Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η μάχη του "σταυρού" στους δήμους της Χαλκιδικής

Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης που έλαβαν οι υποψήφιοι των δυο μεγάλων κομμάτων στο Νομό μας, ανά δήμο, στις εθνικές εκλογές της 4η Οκτωβρίου 2009. Ορεξη να έχετε για μελέτη και αξιολόγηση των δυνάμεων του κάθε υποψήφιου στα μέρη σας..

Πηγή: Χολομώντας

Γκρουέφσκι:" Έτοιμοι για συνομιλίες με τον Γιώργο αλλά είμαστε "Μακεδόνες"


"Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε κοινό τραπέζι και να "ανοίξουμε" με τους γείτονες μας το ζήτημα της ονομασίας, να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναζητήσουμε λύση. Ως πολιτικοί, εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση.

Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση", ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ομιλία του, σε πανηγυρική εκδήλωση στα Σκόπια, για την επέτειο της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα στην ΠΓΔΜ, στις 11 Οκτωβρίου 1941.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί.

"Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν", ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Πηγή: Foreign Press

Υποψήφια Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη


Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας και της πατρίδας μας. Σύντομα θα πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της παράταξής μας για τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα είμαστε ακόμα όλοι υπό την επήρεια μιας μεγάλης ήττας και το μήνυμα από τον ελληνικό λαό πρέπει να το διαβάσουμε σωστά, όσο σκληρό και αν είναι.
Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, ενός σημαντικού ηγέτη, που πρόσφερε πολλά στην παράταξή μας και την οδήγησε σε δύο εκλογικές νίκες, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας.

Την ώρα αυτή, θέλω να σας κοιτάξω στα μάτια και να μιλήσω ξεκάθαρα και ειλικρινά σε κάθε πολίτη.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επόμενη μάχη και το πώς θα αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Για να αλλάξουμε όμως την Ελλάδα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς.

Είναι αναγκαίο να βρούμε ξανά το συγχρονισμό μας με την κοινωνία.

Πρέπει να γίνουμε ένα πλειοψηφικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα ολόκληρης της κεντροδεξιάς, ανοιχτό σε νέα ρεύματα σκέψης. Με νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες και νέες αντιλήψεις, ώστε να κάνουμε το κόμμα μας ξανά ελκυστικό στους νέους ανθρώπους.

Η παράταξή μας δεν έχει ανάγκη νέας ιδεολογίας. Αυτή είναι ξεκάθαρη. Είναι ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε όμως με συνέπεια και σταθερότητα. Με θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με ιδέες και λύσεις που θα μας φέρουν ξανά στην πρωτοπορία του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων.

Μιας πρότασης που θα υπερασπίζεται σθεναρά τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας και τις πολιτικές που χαράξαμε μαζί με τον Κώστα Καραμανλή στα εθνικά θέματα και στις ενεργειακές συμφωνίες.

Παράλληλα, οφείλουμε κυρίως να ξανακερδίσουμε το ηθικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και δεσμεύομαι να καταθέσει η Ν.Δ. συγκεκριμένες προτάσεις και να αποδεχθεί οποιαδήποτε θέση κατοχυρώνει τη διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή και την ηθική ακεραιότητα στο κόμμα μας, αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Στόχος μας είναι το σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα. Βούληση μας, να διευρύνουμε πολύπλευρα την πολιτική μας απήχηση. Και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, αλλά και προς τους πολίτες που σήμερα απορρίπτουν την πολιτική.
Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Οι φιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί πολίτες, οι οπαδοί της λαϊκής κοινωνικής δεξιάς, οι κεντρώοι, είναι όλοι πλούτος για τη Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο λαϊκισμός, ο οποίος είναι επικίνδυνος για την πατρίδα μας.

Όλοι εμείς μπορούμε, και πρέπει, να κάνουμε μαζί το κόμμα μας πιο αξιοκρατικό, πιο ανοιχτό, πιο δημοκρατικό. Με ανοικτές διαδικασίες και διαφάνεια. Με εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη μας για συγκεκριμένη θητεία. Με ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών και των εκπροσώπων μας στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη βάση του κόμματος.

Η ενότητα του κόμματος είναι η πρώτη προτεραιότητά μου. Ετούτη την κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, δεν περισσεύει κανείς.

Ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο κόμμα μας.
Στην αυριανή Νέα Δημοκρατία, δεν θα υπάρχουν συστήματα και προσωπικοί μηχανισμοί.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια δέσμευσή μου.

Όλα αυτά είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να βρούμε σύντομα τον πολιτικό μας βηματισμό ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα αξιόπιστη, δυναμική και κυρίως αποτελεσματική αντιπολίτευση. Για να υπηρετήσουμε υπεύθυνα τον τόπο και να μη χαρίσουμε στον κ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ ούτε μια ημέρα χωρίς θεσμικό έλεγχο.

Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή έδωσα και κέρδισα μάχες για το κόμμα μας. Από τη μονοεδρική της Ευρυτανίας μέχρι την Αθήνα, σύμμαχός μου ήταν πάντοτε οι πολίτες και η βάση της παράταξής μας.

Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν φοβήθηκα στα δύσκολα.

Ήμουν πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή των αγώνων της παράταξής μας.

Σήμερα είμαι έτοιμη και αποφασισμένη να μπω μπροστά στον αγώνα για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ξέρω ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Έχω όμως πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της μεγάλης παράταξης και στα εκατομμύρια των πολιτών που προσβλέπουν σε αυτήν.

Της παράταξης που πιστή στις αρχές που είχε από την ίδρυσή της καθοδηγεί αντί να δημαγωγεί, εκπροσωπεί αντί να καταδυναστεύει και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και του έθνους.

Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου,
με όπλο τις αξίες, τις ιδέες, τις αρχές και την ιστορία της μεγάλης μας παράταξης, με καθαρές θέσεις για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ισχυρή κεντροδεξιά και με ξεκάθαρη δέσμευση για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα χωρίς μηχανισμούς και αποκλεισμούς, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη ότι: θα επιδιώξω την εκλογή μου και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό μας, και από τα μέλη του κόμματος, με οποιαδήποτε αδιάβλητη καταστατική διαδικασία.

Δεσμεύομαι να βάλω τα δυνατά μου για την ταχύτερη δυνατή πολιτική αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας και την επιστροφή της στις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας.

Ζητώ από όλα τα στελέχη και τους φίλους του κόμματός μας να με στηρίξουν με την εμπιστοσύνη τους σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Όχι μόνο για αυτά που εγώ μπορώ να κάνω, αλλά γι’ αυτά που όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Για να δυναμώσουμε την ελπίδα των Ελλήνων που πιστεύουν σε μας.

Για να κάνουμε ξανά τη μεγάλη μας παράταξη δυνατή και περήφανη.

Μακεδονία - Παύλος Μελάς - Γερμανός Καραβαγγέλης


Το λέγαμε και παλαιότερα για τη Ντόρα Μπακογιάννη, το λέμε και τώρα στον Γ.Α.Π. Το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" ούτε που να το σκέφτονται για ονομασία της FYROM, δεν πρόκειται να το δεχτούμε.

Να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα, όπως θα γίνει δημοψήφισμα και στη FYROM. Δηλαδή οι FYROMιανοί πολιτικοί είναι πιο έξυπνοι ή πιο Δημοκράτες από τους Έλληνες πολιτικούς;

Διάσταση και παζάρια για τη διαδοχή


Ν.Δ.: ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΤΟΡΑΣ - ΣΑΜΑΡΑ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ, ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Κορυφώνεται η ένταση στη Ν.Δ. μεταξύ των δελφίνων καθ' οδόν για την εκλογή του νέου προέδρου. Τα τηλέφωνα σπάνε στη Ρηγίλλης και οι τοπικές οργανώσεις απαιτούν να μην αποκλειστούν τα απλά μέλη.

Υπάρχει τέτοια καχυποψία που μαγνητοφωνήθηκε η σύσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν κλήθηκαν από τον Δ. Σιούφα οι φερόμενοι ως υποψήφιοι να πουν τις απόψεις τους. Αβραμόπουλος, Σαμαράς και Ψωμιάδης επιμένουν στην εκλογή από τη βάση. Ο Αβραμόπουλος το έθεσε ως προϋπόθεση για να κατεβεί υποψήφιος.

Αποκλίνουν

Σε δύσκολη θέση περιέρχεται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιμένει για εκλογή προέδρου είτε από την Κ.Ο. είτε από το έκτακτο συνέδριο με τη δέσμευση να οδηγήσει το κόμμα σε τακτικό συνέδριο και εκλογή από τα μέλη.

«Ακούστηκαν απόψεις που θέλουν την εκλογή αρχηγού είτε από τους 4.800 συνέδρους είτε από τους 91 βουλευτές της Κ.Ο.», ήταν η αντίδραση του Α. Σαμαρά. «Αντί να πάμε στους πολλούς, πηγαίνουμε όλο και σε πιο λίγους. Καθολική ψηφοφορία από εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες!».

Οι κομματικοί φίλοι των Αβραμόπουλου και Σαμαρά κατηγορούν την Ντόρα Μπακογιάννη ότι θέλει ένα περιορισμένο εκλεκτορικό σώμα διότι εκτιμά ότι μπορεί να το ελέγξει. Οι δικοί της κομματικοί φίλοι απαντούν ότι κάποιοι θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν τους στρατούς που δεν είχαν, ενώ με την άρον άρον εκλογή από τη βάση ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχουν ενστάσεις που θα επιτείνουν τα διαλυτικά φαινόμενα και επίσης να προσέλθει μικρός αριθμός ψηφοφόρων, γεγονός που θα μετρήσει αρνητικά μπροστά στο ένα 1.000.000 ή τις 700.000 του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζουν.

Ο Β. Μεϊμαράκης είπε στον ΑΝΤ1 ότι το πιο πιθανό είναι να μη βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος. «Θα το έκανα μόνον εφόσον δίνονταν οι κατάλογοι των εκλογέων μέχρι την Πέμπτη και αναρτούνταν στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. ώστε να υπάρχουν δύο ημέρες ενστάσεων, πράγμα που δεν βλέπω να γίνεται», είπε.

Μεϊμαράκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος αμφισβήτησαν την οργανωτική επιτροπή υπό τον Σιούφα. «Κατατέθηκε μια σειρά προτάσεων, που δημιουργεί θετικό προβληματισμό γύρω από το πολιτικό πλαίσιο και τις διαδικασίες εκλογής. Αυτές οι προτάσεις, όμως, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής. Κατά συνέπεια, τα μόνα όργανα που μπορούν να επικυρώσουν αποφάσεις πολιτικής διαβούλευσης είναι, με βάση το καταστατικό, είτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο με την πιο νωπή λαϊκή εντολή, είτε η Κεντρική Επιτροπή», δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης. «Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε για την επιτροπή ο Α. Σπηλιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε πως με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής οι υποψηφιότητες θα πρέπει να ανακοινωθούν με γραπτή δήλωση το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. και να επιβεβαιωθούν ώς τις 20 Οκτωβρίου με 50 υπογραφές συνέδρων.

Ο Κ. Καραμανλής διεμήνυσε και μέσω του Δ. Σιούφα ότι στις 8 Νοεμβρίου φεύγει. Η στάση του αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ στελεχών και ψηφοφόρων της Ν.Δ. Αισθάνονται ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της παράταξης τους εγκαταλείπει και αρνείται να μείνει 2-3 μήνες παραπάνω, ώστε να πάνε σε ομαλή εκλογή διαδόχου.

Με δεδομένη την απόφαση Καραμανλή να αποχωρήσει, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης συναντήθηκε με Ντόρα, Αβραμόπουλο και Σαμαρά και είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ψωμιάδη, για να τους ζητήσει να συμβάλουν ώστε το συντομότερο δυνατό «η Ν.Δ. να ανταποκριθεί στον συνταγματικό της ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πρότεινε «η νέα Κ.Ο. να εκλέξει πρόεδρο αν μετατεθεί η ημερομηνία του έκτακτου συνεδρίου». Την πρότασή του την είχε πει στην Ντόρα μέρες πριν και την υιοθέτησε.

Κατά της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη τάχθηκε εμμέσως ο Μ. Λιάπης («Εθνος»).

