Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, για τη χρήση ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων στο Ευρωκοινοβούλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 15 Μαρτίου 2012

Πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, για τη χρήση ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων στο Ευρωκοινοβούλιο

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Πρωτοβουλία για τη χρήση ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων από το Ευρωκοινοβούλιο εξήγγειλε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ.


Σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά, το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να αξιοποιήσει τις νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες τόσο για την τεράστια εξοικονόμηση χρήματος και χρόνου που αυτή συνεπάγεται, όσο και για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του και την αμεσότερη, αμφίδρομη επαφή του με τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Σε μια εποχή που οι θεσμοί και τα κράτη μέλη οφείλουν να προσφέρουν περισσότερα ξοδεύοντας λιγότερα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για να μειώσουμε τα κόστη και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα», δήλωσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας «διεσπαρμένος» οργανισμός που ενδείκνυται για αυτή τη χρήση. Έχει επισήμως τρεις λειτουργικές έδρες (σε Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο), αλλά αν προσμετρήσει κανείς και τα γραφεία των 754 Ευρωβουλευτών στα 27 Κράτη Μέλη, συνειδητοποιεί ότι οι τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες είναι τεράστιες.

Για την προώθηση της πρωτοβουλίας του Έλληνα Ευρωβουλευτή πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με την υποστήριξη της εταιρείας Skype. Στη συζήτηση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργάνων αλλά και εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα που ειδικεύονται στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών επικοινωνίας (Skype, Mondial Telecom, Voice on the NET (VON) Coalition).

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν ο τρόπος με τον οποίο τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή λειτουργία και να χρησιμοποιηθούν προς όφελος τόσο των ευρωπαϊκών οργάνων, όσο και των εθνικών κυβερνήσεων καθώς και η συμβολή τους στην ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, στην προστασία της διαδικτυακής ουδετερότητας και του «ανοιχτού» διαδικτύου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα υποστήριξης ανοιχτών προτύπων, ώστε όλες οι συμβατές τεχνολογίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών Voice over IP, μικρών και μεγάλων εταιρειών, να μπορούν να λειτουργήσουν και να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των οφελών αυτού του είδους των εργαλείων, πραγματοποιήθηκε τριμερής βιντεο-διάσκεψη μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, της Σουηδίας (Στοκχόλμη) και της Εσθονίας (Ταλίν), επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η επικοινωνία δεν έχει πια σύνορα και μπορεί να γίνει με μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Αναφέρθηκαν επίσης επιτυχημένες περιπτώσεις χρήσης τέτοιων εργαλείων από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως η συχνή πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και η αξιοποίηση εργαλείων ηλεκτρονικών επικοινωνιών από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τον εντοπισμό και την επανένωση οικογενειών προσφύγων.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή για την αξιοποίηση των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών εργαλείων από το Ευρωκοινοβούλιο έχει γίνει δεκτή με θέρμη από πολλούς Ευρωβουλευτές και ευελπιστώ ότι θα έχει επιτυχή έκβαση.

Αναφερόμαστε σε ώριμες τεχνολογίες επικοινωνιών, με ελάχιστο κόστος που στην πλειοψηφία τους παρέχονται δωρεάν, που αξιοποιούνται εδώ και χρόνια από τον ιδιωτικό τομέα, τα πανεπιστήμια, αλλά και τις κυβερνήσεις. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας, το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να δείξει τον δρόμο και να αξιοποιήσει κάθε τεχνολογικό εργαλείο για να μειώσει τις δαπάνες του και να αυξήσει την παραγωγικότητά του, αλλά και την εξωστρέφειά του προς τους πολίτες.

Θεωρώ αυτονόητο ότι μια αντίστοιχη πρωτοβουλία θα έπρεπε να ληφθεί άμεσα από μια δημόσια διοίκηση σαν την ελληνική, όπου θα μπορούσε αφενός να ελαχιστοποιήσει τη σπατάλη για δαπάνες επικοινωνίας αλλά και να εξοπλίσει τους δημοσίους υπαλλήλους με σύγχρονα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να επιτελέσουν με αποτελεσματικότητα το έργο τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: