚΕ «έκλεψε» το 2007 μία έδρα από τον πρώτο και ενδεχομένως θα το επαναλάβει.
4εδρικές περιφέρειες
(Βοιωτία, Εβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Πέλλα, Πιερία, Χανιά)
Το κόμμα που θα πλειοψηφήσει στην επικράτεια θα αποσπάσει 3 έδρες έναντι 1 του δεύτερου. Αν η διαφορά είναι μικρή το αποτέλεσμα μπορεί σε κάποιες να γίνει 2-2.
5εδρικές περιφέρειες
(Δωδεκάνησα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Μαγνησία, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα)
Το πλεονέκτημα στην επικράτεια ισχύει με το «σκορ» να αναμένεται 3-2 υπέρ του πρώτου, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να γίνει και 4-1. Πιθανολογείται ότι θα προκύψουν εξαιρέσεις, με το ΚΚΕ να διεκδικεί έδρα στη Θεσσαλία ή και τα Γιάννενα σε βάρος του πρώτου.
6εδρικές περιφέρειες
(Α΄ Πειραιά, Εύβοια, Ηλεία)
Στην Ηλεία αναμένεται να επαναληφθεί το 4-2 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για την Εύβοια στην οποία ωστόσο διεκδικεί έδρα το ΚΚΕ ή ο ΛΑΟΣ σε βάρος του πρώτου. Στην Α΄ Πειραιά λόγω των εκλογικών παραδοξοτήτων αναμένεται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κερδίσουν από 2 έδρες και από 1 τα κόμματα με το χαμηλότερο ποσοστό στη Βουλή.
7εδρικές περιφέρειες
(Β΄ Θεσσαλονίκης, Σέρρες)
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης παραδοσιακά οι μικροί «αποσπούν» από μία έδρα με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να μοιράζονται τις υπόλοιπες. Στις Σέρρες αν η Ν.Δ. χάσει την επικράτεια θα περιοριστεί σε 3 έδρες, με το ΛΑΟΣ να διατηρεί 1 και το ΠΑΣΟΚ 3.
8εδρικές περιφέρειες
(Αιτωλοακαρνανία, Β΄ Πειραιά, Λάρισα, Ηράκλειο)
Στην Αιτωλοακαρνανία το σκορ αναμένεται σε 4-3-1 υπέρ του πρώτου στη χώρα με το ΚΚΕ να κρατά 1 έδρα. Στη Β΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών 3 έδρες, έναντι 2 της Ν.Δ. με τους μικρούς να κερδίζουν τις υπόλοιπες. Στη Λάρισα, το πρώτο κόμμα στην επικράτεια αναμένεται να αποσπάσει 3 έδρες, ενώ ο δεύτερος 2 ή 3 με τους μικρούς να διεκδικούν τις υπόλοιπες. Στο Ηράκλειο βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα κερδίσει 4 και η Ν.Δ. 2 με τα μικρότερα να διεκδικούν από 1.
9εδρική
(Αχαΐα)
Αν το τοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί θα λάβει 4 έδρες, με τη Ν.Δ. να διεκδικεί 2-3 καθώς οι μικροί θα λάβουν από μία έδρα.
12εδρική
(Αττικής)
Οι μικροί «αποσπούν» πάντα από 1 έδρα, με το σκορ των μεγάλων να αναμένεται είτε σε 5-4 είτε 6-3 αναλόγως της τοπικής επίδοσης του δεύτερου κόμματος που πρέπει να υπερβεί το 33,3% για να διασφαλίσει την 4η έδρα.
16εδρική
(Α΄ Θεσσαλονίκης)
Οι μικροί πάντα αποσπούν έδρα, το ΚΚΕ πιθανώς 2 και έτσι ο νικητής στην επικράτεια θα διεκδικήσει 7 έδρες και ο δεύτερος 5.
17εδρική
(Α΄ Αθήνας)
Ολοι οι μικροί αναμένεται να κερδίσουν από μία έδρα (το ΚΚΕ ίσως και 2). Το πρώτο κόμμα στη χώρα διεκδικεί 7-8 έδρες και το δεύτερο 5-6 ανεξαρτήτως τοπικού αποτελέσματος.
42εδρική
(Β΄ Αθηνών)
Το ΚΚΕ διεκδικεί 5 έδρες και τα άλλα μικρά κόμματα από 2 ή και 3. Ο πρώτος στη χώρα αναμένεται να λάβει 17-19 έδρες και έτσι απομένουν 11-13 για τον δεύτερο αναλόγως του τοπικού ποσοστού λόγω χαμηλού εκλογικού μέτρου.
Επικρατείας 12 έδρες
Οι δύο μεγάλοι θα διατηρήσουν από 5 έδρες. Αν ωστόσο το δεύτερο κόμμα υποχωρήσει πανελλαδικώς κάτω του 36% θα χάσει μια επιπλέον έδρα σε όφελος ενός ακόμη μικρού κόμματος.
Πηγή: Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου