Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το DNA χαρίζει γεύση στους αρχαίους αμφορείς!

Αμφορείς που μελετήθηκαν από τους ειδικούς και βρίσκονται στις αποθήκες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Φρούριο Πύλου (φωτ. Δ. Κουρκουμέλης)

Αποκαλύπτεται ότι οι αρχαίοι είχαν μια πολυποίκιλη εμπορική δραστηριότητα

Η σημερινή μας ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα ένα σενάριο (κυριολεκτικώς) επιστημονικής φαντασίας που ανοίγει δρόμους (και δη θαλάσσιους) ενώνοντας την αρχαία Ελλάδα με το σήμερα.

Πρόκειται για μια «βουτιά» στο παρελθόν μέσω της πιο σύγχρονης τεχνολογίας - για την ακρίβεια με μεθόδους που βλέπουμε στο CSI -, η οποία αποκαλύπτει το πώς λάμβανε χώρα το αρχαίο εμπόριο στη Μεσόγειο,

Πολλές συμμετοχές στον 6ο αγώνα Ψυχής



Παρά το τσουχτερό κρύο 55 κολυμβητές από τη Χαλκιδική και την υπόλοιπη Ελλάδα έπεσαν το πρωί του Σαββάτου στα παγωμένα νερά του Τορωναίου και κολύμπησαν στον 6ο Αγώνα Ψυχής, πέντε χιλιομέτρων, από τη Μεταμόρφωση στη Νικήτη.

Στις 11.40 δόθηκε η εκκίνηση από την παραλία της Μεταμόρφωσης και οι συμμετέχοντες έπεσαν στην κρύα θάλασσα για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Μετά από 1 ώρα και 17 λεπτά, ο Αναστάσιος Σαχπαζίδης του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τερμάτιζε πρώτος στην παραλία της Νικήτης, χειροκροτούμενος από τον κόσμο που είχε μαζευτεί εκεί από νωρίς.

«Ήταν αρκετά κρύα η θάλασσα, αλλά έχω κολυμπήσει και σε πιο κρύα νερά στην Ισπανία.

Πεσόντες από τη Χαλκιδική στον πόλεμο του 1940


ΔΟΥΜΠΙΑ
ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1906. ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ 17/4/1941

ΜΑΡΜΑΡΑΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΒΛΑΣΗ : ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1910. ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΛΑΣΙ 23/2/1941

ΝΙΚΗΤΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ : ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1897, ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ (12ο Σ.Π.). ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΠΟΡΣΙ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ 19/12/1940

Οι Ευέλπιδες αρνούνται να φύγουν από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης (Video)

Να απολογηθεί ο Καραμανλής για τον πράσινο Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Ο Κάρολος Παπούλιας, εξελέγη στο αξίωμα αυτό και με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Τον ψήφισαν άπαντες οι βουλευτές της, μηδενός εξαιρουμένου. Δεν γνώριζαν την στάση που κράτησε ο Παπούλιας στην μονομερή κατάργηση του εμπολέμου με την Αλβανία (για παράδειγμα);

Μήπως θυμάται κανείς τον τότε Πρόεδρο, Χρήστο Σαρτζετάκη που αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα των Παπανδρέου - Παπούλια; 

Ο Καραμανλής ήταν μικρός και δεν τα ήξερε; ή ήταν αφελής και τον ξεγέλασαν;

"Δεν είστε εντολοδόχος της κυβέρνησης κ.Πρόεδρε". Άρθρο-σοκ Ναυάρχου


Δυο μέρες πριν η Ελλάδα συρόταν από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις σε μια δέσμευση οικονομική και πολιτική τουλάχιστον εικοσαετούς προοπτικής. Νίκη παρουσίασε η Ελληνική κυβέρνηση ότι σε δέκα χρόνια θα ευρεθούμε στα οικονομικά επίπεδα που ήμασταν το 2009. Όμως εξ αιτίας της οικονομικής μας κατάστασης το 2009 συρθήκαμε σαν λαός ως εδώ με δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που μας έχουν ρίξει στη δυστυχία.

