-Το νόημα
- Καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, με 36.65 % και 8 έδρες απο 34,03 το 2004 , μήνυμα απέχεθειας και δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση με πτώση των ποσοστών στο 32,30% απο 43,01 το 2004, με, ενίσχυση κάποιων εκ των μικρών κομμάτων, δυσαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα με τη μεγάλη αποχή περίπου στο 47% είναι τα χαρακτηριστικά του αποτελέσματος που βγαίνει από την κάλπη των ευρωεκλογών. H διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων διαμορφώθηκε τελικάστο 4,35%.
Σε αριθμούς ψήφων σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2007. η ΝΔ έχασε 900000 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ περίπου 200000, το ΚΚΕ 150000 και ο ΣΥΡΙΖΑ 15000 ψήφους περίπου. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι εκ του πονηρού.
-Τα μηνύματα
- Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι το μήνυμα δέν έφτασε στη πόρτα της Ρηγίλης και του Μαξίμου, ή έφτασε και κάνουν πώς δέν καταλαβαίνουν, και καταγίνονται σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα ποσοοστά της αποχής ώς το μόνο μήνυμα και ότι οι απέχοντες είναι προέλευσης Νεοδημοκρατικής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε διορθώσουμε τα πράγματα, ο υπουργός Οικονομικών κ Παπαθανασίου, μας δήλωσε "ότι η οικονομική πολιτική δέν αλλάζει". Εκτός εάν πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι η οικονομική πολιτική δέν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα και δέν αποτελούσε το μεγαλύτερο κομμάτι της δυσαρέσκειας του λαού. Μεγάλη μάχη έγινε αλλά γίνεται για να πειστούν οι πολίτες ότι δέν μετακινήθηκαν ψηφοφόροι απο τη ΝΔ προς άλλα κόμματα, αλλά απλά πήγαν για "μπάνιο". Με τέτοιες αναλύσεις απο τα στελέχη της κυβέρνησης, καταλαβαίνει κανείς σε τί αποσκοπούν.
Απο πλευράς του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις του Γ. Ραγκούση και μετά του Γ.Παπανδρέου,φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ έλαβαν το σωστό μήνυμα και θα συνεχίσουν σε αυτό το στύλ. Στα άλλα κόμματα και εκεί φαίνεται απο τις δηλώσεις τους ότι πήραν τα δικά τους μηνύματα.
-Η αποχή και το νόημά της
Το πώς ερμηνεύουν την αποχή, εκεί είναι που γίνεται το μπάχαλο.Ερμηνείες και αναλύσεις κατά το δοκούν.Η κυβέρνηση με περισσή πονηριά και επικοινωνιακούς τακτικισμούς, προσπαθεί να πιαστεί απο την αποχή, την θεωρεί Νεοδημοκρατική, προσβάλλει κατ αυτόν τον τρόπο αυτούς που δέν ήλθαν να ψηφίσουν και δέν ανήκουν στη ΝΔ και ιδιαίτερα του νέους, που άλλοι (γενημμένοι το 1991 - μεγάλος αριθμός νέων ψηφοφόρων) προτίμησαν να διαβάζουν για την προετοιμασια του ενόψει της χρονιά που έρχεται ώς υποψηφίων για το πανεπιστήμιο και άλλοι γύρισαν την πλάτη στην "πολιτική", με ευθύνη των πολιτικών γενικά, αλλά ιδιαίτερα των κυβερνώντων, γιατί πάντα η κυβέρνηση είνια αυτή που με την στάση της διαμορφώνει τις αντιδράσεις και την δυσαρέσκεια.
Βέβαια το ποσοστό αυτό του 47,..%. είναι πλασματικό, άν δεί κανείς ότι και το 2007 η αποχή ήταν της τάξης του 37...%, αλλά και με τους ανεκαθάριστους εκλογικούς καταλόγους, που αριθμεί περίπου9 εκατομύρια ψηφοφόρων σε 11 εκατομύρια κατοίκων.Δέν νομίζουμε να ψηφίζουν και τα μωρά απο την κούνια;Συνεπώς η αποχή έχει πολλές και τμηματικές πραγματικές ερμηνείες: Δυσαρέσκεια και ενσυνείδητη αποχή - αποχή του χαβαλέ - αποχή ηλικιωμένων που δέν προσήλθαν στην κάλπη λόγω χαλαρότητας - αποχή των νέων - ποσοστό αποχής που δημιούργησαν τα ΜΜΕ με τις συνεχείς προτροπές του στύλ "πάτε παραλία" κλπ και συμπερασματικά η αποχή που αφορά όλα τα κόμματα. Το θέμα είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μηνύματα για την αποχή.Θα τα λάβουν;
Πηγή: Κράχτης
Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου