Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο «Ικαρος» των ψαριών

Βρέθηκαν απολιθώματα ηλικίας 240 εκατ. ετών ψαριού που μπορούσε να «πετάει»

Θοδωρής Λαΐνας

Σκίτσο που δείχνει το πώς πιθανώς έμοιαζε το πρώτο ψάρι που μπορούσε να...πετάει

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ειδικοί μελετώντας απολιθώματα ψαριών που βρίσκονταν σε μουσείο της Κίνας. Οπως διαπίστωσαν, τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα πανάρχαιο είδος ψαριού που μπορούσε να κάνει μεγάλα άλματα έξω από το νερό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινσιτούτου Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών, το ψάρι αυτό δεν αποτελεί πρόγονο των σημερινών ειδών ψαριών που μπορούν να «πετάνε» έξω από το νερό αλλά φαίνεται ότι ανέπτυξε τη συγκεκριμένη ικανότητα για τον ίδιο λόγο - για να αποφεύγει δηλαδή τους εχθρούς του.

Δήμος Σιθωνίας: Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος


Aποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου


Την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε και η πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Νωρίτερα είχε δηλώσει την ανεξαρτητοποίησή του από το Κίνημα ο βουλευτής Ιωαννίνων Μ.Κασσής.

Στην επιστολή της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο σημειώνει ότι διαφωνεί με το νέο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκα από την κυβέρνηση και καταψήφισα το δεύτερο Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι θα αυξήσει δραματικά την ύφεση και θα ωθήσει το λαό σε απόγνωση,

ΗΠΑ: Τους 63 έφτασαν οι νεκροί- Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια και το μετρό στη Νέα Υόρκη

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ εξαιτίας του κυκλώνα Σάντι, πολλοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την στήριξη του ομοσπονδιακού κράτους στους πληγέντες.

"Είμαστε εδώ για σας. Δεν θα σας ξεχάσουμε", τόνισε ο Ομπάμα από την παραλιακή πόλη Μπριγκαντίν μετά την συνάντησή του με ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια του στο Νιου Τζέρσι. Τον αμερικανό πρόεδρο συνόδευε ο κυβερνήτης της πολιτείας Κρις Κρίστι.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε "τη δύναμη και την ικανότητα επιβίωσης" των συμπατριωτών του. "Αυτή είναι η ουσία των ΗΠΑ. Περνάμε δύσκολους καιρούς, αλλά βγαίνουμε πιο δυνατοί από πριν...ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν στο δρόμο", επισήμανε.

Γρηγοράκος σε Κουκουλόπουλο: «Κ...όπαιδο σε φέραμε στο ΠΑΣΟΚ για να το διαλύσεις»

 Θυελλώδεις ήταν η χθεσινή συνεδριάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με εκρηκτικούς διαλόγους ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η συνέχιση της άγριας κόντρας- που ξεκίνησε από το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, μεταξύ του Λεωνίδα Γρηγοράκου και του Πάρι Κουκουλόπουλου, με αφορμή την στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Γρηγοράκος εξαπέλυσε επίθεση στον Πάρι Κουκουλόπουλο, λέγοντας: «Είσαι ο βασικός υπεύθυνος για το μπάχαλο που έγινε το πρωί στη Βουλή».

Μιχάλης Κασσής: «Είμαι ανεξάρτητος βουλευτής - Δεν ανήκω πια στο ΠΑΣΟΚ»

«ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ»

 «Με διέγραψαν από το κόμμα, δεν θα με διαγράψουν από το ΠΑΣΟΚ». Με αυτή την φράση σχολιάσε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Ιωαννίνων, Μιχάλης Κασσής την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ μετά το θέμα κομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο κ. Κασσής, ο οποίος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, την πλήρη αντίθεσή του στα νέα μέτρα και έκανε λόγο για ψυχολογικό εκβιασμό στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο προϊστορικός ιππέας και η Τέχνη της Γης

Ομάδα καλλιτεχνών αναπαράγει τη γνωστή βραχογραφία των Σερρών

Εναν ιππέα ζωγράφισαν πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τη σπηλιά της Αλιστράτης Σερρών, μία βραχογραφία δηλαδή, όπως έχει επικρατήσει να λέμε σήμερα αυτά τα χαράγματα των σπηλαίων.

Και τώρα μία ομάδα καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την αναπαράγει στην πλαγιά απέναντι από το σπήλαιο ως έκφραση της σύγχρονης τέχνης αλλά και ως φόρο τιμής στους καλλιτέχνες των σπηλαίων. Πρόκειται για μία δράση που εντάσσεται στην κατηγορία της Τέχνης της Γης, Land Art, όπως είναι γνωστή παγκοσμίως, η οποία έγινε τον περασμένο Ιούλιο και αφού βιντεοσκοπήθηκε, παρουσιάζεται την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Μητροπολιτης Δαμασκηνός - Τίτλοι τέλους

Ο Ιεράρχης από χτες είναι σε κώμα, σε δρόμο χωρίς επιστροφή  

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Η Θράκη τεθωρακισμένη καρδιά της …Ελλάδας

[…Πατρίδα είναι η Ελλάδα, συνήθιζε να λέει αλλά το κέντρο της Ελλάδας η θωρακισμένη καρδιά της είναι η Θράκη. Φυλάμε Θερμοπύλες γιατί καλά λένε κάποιοι πολιτικοί που έρχονται εδώ είναι η τεθωρακισμένη καρδιά της Ελλάδας. Ήταν παραμελημένη προ της κρίσεως του Κυπριακού και του Αιγαίου, τότε θυμήθηκαν την Θράκη και δεν ήξεραν αν η Κομοτηνή ήταν μέσα στην Ελλάδα ή είναι μέσα στην Τουρκία. Δώσαμε  να καταλάβουν ότι η Κομοτηνή και η Θράκη είναι πράγματι η ζωή του έθνους μας. Γι αυτό είπαν πολλοί ότι είναι Θερμοπύλες, «φυλάττε Θερμοπύλες» μας έλεγαν…] ο Μαρωνείας Δαμασκηνός

Παροιμίες για τον μήνα Νοέμβριο

Νοέμβριος, ο ενδέκατος μήνας του έτους και ο τρίτος του Φθινοπώρου. Μερικές από τις ονομασίες του είναι Ανακατωμένος (λόγω του άστατου ορισμέ-νες φορές καιρού), Αεργίτες (Ποντιακή ονομασία), Βροχάρης, Κρατσομηνάς, Με-σοσπορίτης, Νιαστής (από το νεάζω, επειδή πάλι καλλιεργείται η γή), Νοέμβρης, Παχνιστής (επειδή πέφτει πάχνη), Σπαρτής, Σπάρτης, Σπαρτός, Σποράρης, Σποριάς, Σπορίτης, Χαμένος. Αρκετές είναι οι παροιμίες που λέγονται για τον μή-να Νοέμβριο.

- Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές
- Ο Νοέμβρης έκλεισε; Τα ζευγάρια είναι στο στάβλο
- Το Νοέμβρη και Δεκέμβρη, φύτευε καταβολάδες
- Η Πούλια βασιλεύοντας, το μήνυμά της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά, ούτε ζευγά στους κάμπους