Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθήματα Λυκείου στο κέντρο της Αθήνας


Στην αρχαιότητα ήταν το μεγάλο διδασκαλείο των νεαρών Αθηναίων

 Τόπος σκιερός κοντά στο ποτάμι, με δέντρα και θάμνους κάθε λογής, χώρος επαφής με τη φύση. Αλλά και τόπος περισυλλογής, ιδανικός για τη διδασκαλία των νέων. Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα, περικλεισμένος ασφυκτικά από λεωφόρους και σύγχρονα κτίρια, με τον ποταμό θαμμένο κάτω από τόνους ασφάλτου και με ελάχιστη βλάστηση. Ο,τι έχει απομείνει από το Αλσος του Λυκείου Απόλλωνα που λατρευόταν εδώ περικλείεται σε αυτό το οικόπεδο των έντεκα στρεμμάτων, όπου το 1996 ήλθαν στο φως τα πενιχρά κατάλοιπα της σχολής στην οποία, αιώνες πριν, δίδαξε ο Αριστοτέλης.

Εύρημα εντυπωσιακό, είδηση διεθνούς βεληνεκούς, που όμως εξανεμίστηκε μέσα στη σύγχρονη, πεζή πραγματικότητα. Χρειάστηκε έτσι να περάσουν δεκαπέντε χρόνια ώστε να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου για την ανάδειξη των αρχαίων, αλλά και τα χρήματα για την υλοποίησή του.

Απόψε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Λευκωσία


Οι πολίτες καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του


Δικαίωση για τους νεκρούς της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου, αναμένεται ότι θα ζητήσουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας, στο μεγάλο, παγκύπριο συλλαλητήριο, έξω από το Προεδρικό

Η κατάθεση του Προέδρου Χριστόφια, ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου την περασμένη Δευτέρα, δεν φαίνεται να κατεύνασε τα πνεύματα. Όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιοποίησε χθες η «Σ», 59% δεν κρίνει ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έδωσε. Την ίδια στιγμή, παρά την πάροδο δύο μηνών από το τραγικό συμβάν, η λαϊκή οργή φαίνεται να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, αφού περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (43,9% σίγουρα και 15,41% μάλλον) επιθυμούν την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μήνυμα Δημάρχου Σιθωνίας για τη νέα σχολική χρονιά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μήνυμα Δημάρχου Σιθωνίας για τη νέα σχολική χρονιά

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος επισκέφθηκε σήμερα το  Δημοτικό Σχολείο Ν.Μαρμαρά, όπου παρέστη στον αγιασμό και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Σε μήνυμά του ο κ.Τζίτζιος αναφέρει:

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνιστά μια νέα αφετηρία γεμάτη στόχους, προσδοκίες και όνειρα στο δύσκολο αλλά συναρπαστικό δρόμο των μαθητών προς την κατάκτηση της γνώσης.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 1ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, στη Γαλάτιστα


ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ 1ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 1ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, που διοργάνωσε ο Δήμος Πολυγύρου στη Γαλάτιστα το τριήμερο 9 έως 11 Σεπτεμβρίου με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος.

400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ


Αφιερωμένη στα 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου (10 Σεπτεμβρίου του 1611), είναι η εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού που οργανώνεται σήμερα, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Κάστρο Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ.

Ήταν τότε που χίλιοι, περίπου, εξεγερμένοι αγρότες και βοσκοί με επικεφαλής τον εμπνευσμένο  ιεράρχη Διονύσιο τον αποκαλούμενο Φιλόσοφο,  κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς, οπλισμένοι  με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη, στην πρώτη εξέγερση τέτοιας έκτασης και έντασης στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τοποθετήθηκαν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία στη στέγη του κτιρίου του επιμελητηρίου Χαλκιδικής.


Πολύγυρος, 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθετήθηκαν αρχές Σεπτεμβρίου τα φωτοβολταϊκά στοιχεία στη στέγη του κτιρίου του επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί στις 5 Ιουλίου 2011, μεταξύ του επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της εταιρίας του κ. Νέτσικα Ναούμ(Wattal) για τα σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καινοτόμων τεχνολογιών.

 Η συγκεκριμένη εταιρία ανέλαβε μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε το επιμελητήριο Χαλκιδικής, την προμήθεια και εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού συνδεμένου με το δίκτυο της ΔΕΗ,

Που έπιναν μπύρα οι αρχαίοι - 4.600 ετών η πρώτη παμπ


Όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.dailyrecord.co.uk της Σκοτίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πριν από 4.600 χρόνια, οι διψασμένοι κάτοικοι του Shetland απολάμβαναν στο Jarlshof ένα ποτηράκι μπύρα, μαζί με τον μεζέ τους. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η διάταξη του πέτρινου οικισμού υποδηλώνει ότι πρόκειται για την αρχαιότερη παμπ της Μεγάλης Βρετανίας.

Η περιοχή θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βρετανίας. Η τοποθεσία, που ανακαλύφθηκε το 1890 μετά από καταιγίδα, περιλαμβάνει αρχαία κατάλοιπα που χρονολογούνται από το 2500 π. Χ. μέχρι τον 17ο αιώνα. Μεταξύ των ευρημάτων είναι και πολλές πέτρες χειρόμυλων, που χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα του κριθαριού, ένδειξη ότι, εκτός από χώρος υποδοχής των… μπυρόβιων της προϊστορικής εποχής, λειτουργούσε και ως αρτοποιείο.

Οι «Μαραθωνομάχοι» του… Σχινιά!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής

Οι έλληνες πολεμιστές κινούνται επιθετικά με προτεταμένα τα δόρατα και κρατώντας τις ασπίδες τους προς το μέρος των Περσών. Δέχονται καταιγισμό από βέλη και υποχωρούν προς ανασύνταξη. Ακολουθούν σώμα με σώμα μάχες με τα ξίφη, προτού κριθεί η τελική έκβαση της «μάχης», με περσική άτακτη υποχώρηση και πολλούς «νεκρούς»…

Το πολεμικό σκηνικό στήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι στην παραλία του Σχινιά, στον Μαραθώνα. Οι ιαχές που ακούγονταν και οι εντυπωσιακές πολύχρωμες φορεσιές των πολεμιστών, έκαναν τους λουόμενους να βγουν από τη θάλασσα και να πλησιάσουν φορώντας τα μαγιό τους για να παρακολουθήσουν live, λίγα μέτρα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους,