Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Aνατροπή απορριμματοφόρου στη Χαλκιδική

Σοβαρά τραυματίστηκε ο οδηγός φορτηγού απορριμματοφόρου του δήμου Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής και ελαφρότερα ο συνοδηγός, όταν το βαρύ όχημα ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Σωζόπολης.

Επιτόπου έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που μετέφεραν τον οδηγό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το συνοδηγό στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργείο το τμήμα τροχαίας Νέων Μουδανιών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά και να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή...

Ο Μίχαελ Σουμάχερ επιστρέφει στη Φόρμουλα Ένα


Είδηση «βόμβα» στην Φόρμουλα Ένα, στις πίστες της οποίας επιστρέφει ο Μίχαελ Σουμάχερ, ως αντικαταστάτης του Φελίπε Μάσα που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι στο γκραν πρι της Ουγγαρίας.

Η ιστοσελίδα της Γερμανικής εφημερίδας «Bild» ανέφερε ότι ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής Μίχαελ Σουμάχερ θα βρίσκεται πίσω από το τιμόνι της Ferrari στο γκραν πρι της Βαλένθια ως αντικαταστάτης του Μάσα, η υγεία του οποίου βελτιώνεται καθημερινά, ωστόσο δεν είναι σε θέση να επιστρέψει στις πίστες.

Η ανακοίνωση της Ιταλικής ομάδας αναφέρει τα εξής:
«Η Ferrari σκοπεύει να αντικαταστήσει τον Φελίπε Μάσα με τον Μίχαελ Σουμάχερ για το διάστημα κατά το οποίο ο Βραζιλιάνος δεν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί.

»Ο Μίχαελ Σουμάχερ έξέφρασε την επιθυμία να το κάνει αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας μετά το τέλος του οποίου θα είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, αρχίζοντας από το Ευρωπαϊκό γκραν πρι στις 23 Αυγούστου».

Από την πλευρά του ο Σούμι επιβεβαίωσε την επιστροφή του τονίζοντας στην προσωπική ιστοσελίδα του: «Το πιο σημαντικό πράγμα πρώτα: Ευτυχώς, τα νέα από τον Felpie είναι πάρα πολύ θετικά. Του εύχομαι, λοιπόν, τα καλύτερα και πάλι.

»Το απόγευμα συζήτησα με τους Stefano Domenicali και Luca di Montezemolo και αποφασίσαμε από κοινού να προετοιμαστώ ώστε να αντικαταστήσω τον Felipe. Αν και απουσιάζω από τη Formula 1 για πολύ καιρό, αφού ολοκλήρωσα την καριέρα μου, έχω αφοσιωθεί στην ομάδα και αυτή η ατυχής περίσταση δεν μπορεί να παραγνωριστεί.

»Ως αθλητής, πραγματικά αδημονώ για αυτήν την πρόκληση», τονίζει ο 40χρονος Σούμι

Πηγή: Το Βήμα

Δύο ακόμη ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του Πολύγυρου!


Σε δύο ακόμη μεταγραφές προχώρησε ο Πολύγυρος το τελευταίο 24ωρο!

Πρόκειται για ποδοσφαιριστές τους οποίους "στόχευε" εδώ και αρκετές ημέρες:

1. Τσιρακίδης Γιώργος, 20χρονος, αριστεροπόδαρος χαφ εξτρέμ, διαθέτει ιδιαίτερα καλή τεχνική κατάρτιση και τη χρονιά που πέρασε αγωνιζόταν στη Δόξα Πετρούσας.

2. Τερζόπουλος Παναγιώτης, 22χρονος κεντρικός αμυντικός, προέρχεται από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, αγωνίστηκε στον Ελευθεριακό, τη Νίκη Ευκαρπίας και το Πάικο Γουμένισσας.

-Εκτιμάται ότι μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας (Πέμπτη 30/7) θα έχουν ολοκληρωθεί άλλες 2-3 μεταγραφές.

Συνελήφθη μουσουλμάνος της Θράκης κατάσκοπος της ΜΙΤ


Συνελήφθη μουσουλμάνος της Θράκης, ο οποίος είχε αναπτύξει κατασκοπευτική μυστική δράση εις βάρος της Χώρας, για λογαριασμό της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας ΜΙΤ.

Ο Έλληνας υπήκοος, που γεννήθηκε στην Μάκρη της Αλεξανδρούπολης, και κατοικεί στη Δρυμιάς Ξάνθης, ήταν στο στόχαστρο της ΕΥΠ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ήταν πράκτορας της ΜΙΤ.

Ο πράκτορας της ΜΙΤ, διενεργούσε κατασκοπεία σε όλη την επικράτεια της Θράκης με στόχους, κυρίως στρατιωτικές μονάδες του Δ΄Σώματος Στρατού.

Συνελήφθη στην Σαμοθράκη με νοικιασμένο αυτοκίνητο και στην κατοχή του βρέθηκαν πλήθος ενοχοποιητικά στοιχεία και "προϊόντα κατασκοπείας"...

Ο πράκτορας της ΜΙΤ οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης, όπου και ομολόγησε τις κατασκοπευτικές του δράσεις.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πράκτορας των Τούρκων, δέχθηκε να συνεργαστεί με τις Ελληνικές Υπηρεσίες και Αρχές Ασφαλείας, και ως φαίνεται, έχει δώσει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία για τα δίκτυα της ΜΙΤ στην Θράκη.

Ο συλληφθείς κατάσκοπος, συνεχίζει να ανακρίνεται και συνεχίζει να παραδίδει πάρα πολύ σημαντικά δεδομένα για πολλά θέματα που αφορούν και την δράση του Γεν. Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, τα οποία θα φέρουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση τους Τούρκους "διπλωμάτες" (;) που υπηρετούν εκεί...

Τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο ο συγκεκριμένος κατάσκοπος, παρακολουθούνταν επί 24ωρου βάσεως, και "οδήγησε" τις Ελληνικές Υπηρεσίες, σε "πολλά ίχνη" της κατασκοπευτικής δραστηριότητος της ΜΙΤ στον Έβρο.

Θεωρείται πως το πλήγμα που δέχθηκε η ΜΙΤ και μάλλον συνεχίζει να δέχεται, μετά την σύλληψη ενός σημαντικού της κατασκόπου, είναι ισχυρότατο...

Γίνεται λόγος, "...για πλήρη διάλυση των κλιμακίων μυστικής δράσης της ΜΙΤ στην Θράκη..." ενώ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν διαρρεύσει πλήθος χαλκευμένες πληροφορίες προς τους Τούρκους, κατασκευασμένες από την Ελλάδα...

Η σύλληψη του κατάσκοπου, είναι μόνον η κορυφή της πυραμίδος, και ένα ενδεικτικό γεγονός, του ισχυρότατου πλήγματος που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται η ΜΙΤ στην Θράκη.

Πηγή: gianniotis.gr

"Οχι" των Βρετανών σε απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα

Το αεροδρόμιο Τύμπου

Ισχυρό νομικό χαστούκι με πολλές πολιτικές προεκτάσεις δέχθηκε χθες το καθεστώς των κατεχομένων από βρετανικό δικαστήριο, το οποίο αποφασίζοντας επί προσφυγής των λεγόμενων «Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών» αποφάσισε ότι πολύ ορθά η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) δεν επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και παράνομου αεροδρομίου Τύμπου.

Η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ μεταφέρει αντιδράσεις Κυπρίων αξιωματούχων που εξέφρασαν την ικανοποίηση και ανακούφισή τους για την απόφαση που δικαιώνει πλήρως τη Κύπρο. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για την αρνητική για το καθεστώς των κατεχομένων απόφασή του, το βρετανικό δικαστήριο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι αν επιτρέπονταν οι απευθείας πτήσεις θα παραβιαζόταν η Διεθνής Συμφωνία του Σικάγου για την Πολιτική Αεροπορία, δηλαδή η διεθνής νομιμότητα επί της οποίας βασίζει τη λειτουργία του ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Πηγή: Foreign Press

Θ' κύκλος Σεμιναρίων μικρής διάρκειας - Νομός Χαλκιδικής

Σεπτέμβριος 2009

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας ως στόχο τη συνέχιση του προγράμματος επιμόρφωσης των μηχανικών (ελεύθερων επαγγελματιών ή υπαλλήλων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα), μετά από εισήγηση του Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων, προχωρά, στην διοργάνωση της β φάσης του Θ΄ κύκλου σεμιναρίων μικρής διάρκειας. η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2009.
Για τον Νομό Χαλκιδικής η πρόταση αφορά την υλοποίηση ενός (1) σεμιναρίου, και απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους συναδέλφους.

Το σεμινάριο θα γίνει σε αίθουσα σεμιναρίων στο ΚΕΠΑΚ Πολυγύρου κατά τις απογευματινές ώρες (17.00 – 22.00) και η διάρκειά του θα είναι 10 ώρες (2 ημέρες).
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συμμετοχής τους.

• Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής (22ας Απριλίου 1 Πολύγυρος, πληροφορίες κα Κουνάδου Τασούλα τηλ/fax 23710 24089 αίτηση δήλωσης συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009,
Η αίτηση συμμετοχής είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ www.tkm.tee.gr και στο γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου:

Α. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Ημερομηνία διεξαγωγής: Από 10 έως 11 Σεπτεμβρίου
Απευθύνεται σε: Όλες τις ειδικότητες των Μηχανικών
Ώρες: 10 Άτομα: 50
Περιεχόμενο:

Ενεργειακός σχεδιασμός και ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού και οικοδομικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και τη βελτιστοποίηση της θερμικής τους συμπεριφοράς

Επιρροή των θερμογεφυρών στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων: Προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους

Εξοικονόμιση ενέργειας σε θέρμανση και κλιματισμό

Επιστημονική υπεύθυνος: Καλούση Ελένη

Ανατροπή απορριμματοφόρου στη Σωζόπολη

Ανατράπηκε απορριμματοφόρο στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στο ύψος της Σωζόπολης.

Έχει κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και η ουρά των αυτοκινήτων πλησιάζει τα 20 χιλιόμετρα.

Την είδηση την ακούσαμε στο δελτίο της ΕΤ3

Μιχάλης Γουλάρας ο νέος δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου;

Ο Μιχάλης Γουλάρας θα είναι σύντομα ο νέος δήμαρχος του δήμου Ανατολικού Ολύμπου σύμφωνα με τις τελευταίες μας πληροφορίες...

Σύνθημα του Μιχάλη Γουλάρα είναι : "Φέρτε λύσεις, όχι προβλήματα"...

Άντε Μιχάλη σου ευχόμαστε εκ προοιμίου καλή επιτυχία...

Πηγή: Λευτεριά

Ο Αστέριος Χονδρόπουλος είναι από τον Πλαταμώνα, παύθηκε από τα καθήκοντα του από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Μιχάλης Γουλάρας είναι από τον Νέο Παντελεήμονα.

Η έδρα του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου βρίσκεται στην Λεπτοκαρυά.

Σε 7 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα γενικά πολεοδομικά σχέδια στη Χαλκιδική


Ολοκληρώνονται, το ένα μετά το άλλο, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ) 14 δήμων της Χαλκιδικής, που θα προσθέσουν στο δομημένο περιβάλλον του νομού περισσότερα από 40.000 στρέμματα γης. Ορισμένα ΓΠΣ έχουν ολοκληρωθεί (εγκρίθηκαν) και πέρασαν στη φάση της εφαρμογής, ενώ τα περισσότερα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο επτάμηνο. Η ανοικοδόμηση όμως -όπου δεν πρόκειται για περιοχές αυθαιρέτων- θα αρχίσει σε περίπου πέντε χρόνια.

Τα ολοκληρωμένα ΓΠΣ που έχουν περάσει πλέον στη φάση της εφαρμογής είναι των δήμων Σιθωνίας, Τορώνης, Μουδανιών, Παναγίας και Ορμύλιας. Στο τελικό στάδιο είναι το ΓΠΣ του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, αλλά και του δήμου Τρίγλιας. Επίσης, μετά την ψήφιση της κοινής υπουργικής απόφασης για την προστασία των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη, στο τελικό στάδιο είναι και τα ΓΠΣ των δήμων Αρναίας και Ζερβοχωρίων. Περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να εγκριθούν τα ΓΠΣ των δήμων Παλλήνης, Κασσάνδρας και Πολυγύρου, ενώ σε εκκρεμότητα πλέον είναι οι επεκτάσεις στην Καλλικράτεια, καθώς «κόλλησαν» στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι εκτάσεις που αναμένεται να μπουν στα σχέδια πόλης στη Χαλκιδική είναι πολύ μεγάλες και, εκτός από την τουριστική ανάπτυξη και τους χώρους υποδοχής επενδύσεων, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις και για κατοικία. Προέχει, πάντως, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τα οποία κυρίως στη δεκαετία του 1980 φύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλο το νομό. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το κυρίαρχο στοιχείο των σχεδίων των δήμων του νομού, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που, εκτός των άλλων, καταστρέφει και ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει η Χαλκιδική: το φυσικό της περιβάλλον.

Εκτός των αυθαιρέτων, όμως, υπάρχουν και πολλές διεκδικήσεις και ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων. Κατατίθενται έτσι ενστάσεις επί ενστάσεων, υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές και ειδικές συνθήκες (μεταλλεία, μοναστηριακές εκτάσεις, τουριστικές εκμεταλλεύσεις κ.τ.λ.) και συνακόλουθα μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο των ΓΠΣ. Υπάρχουν ΓΠΣ που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη σε ΦΕΚ και είναι στα χαρτιά από το 2002...

Καλλικράτεια

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ένα μεγάλο μέρος των επεκτάσεων στην Καλλικράτεια έχει ολοκληρωθεί με την τακτοποίηση σημαντικού αριθμού αυθαιρέτων. Οι υπόλοιποι αυθαιρετούχοι θα παραμείνουν... μετέωροι, μέχρι να αποφασίσει το υπουργείο τι θα γίνει. Το ΓΠΣ της Καλλικράτειας είναι σταματημένο, καθώς πλέον το υπουργείο δε δέχεται τις παλιές προδιαγραφές, με τις ζώνες οικιστικού ελέγχου, ενώ και τα κονδύλια είναι ελλιπή. Στο συγκεκριμένο δήμο, εξάλλου, υπολογίζεται πως οι υπό ένταξη περιοχές συνιστούν τη μεγαλύτερη επέκταση, αφού αφορούν 11.500 στρ.

Επεκτάσεις έχουν ολοκληρωθεί και σε μια σειρά περιοχών της δυτικής Κασσάνδρας, κοντά στα όρια με το νομό Θεσσαλονίκης.

Στάγειρα

Στο δήμο Σταγείρων-Ακάνθου η εκκρεμότητα για να δημοσιευτεί το ΓΠΣ σε ΦΕΚ είναι η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Η διώρυγα του Ξέρξη έφερε τις... καθυστερήσεις, όμως οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως με την έγκριση του υπουργείου (αναμένεται τις επόμενες μέρες) η ολοκλήρωση του ΓΠΣ αποτελεί ζήτημα δύο μηνών... Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επεκτάσεις που προβλέπονται είναι στην Ιερισσό (500 στρ.), αλλά και σε Στρατονίκη, Στάγειρα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή (450 στρ.) και Νέα Ρόδα.

Σιθωνία

Στη Σιθωνία είναι σε εξέλιξη οι επεκτάσεις με την ένταξη περίπου 7.000 στρ. στο σχέδιο πόλης και ολοκληρώνεται η πολεοδόμηση δεύτερης κατοικίας στη Βουρβουρού.

Νέα Μουδανιά

Τις τακτοποιήσεις και ενδεχομένως τις τροποποιήσεις στο ολοκληρωμένο ΓΠΣ περιμένουν στα Νέα Μουδανιά για να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το τελικό μέγεθος των επεκτάσεων.

Τορώνη

Το ΓΠΣ της Τορώνης έχει ολοκληρωθεί, όπως και οι μελέτες πολεοδόμησης για Τορώνη (πρώτη κατοικία σε 850 στρ.) και Πόρτο Κουφό (πρώτη κατοικία 450 στρ.). Προβλέπεται επέκταση στην Παραλία Συκιάς (900 στρ.).

Ορμύλια

Οι επεκτάσεις στο δήμο Ορμύλιας αφορούν 2.000 στρ. σε όλους τους οικισμούς. Το ΓΠΣ ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες εξελίσσονται.

Παναγιά

Το ΓΠΣ έχει ολοκληρωθεί και μόνον η επέκταση στον οικισμό της Παναγιάς είναι 1.250 στρ., ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Αρναία

Στο δήμο Αρναίας προβλέπεται μέσω του ΓΠΣ που είναι σε εξέλιξη η ένταξη 1.950 στρ. (850 στο Νεοχώρι και 1.100 στο Παλαιοχώρι). Η μελέτη προχωρά πλέον στο τελικό στάδιο και υπολογίζεται πως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στους επόμενους τρεις μήνες.

Ζερβοχώρια

Το ίδιο ισχύει και για το ΓΠΣ του δήμου Ζερβοχωρίων, αφού ήρθη ο περιορισμός που υπήρχε από την ΚΥΑ για τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Ομως στα Ζερβοχώρια δεν προβλέφθηκε επέκταση, αλλά κυρίως τακτοποιήσεις υφιστάμενων οικισμών από το 1923. Υπολογίζεται να προωθηθούν επεκτάσεις στα Ριζά και την Παλαιοχώρα, με την παράλληλη ολοκλήρωση του ενιαίου οικοδομικού σχεδίου για τους οικισμούς Παλαιοχώρας, Ριζών και Γεροπλατάνου. Το σχέδιο αυτό ενοποιεί τους οικισμούς και αναμένεται να προκύψουν προς πολεοδόμηση εκτάσεις περίπου 180 στρ.

Κασσάνδρα

Επέκταση σε 4.500 στρ. προβλέπεται να γίνει στο δήμο Κασσάνδρας. Σχέδιο πόλης θα αποκτήσει ο οικισμός Κασσανδρείας (1.350 στρ.). Μελέτη επέκτασης της πρώτης κατοικίας (270 στρ.) και επέκταση δεύτερης κατοικίας (720 στρ.), επίσης εκπονούνται. Στον οικισμό της Σίβηρης προωθούνται επεκτάσεις σε 1.150 στρ. Στον οικισμό της Αθύτου το σχέδιο πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβάνει 610 στρ. του υφιστάμενου οικισμού και της επέκτασης, ενώ η επέκταση της δεύτερης κατοικίας ανέρχεται σε 395 στρ. Επεκτάσεις προγραμματίζονται και σε Καλάνδρα και Μόλα Καλύβα. Το ΓΠΣ είναι στο τελικό στάδιο, αλλά η δημοσίευση σε ΦΕΚ δεν προβλέπεται πριν από την παρέλευση επταμήνου.

Παλλήνη

Ανάλογος χρόνος προβλέπεται και για την ολοκλήρωση του ΓΠΣ Παλλήνης. Προβλέπονται επεκτάσεις σε 2.500 στρ., όμως οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Επεκτάσεις προβλέπονται σε Νέα Σκιώνη, Αγία Παρασκευή και Παλιούρι (συνολικά 1.500 στρ.), ενώ εκτός μένουν Πευκοχώρι και Χανιώτη. Στο Πολύχρονο γίνεται ανοικοδόμηση της επέκτασης (1.000 στρ.).

Πολύγυρος

Επεκτάσεις σε 2.000 στρ. προβλέπει και το ΓΠΣ του δήμου Πολυγύρου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά μήνες (καθυστερήσεις λόγω δασικών θεμάτων). Τα 850 στρ. είναι περιμετρικά του Πολυγύρου και 1.100 στρ. είναι οι συνολικές επεκτάσεις στους άλλους οικισμούς (Βρασνών, Ταξιάρχη, Αγίου Προδρόμου, Σαννών και Παλαιοκάστρου).

Τρίγλια

Στην Τρίγλια οι επεκτάσεις αφορούν περίπου 1.100 στρ. Στη Σωζόπολη προχώρησε η παλαιότερη επέκταση σε 2.868 στρ. Το ΓΠΣ έχει προχωρήσει πλέον στο τελικό του στάδιο και αναμένεται δημοσίευσή του σε ΦΕΚ στους επόμενους πέντε μήνες.

Ανθεμούντας

Στο δήμο Ανθεμούντα υπήρξε ανάλογο πρόβλημα με την ΚΥΑ των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη και σε εξέλιξη είναι μόνον η πολεοδομική μελέτη της Γαλάτιστας.

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο δήμο Καλλικράτειας, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ σταμάτησε τις διαδικασίες

Να γίνει ενιαία η εισαγωγή και να σπάσουν οι περιοχές με τιτλάκια ράστερ. Δεν υπάρχει άλλο κομμάτι στο βασικό κείμενο του δισέλιδου. Να μπουν όσες περισσότερες φωτογραφίες γίνεται.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Εντυπώσεις από ένα ταξίδι


Αλλο ένα εικοσιτετράωρο στην «πόλη του δειλινού» χάρη στην Εγνατία που διαλύει το χρόνο. Βέβαια, η πτωχομάνα μού εχάρισε μια καραμπινάτη ίωση και τώρα που σας γράφω είμαι μάλλον ζαλισμένος από τον πυρετό, αλλά καλύτερα: αν ήμουν στα καλά μου, μπορεί να σκεφτόμουνα «κάτσε μην πληγώσουμε αυτόν, μη φαρμακώσουμε τον άλλον». Ενώ, τώρα, ο χαπακωμένος άνθρωπος αμαρτίαν ουκ έχει.

