Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο Μητσοτάκης στην κατοχή

Νικήτρια η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο συνδυασμός ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που στηρίχθηκε από την ΠΑΣΚΕ στις εκλογές που έγιναν στις 30/9/2009 στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, νέας εξελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ο συνδυασμός Δημοκρατική Συνεργασία θριάμβευσε με ποσοστό 85,50% για το Διοικητικό Συμβούλιο και με ποσοστό 94,55% για την ΓΣΕΕ και για 11η συνεχή τριετία έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν ως εξής:

Ψήφησαν 69 αντιπρόσωποι. Έγκυρα 69

Ελαβαν:

1. Η Δημοκρατική Συνεργασία 59 ψήφους, ποσοστό 85,50% και εκλέγει 10 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο

2. Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ψήφους, ποσοστό 7,25% και εκλέγει 1 μέλος στην γ΄ κατανομή και ύστερα από κλήρωση με τη ΔΑΚΕ με την οποία ισοψήφησε.

3. Η ΔΑΚΕ ψήφους 5, ποσοστό 7,25% και δεν εκλέγει μέλος(ύστερα από κλήρωση).

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή η Δημοκρατική Συνεργασία εκλέγει και τα τρία (3) μέλη.

ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Ψήφισαν 55 αντιπρόσωποι. Έγκυρα 55.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έλαβε 52 ψήφους και ποσοστό 94,55% και εκλέγει και τους δύο Αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΣΕ

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έλαβε 3 ψήφους και ποσοστό 5,45% και δεν εκλέγει αντιπρόσωπο

Ο Συνδυασμός ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους αντιπροσώπους που για μια ακόμη φορά τον εμπιστεύθηκαν και τον ψήφισαν και υπόσχεται πως θα είναι συνεχώς στο πλευρό ΟΛΩΝ των εργαζομένων για την προώθηση και επίλυση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους του Νομού μας.

ΠΑΣΚΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

Πηγή: Κράχτης

Χαλκιδική - Για ζωοκλοπές κατηγορούνται πατέρας και οι δύο γιοί του


Δεκάδες κότες, κατσίκες, κουνέλια, καθώς και διάφορα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται στα «λάφυρα» από τις δεκατρείς κλοπές που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τρία μέλη μιας οικογένειας στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για έναν 44χρονο και τους δύο γιούς του, 16 και 20 ετών, που έδρασαν κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2009, σε περιοχές του Πολυγύρου, των Νέων Μουδανιών και της Νέας Τρίγλιας.

Τα τρία άτομα έκλεψαν συνολικά 303 κότες, 7 κατσίκες, 8 κουνέλια, μαζί με ένα τρακτέρ και μια καρότσα, ένα κυνηγετικό όπλο και διάφορα εργαλεία.

Οι δράστες δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου και αναζητούνται, ενώ τα ζώα και τα αντικείμενα που βρέθηκαν, επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ίωνα Δραγούμη: Μαρτύρων και Ηρώων αίμα

Ίων Δραγούμης 14 Σεπτεμβρίου 1878 - 31 Ιουλίου 1920

Παύλος Μελάς 29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904

Για να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα πατήστε εδώ

Δηλώσεις Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση με Καραμανλή


Με τον Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε πριν από λίγο στη Ρηγίλλης η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και του παρουσίασε τις θέσεις της για την εκλογική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Η κ. Μπακογιάννη προτείνει δύο λύσεις: πρώτον, το συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές από τη βάση του κόμματος σε διάστημα τριών μηνών.

Ως δεύτερη λύση, η κ. Μπακογιάννη προτείνει την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για την εκλογή προέδρου και γραμματέα, οι οποίοι θα "τρέξουν" τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου σε τρεις μήνες και πάλι από τη βάση.

Αυτές τις προτάσεις, η κ. Μπακογιάννη θα τις παρουσιάσει και κατά τη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα σήμερα στη Ρηγίλλης, υπό την προεδρία του κ. Σιούφα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δηλώσεις Σαμαρά μετά τη συνάντηση με Καραμανλή

Τις προτάσεις του για την διεξαγωγή του συνεδρίου και την ανάδειξη του νέου αρχηγού, εξέφρασε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Ρηγίλλης, το Σάββατο το πρωί. Βγαίνοντας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι πανίσχυρο, μεταξύ των μελών του κόμματος, το ρεύμα για ενότητα-ιδεολογική θωράκιση-οργανωτική επανίδρυση.

Πρόσθεσε ότι είναι καθολική απαίτηση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα μέλη του κόμματος, στην κορυφαία διαδικασία της εκλογής αρχηγού. Ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασε τις προτάσεις του στον κ. Καραμανλή και θα τις καταθέσει και το απόγευμα στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και οι ενδιαφερθέντες για την διαδοχή.

Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, ότι το έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να διαρκέσει πάνω απο μία ημέρα και να αποφασίσει τροποποίηση του καταστατικού, έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου στα μέλη του κόμματος. Σημείωσε ότι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμη και εκείνοι οι οποίοι θα εγγραφούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μετά τη λήξη του συνεδρίου. Τέλος, ανέφερε ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να συγκαλέσει τακτικό συνέδριο θέσεων και ιδεολογίας το δυνατόν συντομότερο, μέχρι την άνοιξη του 2010.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σαμαράς: "Πανίσχυρο το ρεύμα για ενότητα"


Τις προτάσεις του για την διεξαγωγή του συνεδρίου και την ανάδειξη του νέου αρχηγού, παρουσίασε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε μαζί του το Σάββατο στη Ρηγίλλης.

Εξερχόμενος των γραφείων της Ρηγίλλης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι πανίσχυρο, μεταξύ των μελών του κόμματος, το ρεύμα για ενότητα-ιδεολογική θωράκιση-οργανωτική επανίδρυση. Πρόσθεσε ότι είναι καθολική απαίτηση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα μέλη του κόμματος, στην κορυφαία διαδικασία της εκλογής αρχηγού.

Ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασε τις προτάσεις του στον κ. Καραμανλή και θα τις καταθέσει και το απόγευμα στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και οι ενδιαφερθέντες για την διαδοχή.

Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, ότι το έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να διαρκέσει πάνω απο μία ημέρα και να αποφασίσει τροποποίηση του καταστατικού, έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου στα μέλη του κόμματος. Σημείωσε ότι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμη και εκείνοι οι οποίοι θα εγγραφούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μετά τη λήξη του συνεδρίου.

Τέλος, ανέφερε ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να συγκαλέσει τακτικό συνέδριο θέσεων και ιδεολογίας το δυνατόν συντομότερο, μέχρι την άνοιξη του 2010.

Πηγή: Έθνος

Στο έλεος αυθαιρεσιών το «Βουνό των Θεών»


Κινδυνεύει από τους πρόποδες ώς την υψηλότερη κορυφή του, σύμφωνα με τους «Φίλους του Περιβάλλοντος»

Του Θαναση Tσιαγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το χτίσιμο ενός αυθαίρετου καταφυγίου πριν από λίγο καιρό στην τοποθεσία «Μεγάλη Γούρνα» της δυτικής πλευράς του Ολύμπου προκάλεσε οργή στις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Πιερίας, που απαίτησαν και πέτυχαν τη διακοπή των εργασιών.

Η εν λόγω αυθαιρεσία αποτέλεσε για τους «Φίλους του Περιβάλλοντος» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κατερίνη) μια ακόμα «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης» και σηματοδότησε την αφετηρία νέων δυναμικών ενεργειών για την προστασία του ψηλότερου βουνού της χώρας.

«Ο Ολυμπος κινδυνεύει από τους πρόποδες ώς την ψηλότερη κορυφή του, από δεκάδες μορφές αυθαιρεσίας», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο αυθαίρετο επιχειρήθηκε να χτιστεί δίπλα σε ήδη υπάρχον καταφύγιο, σε υψόμετρο 2.500 μ., 400 μόλις μέτρα κάτω από τον Μύτικα (2.918 μ.), την υψηλότερη κορυφή του Βουνού των Θεών.

Το καθεστώς

Το συμβάν επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα για το καθεστώς διαχείρισης και προστασίας του Ολύμπου, για το οποίο οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής «δίνουν μάχες», όπως λένε, σε «όλα τα μέτωπα», με σκοπό να υπογραφεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα που θα θέσει τέρμα στις δράσεις επίδοξων «επενδυτών», που κυνηγούν και ξυλεύονται παράνομα, ανοίγουν και ασφαλτοστρώνουν δρόμους, χτίζουν εξοχικά εκμεταλλευόμενοι τη λειψή νομοθεσία και σχεδιάζουν την αξιοποίησή του με τελεφερίκ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και χιονοδρομικά κέντρα.

Είναι όμως δυνατόν το Βουνό των Θεών, παγκόσμιο μνημείο της Φύσης και του Πολιτισμού, ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας, η κοιτίδα της Ελληνικής Μυθολογίας, μια περιοχή απαράμιλλης σύνθεσης οικοσυστημάτων, βουνό με πολλαπλή οικολογική, ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική σημασία, να είναι απροστάτευτο;

«Κι όμως...», απαντά ο δασολόγος και πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας κ. Παύλος Ανδρεδάκης: «Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου είναι η πρώτη ελληνική περιοχή που απέκτησε καθεστώς προστασίας με διάταγμα του 1938. Περιλαμβάνει όμως μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων (τμήμα των κορυφών και της ανατολικής πλαγιάς του βουνού). Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον νομό Πιερίας, ενώ το τμήμα του Ολύμπου που ανήκει διοικητικά στον νομό Λάρισας βρίσκεται εκτός του δρυμού και έξω από το καθεστώς προστασίας! Οι ορειβάτες μάλιστα λένε αστειευόμενοι ότι όταν κανείς κατακτήσει μία από τις τρεις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου, στα όρια των δύο νομών, δεν έχει παρά να κάνει ένα βήμα από την Πιερία προς τη Λάρισα για να βρεθεί εκτός Εθνικού Δρυμού!».

Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης και επέκτασης της προστασίας, όμως οι μελέτες που συντάχθηκαν ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ ακόμη και μετά τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια. Η τελευταία είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) που επεκτείνει τα όρια του Δρυμού στα 238.000 στρέμματα. «Ομως και η ΕΜΠ εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ», επισήμαναν ορειβάτες και μέλη οικολογικών οργανώσεων που συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Λιτόχωρο.

Σε μια προσπάθεια να κινηθεί ο τροχός της αμάξης, όπως είπε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Περδίκης, τον περασμένο Ιούλιο αντιπροσωπεία των «Φίλων του Περιβάλλοντος» μαζί με μαθητές σχολείων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ζητώντας «να ασκήσει την επιρροή του, ώστε να προωθηθεί το Π.Δ. που θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου».

Οι δρόμοι

«Το χειρότερο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Βουνό των Θεών», λέει ο γραμματέας των «Φίλων του Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Τούλης, «είναι η διάνοιξη δρόμων, όπως ο δρόμος που ξεκινάει από τα Καλύβια Κοκκινοπλού Λάρισας και φτάνει ώς τη «Μεγάλη Γούρνα», που έγινε δήθεν για να εξυπηρετεί τους ορειβάτες. «Μόνο που κανένας ορειβάτης δεν θα ανέβαινε ποτέ με αυτοκίνητο στα 2.500 μ.», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΟ Κατερίνης κ. Πέτρος Μήλιος.

Η σημερινή οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού ουκ ολίγες φορές έχει φέρει σε αντιπαράθεση ομάδες κοινωνικών φορέων στους νομούς Λάρισας και Πιερίας. «Η αντιπαράθεση», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Μαυροειδής, μέλος επίσης των «Φίλων του Περιβάλλοντος», «πηγάζει από το ποιον Ολυμπο θέλουμε. To μυθικό βουνό του ανέγγιχτου τοπίου ή τον Ολυμπο των δρόμων, των πολλών καταφυγίων (διαθέτει 15), των ξενώνων και των άλλων ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων;».

Πηγή: Καθημερινή

Θρίλερ η επιχείρηση εντοπισμού ανεμοπτεριστή στον Μαρμαρά Χαλκιδικής


Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η επιχείρηση εντοπισμού ανεμοπτεριστή, η οποία βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ο ανεμοπτεριστής φέρεται να έπεσε και αναζητείται σε θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής.

Οι αρχές που ενήργησαν αστραπιαία, ενημερώθηκαν από άτομο που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετέχουν δυνάμεις του Λιμενικού μαζί με παραπλέοντα πλοία, ομάδα εθελοντών κι ένα σούπερ πούμα.

Πηγή: Madata.gr

Ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος έβλαψαν τη Νέα Δημοκρατία ή το Μητσοτακέϊκο;


Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα φερέφωνα της Ντόρας Μπακογιάννη που λένε, ότι δήθεν ο Σαμαράς που παλαιότερα είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη όταν αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία το 1993 και ο Αβραμόπουλος, που σαν Δήμαρχος Αθηναίων είχε ιδρύσει το κόμμα Κ.Ε.Π. Κίνημα Ενεργών Πολιτών, δήθεν έβλαψαν τη Νέα Δημοκρατία τώρα στις εκλογές.

Αυτά όλα που λένε είναι ασυναρτησίες και δεν έχουνε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Το 1977 ο Μητσοτάκης είχε ιδρύσει το κόμμα Νεοφιλελευθέρων, το οποίο είχε βγάλει δύο βουλευτές, τον Μητσοτάκη και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Ο Μητσοτάκης τότε χαρακτήριζε τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή με υβριστικές εκφράσεις "Καραμανλής σημαίνει χάος", ότι είναι αγνώμονας κλπ.

Για την συντριβή του 1981 ευθύνεται μόνο ο Γεώργιος Ράλλης; Το νούμερο δύο της Κυβέρνησης του, ο Μητσοτάκης, δεν ευθύνεται καθόλου για την ήττα εκείνη;

Εκτός από τον εαυτό του, την κόρη και τον γιό του, έφερε έστω και μία ψήφο στη Νέα Δημοκρατία ο Μητσοτάκης;

Για να γίνει όμως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το 2004, δεν έγινε τυχαία. Έδωσε ο Σαμαράς όλα τα στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης στη Νέα Δημοκρατία από το 2000. Ο Αβραμόπουλος διέλυσε το μικρό κόμμα ΚΕΠ που είχε ιδρύσει και έτσι κατάφερε η Νέα Δημοκρατία να γίνει κυβέρνηση.

Ποιός έκανε κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία; Η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Αντώνης Σαμαράς με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο;

Αν δεν ήταν αυτοί οι δύο, η Νέα Δημοκρατία ή θα ήταν ακόμα αντιπολίτευση ή θα είχε σπάσει στα δύο.

Θέλετε Νεοδημοκράτες αρχηγό τη Ντόρα Μπακογιάννη; Διαφέρει σε τίποτα η πολιτική της από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου; Διαφοροποιείται σε κάτι; Αν ναι πείτε το και σε εμάς να το μάθουμε.

Τι κόμμα θα είναι αυτό που θα έχει την θυγατέρα Πρόεδρο, τον αδελφό της Αντιπρόεδρο και τον πατέρα τους Επίτιμο Πρόεδρο; Ούτε στο Πακιστάν με τον Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο και την θυγατέρα του Μπεναζίρ Μπούτο δεν γινότανε αυτά.

Όπως και να έχει οι Μητσοτάκηδες είναι ξένο σώμα στη Νέα Δημοκρατία, είναι σώγαμπροι.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικό Ελληνικό Πολιτικό Κόμμα. Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου του 1974 και έχει αρχές και θέσεις, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτά που λέει και πρεσβεύει η οικογένεια Μητσοτάκη, οι οποίοι δηλώνουν Νεοφιλελεύθεροι. Δεν είναι πλαστελίνη το κόμμα για να το τραβάει ο κάθε επιτήδειος αρχηγός στα μέτρα του.

Η Νέα Δημοκρατία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ιδεολογική σύγχυση. Πρέπει να ξεκαθαρίσει την ιδεολογία της, να δει τι πρεσβεύει, για να το μάθουμε και εμείς.

