Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης

Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία

Νερόμυλος, λειτουργικό ομοίωμα

Ξενάγηση στην έκθεση

"Η έκθεση αφορά στα υδροκίνητα εργαστήρια της προβιομηχανικής εποχής στον βορειοελλαδικό χώρο και εντάσσεται στον προβληματισμό του Μουσείου, μέσα από τον οποίο επιδιώκεται να καταδειχθεί με σύγχρονο τρόπο πώς ο άνθρωπος της παραδοσιακής κοινωνίας αντιμετώπισε τις ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό και μέσω της αντιστοιχίας Διατροφή-Νερόμυλος, Κατοικία-Νεροπρίονο, Ενδυμασία-Νεροτριβή και Μαντάνι, η έκθεση εισάγει και προαναγγέλει τις επόμενες τρεις εκθεσιακές ενότητες, που θέμα τους έχουν τις θεμελιώδεις ανάγκες κάθε ανθρώπινης κοινότητας. Με τη μόνιμη έκθεση των Μύλων το Μουσείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό", Γ. Μαραντέλος, 2003.

Νεροπρίονο, λειτουργικό ομοίωμα

Ο επισκέπτης της έκθεσης πληροφορείται για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής (18ος αι. - μέσα του 20ου αι.), βλέπει σε ανάγλυφο χάρτη με φωτεινή σήμανση τη γεωγραφική διασπορά των εργαστηρίων αυτών στην Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ μπορεί να αναζητήσει τους τόπους όπου και σήμερα λειτουργούν κάποια από αυτά, έρχεται σε επαφή με μουσειακά αντικείμενα (χειροκίνητα εργαλεία) και παρακολουθεί τη λειτουργία των υδροκίνητων εργαστηρίων: ο νερόμυλος αλέθει, το νεροπρίονο σχίζει τους κορμούς των δέντρων, η νεροτριβή και το μαντάνι κτυπούν τα μάλλινα υφαντά.

Μικρότερα προπλάσματα (Βιτρουβιανός νερόμυλος-1ος αι.- και νεροπρίονο του Honnecourt-13ος αι.-) παρουσιάζουν τις πρώτες γνωστές σύνθετες μηχανές. Ένας χειρόμυλος προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία για άλεση.

Πηγή: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Η έκθεση λειτουργεί στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης. (Βασιλίσσης Όλγας 68 Θεσσαλονίκη)

Πληροφορούμε τους φίλους που θέλουν να το επισκεφτούν ότι η φωτογράφηση απαγορεύεται στο εσωτερικό του Μουσείου.

Και στον Πολύγυρο υπάρχουν δύο Μύλοι στην περιοχή του ελαιοτριβείου. Βέβαια ίσως να είναι των χρόνων της Τουρκοκρατίας, όμως είναι μνημεία για τον Πολύγυρο. Μήπως πρέπει να τα φροντίσουν κάποιοι;

Δυστυχώς ένας παλιός Νερόμυλος κατεδαφίστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του '70 μέσα στον Πολύγυρο, δίπλα στα Αμπαράδικα, κοντά στην οδό Σιθωνίας και χτίσανε μια οικοδομή εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: