Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Χάος στη Λιβύη

Χάος επικρατεί στην Τρίπολη, εκεί όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Λιβύης. Καμία διεθνή πτήση δεν εκτελείται προς τη χώρα, ενώ μία ρουκέτα χτύπησε μία δεξαμενή πετρελαίου.

Ολλανδία, Φιλιππίνες και Αυστρία έχουν ζητήσει από το διπλωματικό προσωπικό τους να εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας εκκενώθηκαν.

 Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε διεθνή βοήθεια για να σβήσει η φωτιά και κάλεσε τις αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές ομάδες να σταματήσουν τις συγκρούσεις στην πόλη, ώστε να μπορέσουν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Βελίκα: Βρέθηκε σπάνιο δισκοπότηρο 15 αιώνων

Γράφτηκε από την Μαρία Ριτζαλέου

Σπάνιο δισκοπότηρο, μοναδικό στα ελληνικά χρονικά, που χρονολογείται στην εποχή του Ιουστινιανού (6ος αι.), βρέθηκε στο Κάστρο της Βελίκας στη Λάρισα.

Πρόκειται για μία κύλικα με ψηλό πόδι -πήλινο, κολονάτο ποτήρι-, ύψους 10 εκατοστών, που δεν φέρει διάκοσμο ή κάποια επιγραφή, ενώ, αν και πήλινο, διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση.

«Το σχήμα του συγκεκριμένου ποτηριού, που είναι μάλλον μοναδικό για την Ελλάδα και για την περίοδο, μοιάζει πολύ με άγια ποτήρια από πηλό και από μέταλλο που έχουν σωθεί από το μέσο και ύστερο Βυζάντιο.

Γιώργος Πιπερόπουλος: Μουντιάλ 2018: «πολιτική ποδοσφαίρου & ποδόσφαιρο πολιτικής»

Μουντιάλ 2018: «πολιτική ποδοσφαίρου & ποδόσφαιρο πολιτικής»

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Το συγκεκριμένο λογοπαίγνιο δεν το «χαρίζω» καθώς το «κατοχύρωσα» πριν μερικές δεκαετίες (οι αναγνώστες του blog μπορούν  να ρίξουν μια ματιά στο βιβλίο μου – «Ένας Ψυχολόγος στο Γήπεδο» Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1994) δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι κάποιες στιγμές:
     «βρίσκω απείρως συναρπαστικότερη την πολιτική του ποδοσφαίρου από το ποδόσφαιρο της πολιτικής…»

http://www.biblionet.gr/book/27569/Πιπερόπουλος,_Γιώργος_Π./Ένας_ψυχολόγος_στο_γήπεδο