Είναι καιρός τώρα, που ο Ελληνικός λαός, έχει δείξει την αγανάκτηση και την περιφρόνηση του στο υπάρχον συντεχνιακό κράτος που οικοδόμησαν οι πολιτικοί από την μεταπολίτευση και μετά. Πολλές φορές η αγανάκτηση αυτή εναντίον των πολιτικών έχει καταγραφεί όχι μόνον φραστικά αλλά και με έργα (ξυλοδαρμοί και εκσφενδόνιση αυγών και γιαουρτιών).

Ράϊχενμπαχ και στις επιδοτήσεις

κλικ για μεγέθυνση

Διεθνές βραβείο για το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης


Ενα διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής απέσπασε τον περασμένο μήνα το κτίριο του νέου δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το βραβείο του πιο φιλικού δημόσιου κτιρίου σε θέματα προσβασιμότητας,το οποίο απονεμήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων, το οποίο φέτος διεξήχθη στο Τόκιο, τη... Μέκκα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Ανεξαρτήτως της κριτικής που έχει ακουστεί στη Θεσσαλονίκη για την αρχιτεκτονική αυτή σύνθεση, η οποία τελικά μάλλον δίχασε τους πολίτες αλλά και τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πήρε ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία που απονεμήθηκαν σε αυτήν την κατηγορία.

Το βραβείο απονεμήθηκε στους αρχιτέκτονες Τάσο και Δημήτρη Μπίρη, Αθανασία Δημοπούλου, Καλλιρρόη Σαΐτη, Γιώργο Σταθόπουλο,

Θεσσαλονίκη: «Εκτοξεύεται» το κονδύλι για τις ανασκαφές του μετρό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Εξι φορές πάνω από το προβλεπόμενο «εκτοξεύεται» το κόστος για τις αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Οταν το 2006 ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές εργασίες, ο προϋπολογισμός που είχε προβλεφθεί ανερχόταν σε μόλις 15 εκατ. ευρώ...

Μέχρι σήμερα, που οι ανασκαφές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όχι μόνο δαπανήθηκαν τα 15 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον 25,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, μέχρι σήμερα, 40,3 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για τις ανασκαφές. Και πάλι, όμως, το ποσό αυτό δεν επαρκεί. Σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει γίνει στις ανασκαφές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ακόμη 50 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή τους!

50% κούρεμα κάντε σε κάνα γίδι από εμάς θα πάρετε ένα αρχ.δι!

Η "εξέγερση" των γηπέδων

Πήραν φόρα και δεν...σταματάνε, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα γήπεδα. Και στο γήπεδο Καραϊσκάκη εκφράστηκε απόψε έντονα η δυσαρέσκεια του κόσμου για την κυβερνητική πολιτική. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός-ΟΦΗ οι οπαδοί των “ερυθρολεύκων” ξέσπασαν με υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και των πολιτικών, ενώ ανάρτησαν και τρία πανό. Και στο Αγρίνιο ανέβηκε πανό το απόγευμα, στον αγώνα Παναιτωλικός-Ξάνθη.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού στη θύρα 7 σήκωσαν ψηλά τρία πανό στο 12ο λεπτό. Τα κατέβασαν αμέσως, αλλά με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου τα ανάρτησαν κανονικά. Το β' ημίχρονο καθυστέρησε να ξεκινήσει για λίγα λεπτά, ο διαιτητής Σπύρος Σελίμος από τη Λακωνία ζήτησε να κατέβουν τα πανό,

Για πρώτη φορά Πρόεδρος Δημοκρατίας συγκεντρώνει... αρνητικά ποσοστά "αποδοχής"


ΑΠΟ ΤΟ 75% τού ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ... 43,8% τού ΠΑΠΟΥΛΙΑ...!!!

«Πληρώνει» τις πολιτικές του επιλογές, πού είναι ταυτόσημες με της Κυβέρνησης του Μνημονίου, με Πρωθυπουργό τον Giorgo…

Έτσι πιστεύει ο Έλληνας, όταν ακούει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκστομίζει Ηρωϊκο-- Μνημονιακές εκφράσεις του τύπου:

« Οί περιστάσεις είναι δύσκολες αλλά με τις θυσίες του… Ελληνικού λαού θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση»…!!!