Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ένα παλικάρι είκοσι χρονών - Παραδοσιακό

2010 η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία


Σύμφωνα με μετρήσεις της NASA

H χρονιά που φθάνει στο τέλος της είναι πολύ πιθανό να σπάσει το ρεκόρ της θερμότερης από τη δεκαετία του 1850, όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις.

Επικαλούμενη και τις μετρήσεις της NASA, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τρέχον έτος θα είναι το θερμότερο ή το δεύτερο θερμότερο, μετά το 1998, όταν το Ελ Νίνιο «αναστάτωσε» το κλίμα και όχι μόνο. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της άλλωστε, την τελευταία δεκαετία ο πλανήτης θερμάνθηκε ταχύτερα απ' όσο περίμεναν οι επιστήμονες, γεγονός που όπως λέει καθιστά ακόμη πειστικότερη την εξήγηση της «ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».

Οι ερευνητές περίμεναν ότι το 2010 οι θερμοκρασίες θα ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το 1998, καθώς ο Ελ Νίνιο - η περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων του Ειρηνικού - «υποκλίθηκε» μπροστά στη Λα Νίνια, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία των υδάτων του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού είναι 3-5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τη συνηθισμένη.

Ενωτικό το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ – Τι είπαν οι βουλευτές


“Άριστο, ενωτικό και φιλικό” χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας των εργασιών.”Καμία σχέση με αυτά τα οποία μας είχατε προετοιμάσει”, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Το μήνυμα ήταν: “όλοι μαζί, μια γροθιά, να αντιδράσουμε στην πολιτική που κάνει κακό στον τόπο”, είπε ακόμα.

Στη δευτερολογία του, με αφορμή προτάσεις βουλευτών για ανοικτές πόρτες στο κόμμα, τόνισε ότι “η πόρτα μου είναι ανοικτή και είναι εχθρός μου, όποιος δεν ανοίγει πόρτες” και ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάζει πιο συχνά η Κ.Ο.

Ζήτησε επίσης την άποψη των βουλευτών αν πρέπει οι τομεάρχες να εκλέγονται, ή να διορίζονται από τον ίδιο, αλλά οι βουλευτές συμφώνησαν να επιλέγονται απο τον πρόεδρο του κόμματος.

Άρχοντας του πατριαρχείου ο Χρόνης Αηδονίδης


Τον μεγάλο δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής και μία από τις επιφανέστερες μορφές της Θράκης, τον Χρόνη Αηδονίδη, θα αναγορεύσει σε “άρχοντα του οικουμενικού πατριαρχείου” ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, έπειτα από πρόταση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπολέως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου και του μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Φανάρι στις 29 Νοεμβρίου, την παραμονή της θρονικής εορτής του Αγίου Ανδρέα.

Ο Χρόνης Αηδονίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη του θησαυρού της μουσικής μας παράδοσης, δημοτικής και βυζαντινής, και με την πολύτιμη διδασκαλία του τη διαφυλάσσει και τη διασώζει για τις επόμενες γενιές. Για την πολυετή και πολύτιμη αυτή προσφορά του, η διάκρισή του από το οικουμενικό πατριαρχείο είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο, αλλά και για την παραδοσιακή μουσική που τόσο πιστά υπηρετεί.

Χαλκιδική: Διαμαρτυρίες για το σχέδιο «Ελληνικός Χρυσός»


Εν μέσω διαμαρτυριών, ξεκίνησε το πρωί, στο επιμελητήριο Πολυγύρου, δημόσια διαβούλευση για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής και παρουσιάστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στη διαβούλευση συμμετέχει η ειδική γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, εκπρόσωποι των εργαζομένων των μεταλλείων, εκπρόσωπος της εταιρίας, επιστημονικοί φορείς, οικολόγοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συζήτηση αρνήθηκαν να συμμετέχουν οι δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας που θα καταστρέψει, όπως υποστηρίζουν , το περιβάλλον.

Ερωτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας

κλικ στις ερωτήσεις για μεγέθυνση