Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Στέρεψε από νερό αλλά αναβλύζει Ιστορία

Η Υπέρεια Κρήνη το 2014 θα είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Από την αρχαιότητα μέχρι το 1998 ανάβλυζε άφθονο νερό. Μέσα σε δύο χρόνια, όμως, ξαφνικά στέρεψε η Υπέρεια Κρήνη του Βελεστίνου, την οποία μνημονεύει ο Σοφοκλής ως «σύγγονον ύδωρ... νάμα θεοφιλέστατον» (νερό γηγενές, πηγή που αγαπούν πολύ οι θεοί).

Θες η ξηρασία που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την περιοχή, θες οι γεωτρήσεις που γίνονται για να ποτιστεί ο κάμπος, πάντως η αρχαία κρήνη στέρεψε και βγήκαν στην επιφάνεια τα απομεινάρια από ένα τεράστιο κρηναίο οικοδόμημα που θαύμαζαν οι αρχαίοι.

«Στην περίπτωση αυτή ισχύει το "ουδέν κακόν αμιγές καλού"», μας λέει η Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων,

Λεηλάτησαν τη βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής

Έντεκα χειρόγραφα Ευαγγέλια και πολλά άλλα σπάνια βιβλία αφαιρέθηκαν από τη Βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής , όπως αποκαλύφθηκε από την τουρκική εφημερίδα Bugun μετά από δήλωση του νεοδιορισμένου  στο σχολείο υποδιευθυντή Χικμέτ Κονάρ.

Το καθεστώς τρόμου ,όμως, που υπάρχει στην Τουρκία  δεν επέτρεψε και παλαιότερα που είχε διαπιστωθεί λεηλασία της σχολής να γίνει καταγγελία στις αρχές προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να σταματήσει η κλοπή. Φαίνεται πως οι ομοεθνείς μας φοβόντουσαν τα χειρότερα και δεν ζητούσαν τη συνδρομή της Τουρκικής Αστυνομίας.

Ο υπεύθυνος για τη διοίκηση του σχολείου Θανάσης Αγγελίδης είπε ότι και πριν από χρόνια είχαν εντοπιστεί βιβλία με την σφραγίδα της Σχολής σε παλαιοπωλεία, όμως λόγω των συνθηκών κανένας δε είπε ποτέ τίποτα…