Εάν οι εκλέκτορες θελήσουν, μπορούν να δώσουν έναν νέο αρχηγό, που δεν θα κατάγεται από Πολιτικό τζάκι, για να τραβήξει αυτή η πολύπαθη, μεγάλη, Πατριωτική και Δημοκρατική Παράταξη τον δρόμο της, χωρίς φαντάσματα του παρελθόντος.

Εάν όχι, τότε το μέλλον θα δείξει την πορεία και την κατάληξη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Επέτειος Μακεδονικού Αγώνα - Μακεδονικός Αγώνας 1904 - 1908


Εισαγωγή

Ο Μακεδονικός Αγώνας θα μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως ένας ανορθόδοξος πόλεμος ελληνικών και βουλγαρικών ενόπλων σωμάτων μέσα στην τουρκική επικράτεια. Σκοπός των ελληνικών σωμάτων ήταν να περιφρουρήσουν το εθνικό φρόνημα των χωριών, ν' αποκαταστήσουν την τάξη σε όσα χωριά είχαν σημειωθεί αποσκιρτήσεις μετά από πιέσεις των αντιπάλων, να εξουδετερώσουν τις ένοπλες ομάδες και να περιορίσουν τη δράση των ληστρικών σωμάτων, τα οποία κινούνταν μεταξύ παρανομίας και εθνικού αγώνα, ταλαιπωρώντας τους αγροτικούς πληθυσμούς.

Ο αγώνας αυτός άρχισε ουσιαστικά το 1903 και πήρε τέλος το 1908, όταν θεσπίστηκε το τουρκικό σύνταγμα με το κίνημα των Νεοτούρκων. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δύο ήταν οι κυριότεροι εχθροί του ελληνικού στοιχείου: οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Τούρκοι σωβινιστές.

Παρά τον διμέτωπο αγώνα, εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων, τα ελληνικά σώματα κατόρθωσαν σταδιακά να περιορίσουν τα βουλγαρικά ερείσματα και ν' αποκαταστήσουν την εθνολογική ισορροπία.

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο αγώνας στην ελώδη λίμνη των Γιαννιτσών, σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των οδικών αρτηριών, ενώ πολυάριθμες και φονικότατες μάχες έγιναν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας για την τελική επικράτηση σε διαφιλονικούμενα σλαβόφωνα χωριά.

Από το 1906 ο τουρκικός στρατός ανέλαβε σημαντικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και περιόρισε αισθητά τη δράση των ενόπλων ομάδων, ελληνικών και βουλγαρικών. Πάντως κατά τη διετία 1907-1908 τα ελληνικά σώματα είχαν κερδίσει σημαντικό έδαφος σε όλη την έκταση της Μακεδονίας και είχαν διασφαλίσει είτε την παραμονή, είτε την επανασύνδεση με το Πατριαρχείο πολυάριθμων ελληνικών κοινοτήτων.

Είναι γεγονός, ότι ποτέ οι Έλληνες δεν υπολόγισαν θυσίες, προκειμένου να γλιτώσει η Μακεδονία από τους Βουλγάρους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο, προκειμένου να την κάνουν Βουλγαρική. Η τακτική τους αυτή, αφύπνισε τους Έλληνες, πολλοί και από όλα τα μέρη της Ελλάδος, έτρεξαν εθελοντές, για να βοηθήσουν τους Έλληνες Μακεδόνες στο σκληρό και άνισο αγώνα τους.

Ανάμεσά τους και οι Μανιάτες εθελοντές, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα η εθελοντική προσφορά τους αποσιωπάται ή δεν προβάλλεται όσο της αξίζει, ενώ «ενοχλούν» οι προσπάθειες προβολής των αγωνιστών της Μάνης. Η προσπάθειά μας αποσκοπεί να αναδείξει τους λησμονιμένους εκείνους ήρωες, που αγωνίστηκαν (και πολλοί «έμειναν») για τη δοξασμένη γη του Αλεξάνδρου.

Προπαρασκευή

Πρώτη συστηματική εξόρμηση των Σλάβων ήταν να πετύχουν την ψυχική και γλωσσική αφομοίωση του ελληνικού πληθυσμού, ώστε να έχουν να επικαλεστούν στοιχεία ενισχυτικά των επιδιώξεών τους. Η προσάρτηση στη Βουλγαρία της Ανατολικής Ρωμυλίας τους ενίσχυσε, ώστε να στραφούν απερίσπαστοι στην απόσπαση του μακεδονικού χώρου. γνωρίζοντας πως το ελληνικό στοιχείο δεν θα υπόκυπτε εύκολα, έριξαν το σύνθημα "η Μακεδονία για τους Μακεδόνες" ζητώντας και τη συνδρομή των Ελλήνων γι' αυτόν τον "κοινό αγώνα".

Άρχισαν την επίθεση τους με τη λεηλασία ναών και μοναστηριών και τη σφαγή ιερέων και καλόγερων. Ο άτυχος πόλεμος του 1897, ενώ αποθάρρυνε το μακεδονικό ελληνισμό, έδινε φτερά στους κομιτατζήδες. Παράλληλα - και επίσημα - οι Βούλγαροι αναλάμβαναν ζωηρή και συστηματική προπαγάνδα στην Ευρώπη. Οργάνωσαν μικρά ευέλικτα σώματα που είχαν δυο στόχους: να εισπράττουν χρήματα με αναγκαστικές εισφορές και να εξοντώνουν όποιον αντιστεκόταν στο βουλγαρικό κομιτάτο.

Τον Απρίλιο του 1903 αναστατώνεται η Θεσσαλονίκη από βόμβες στους κεντρικούς δρόμους, καίγεται η Οθωμανική Τράπεζα, καταστρέφονται οι εγκαταστάσεις αεριόφωτος και ανατινάζεται ένα μεγάλο γαλλικό εμπορικό πλοίο.

Αυτά τα γεγονότα έδωσαν αφορμή να επέμβουν οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία και Αυστρία, και να πετύχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς της Μακεδονίας. Έτσι τους πρώτους μήνες του 1904 σχηματίστηκε στους τρεις νομούς Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Σκοπίων, σώμα χωροφυλάκων με διοικητή Ιταλό στρατηγό που είχε στις διαταγές του πέντε ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματικούς. Όμως καθεμιά από τις δυνάμεις απέβλεπε σε δικούς της σκοπούς. Έτσι, τίποτα δεν άλλαξε, ενώ το βουλγαρικό κομιτάτο συνέχιζε με περισσότερη ένταση τη δράση του, εξαφανίζοντας Έλληνες πρόκριτους (γιατρούς, δασκάλους, ιερείς κλπ.) και σφάζοντας άοπλους χωρικούς στις πλατείες των χωριών, μπροστά στα μάτια των συγχωριανών τους.

Την άνοιξη του 1903 όμως, σχηματίζεται η πρώτη επιτροπή, η Μακεδονική Φιλική Εταιρεία από τον Αργύριο Ζάχο, τον Θεόδωρο Μόδη και τον Θεόδωρο Καπετανόπουλο. Σκοπός ήταν να πειστεί η Ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει την ένοπλη άμυνα των ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας. Έτσι την άνοιξη του 1904, έρχονται στη Μακεδονία για να μελετήσουν την κατάσταση και να υποδείξουν πρακτικά μέτρα οι λοχαγοί Αναστάσιος Παπούλας και Αλέξανδρος Κοντούλης και οι ανθυπολοχαγοί Γ. Κολοκοτρώνης και Π. Μελάς.

Παράλληλα στην Αθήνα στις 22 Μαΐου 1904 ιδρύθηκε το Μακεδονικό Κομιτάτο, στα γραφεία της εφημερίδας «Εμπρός». Εμπνευστής, ιδρυτής, αλλά και Πρόεδρος του κομιτάτου ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας «Εμπρός» Δημήτρης Καλαποθάκης (1862-1921) από την Αρεόπολη και μέλος της πρώτης οργανωτικής επιτροπής ο Πέτρος Κανελλίδης (1846-1911) από το Κουτήφαρι της Έξω Μάνης, διευθυντής της εφημερίδας «Καιροί». Το κομιτάτο, μέλη του οποίου είναι οι Ν. Πολίτης, καθηγητής πανεπιστημίου, Ιωάννης Ράλλης, Πέτρος Σαρόγλου κλπ. αποφασίζει να δράσει άμεσα στέλνοντας ένοπλα σώματα και οπλισμό στους ελληνικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας.

Ο Καλαποθάκης, που ως δημοσιογράφος και ως άνθρωπος είχε την καθολική εκτίμηση κράτους και λαού, κρατάει ουσιαστικά στα χέρια του το σχεδιασμό του Αγώνα στο κέντρο. Οργανώνει τα αντάρτικα σώματα και τα αποστέλλει στη Μακεδονία, αλληλογραφεί και συντονίζει, ενημερώνει το κράτος για τον Αγώνα και τον άξιο πρόξενο της Θεσσαλονίκης, τον Λάμπρο Κορομηλά. Στο γραφείο του γίνονται οι στρατολογήσεις και η οργάνωση των εθελοντών και φυσικά των Μανιατών εθελοντών.

Σ' όλα τα ελληνικά προξενεία αποσπάστηκαν αξιωματικοί του στρατού και δημιούργησαν ένα θαυμάσιο δίκτυο συνεργατών και αγωνιστών. Στόχος τους ήταν η εξουδετέρωση της βουλγαρικής και ρουμανικής προπαγάνδας, η εμπιστευτική αλληλογραφία, η κατασκοπεία, η μεταφορά τραυματιών, η τροφοδοσία των Ελλήνων ανταρτών και γενικά η υπεράσπιση του ελληνικού στοιχείου.

Ένοπλη δράση

Ο Παύλος Μελάς ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και γαμπρός επ' αδελφή του Ίωνα Δραγούμη. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897 και μπήκε μυστικά για πρώτη φορά στη Μακεδονία τον Φεβρουάριο του 1904, μαζί με τον Κοντούλη, τον Παπούλα και τον Κολοκοτρώνη. Για δεύτερη φορά επέστρεψε τον Ιούλιο, ως δήθεν ζωέμπορος με το όνομα Πέτρος Δέδες.

Για τρίτη και τελευταία φορά πέρασε τα σύνορα από τη μεριά της Κοζάνης στις 27 Αυγούστου του 1904 με σώμα 35 ανδρών από Μακεδόνες, Κρητικούς, Λάκωνες κλπ., ως αρχηγός των Σωμάτων Μοναστηρίου – Καστοριάς. Έδρασε με το ψευδώνυμο καπετάν Μίκης Ζέζας, σύνθεση των ονομάτων των παιδιών του. Ο θάνατός του από τουρκικό βόλι στη Στάτιστα Καστοριάς -το σημερινό Μελά- στις 13 Οκτωβρίου του 1904, συντάραξε τους Πανέλληνες και τον έκανε ήρωα και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης έλεγε σε γνωστό του: «Όπου να ‘ναι φτάνουν από κάτω και Ελληνικά σώματα. Κρητικοί και Μανιάτες. Θα δεις κάθε κλαδί και παλικάρι». Και πραγματικά δεν διαψεύσθηκε ο μάρτυρας Ιεράρχης, μεγάλη επίσης μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, αφού ακολούθησαν άλλα αντάρτικα σώματα, που η παρουσία τους και η δράση τους εμψύχωνε τους Έλληνες Μακεδόνες.

Αρχηγοί και οπλαρχηγοί των ελληνικών σωμάτων, στο μακροχρόνιο και σκληρό εκείνο αγώνα, ξεκίνησαν από όλα τα μέρη της ελεύθερης Ελλάδας και είναι αναρίθμητες οι πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας ενός αγώνα που παρατάθηκε ως το καλοκαίρι του 1908, οπότε θεσπίστηκε το νέο τουρκικό Σύνταγμα.

Δεν φτάνουν αλήθεια χίλιες σελίδες για ν’ απαριθμήσει κανείς ονόματα και δράση Μανιατών στα χώματα της Μακεδονίας.

Πηγή: Λευτεριά

Βαγγέλης Περπινιάδης: Τα νέα της Αλεξάνδρας