Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009
Κουρδίζουν και πάλι τα όργανα στη Νέα Δημοκρατία
Στα «πέτρινα χρόνια» της Ν.Δ., όταν κάποιος προειδοποιούσε για επερχόμενη θύελλα, χρησιμοποιούσε την έκφραση «αρχίζουν τα όργανα».
Μετά το 2004 η φράση αυτή ξεχάστηκε, όμως τώρα επανέρχεται στο γαλάζιο λεξιλόγιο, καθώς ο προβληματισμός δεν αφορά πλέον τα ποσοστά ή την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, αλλά τις συνέπειες στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά την αναμενόμενη συντριβή της.
1 Ολοι οι δημοσκοπικοί δείκτες παραπέμπουν σε κατάρρευση της Ρηγίλλης: οι διαρροές «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ κινούνται σε διψήφιο ποσοστό, η ελπίδα των οπαδών για νίκη βρίσκεται στο limit down (η παράσταση νίκης περιορίζεται μόλις στο 10%), ενώ στελέχη δείχνουν απρόθυμα ακόμη και να παραστούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματος. «Αρχίζουν τα όργανα», λοιπόν, και οι πρώτες μετεκλογικές «καντάδες» προβλέπονται κάτω από το παράθυρο του ίδιου του Κ. Καραμανλή.
2 Οι υποψήφιοι «οργανοπαίκτες» είναι πολλοί, καθώς πολλοί είναι όσοι έχουν συσσωρεύσει παράπονα για τον αρχηγό (Λιάπης, Τσιτουρίδης, Βουλγαράκης, Δούκας) και δίνουν ραντεβού για μετά τις 4 Οκτωβρίου. Αλλοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν στον Γ. Σουφλιά και περιμένουν να κλείσουν οι κάλπες για να του ζητήσουν λογαριασμό, ενώ στο στόχαστρο πολλών βρίσκεται και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Γ. Λούλης.
3 Οι διαβεβαιώσεις Καραμανλή ότι θα παραμείνει στην ηγεσία όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα δεν πείθουν κανέναν συνεργάτη του και όλοι ερμηνεύουν την υποσημείωση «όσο αισθάνομαι χρήσιμος» ως έμμεση προαναγγελία παραίτησης. Βλέπουν δε πίσω από τις επιλογές του ψηφοδελτίου Επικρατείας απλώς την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων φίλων και συνεργατών του. Το πολιτικό του γραφείο, τέλος, έχει κι αυτό διαλυθεί, πρόσθετο δείγμα του ότι πιθανότατα δεν σκοπεύει να συνεχίσει ως αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Η πεποίθηση της παραίτησης Καραμανλή ενισχύεται όσο οι μετρήσεις δείχνουν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να διευρύνεται και τη Ν.Δ. να αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά της -35,85%, το 1981, με αντίπαλο πάλι έναν Παπανδρέου στην πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
4 Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί μαζεύουν σιγά σιγά τα πράγματά τους, έχοντας ερωτήματα μόνο διαδικαστικού χαρακτήρα: Θα κάνει την κίνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. το βράδυ των εκλογών, παραδίδοντας το κόμμα σε μεταβατικό αρχηγό για να διοργανώσει συνέδριο εκλογής νέου ηγέτη ή θα μείνει για κάποιο διάστημα και θα οδηγήσει ο ίδιος σε συνέδριο ώστε να απορροφηθούν κλυδωνισμοί;
5 Από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι δελφίνοι, παράλληλα με τη μάχη του σταυρού και παρά τις δηλώσεις τους ότι δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, προετοιμάζονται πυρετωδώς, διαπιστώνοντας πως τα περιθώρια στενεύουν αν η μάχη αρχίσει σε 15 μέρες: Ντόρα Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς καταγράφουν δυνάμεις, αν και σε ειδικές μετρήσεις για τη μετά Καραμανλή εποχή, η πρώτη εμφανίζεται επικρατέστερη.
Πού ποντάρουν οι άλλοι δύο; Στο σημαντικότατο εύρημα ότι ποσοστό άνω του 30% των νεοδημοκρατών δεν προτιμά κανέναν από τους παραπάνω. Ισως ακριβώς γι' αυτό και μεταξύ των γαλάζιων κουβεντιάζεται πάλι το όνομα του Β. Πολύδωρα (αν δεν μείνει εκτός Βουλής) ως καταλληλότερου υποψήφιου να εκφράσει τη λαϊκοδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.
6 Βουλευτές και στελέχη έχουν αρχίσει να κάνουν εσωκομματικές βολιδοσκοπήσεις, ενώ και οι υποψήφιοι αρχηγοί παίρνουν πρωτοβουλίες. Η Ντόρα Μπακογιάννη (μολονότι χάνει χρόνο λόγω της νοσηλείας της στο νοσοκομείο) φιλοδοξεί να αποκτήσει υποστηρικτές απ' όλες τις τάσεις, ο Αντ. Σαμαράς χρειάζεται χρόνο για να διευρύνει την επιρροή του, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος ευελπιστεί να είναι εκείνος που θα εκφράσει, τελικά, τους ακραιφνείς καραμανλικούς.
Στους κόλπους των τελευταίων, ωστόσο, κάποιοι έχουν ξεκινήσει διεργασίες ώστε να πειστεί να παραμείνει ο Κ. Καραμανλής φοβούμενοι το δικό τους μέλλον, αλλά και διαβλέποντας κίνδυνο διάσπασης του κόμματος.
7 Στο μεταξύ, κάθε αφορμή που θα δίνεται σε βάρος κάποιου δελφίνου θα αξιοποιείται από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, οι καταγγελίες του mr MIG Α. Βγενόπουλου ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ευνόησε την «Aegean» με τις συμφωνίες για τις αεροπορικές γραμμές με την Τουρκία, έκαναν το γύρο της Ν.Δ., ενώ αντίστοιχο γύρο έκανε και η κίνηση του Αντ. Σαμαρά να μεταφέρει τη διοικητική ευθύνη για τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ηλεία στη Μεσσηνία.
*Συμπέρασμα: Τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει από τα θηκάρια και οι κάλπες (με εξαίρεση την ατομική μάχη του σταυρού) έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ολοι στη Ρηγίλλης ομολογούν ότι ο αγώνας έχει κριθεί, γι' αυτό το κρυφό σύνθημα που επικρατεί είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Ετικέτες
Εκλογές,
Νέα Δημοκρατία,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου