Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πλάτη με πλάτη Δίας και Αθηνά στον «Αρχαίο Ναό»



Στη Γιγαντομαχία απεικονίζεται η Αθηνά με όπλο την αιγίδα της να μάχεται τον γίγαντα Εγκέλαδο

Εψαξαν ανάμεσα σε 20.000 θραύσματα αρχαίου λίθου για πολλές αιτίες και κατάφεραν πολλά χάρη σε αυτές τις έρευνες. Ανάμεσά τους ήταν και η λύση ενός αινίγματος που απασχολούσε τους ειδικούς σχεδόν έναν αιώνα: ποιος ήταν στο κέντρο του αετώματος του αρχαίου ναού ανάμεσα στο Ερέχθειο και τον σημερινό Παρθενώνα στην Ακρόπολη;

Η Αθηνά ή ο Δίας με το τέθριππο άρμα του; O Κωνσταντίνος Κίσσας, τωρινός έφορος αρχαιοτήτων Κορίνθου, ήταν επικεφαλής των εργασιών για τα διάσπαρτα στην Ακρόπολη. Δώδεκα χρόνια τακτοποιούσε και κατέγραφε. Μέσα στο πλήθος των μαρμάρινων κομματιών εντόπισε τη γωνιακή απόληξη του αετώματος του υστεροαρχαϊκού αυτού ναού. 

Ιερώνυμος: «Δεν αντέχει η Ελλάδα άλλους λαθρομετανάστες»



ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο την αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την Δαμασκό όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάληψη στη Νομική Σχολή.

«Είναι άλλο πράγμα η συμβίωση μας με τους Έλληνες με μουσουλμανικό θρήσκευμα, και άλλο πράγμα οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην χώρα μας. Οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα και είναι κυρίως μουσουλμάνοι, ξεπερνούν τους 150 χιλιάδες κάθε χρόνο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αθρόα προσέλευση. Δεν μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Θρησκευμάτων της Συρίας κ. Μοχάμεντ Απντ.

Ένας 16χρονος από το Λιτόχωρο στο MIT



Βαλίτσες για το πανεπιστήμιο ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ετοιμάζει ένας 16χρονος από το Λιτόχωρο της Πιερίας.

Πρόκειται για τον Χάρη Τσαμπασίδη, ο οποίος προσκλήθηκε για το επόμενο καλοκαίρι από τη διοίκηση του αμερικανικού πανεπιστημίου, καθώς έχει διαπρέψει σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), σε διαγωνισμούς των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Παγκόσμιας Μαθηματικής Ολυμπιάδας.

Ο 16χρονος, μαθητής της β' τάξης του λυκείου Λιτοχώρου, έχοντας συμμετάσχει σε όλους τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (ΕΜΕ) και σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής οκτώ μετάλλια, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα και εύφημο μνεία από την Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίττας από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαλκιδικής "Η Δωδώνη"

κλικ στην πρόσκληση για μεγέθυνση

Ετήσιος Χορός – Πολιτική Εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Χαλκιδικής



ΝΟΔΕ 
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ
22ας Απριλίου & Μακεδονίας
63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
Πολύγυρος, 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσιος Χορός – Πολιτική Εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Χαλκιδικής

Τον ετήσιο χορό της θα πραγματοποιήσει η ΝΟ.Δ.Ε. Χαλκιδικής στις 29 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων «NAUTILOS PALACE».

Επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ και Βουλευτής Β' Αθηνών.

Ερωτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου στην βουλή



κλικ στις ερωτήσεις για μεγέθυνση

Μέτρα για την καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου από το ΥΠΕΚΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:  Σύσκεψη και μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων που συγκλήθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη, με αφορμή τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει καταλάβει η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, η οποία οφείλεται στην εξάπλωση του μύκητα Ceratocystis platani.

«Το πλατάνι αποτελεί ένα ενδημικό είδος που απαντάται σε όλη την Ελλάδα και είναι συνδεδεμένο τόσο με το φυσικό όσο και με το ανθρωπογενές περιβάλλον της χώρας.

Ανησυχητικές για την Σαμπάχ οι πολιτιστικές δραστηριότητες του ελληνικού προξενείου στην Πόλη


Για άλλη μία φορά οι Τούρκοι μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αυτοί βλέπουν την βελτίωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ανταποδίδουν το ξαφνικό κύμα τουρκολαγνείας που κυριαρχεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα ενόχληση έχει προκαλέσει στο τουρκικό δημοσιογραφικό κόσμο η έντονη κινητικότητα του Έλληνα πρόξενου Β. Μπορνόβα στην Κωνσταντινούπολη στον τομέα του πολιτισμού της τέχνης και των γραμμάτων.

Για την ακρίβεια η εφημερίδα Σαμπάχ σε δημοσίευμα της θέτει το για την τουρκική λογική αυτονόητο ερώτημα «Γιατί η κρίση που κλονίζει τη γειτονική χώρα δεν επηρέασε το προξενείο της; (στην Κωνσταντινούπολη)» συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό προξενείο «διαθέτει μεγάλα κονδύλια για δραστηριότητες και έρευνες σχετικά με τον Ελληνικό και Ορθόδοξο πολιτισμό,  παρά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται λόγω της κρίσης».

Από το πανεπιστημιακό άσυλο στο άσυλο ανιάτων


γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Υπάρχει τίποτε πιο ξεκάθαρο από αυτό; 250 περίπου λαθρομετανάστες έχουν στρατοπεδεύσει στο κτίριο της Νομικής, κάτι το οποίο όλοι οι έχοντες σώας τα φρένας υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να συμβαίνει. Προσέξτε τώρα αντιδράσεις, για να καταλάβετε ότι αυτός ο τόπος είναι καταδικασμένος. Ότι η κατάσταση είναι ανίατη.

Η (αρμόδια) υπουργός Παιδείας εξέφρασε την οργή της, κατήγγειλε τους ανεύθυνους υποκινητές και ζήτησε την συνδρομή όλων των οργάνων της Πολιτείας.

Ο (επίσης αρμόδιος) υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μαζικής νομιμοποίησης αλλοδαπών, σπεύδοντας να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση – λες και μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ μιας εκβιαστικής νομιμοποίησης και ενός νόμου που ρύθμιζε τα θέματα των επί μακρόν διαμενόντων. 

Ντούμ Σπίρο,Σπέρο...Ελλάδα!



Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ελεγαν οι Λατίνοι, ή στη δικιά μας ελληνική γλώσσα, «Οσο αναπνέω...ελπίζω!» Και στην Ελλάδα μας, πέρα από τα θαλασσόβρεκτα ακρογιάλια, τον καταγάλανο ουρανό, τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, υποτίθεται ότι έχουμε και το μοναδικό στην υφήλιο χαρακτηριστικό γνώρισμα που το ονομάζουμε...φιλότιμο και δεν μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα με…τίποτε!

Θα σκεφθείτε, φίλες και φίλοι αναγνώστες ότι τα ακρογιάλια μας, τις τελευταίες δεκαετίες, μετά τις επιδρομές των συναλλαγματοφόρων ορδών και των ντόπιων επιδρομέων μπορεί να παραμένουν θαλασσόβρεκτα αλλά έχουν εμπλουτισθεί με μύριους τόνους βιομηχανικών υπολειμμάτων της καταναλωτικής μας κοινωνίας σε σημείο ώστε σε κάποια μέρη να μην μπορείς να ξεχωρίσες πια το υγρό στοιχείο από την γήϊνη μάζα των κάθε λογής...σκουπιδιών...

Σουηδικό ροκ συγκρότημα έβγαλε τραγούδι για την 28η Οκτωβρίου



Το video το είδαμε στο blog: taxalia