Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος


Γιος τού αυτοκράτορα Μανουήλ Β' Παλαιολόγου (1391-1425) από την Ελένη Δραγάτση και νεώτερος αδελφός τού αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου (1425-1448). Γεννήθηκε το 1405. Όταν ήταν ακόμη νεαρός, ο πατέρας του Μανουήλ του είχε αναθέσει τη διοίκηση πόλεων του Ευξείνου Πόντου. Ξαναγύρισε στην Ελλάδα το 1427 όπου ανέλαβε της δεσποτεία της Βοστίτσας (σημερινού Αιγίου), και τελικά με τους αδελφούς του Θεόδωρο και Θωμά ανέλαβαν τη διοίκηση τού Δεσποτάτου του Μυστρά και ολοκλήρωσαν την ανάκτηση των φραγκοκρατούμενων περιοχών.

Η παραμονή και των τριών αδελφών στην Πελοπόννησο δημιουργούσε οπωσδήποτε προβλήματα, οπότε ο Κωνσταντίνος πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τον Σεπτέμβριο τού 1435 ως τον Ιούνιο τού 1436, για να συζητήσει σχετικά θέματα με τον αυτοκράτορα. Στο διάστημα 1435-1441 μετέβη στην Ιταλία, όπου μετείχε στις επιτροπές των Βυζαντινών, που προσπαθούσαν να πετύχουν την ένωση των Εκκλησιών (Ορθοδόξων-Καθολικών). Η ρήξη με τον αδελφό του Θεόδωρο προσέλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και χρειάστηκαν σύντονες προσπάθειες για να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία και συνδιαλλαγή. Η διοίκηση του δεσποτάτου αναλήφθηκε από τον Θεόδωρο και τον Θωμά, ο δε Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη για να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες τού Ιωάννη Η'.

Αντικατέστησε τον αυτοκράτορα κατά την περίοδο τής μετάβασης του στη Δύση για τη συμμετοχή στη Σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας (27 Νοεμβρίου 1439 - 1 Φεβρουαρίου 1440), ενώ μετά την άφιξη τού αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη ο Κωνσταντίνος επίστρεψε και πάλι στην Πελοπόννησο. Η στάση τού Δημητρίου Παλαιολόγου, που υποστηρίχθηκε οπό τους Τούρκους, ανάγκασε τον Κωνσταντίνο να σπεύσει και πάλι στην Κωνσταντινούπολη (1442-1443), για να ενισχύσει τις δυνάμεις τού αυτοκράτορα.

Τον Οκτώβριο του 1443 ανέλαβε δεσπότης του Μυστρά και αφιερώθηκε με ζήλο στη διοικητική και στρατιωτική αναδιοργάνωση τού δεσποτάτου, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της Πελοποννήσου έναντι της τουρκικής απειλής. Οικοδόμησε τα τείχη του Εξαμιλίου στον Ισθμό της Πελοποννήσου, και επέκτεινε το δεσποτάτο του κατακτώντας τη Βοιωτία και τη Φωκίδα. Όμως ο Μουράτ Β' οργάνωσε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον του. Κατέστρεψε το φρούριο στο Εξαμίλιο, την Κόρινθο και την Πάτρα.

Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να ζητήσει ειρήνη και να γίνει φόρου υποτελής στον Τούρκο σουλτάνο. Μετά τον θάνατο τού Ιωάννη Η', στέφθηκε αυτοκράτορας στον Μυστρά (6 Ιανουαρίου 1449) και πήγε στην Κωνσταντινούπολη με πολλές ελπίδες και μεγάλη αγωνία για το μέλλον τής αυτοκρατορίας. Η τουρκική απειλή περιέσφιγγε τη βασιλεύουσα και στρεφόταν πλέον εναντίον της.

Ο Κωνσταντίνος αφιερώθηκε στην επισκευή και την ενίσχυση των οχυρωματικών έργων, καθώς και στην αναδιοργάνωση τού στρατού, ο οποίος θα αναλάμβανε το βαρύ έργο της άμυνας τής πόλης. Οι αποδεδειγμένες πολιτικές και στρατιωτικές ικανότητες τού Κωνσταντίνου δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τον διαμορφωμένο συσχετισμό δυνάμεων, η άνοδος δε στη εξουσία τού φιλόδοξου σουλτάνου Μωάμεθ Β' (1451) έκανε περισσότερο αισθητό τον κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη. Η ανέγερση στον Βόσπορο τού υψηλού φρουρίου Ρούμελι Χισάρ και οι στρατιωτικές προετοιμασίες των Τούρκων, συντονίζονταν με τελικό στόχο την άλωση τής πρωτεύουσας τής αυτοκρατορίας.

Οι εκκλήσεις τού Κωνσταντίνου προς τη Δύση για ενισχύσεις αντιμετωπίζονταν με περίεργη αδιαφορία. Ο Πελοποννήσιος καρδινάλιος και προηγουμένως μητροπολίτης Ρωσίας Ισίδωρος, που έφθασε στην Κωνσταντινούπολη με ελάχιστες δυνάμεις, δεν μπορούσε να προσφέρει ελπίδες. Οι 3.000 περίπου βυζαντινοί και οι 2.000 περίπου ξένοι, από τους οποίους 700 περίπου Γενουάτες με αρχηγό τον Ιουστινιάνη, ήταν πολύ λίγοι για να αποκρούσουν τις επιθέσεις του πολυάριθμου και αξιόμαχου τουρκικού στρατού.

Η ισχυρή οχύρωση της πόλης απαιτούσε και ισχυρή φρουρά για την απόκρουση των επιθέσεων από την ξηρά, αφού η απειλή από τη θάλασσα εξουδετερωνόταν με την περίφημη αλυσίδα τού Κεράτιου Κόλπου. Ωστόσο η μεταφορά από την ξηρά (υπερνεώλκηση) περίπου 70 τουρκικών πλοίων από τον Βόσπορο στον Κεράτιο κατέστησε την πολιορκία ασφυκτική (22-23 Απριλίου 1453).

Πηγή: Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Τέλος ο Κονσεϊσάο από τον ΠΑΟΚ


Παρελθόν για τον ΠΑΟΚ αποτελεί από το μεσημέρι του Σαββάτου (29/5) ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Την ξαφνική απομάκρυνση του από τη διοίκηση του Δικεφάλου ανακοίνωσε η ΠΑΕ, τονίζοντας πως αποφασίστηκε από κοινού να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό του. Ο πορτογάλος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κόσμο της ομάδας, αλλά και τους Ζαγοράκη, Βρύζα και Σάντος για τη στενή συνεργασία που είχαν αυτά τα 2,5 χρόνια που παρέμεινε στην ομάδα, αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως τεχνικός διευθυντής.

Η συνάντηση, στην οποία αποφασίστηκε και η λύση της συνεργασίας του Κονσεϊσάο με τον ΠΑΟΚ, έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου (29/5) μεταξύ των Ζαγοράκη, Βρύζα και φυσικά του ίδιου. Η απομάκρυνσή του προκάλεσε έκπληξη, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως του χρεώνεται η μη αποτελεσματική τακτική στο θέμα Ζόρζε Κόστα.

ΠΑΟΚ: Κερδίσαμε ένα καινούριο φίλο

Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ:"Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο της με τον Sergio Conceicao και αποφασίστηκε από κοινού να μην ανανεωθεί. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον μέχρι πρόσφατα αρχηγό και μετέπειτα Τεχνικό Διευθυντή της ομάδας για την πολύτιμη συμβολή του στην επιτυχημένη πορεία της τελευταίας τριετίας.

Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που ο ΠΑΟΚ υπήρξε ο τελευταίος σταθμός ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή και η αφετηρία μιας νέας καριέρας για τον ίδιο. Ευχόμαστε στη νέα του διαδρομή να έχει τις ίδιες και μεγαλύτερες επιτυχίες από αυτές που πέτυχε ως ποδοσφαιριστής.
Αισθανόμαστε ότι πάνω απ' όλα ο ΠΑΟΚ κέρδισε έναν καινούριο φίλο.

ΠΑΕ ΠΑΟΚ"

Κονσεϊσάο: Το αποφασίσαμε από κοινού

Ο Κονσεϊσάο από την πλευρά του δήλωσε: "Μετά από 2,5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ πήραμε από κοινού την απόφαση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο να μην συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.

Ο ΠΑΟΚ αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της καριέρας μου για πολλούς λόγους. Εδώ τελείωσα μια γεμάτη καριέρα ως ποδοσφαιριστής, εδώ ξεκίνησα και μια καινούρια καριέρα στο ποδόσφαιρο που ελπίζω να μου προσφέρει ανάλογες συγκινήσεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο του ΠΑΟΚ που με έκανε κομμάτι του, τους συμπαίκτες μου, τον κ. Santos και όλο το επιτελείο της ομάδας. Ευχαριστώ και τους εκπροσώπους του Τύπου που με εξέπληξαν με την παρουσία τους στην Κοϊμπρα, αλλά και όλους τους υπόλοιπους για την συνεργασία που είχαμε. Ασφαλώς θα ήθελα ξεχωριστά να ευχαριστήσω τον Θόδωρο Ζαγοράκη και τον Ζήση Βρύζα, με τους οποίους είχαμε ιδιαίτερα στενή συνεργασια όλα αυτά τα χρόνια και αποκτήσαμε μια πάνω απ' όλα ιδιαίτερα φιλική σχέση".

Sergio Conceicao

Πηγή: sport.gr

Δεύτερο Αντάμωμα Βορειοηπειρωτών Χαλκιδικής


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Οι Βορειοηπειρώτες του Νομού Χαλκιδικής πραγματοποιούν το δεύτερό τους ΑΝΤΑΜΩΜΑ την Κυριακή 30 Μαΐου 2010, στις 11.30 το πρωί. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου με τους παρακάτω ομιλητές:

1.Νητσιάκος Βασίλης, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα:
«Βόρειος Ήπειρος, ο χώρος και οι άνθρωποι».

2.Τσέκου Κατερίνα, Δρ Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα:
«Βορειοηπειρώτες: Από τη 10ετία του 1940, «πρόσφυγες» στην Ελλάδα. Απόπειρα για μία ανθρωπολογική προσέγγιση».

3.Δαλκαβούκης Βασίλειος, Λέκτωρας Εθνογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με θέμα:
«Η Ήπειρος και το ελληνοαλβανικό σύνορο. Εννοιολογικά προβλήματα και ερευνητικές δυνατότητες».

Καλούμε όλους τους Βορειοηπειρώτες αλλά και όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση στο κέντρο «ΑΓΙΟΝΕΡΙ».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παρά τον πόλεμο, η ΝΔ θα γίνει το κόμμα που ονειρευόμασταν πάντα


Την επομένη των εκλογών της ΝΟΔΕ, ΔΗΜΤΟ και ΔΙΑΜΤΟ, το:

- 20% των μελών θα είναι μέλη με ηλικία κάτω των 35 ετών
- 20% των μελών θα είναι μέλη που θα εκλεγούν πρώτη φορά
- 30% των μελών θα είναι γυναίκες.

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι. Επιτέλους μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να αφήσουμε το δικό μας στίγμα στην πολιτική πορεία του τόπου.

Σ'ευχαριστούμε Αντώνη. Θα είμαστε εκεί...

Μάθετε πού ψηφίζετε εδώ.
Υποψήφιοι Πρόεδροι ΝΟΔΕ εδώ.

Για να πληροφορηθείτε για τους τόπους διεξαγωγής των Εκλογών μπορείτε να απευθύνεστε:
- στις οικείες ΝΟ.Δ.Ε.
- στο Τηλεφωνικό Κέντρο 210/3354454

Ευχαριστώ
Ο γνώριμός σας Unionist

Πηγή: Κωμικοτραγικά Δρώμενα