Βρήκα διαφορές στην πόλη. Μερικές εντυπωσιακές, αφού Κυριακοδεύτερο δεν υπήρχαν και πολλοί μπαγιάτηδες Σαλονικιοί -όλοι παραθέριζαν, άσε που μπορεί να πέθαναν και καμιά δεκαριά γνωστοί μου. Με λίγο κόσμο, η Σαλονίκη είναι άπαιχτη. Βέβαια, η τσιμεντοεκκλησιά αμετακίνητη στη λεωφόρο προς Περαία και εμείς δεν έχουμε δυστυχώς κανέναν πειστικό Γαβρά στις τάξεις μας. Με εξαίρεση την Αριστοτέλους που κινδυνεύει πλέον σοβαρά να γίνει χωριό για στρουμφάκια, η ανατολή και η δύση της πόλης είχαν επιτέλους βιώσιμους δρόμους και οι μετακινήσεις δεν ήταν το χάλι προ τριετίας. Δούλευαν και οι χώροι στάθμευσης. Βέβαια, δέκα ευρώ για μιάμιση ώρα μάλλον θα ήταν φτηνότερο να παρκάρω μέσα στο Λευκό Πύργο.

Με την ευκαιρία, καθώς καμάκωνα τις εφημερίδες, σε μία έγκριτη είχε δυο εκτενή άρθρα για το μέλλον της πόλης. Εναν ύμνο ενός γνωστού αρχιτέκτονα για το έργο του Λευκού Πύργου. Εκεί ήταν δικό μου το λάθος, λάθος γέροντα και άκεφου, αφού ο άνθρωπος χαρακτηρίζει την αρχιτέκτονα «ποιήτρια» και θεωρεί τα φοβερά αντιαρματικά εμπόδια που χωρίζουν τον Πύργο από το Βασιλικό πραγματικά «στωικής δημοκρατίας» αρχιτεκτονήματα.

Επίσης, την υποστήριξη της άποψης (ενώ υπάρχουν πέντε, έξι) για να κατέβει το ΑΠΘ στη ΔΕΘ και η ΔΕΘ να πάει αεροδρόμιο. Μήπως, ορέ παίδες, να φτιάχναμε έξτρα πανεπιστήμια στα στρατόπεδα; Οχι, αυτά θα θέλουμε για άλλα ιδρύματα και να κλαίμε που δεν έγιναν πάρκα. Από όλους τους θεσμούς της πόλης το ΑΠΘ ήταν το πιο αχάριστο ως προς τη Σαλονίκη, τιγκάροντας το οικόπεδό του «υπέρ των αναγκών».

Δραματικό παραμένει το απολειφάδι «μοντερνισμού» μπροστά και πίσω από τα μεγάλα μας μουσεία. Η Σόφια, για παράδειγμα, ήταν γεμάτη κάτι γλυπτικές σταλινάδες. Η Σαλονίκη έχει μοντέρνα τέχνη, αλλά ειδικού ρεαλισμού. Και τα κτίσματα που την πλαισιώνουν αλληλοκαταστρέφονται. Μόλις προχτές πρόσεξα πόσο πανάσχημος είναι ο συνδυασμός της καφετιάς λιθοδομής στη βάση του βυζαντινού μουσείου, με το μελανί - κόκκινο των τοίχων του. Ενώ το μουσείο δικαίως επαινείται.

Δεν έχω να γράψω άλλα. Πρώτες εντυπώσεις είναι και πάλι βλέπω να μας έρχονται καπελωμένες όλες οι ιδέες για το μέλλον των Σαλονικιών...

Από την στήλη του Αγγελιοφόρου Καναβάτσο, του Πάνου Θεοδωρίδη

Προβολές ταινιών και συναυλία του Μισέλ Λεγκράν στη Χαλκιδική

Ο βραβευμένος με τρία Οσκαρ Μισέλ Λεγκράν θα δώσει μια συναυλία την 1η Αυγούστου στον Λόφο της Σάνης

Τρίπτυχο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Μusic on Film vs Film on Μusic» θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 30 Ιουλίου ως την Κυριακή 2 Αυγούστου στο Cine Οrfeas του Sani Resort στη Χαλκιδική- μια προσπάθεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και με αφορμή τoν εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του.

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί το Σάββατο 1 Αυγούστου στις 21.30 στον Λόφο της Σάνης, με μια συναυλία του Μισέλ Λεγκράν, ο οποίος έχει γράψει τη μουσική όλων των ταινιών του αφιερώματος και είναι κάτοχος τριών Οσκαρ μουσικής- για τις ταινίες «Υπόθεση Τόμας Κράουν», «Το καλοκαίρι του ΄42» και «Γεντλ». Στη συναυλία θα συμμετάσχει και η σαγηνευτική τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Αλισον Μόγε. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν δύο ταινίες του Ζακ Ντεμί και μία του Ζακ Ντερέ. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες «Λόλα» («Lola») και «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» («Les Ρarapluis de Cherbourg») του Ντεμί και η «Πισίνα» («La Ρiscine») του Ντερέ.

Πηγή: Το Βήμα

Το Χόλιγουντ στέλνει το Pirate Bay στα δικαστήρια


Μπορεί η διάσημη σουηδική «Ακτή των Πειρατών» (Pirate Bay) να εξαγοράστηκε πρόσφατα και να επιχειρεί να νομιμοποιήσει πλέον -μέσω επιβολής ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου με καταβολή αποζημιώσεων στους χρήστες - το τεράστιο παγκόσμιο δίκτυό της ανταλλαγής κάθε είδους αρχείων, όμως το Χόλιγουντ δεν…μασάει.

Δεκατρία στούντιο από κοινού (μεταξύ αυτών η Columbia Pictures, η Universal Studios, η Paramount και η Disney) σέρνουν στα δικαστήρια τους «πειρατές», υποβάλλοντας νέα μήνυση και ζητώντας να κλείσει τελείως το site, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.

Τον Απρίλιο φέτος οι ιδρυτές του Pirate Bay βρέθηκαν ένοχοι από σουηδικό δικαστήριο για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και καταδικάστηκαν με ποινή ενός έτους φυλάκισης και παράλληλα υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο περίπου 4 εκατ. δολ. για αποζημιώσεις.

Οι σουηδοί ακτιβιστές έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και στο μεταξύ το site συνεχίζει να λειτουργεί και να «μοιράζει» τραγούδια, ταινίες κλπ. μεταξύ των πολυπληθών χρηστών του.

Το Pirate Bay δημιουργήθηκε το 2003 από τη σουηδική οργάνωση ακτιβιστών Piratbyran που αντιτίθετο στην πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων στις εταιρίες και κατά την πρώτη πενταετία λειτουργίας τους διοικείτο από τους ιδρυτές του ως ιδιώτες.

Τον Ιούνιο –και μετά τη δικαστική απόφαση για την πληρωμή του υπέρογκου προστίμου- εξαγοράστηκε αντί περίπου 5,6 εκατ. ευρώ, από την επίσης σουηδική εταιρία Global Gaming Factor (GGF), η οποία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να το μετατρέψει σε μια νόμιμη υπηρεσία επί πληρωμή, πιθανώς από το τέλος Αυγούστου.

Εκατομμύρια αρχεία ανταλλάσσονται κάθε μέρα διεθνώς μέσω της υπηρεσίας του. Οι υπολογιστές (servers) του Pirate Bay δεν διακρατούν περιεχόμενο που εμπίπτει στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά απλώς φιλοξενεί συνδέσμους (links) για τα κάθε είδους αρχεία (ταινίες, τραγούδια κ.α.) που βρίσκονται στους κομπιούτερ των χρηστών-μελών του.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Νυμφαίο

Ατύχημα έξω από νοσοκομείο και ήρθε ασθενοφόρο από άλλο!


"Πριν μισή ώρα έγινε σοβαρό τροχαίο στην Θεσσαλονίκη στην οδό κωνσταντινουπόλεως 50 μέτρα από το νοσοκομείο ιπποκράτειο. Ένας πακετάς γλίστρησε με το μηχανάκι και χτύπησε άσχημα στο κεφάλι. Είναι ξεφτίλα έξω από...

το νοσοκομείο να γίνεται ατύχημα και να έρχεται ασθενοφόρο από άλλο νοσοκομείο.
Μακάρι να γίνει καλά το παλικάρι και βάλτε το ρημάδι το κράνος. Αν το φορούσε δεν θα πάθαινε τίποτα"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Πηγή: troktiko