Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τριπλό ουράνιο «σόου»: Εκλειψη σελήνης, πανσέληνος, ο Αρης κοντά στη Γη

Απόψε και αύριο τρία θεαματικά γεγονότα θα συμβούν στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία ολική Σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, κάτι που θα είναι ορατό από την Ελλάδα.

Εξάλλου, απόψε (τυπικά το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδος) θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι' αυτό είναι κινητή γιορτή. Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου.

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Με σύνθημα «Όχι στην Ευρώπη των τραπεζών, Ναι στην Ευρώπη των Λαών» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 15 εκ των οποίων προέκυψαν με κλήρωση κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω κατάθεσης βιογραφικών.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο οποίος παραιτείται στις 9 Μαΐου από τη βουλευτική του έδρα, ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις, ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης και η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ η οποία είχε προβεί σε καταγγελίες περί «διόγκωσης του ελλείμματος» στο τέλος του 2009.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μητροπολίτη Ιωαννίνων (φωτο)

Τοποτηρητής ο Ιερώνυμος!!!

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Σε λαϊκό προσκύνημα τέθηκε η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανανασίου.

Πριν από λίγο οι Μητροπολίτες Κονίτσης Ανδρέας, Σιατίστης Παύλος και Αυλώνος Χριστόδουλος, τέλεσαν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ιερό τρισάγιο.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εκοιμήθη χθες Κυριακή των Βαϊων σε ηλικία 84 ετών, μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Δελτίο τύπου Γυμνασίου Ορμύλιας για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών του γυμνασίου Ορμύλιας σε συνάντηση σχολικών αντιπροσωπειών στην πόλη Kosice της Σλοβακίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius.

Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 8-4-2014 έως το Σάββατο 12-4-2014, τρεις εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές (τρία κορίτσια και δύο αγόρια) του Γυμνασίου Ορμύλιας μετέβησαν στην πόλη Kosice της Σλοβακίας προκειμένου να παραστούν σε διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκεί, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών εκπαιδευτικών και μαθητών από επτά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα) τα οποία συνεργάζονται σε σχολική σύμπραξη διετούς διάρκειας με θέμα: «Biodiversity Conservation – The Only Path To Our Survival», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius. 

Γιώργος Πιπερόπουλος: "Αυτοχειρίες" στην Ελλάδα της τρόικα…

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Παρακάμπτω την αντιδικία όσων θεωρούν ότι οι «αυτοχειρίες» αυξάνονται εξαιτίας του οικονομικού μας δράματος και όσων (παραβλέποντας ότι είναι προτιμότερη η καταχώρηση θανάτου ως «ατυχήματος» για θρησκευτικούς λόγους) κρίνουν ότι η αύξηση ΔΕΝ είναι δραματική…

Ο θάνατος βρίσκεται, αναμφίβολα, στο τραγικότερο σημείο του ευρύτατου φάσματος των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Ο θάνατος, όμως, από αυτοκτονία, πέρα από την εγγενή τραγικότητά του εμπεριέχει και τα καταθλιπτικά στοιχεία που δημιουργούν οι υποκειμενικές ενοχές συγγενών και φίλων για την αδυναμία τους να προβλέψουν και να αποτρέψουν το γεγονός!..

Eγκαίνια του εκλογικού κέντρου της παράταξης "Νέα Γενιά - Νέα Πορεία" στη Νέα Καλλικράτεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν ο αγιασμός και τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της δημοτικής παράταξης «Νέα Γενιά – Νέα Πορεία» στη Νέα Καλλικράτεια. Ήταν μία εκδήλωση δυναμική και γεμάτη ζωντάνια, αφού πλήθος κόσμου δημιούργησε μία ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Δημήτρης Τσούφης, τόνισε την ανάγκη ρήξης με το κατεστημένο που κρατά τον τόπο στάσιμο και την ανάγκη να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως αυτό των χαμένων μελετών, που χρόνια τώρα επιβαρύνουν τον τόπο και τους πολίτες. Αναφέρθηκε, επίσης, στη βελτίωση της καθημερινότητας, κάτι που αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση, αν και οι αντίπαλοι την έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα, αποτυγχάνοντας παταγωδώς να ανταποκριθούν.

Κβάζαρς καταγράφουν τη διαστολή του Σύμπαντος

BOSS/ Zosia Rostomian, Lawrence Berkeley National Laboratory; Andreu Font-R

Αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο το πρόγραμμα BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) χρησιμοποιεί τα κβάζαρ για να υπολογίσουν τη διαστολή του Σύμπαντος.

 Οι επιστήμονες του προγράμματος BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey), ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Δευτέρα τις παρατηρήσεις τους για το ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος στο παρελθόν, ο οποίος διαφέρει από το σημερινό.

Η ιστορία του Σύμπαντος χωρίζεται χονδρικά σε τρεις εποχές, ανάλογα με το κύριο αίτιο που ευθύνεται για την εξέλιξή του.

Διάγγελμα Ουκρανού Προέδρου: Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε  τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», είπε προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.