Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Πάτησε φρένο η κλιματική αλλαγή;

Τιμές θερμοκρασίας αυξημένες, αλλά λιγότερο από το προβλεπόμενο, φαίνεται ότι θα έχουμε στον πλανήτη Γη την επόμενη πενταετία

Pearce Fred

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας υποβάθμισε την πρόβλεψή της σχετικά με τη θέρμανση της επιφάνειας της Γης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα εξήγγελλαν ότι η υπερθέρμανση «βρίσκεται σε στάση». Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής θριαμβολογούσαν. Ωστόσο η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έσπευσε να προσθέσει ότι η πρόβλεψη για το υπόλοιπο του αιώνα παραμένει αμετάβλητη. Το «New Scientist» εξετάζει τα δεδομένα με έξι ερωτήσεις και απαντήσεις.

1. Σταμάτησε η υπερθέρμανση ή όχι;

Κινητοποιήσεις στα διόδια

Σε συμβολικό «άνοιγμα» των διοδίων σε τρία σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, στους σταθμούς διοδίων στα Μάλγαρα, στη Λεπτοκαρυά και στις Αφίδνες από τις 12:00 ως τις 14:00 μετά το μεσημέρι, προχώρησαν κινήματα ενάντια στα διόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπομπή σε δίκη οδηγών, οι οποίοι αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία εθνικών οδών της χώρας.

Στον σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα, περίπου 100 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο σταθμό της Λεπτοκαρυάς και στον σταθμό των Αφιδνών διαμαρτυρήθηκαν περίπου 400 άτομα, σύμφωνα με εκπροσώπους του Κινήματος Συμπαράστασης στους διωκόμενους των διοδίων.