Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ο ρόλος των Βορειοηπειρωτών στην Επανάσταση του 1821

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

Οι Βορειοηπειρώτες στον πανελλήνιο ξεσηκωμό του ’21 δεν έμειναν αμέτοχοι. Αρκετοί ήταν αυτοί από τις περιοχές της Χειμάρας, του Αργυροκάστρου, της Μοσχόπολης, της Πρεμετής, που είχαν μυηθεί στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας.

Αναφέρουμε μερικά ονόματα φιλικών, όπως τα κατέγραψαν στα βιβλία τους οι: Α. Παπακώστας και Ν. Πατσέλης: Ο Μιχαήλ Λαζάρου Στέλιος, ο Ελευθεριάδης Βενιαμίν από τη Σέλτση Αργυροκάστρου, ο Επίσκοπος Ευρίπου Γρηγόριος ο Αργυροκαστρίτης (ο κυριότερος εμπνευστής της εξέγερσης της Εύβοιας), οι Στέφανος και Αδάμ. Δούκας από την Πρεμετή, ο Δρύσης, ο Γούλας και ο Κανούσης από το Λεσκοβίκι και πολλοί άλλοι. Τολμηροί μαχητές ξεκίνησαν από τις προφυλακές του έθνους και κατέβηκαν στην επαναστατημένη Ελλάδα.

Στη Ρούμελη συμμετείχαν Σουλιώτες και Βορειοηπειρώτες. Ο Χειμαριώτης Σπυρομήλιος με τα αδέρφια του Ζάχο, Νικόλαο και Ιωάννη και εθελοντικό σώμα Χειμαριωτών, έλαβαν μέρος στην άμυνα του Μεσολογγίου και στην κατάληψη της ακρόπολης των Αθηνών.

Επιτέθηκαν ξανά στον Ε.Βενιζέλο μέρος Β΄: Δείτε το video!


Το Κρητικό "γλέντι" με τα κραξίματα, τις βρισιές και τις αποδοκιμασίες συνεχίζεται για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε.Βενιζελο! Πριν καλά καλά συνέλθει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός εξωτερικών από τα χτεσινά γιουχαΐσματα στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, ήρθε αντιμέτωπος με νέες αποδοκιμασίες στο Ρέθυμνο εξαιτίας των αποφάσεων τρόικας–κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Πιο, συγκεκριμένα σήμερα ένας αγανακτισμένος νησιώτης ... να τον δροσίσει, πετώντας του ένα ακόμη μπουκάλι, το οποίο, ωστόσο δε βρήκε το στόχο του αλλά τον μπελά του, καθώς έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς και προσήχθη.

Ένταση, φωνές και διαπληκτισμοί συνέθεταν την ατμόσφαιρα έξω από το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες , ενώ μέσα στο κτίριο μιλούσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Δείτε video με τις άγριες αποδοκιμασίες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλο


Αντί για ρακές, μπαλοθιές και χειροκροτήματα η Κρήτη επεφύλαξε άλλες εκπλήξεις στον Ε.Βενιζέλο!!! Πλήθος αγανακτισμένων κατοίκων του Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου υποδέχτηκε τον υπουργό εξωτερικών με….  συνθήματα,  μαύρες σημαίες και γιουχαΐσματα, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να πραγματοποιήσει  επίσκεψη στο Κοινωνικό Ιατρείο της περιοχής !

Τα «ου  ου  ου  ου» και  οι βρισιές έπεφταν βροχή , ενώ το  σύνθημα «αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα» και η λέξη «αίσχος» επαναλαμβάνονταν συνεχώς !!

Εργαζόμενοι στους δήμους, αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ντόρα: Οι Χρυσαυγίτες μου φέρονται με «το σεις και με το σας»!


«Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το σεις και με το σας» φέρεται να είπε η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τη φωτογραφία που έκανε χθες το γύρο του διαδικτύου δείχνοντας την σε εξαιρετικά φιλικό ενσταντανέ με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Παναγιώταρο, να τον ακουμπά.

Αυξάνονται οι επισκέπτες και τα έσοδα των μουσείων

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

Θερμού Μαρία

Διαρκώς ανοδική είναι η επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων καθώς καταγράφηκε αύξηση των επισκεπτών όσον αφορά τον μήνα Μάρτιο του φετεινού έτους σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό αλλά και αύξηση για το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε αντιστοιχία με το ίδιο διάστημα του 2012.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η αύξηση των επισκεπτών στα μουσεία για τον Μάρτιο ήταν κατά 13,2% ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 38,8%. Οσον αφορά το τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος εξάλλου είχαμε αύξηση στα μουσεία κατά 19% και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 38,7%. Αντίστοιχα επομένως κινούνται και οι εισπράξεις: Για τον Μάρτιο η αύξηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ήταν κατά 36,9% (σε απόλυτους αριθμούς 951.938 ευρώ το 2012 και 1.303.096 ευρώ το 2013).

Σκληρή επίθεση Γλέζου σε Τσίπρα για την διάλυση των συνιστωσών

Με σαφή και απόλυτο τρόπο ο Μανώλης Γλέζος επιτέθηκε στους "ενωτικούς" και στον Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι οι συνιστώσες δεν πρόκειται να αυτοδιαλυθούν. Ο βουλευτής Επικρατείας, μιλώντας εκ μέρους των “Ενεργών Πολιτών” εξέφρασε την αντίθεσή του στην διάλυση των συνιστωσών τονίζοντας ότι χάρη σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ από 3% έφτασε στο 27% και μεταξύ άλλων είπε ότι “είμαστε εγγυητές μιας αλλαγής που θέλουμε να κάνουμε πράξη”.

«Τώρα αυτά τα άλογα θέλουν να τα σκοτώσουν. Εσύ κανε ότι θέλεις, θέλεις να διαλυθείς, να διασπαστείς, κανε ότι θέλεις. Πως αποφασίζεις εσύ για μας; Εμάς πως το ζητάς αυτό; Με ποιο δικαίωμα;» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προφανώς προσωπικά στον Αλεξη Τσίπρα που ήταν παρών και στο τέλος τον χειροκρότησε μάλλον αμήχανα.

Οι φράσεις του Μανώλη Γλέζου που χθες απουσίασε από την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ σκληρές καθώς είπε μεταξύ άλλων

Όλα έτοιμα για τα φετινά «Σιθώνεια»


Δελτίου Τύπου

Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της 12ης Διεθνούς Συνάντησης Ρίψεων “Σιθώνεια 2013”  που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Δημοτικό Στάδιο της Νικήτης.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Νίκος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των αγωνισμάτων που θα ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα της Κυριακή και περιλαμβάνει δισκοβολία, σφαιροβολία και σφυροβολία ανδρών και γυναικών.

«Φέτος θα συμπεριλάβουμε στο Σιθώνεια και το αγώνισμα της  Λιθοβολίας. Απώτερος σκοπός είναι η αναβίωση ενός εκ  των αρχαιοτέρων αγωνισμάτων του στίβου, που διεξαγόταν και  στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. Δυστυχώς η Διεθνής Ομοσπονδία το κατήργησε.

Άγγελος Αγγελίδης - ¨οι εκκρεμότητες¨


απόσπασμα από το ποιητικό έργο
του Αγγελου Αγγελίδη
Κατερίνη 14-04-2013

………

Μονολογείς….  αθώε οδοιπόρε
Μονολογείς…  μα λύσεις πλέον δε θα βρεις
Μονολογείς…  κι άδικες θλίψεις θα στοιβάζεις
στους ώμους σου, στο δρόμο της ζωής.

Τις αποφάσεις σου άλλοι θα τις ρυθμίζουν.
Οι σκέψεις σου δεν έχουν πια ισχύ.
Τα όνειρά σου θα τα βλέπεις πια τη μέρα
σα τη κονσέρβα στο χαρτί ή στο γυαλί.

Λάρνακα: Ανασκαφή σουηδικής αποστολής στην περιοχή Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Ποσότητες χαλκού για την κατασκευή όπλων, αγγεία από τον μυκηναϊκό κόσμο, κοχύλια murex τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή μωβ υφασμάτων που θεωρούνταν από τα ακριβότερα προϊόντα της Εποχής του Χαλκού ήρθαν στο φως στο πλαίσιο ανασκαφικής έρευνας κοντά στον διεθνή αερολιμένα της Λάρνακας.

Την ανασκαφή διενήργησε ομάδα του Πανεπιστημίου του Gothenburg της Σουηδίας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2013, στη θέση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Peter M. Fischer.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα μέχρι πρότινος άγνωστο τμήμα της πόλης του 14ου-12ου αι. π.Χ. Εκτιμάται ότι η πόλη είχε μέγεθος μεταξύ 25 και 50 εκταρίων και οι απαρχές της ανάγονται στον 16ο αι. π.Χ.

«Μπαράζ» δημοσιευμάτων για «πολιτική αστάθεια» στην Ελλάδα

ΡΕΥΣΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ NYT, REUTERS ΚΑΙ ECONOMIST

Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

«Αφιέρωμα» στην ελληνική πραγματικότητα την οποία χαρακτηρίζουν ευθέως έκρυθμη έχει σήμερα ο διεθνής Τύπος με πλήθος δημοσιευμάτων να κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια στη χώρα και να υπανίσσονται πρόωρες εκλογές.

Reuters: Προσωρινή... ευφορία

Στην έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης στην Ελλάδα από τους δανειστές αναφέρεται το διεθνές πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα περάσει με «ασφάλεια» από την επίσκεψη της τρόικας θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος.

Έτοιμοι να διώξουν Χριστόφια οι συγγενείς

Θεωρούν φάρο την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας

Μετά την ανάδειξη των ευθυνών Χριστόφια σε σχέση με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, οι συγγενείς πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για άσκηση ιδιωτικής ποινικής δίωξης εναντίον του. Διαφωνούν Πέτρος Κληρίδης και Αλέκος Μαρκίδης

Με φάρο την προχθεσινή απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η οποία ανέδειξε τις ευθύνες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί, ετοιμάζονται να προχωρήσουν κατά του Δημήτρη Χριστόφια οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Μόνο εμπόδιο στον δρόμο τους προβάλλει, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης,

Ξύπνησαν οι μνήμες της 11ης Ιουλίου (Video & φωτογραφίες)


Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, από την οποία έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος, 13 άνδρες της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 Νωπές στη μνήμη όλων παραμένουν οι τραυματικές εμπειρίες. Σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν, τρεις εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, οδηγούν στο θάνατο 13 ανθρώπους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της ΕΦ, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται στο άκουσμα της είδησης.