Απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας παρουσιάζει ένα από τα ωραιότερα και γνωστότερα ενετικά κάστρα της Ελλάδας, αυτό της Μεθώνης, αλλά και ο περίφημος λόφος του Μανιακίου, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Πύλου.
Το σημείο του κάστρου όπου ο Παπαφλέσσας έπεσε την ώρα της μάχης, σήμερα ρημάζει εγκαταλελειμμένο στη λήθη. Σύμφωνα με καταγγελίες, σήμερα τόσο το κάστρο της Μεθώνης, όσο και ο ιστορικός χώρος στο Μανιάκι, έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Αν και οι επισκέπτες κάθε χρόνο είναι πολλοί, οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον και προσοχή.
Δείτε μερικές φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στη zougla.gr, από το Μανιάκι και το κάστρο της Μεθώνης, περιγράφοντάς μας την απαράδεκτη και ανατριχιαστική –συνάμα- εγκατάλειψη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Η ιστορική μας κληρονομιά βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το κάστρο της Μεθώνης που αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα του ελληνικού χώρου, εν έτη 2009 αποτελεί χώρο πλήρους εγκατάλειψης.
Το εσωτερικό του κάστρου είναι γεμάτο ξερά ψηλά αγριόχορτα που εύκολα προκαλούν τον ειρωνικό σχολιασμό κάποιων ξένων τουριστών για την εικόνα του, ενώ στον εξωτερικό χώρο -και κυρίως στα τείχη του- με μια πρώτη ματιά δημιουργείται στον επισκέπτη η εντύπωση ότι από στιγμή σε στιγμή τα στιβαρά –άλλοτε- τείχη θα καταρρεύσουν. Ήδη ένα τμήμα του παραθαλάσσιου τείχους έχει πέσει στη θάλασσα και κάποια άλλα είναι έτοιμα να ακολουθήσουν.
Σοβαρή είναι η προσπάθεια που έχει γίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία του αρχαιολογικού μνημείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο δήμαρχος Μεθώνης, κ. Ηρακλής Μιχελής, που μίλησε στη zougla.gr, προσθέτοντας: «Η δημοτική Αρχή πιέζει τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Πολιτισμού, γιατί σίγουρα το κάστρο μας χρειάζεται νοικοκύρεμα και συντήρηση αδιαμφισβήτητα».
Όσον αφορά την επίσκεψη του αναγνώστη μας στον περίφημο λόφο του Μανιακίου, εκεί έζησε στιγμές από το παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού». Η πρόσβαση στον ηρωικό χώρο για έναν ξένο που δεν γνωρίζει την περιοχή είναι ένας γρίφος, λόγω της έλλειψης επαρκούς σήμανσης, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να καταφεύγει στο πολύ γνωστό ρητό… «ρωτώντας πάς στην πόλη..»!
«Το δε μνημείο με το φαγωμένο τσιμέντο και τα σβησμένα γράμματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ιδίως για τα νέα παιδιά που αγνοούν την ιστορία του τόπου μας. Δεν γνωρίζω αν κάποιος αρμόδιος μπορεί να κάνει κάτι, αν βέβαια τα βλέπει, όπως τα βλέπω και εγώ. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία», ολοκληρώνει χαρακτηριστικά ο αναγνώστης μας.
Πηγή: Zougla.gr
Διαδικτυακή δημοσκόπηση με ερώτημα: Ισλάμ ή «Ακροδεξιά» η «κοιτίδα» της
τρομοκρατίας;
Πριν από 53 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου