Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Το αντίο του Χρίστου Γούδη στον Γιώργο Καρατζαφέρη

Πρόεδρε, Σάς αποστέλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος και των θέσεων που έχω σε αυτό (Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής)».

Αυτές ήταν οι λίγες λέξεις που εμπεριέχονταν στο email με το οποίο ο Χρίστος Γούδης, γνωστός θεωρητικός της “δεξιάς” στην χώρα μας και πρόεδρος του Ινστιτούτου “Ίων Δραγούμης” έστειλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Η παραίτηση του Χρίστου Γούδη, ο οποίος είναι επίσης και περιφερειακός σύμβουλος στην Αττική, ήλθε να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά στο κόμμα της οδού Καλλιρρόης, καθώς το δικό του “βαρύ” - αν όχι για τους ψηφοφόρους αλλά σίγουρα για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον πατριωτικό χώρο – όνομα ήλθε να προστεθεί σε αυτά των αποχωρήσεων από τον ΛΑΟΣ, σε μία δύσκολη για το κόμμα εποχή.


Μια χρονική συγκυρία στην οποία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δεν έχουν δει ακόμη το φώς της δημοσιότητας το κόμμα παλεύει για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Βουλή, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση (αν και προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται να τα καταφέρνει).

Είναι σαφές ότι αυτή η κίνηση του Χ. Γούδη προκαλεί αναταράξεις στον ΛΑΟΣ και δεν είναι λίγοι αυτοί από το κόμμα που χρεώνουν την κίνησή του στην φυγή των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, με τους οποίους άλλωστε διατηρούσε καλές σχέσεις, όπως έκανε και μεγάλο μέρος του πατριωτικού χώρου.

Ο λόγος όμως τον οποίο δίνει ο καθηγητής για την παραίτησή του είναι αρκετά διαφορετικός.

Στην επικοινωνία μαζί του ανέφερε ότι παραιτήθηκε γιατί: “η αποστασιοποίησή μου από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας όπου ήμουν πολλά χρόνια ενεργός και η συμπόρευσή μου με τον ΛΑΟΣ άρχισε τον Αύγουστο του 2007, όταν λίγο πριν από τις επικείμενες εκλογές η τότε υπ. Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι ακόμη και μετά την εκλογή της ΝΔ το βιβλίο της 6ης Δημοτικού της Ρεπούση, δεν επρόκειτο να αποσυρθεί.
Προχθές, στις 11 Μαρτίου του 2012 η επίσημη αποκήρυξη του βιβλίου αυτού, από τον Σαμαρά στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία της ίδιας της κ. Γιαννάκου, με έκανε να νιώσω ότι ο αγώνας μου και ο πολυετής αγώνας του ΛΑΟΣ γι' αυτό το θέμα είχε επιτέλους δικαιωθεί και ότι χάρις στις δικές μας προσπάθειες η Νέα Δημοκρατία άρχισε να επαναπροσανατολίζεται στις εθνικές γραμμές που είχαν εγκαταλειφθεί.

Θεωρώ ότι ο κύκλος της παρουσίας μου στον ΛΑΟΣ έληξε και δεδομένου ότι πάντοτε η κύρια ενασχολησίς μου ήταν στον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο της δεξιάς, θεωρώ ότι θα προσφέρω περισσότερα, αν παραμείνω ανένταχτος μέσα στα ευρύτερα πλαίσια αυτής της μεγάλης παράταξης, πέραν κομματικών δεσμεύσεων.”


Ανοιχτές πολλές προοπτικές για τον Χρίστο Γούδη

Από την απάντηση την οποία δίνει ο καθηγητής Αστροφυσικής, είναι σαφές ότι κρατά τα χαρτιά του κλειστά προς στιγμήν, ή μάλλον καλύτερα κρατά ανοιχτές διάφορες οδούς. Είναι σχεδόν σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια “κλεισμένη συμφωνία” με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, όπως πολλοί ισχυριζόντουσαν ότι υπήρχε στις περιπτώσεις των Γεωργιάδη – Βορίδη.

Αλλά ο έμπειρος στην πολιτική καθηγητής δεν κλείνει και τον δρόμο, αφού μιλά για την ολοκλήρωση ενός κύκλου, που επανέφερε στον πατριωτισμό την Νέα Δημοκρατία. Παρόλα αυτά, η τελευταία του φράση, περί “ανεντάχτου”, πέραν κομματικών δεσμεύσεων φέρνει στο μυαλό έναν άλλο ρόλο. Αυτόν ενός καθαρά “θεωρητικού”. Ένας ρόλος που ουσιαστικά κανείς δεν παίζει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, αφού οι περισσότεροι από τους “θεωρητικούς” του χώρου αναμειγνυόμενοι με κόμματα χάνουν την πιθανή “αντικειμενικότητα” και την υπερκομματική δραστηριότητά του.

Το τι θα επιλέξει να κάνει ο Χρίστος Γούδης είναι κάτι που μένει να το δούμε στο μέλλον.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το οποίο ζητήσαμε από τον ανένταχτο πλέον Χρίστο Γούδη ήταν η άποψή του για τα κυρίαρχα αυτή την στιγμή πολιτικά σχήματα στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς, πέραν του ΛΑΟΣ.

Τον ρωτήσαμε αρχικά την άποψή του για την Νέα Δημοκρατία, όπως αυτή ελίσσεται σήμερα, και μας είπε: Η έλευση του Σαμαρά εκ των πραγμάτων δημιούργησε έναν ιδεολογικό επαναπροσανατολισμό, ο οποίος είναι εμφανής ακόμη και με την χρήση του όρου δεξιά, ο οποίος παλιότερα ήταν απόβλητος από τον χώρο της ΝΔ.

Σε αυτό βοήθησε και η πίεση από τον ΛΑΟΣ, τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στο μεταναστευτικό. Άλλωστε ένας τέτοιος επαναπροσανατολισμός της ΝΔ στην πρέπουσα πατριωτική της διάσταση, είχε και παλαιότερα επισυμβεί τόσο λόγω της πίεσης της Δημ. Ανανέωσης του Κωστή Στεφανόπουλου, όσο και η αντίστοιχη πίεση που άσκησε η ΠΟΛ.ΑΝ. Κόμματα μικρά μέν, τα οποία όμως είχαν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή πορείας της ΝΔ.

Επόμενος σχηματισμός ήταν αυτός των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” του Πάνου Καμμένου: “Θα πώ ότι ένας λόγος της παραίτησής μου είναι και ο παρατηρούμενος ανεξέλεγκτος κατακερματισμός μίας ευρύτερης παράταξης με τον σχηματισμό της ΔΗ. ΣΥ. Και των Ανεξάρτητών Ελλήνων. Θεωρώ ότι το φαινόμενο αυτό είναι προσωρινό και ίσως μετά τις επικείμενες εκλογές θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε επανασυσπείρωση και επαναδιάταξη του συνόλου της , αν μη τι άλλο για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης.”

Ενώ για το τέλος ζητήσαμε την άποψή του για την “Χρυσή Αυγή”: “Εχει μία Κοινωνική δυναμική, η οποία απορρέει από ακτιβιστικές τους ενέργειες υπό μορφήν πολιτοφυλακής, που οφείλεται στην κατάρρευση των υπηρεσιών του κράτους.. Εγώ είμαι υπέρ του κράτους, όχι ομάδων πολιτών που αναλαμβάνουν ευθύνες προστασίας της κοινωνίας.

Αλλά όταν δεν υπάρχει κράτος .... υπάρχει εκ των πραγμάτων αυτό η ανάπτυξη. φυσικά δεν γνωρίζω ούτε την δομή ούτε τα πιστεύω της Χρυσής Αυγής, γνωρίζω όμως τον τον Νίκο Μιχαλολιάκο, πρίν ακόμη ιδρύσει την ΧΑ, είναι μαθηματικός, εμφορείται από πατριωτικές αρχές και θεωρώ ότι είναι συκοφαντημένος από τα ΜΜΕ τα οποία ούτε επιθυμούν να τον γνωρίσουν, ούτε τον προσκαλούν για να γνωρίσουμε περί τίνος πρόκειται..”

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Πηγή: Elora

Δεν υπάρχουν σχόλια: