Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Δεν έχει άλλη επιλογή ο Αντώνης Σαμαράς από τη διαγραφή της Ντόρας


Η Ντόρα πήρε την απόφασή της όσον αφορά στη στάση της στην αυριανή ψηφοφορία και την ανακοίνωσε στο περιβάλλον της: θα ψηφίσει υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων. Μάλιστα, «αποδέσμευσε» και τους ελάχιστους φίλα προσκείμενους σε αυτήν βουλευτές, λέγοντάς τους, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό βεβαίως επειδή από την στιγμή που θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα τους ελέγξει.

Ερωτηθείς νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην αυριανή ψηφοφορία, ανέφερε ότι «είναι σαφές αυτό και δεν είναι δυνατόν στο νομοσχέδιο που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία των τελευταίων δεκαετιών να μην κατέβει συντεταγμένο ένα κόμμα το οποίο είναι υπεύθυνο και σε επίπεδο θεσμών και σε εθνικό επίπεδο» – (το γράφουμε άλλωστε …μέρες).

Από την στιγμή λοιπόν που ελήφθη η απόφαση για κομματική πειθαρχία, η στάση αυτή της κ. Μπακογιάννη δεν αφήνει πλέον άλλη επιλογή στον Αντώνη Σαμαρά πέραν της διαγραφής

Πηγή: Antinews

Μισθός μαθητείας- Τα «τσιράκια» επιστρέφουν!


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σε άλλες εποχές, στην ευλογημένη αυτή χώρα που ακούει στο όνομα Ελλάδα:

κάποια παιδιά πήγαιναν στο γυμνάσιο για να τελειώσουν μετά από 6 χρόνια και με το απολυτήριο να προσληφθούν σε Τράπεζες, Δημόσιο, Επιχειρήσεις,

κάποια παιδιά πήγαιναν σε τεχνικές σχολές για να μαθητεύσουν και να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες,

κάποια άλλα παιδιά ΔΕΝ πήγαιναν στο γυμνάσιο ούτε σε τεχνική σχολή αλλά πήγαιναν κοντά σε έναν μάστορα για να μάθουν μια τέχνη και να μπορέσουν να βγούνε στη βιοπάλη και να σταθούν στα πόδια τους…

Αυτά τα παιδιά τα αποκαλούμενα «τσιράκια» περίμεναν κάθε Σάββατο βράδυ για να εισπράξουν το χαρτζιλίκι τους που συχνά συντηρούσε οικογένειες όταν το αφεντικό, ο μάστορας, είχε κάνει εισπράξεις και είχε…κέφια (έξι μέρες πηγαίναμε τότε στα γυμνάσια και τις τεχνικές σχολές και έξι μέρες δούλευαν τα τσιράκια δίπλα στον μαραγκό, τον τσαγκάρη, τον τενεκετζή, τον υδραυλικό)…

Τώρα κάποια παιδιά συνεχίζουν σε πανεπιστήμια και μεταπτυχιακές σπουδές, κάποια παιδιά σε Πολυτεχνεία και άλλα παιδιά «τσιράκια» μαθαίνουν τέχνες…

Τώρα, όμως, ΟΛΑ αυτά τα παιδιά μένουν χωρίς εργασία παρά τους κόπους να αποκτήσουν γνώσεις από πανεπιστήμια και σχολές ή από εμπειρικούς τεχνίτες…

Τσιράκια, πτυχιούχοι και κάτοχοι μεταπτυχιακών ΧΩΡΙΣ απασχόληση και όσοι τυχεροί απασχολούνται αμείβονται με…ψίχουλα!

ΓΙΑΤΙ;

Διότι η δική μου γενιά, του Πολυτεχνείου και των αγώνων, καταχράστηκε το μέλλον των παιδιών της και τα υποχρεώνει – από πάνω - και να «πληρώνουν» τις δικές μας κλεψιές, ατιμίες, λαμογιές χωρίς προοπτική μέλλοντος!

Εάν η Κυβέρνηση Παπανδρέου ΔΕΝ στείλει στα σίδερα τώρα, αμέσως, Μπλε και Πράσινους καταχραστές κρατώντας τους υπόλοιπους στη γραμμή αναμονής για τον Κορυδαλλό, φοβάμαι ότι όταν τα παιδιά μας αποφασίσουν να δράσουν, εφόσον συνεχίσουμε να κρύβουμε τους ενόχους, δεν θα έχουμε τόπο να κρυφτούμε από το θυμό τους…

Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας!


Business Clusters

(Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας!)

Πάνος Γ. Πιπερόπουλος
Λέκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η παρούσα Ελληνική οικονομική τραγωδία τελικά επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στην περιστολή και περικοπή δαπανών και τις εισπρακτικές πρακτικές στερεί την απαραίτητη προοπτική ανάπτυξης δημιουργώντας την αίσθηση ότι η Ελλάδα περπατά προς το άγνωστο μέλλον όχι με τα δυο πόδια αλλά με το ένα…κουτσαίνοντας!

Στις τελευταίες δεκαετίες στελέχη επιχειρήσεων, καθηγητές και ερευνητές του μάνατζμεντ μέσα από θεωρητικές και εμπειρικές μελέτες αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της γεωγραφικής συγκέντρωσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε έναν κοινωνικό-οικονομικό κόσμο που χαρακτηρίζεται από τη διεθνοποίηση των αγορών και τον έντονο ανταγωνισμό (Piore και Sabel, Herbig και Golden).

Η επιτυχία των business clusters δηλαδή των «επιχειρηματικών συστάδων» όπως, π.χ. η περιοχή της Silicon Valley στην Καλιφόρνια και του Prato στην Ιταλία έχουν προκαλέσει την προσοχή ακαδημαϊκών και διοικητικών στελεχών αλλά και των υπευθύνων για την χάραξη οικονομικών και επιχειρηματικών πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

«Παραδόξως τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε μια διεθνοποιημένη οικονομία βρίσκονται όλο και περισσότερο σε τοπικό (γεωγραφικό) επίπεδο –θεμελιωμένα σε γνώσεις, δεξιότητες, θεσμούς και κοινωνικό-οικονομικές σχέσεις που οι ‘αντίπαλοι’ δεν μπορούν να αντιγράψουν.» (Porter, 1998)

Είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον η επιχείρηση να αναπτύσσει και να παράγει μόνη της ένα προϊόν ή έστω και το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος που εμπορεύεται. Η διεθνοποίηση των αγορών, η ραγδαία μείωση του κόστους των μεταφορών, η δια-σύνδεση των επιχειρήσεων και των αγορών μέσου του ιντερνετ, η ανάγκη για την επίτευξη και διατήρηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε διεθνές επίπεδο οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας.

Ο 21ος αιώνας οδηγεί σε επανασχεδιασμό των επιχειρήσεων οι οποίες συνάπτουν στρατηγικές συμμαχίες, δίκτυα και συνεργασίες με εταιρίες, ερευνητικά ινστιτούτα, κρατικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε τοπικά η περιφερικά επίπεδα με στόχο μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων, εντελώς νέων ή και βελτιωμένων μορφών υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών, την διάχυση γνώσεων και πληροφοριών, την είσοδο σε νέες αγορές, και την μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων/ υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Porter (1998) τα business cluster ορίζονται ως,

«Κρίσιμες μάζες -σ’ ένα μέρος- με αξιοσημείωτη ανταγωνιστική επιτυχία σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους…τα «clusters» είναι γεωγραφικές συγκεντρώσεις οργανωμένων και δικτυωμένων επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο»

Κατά την προσωπική μου άποψη τα «clusters» είναι δίκτυα ανταγωνιστικών, συνεργαζόμενων, συμπληρωματικών, αμοιβαία εξαρτώμενων επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανόμενων των προμηθευτών και των εταιριών παροχής υπηρεσιών), συναφών ινστιτούτων και φορέων, συνδεδεμένων επίσημα και ανεπίσημα, κάθετα ή/ και οριζόντια οι οποίοι εργάζονται στον ίδιο, σε παρεμφερή ή/ και σε παράλληλα συνδεδεμένο οικονομικό/ επιχειρηματικό κλάδο, σε ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο γεωγραφικό χώρο.

Σε διεθνές επίπεδο τα «clusters» αναγνωρίζονται ως η απαραίτητη επιχειρηματική στρατηγική για την εξέλιξη των χωρών με μεσαία-εισοδήματα σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Όπως φαίνεται στο σχήμα 1, στην Πορτογαλία (σύμφωνα με σχετικές έρευνες της Eurostat), μια χώρα με οικονομική αλλά και γεωφυσική κατάσταση παρόμοια της Ελλάδος, εντοπίζουμε πάνω από 30 «clusters», τα περισσότερα εκ των οποίων βασίζονται στις φυσικές πρώτες ύλες που διαθέτει η χώρα, ή σε βιομηχανίες που αναπτύχθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΕΤ, της Eurostat, αλλά και προσωπικής μου εμπειρικής έρευνας που στηρίχτηκε σε μελέτες περιπτώσεων (και έχω δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά) η Ελληνική οικονομία δεν διαθέτει σήμερα κανένα οργανωμένο cluster, ενώ το μοναδικό που υπήρχε είχε καταγραφεί σε Ευρωπαϊκές έρευνες την δεκαετία του 1990 στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου-Θεσσαλίας (το οποίο έπαψε να υφίσταται εδώ και μερικά χρόνια).


Ανάμεσα στα συμπεράσματα των ερευνών μου είναι ότι η ελληνική κοινωνία και η οικονομική και επιχειρηματική της οργάνωση δεν ευνοεί τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!. Οι κύριες αιτίες, κατά την άποψή μου, εντοπίζονται, στην έλλειψη εμπιστοσύνης,

μεταξύ των πολιτών και επιχειρηματιών,
μεταξύ των πολιτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων,
μεταξύ των επιχειρήσεων, και, τελικά,
μεταξύ των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων έχει πολύ ασθενείς ή καθόλου διασυνδέσεις με άλλους οργανισμούς, φορείς, ή επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας καινοτομίες ουσιαστικά σε κατάσταση απομόνωσης.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι πλέον εμπειρικά και θεωρητικά αποδεδειγμένο ότι η επιτυχημένη ανάπτυξη καινοτομιών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων απαιτεί την αλληλεπίδραση διαφορετικών οντοτήτων μέσα στην διαδικασία της μάθησης και της ανάπτυξης καινοτομίας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η χώρα μας, όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μου 23η στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. στην καινοτομική απόδοση και 94η στην οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία!

Η ΜμΕ επιχείρηση αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας με 800,000 επιχειρήσεις η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων 0-9 άτομα. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των ΜμΕ σε business clusters είναι τα κάτωθι:

i. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εστιαστούν στα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.
ii. Αναπτύσσουν ικανότητες και διασυνδέσεις για άμεση λύση προβλημάτων.
iii. Επιχειρησιακό περιβάλλον που διέπεται από καινοτομία και δημιουργικότητα.
iv. Διάχυση γνώσεων, πληροφοριών και τεχνολογίας.
v. Ανταγωνισμός μέσω καινοτομίας.
vi. Προσφορά εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης αλλά κυρίως της χρηματοοικονομικής κρίσης που χτυπάει αλύπητα ΤΩΡΑ την Ελληνική οικονομία και κοινωνία απαιτούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν σε ένα δυναμικό, πολύπλοκο και συνάμα αβυσσαλέο ανταγωνισμό για να επιβιώσουν.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες με την αρωγή του ελληνικού κράτους, των φορέων του και της Τρόικας, οφείλουν ΤΑΧΥΤΑΤΑ (εδώ θα βοηθήσει η άμεση εφαρμογή του ΕΣΠΑ) να προσαρμοστούν με γεωμετρική ταχύτητα σε σύγχρονα, καινοτόμα και δημιουργικά δίκτυα συνεργασίας επιχειρήσεων «clusters», αν θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την σχεδόν ολοσχερώς στρεβλή ελληνική οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας:

Απαιτείται η διευκόλυνση (μέσα από αλλαγή νομοθετικών καθεστώτων και δημιουργία επίσημων επαφών) της προσέγγισης μεταξύ επιχειρήσεων–κράτους– πανεπιστήμιων, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτομιών.

Απαιτείται οργάνωση διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ευαισθητοποίηση για τα οφέλη των δικτύων και την χάραξη στρατηγικών που να ενθαρρύνουν business start-ups, spin-off companies, κοινοπραξίες, και συνεργατική Ε&ΤΑ.

Χρειάζεται, από μηδενική βάση, ανασχεδιασμός της οικονομικής στρατηγικής της χώρας μας σε «business clusters», με την αφύπνιση και συμμετοχή όλων των φορέων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.