Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

5ο Φεστιβάλ Πολυγύρου - Θεατρική Παράσταση: «Αγαμέμνων» του Αισχύλου

κλικ για μεγέθυνση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21:30
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «Αγαμέμνων» του Αισχύλου,
από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης

Ο Αγαμέμνων αποτελεί το πρώτο από τα τρία έργα της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια. Τα άλλα δύο είναι oι Χοηφόροι και oι Ευμενίδες. Η Ορέστεια, η μοναδική τριλογία η οποία διασώθηκε ολόκληρη, λειτουργεί ως σημείο πολλαπλών αναφορών και συμβολισμών σε σχέση με την δύναμη και την αρτιότητα του ποιητικού της μεγαλείου.

Για τον Αισχύλο, η θυσία της κόρης του Ιφιγένειας από τον Αγαμέμνονα για να εξευμενίσει τους θεούς και να οδηγήσουν αυτόν και το Ελληνικό στράτευμα στην Τροία, είναι και ο ισχυρότερος λόγος για την βασίλισσα Κλυταιμήστρα και μητέρα της Ιφιγένειας, να κρατήσει άσβεστο το μίσος ενάντια στον Αγαμέμνονα και να κατακρεουργήσει, αυτόν και την ερωμένη του Κασσάνδρα, ιέρεια του Απόλλωνα, τη νύχτα που επιστρέφει θριαμβευτής στο Άργος έπειτα από τον δεκαετή Τρωικό πόλεμο.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Τριτέκνων του Δήμου Πολυγύρου

Κλικ για μεγέθυνση

Δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καρπούς απέδωσε η προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών αναφορικά με τη συγκέντρωση χρημάτων από τις ζωγραφιές των μικρών μας φίλων για την ενίσχυση της συναυλίας του Κέντρου Τέχνης «ΣΥΝΘΕΣΗ» για τους Συλλόγους «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΣΤΟΡΓΗ».

Οι ζωγραφιές είχαν διατεθεί προς πώληση στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ και συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό το οποίο δόθηκε στο Κέντρο Τέχνης «ΣΥΝΘΕΣΗ» κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ευχαριστεί όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Αστυνομικός αυτοκτόνησε στη Χαλκιδική ανατινάζοντας το δωμάτιό του

Αστυνομικός που υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη ήταν ο άτυχος νεαρός που έχασε τη ζωή του από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα στο δωμάτιό του, σε συγκρότημα με ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Ψακούδια Χαλκιδικής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για αυτοκτονία.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, o 26χρονος αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Υπηρετούσε στην Υπηρεσία Μέτρων Τάξης. Η υπηρεσία του τον παρέπεμψε σε ψυχολόγο όμως ο ίδιος δεν πέρασε ποτέ από το γραφείο ψυχολογικής στήριξης.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες είχε φύγει από το σπίτι του και αναζητούνταν από τους οικείους του. Σήμερα το μεσημέρι έδωσε τέλος στη ζωή του με έναν περίεργο τρόπο.

Νέες αποικίες αργυροπελεκάνου σε Κάρλα και Μεσολόγγι

Η πρώτη πανελλαδική απογραφή σε 30 υγρότοπους της χώρας

Τράτσα Μάχη

Σημαντικοί αριθμοί του παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνιση αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus) παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη πανελλαδική απογραφή που έγινε σε 30 υγροτόπους της χώρας. Συνολικά καταγράφηκαν 3.564 αργυροπελεκάνοι σε 16 υγρότοπους και 684 ροδοπελεκάνοι σε 9 αντίστοιχες περιοχές.

Έντονη ήταν η παρουσία και των δύο ειδών σε 8 υγρότοπους. Κεντρική σημασία στην προστασία και διατήρηση των δύο ειδών, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), έχουν τα σημεία όπου αυτά αναπαράγονται - λίμνη Μικρή Πρέσπα, υγρότοποι Αμβρακικού, λίμνη Κερκίνη, λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Ταμιευτήρας Κάρλας - στα οποία, ως αναμενόταν, καταγράφηκαν σημαντικοί αριθμοί.

Διπλάσιοι από ό,τι πιστεύαμε οι «κατοικήσιμοι» εξωπλανήτες

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler το οποίο αναζητά εξωπλανήτες, κατά μέσο όρο τουλάχιστον ένας πλανήτης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από κάθε ερυθρό νάνο.

 Σύμφωνα με μία έρευνα η οποία λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των σύννεφων στο κλίμα που επικρατεί σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο αριθμός των εξωπλανητών που είναι πλέον κατάλληλος για τη συντήρηση ζωής, είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που πιστεύαμε αρχικά, αγγίζοντας στο Γαλαξία μας τα 60 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων του Σικάγο και του Northwestern, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters. Βασίζεται σε υπολογιστικές προσομοιώσεις τις συμπεριφοράς των σύννεφων στην ατμόσφαιρα των εξωπλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κόκκινους νάνους, τους πιο διαδεδομένους αστέρες στο Σύμπαν. 

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει σε ΗΠΑ και Ισπανία

Συμμετοχή της Ελλάδα σε μεγάλες εκθέσεις

Θερμού Μαρία

Σε δύο μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις του εξωτερικού, στις Ηνωμένες Πολιτείτες και την Ισπανία πρόκειται να συμμετάσχει η Ελλάδα το 2014 με σημαντικά αρχαία έργα, που προέρχονται από μεγάλα μουσεία της χώρας.

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής» θα πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (15 Σεπτεμβρίου 2014 - 25 Ιανουαρίου 2015) ενώ η δεύτερη «Μεσόγειος: Ενας κοινός τόπος (10ος - 4ος αιώνας π. Χ.)» θα γίνει αρχικώς στο CaixaForum της Βαρκελώνης (27 Φεβρουαρίου -24 Ιουνίου 2014) και στη συνέχεια στο CaixaForum της Μαδρίτης (24 Ιουλίου 2014 - 6 Ιανουαρίου 2015).

Πέθανε ο εφευρέτης του «ποντικιού» Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο εφευρέτης του «ποντικιού» για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ.

Ο πρωτοπόρος εφευρέτης στο χώρο της πληροφορικής άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, στο σπίτι του στο Άθερτον της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών, SRI.

Το 2000 ο Ένγκελμπαρτ έλαβε το Εθνικό Βραβείο Τεχνολογίας, ενώ το 1997 είχε τιμηθεί με τα βραβεία Λεμελσον και Τούρινγκ.

Τον Δεκέμβριο του 1968 παρουσίασε, για πρώτη φορά, ένα πρωτότυπο του ποντικιού (mouse). Η παρουσίαση αυτή ονομάστηκε «Μητέρα όλων των Επιδείξεων».

Στα χέρια του αιγυπτιακού στρατού ο Μόρσι – πραξικόπημα καταγγέλλει ο ίδιος

Ο ίδιος ο ισλαμιστής πρόεδρος, μέσω ενός ερασιτεχνικού βίντεο και μηνύματος που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, κατήγγειλε την ανατροπή του από το στρατό ως ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα». Ωστόσο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αντιδράσουν βίαια. Πληροφορίες για εντάλματα σε βάρος 300 Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μόρσι «κρατείται προληπτικά», είπε ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.