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη «Realnews» δείχνει σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τις εξής προτιμήσεις: Ντόρα (30%), Σαμαράς (15,7%), Μεϊμαράκης (14,7%), Αβραμόπουλος (14,1%), Ψωμιάδης (9,7%), Σπηλιωτόπουλος (7,5%), Στυλιανίδης (1,9%). Αλλη («Free Sunday») ότι παίρνουν: Ντόρα (29,9%), Σαμαράς (19,4%), Αβραμόπουλος (12,7%), Ψωμιάδης (10,5%), Σπηλιωτόπουλος (9,3%).

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Οι θέσεις των 4, όπως τις εξέφρασαν οι ίδιοι, στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

- Το έκτακτο συνέδριο να γίνει διήμερο (7-8 Νοεμβρίου) με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των συνέδρων. Στο τέλος να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, με αποστολή την προετοιμασία και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε τρεις εβδομάδες για καθολική ψηφοφορία, σε όλη τη χώρα, για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Ο μεταβατικός πρόεδρος να είναι πρώην υπουργός και δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

- Προτείνεται η Κυριακή 29 Νοεμβρίου για την ψηφοφορία που θα αφορά την εκλογή του προέδρου. Δικαίωμα συμμετοχής να έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, καθώς και όσοι εγγραφούν ακόμη και κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με δήλωσή τους και καταβολή συνδρομής.

- Εφόσον κανένας εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία να επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

- Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής. Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τον γραμματέα της. Ο τελευταίος θα μπορεί να ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος της Κ.Ο. αντί του προέδρου του κόμματος, στην περίπτωση που ο μεταβατικός πρόεδρος θα είναι εξωκοινοβουλευτικός.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

- Οχι σε λύση του μεταβατικού προέδρου. Πρέπει άμεσα να εκλεγεί (κανονικός) πρόεδρος, για να μην υπάρξουν διαλυτικά φαινόμενα.

- Ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί από τους σύνεδρους του έκτακτου συνεδρίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό και να δεσμευτεί ότι άμεσα θα κινήσει προσυνεδριακές διαδικασίες για τακτικό συνέδριο θέσεων και αρχών μέσα σε 4 μήνες. Ταυτόχρονα να προωθήσει καταστατικές αλλαγές που θα προβλέπουν την εκλογή προέδρου, με θητεία, από τη βάση της Ν.Δ. και να προχωρήσει την ανανέωση εγγραφών στα μητρώα μελών των οργανώσεων του κόμματος, που θα αποτελέσουν τους εκλογικούς καταλόγους. Αμέσως μετά το τακτικό συνέδριο να κινηθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου.

- Ως εναλλακτική λύση προτείνει εκλογή προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ταυτόχρονα η Οργανωτική Επιτροπή (υπό τον Δ. Σιούφα) να αποφασίσει αναβολή του έκτακτου συνεδρίου, ώστε να προωθηθεί η εκλογή προέδρου από τη βάση, να γίνει ανανέωση εγγραφών στα μητρώα μελών των οργανώσεων του κόμματος κ.λπ. Το έκτακτο συνέδριο να συγκληθεί μέσα σε 4 μήνες προκειμένου να εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές και να προκηρυχτούν εκλογές για νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

- Εκτιμά ότι η εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου, αν γίνει βιαστικά, ενέχει τον κίνδυνο να μην οργανωθούν σωστά οι διαδικασίες και να υπάρχουν ενστάσεις και επίσης να προσέλθει στις κάλπες ένας περιορισμένος αριθμός πολύ κατώτερος του ενός εκατομμυρίου ή των 700.000 που είχαν σπεύσει στις αντίστοιχες εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

- Δεν θέλει μεταβατικό πρόεδρο. Εκτιμά ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να εκπροσωπεί τη Ν.Δ. μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου, αυτός να μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις.

- Το έκτακτο συνέδριο, από μονοήμερο και χωρίς δυνατότητα παρεμβάσεων, να γίνει τουλάχιστον διήμερο και να πάρουν λόγο και οι σύνεδροι για να τοποθετηθούν για όσα θέματα τους προβληματίζουν, από τα αίτια της ήττας μέχρι την προοπτική της παράταξης.

- Η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο να γίνει στο τέλος του συνεδρίου, από τη βάση, με κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα. Οι κατάλογοι να είναι ανοιχτοί και να μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και όσοι δεν ήταν μέλη του κόμματος, αλλά θα θέλουν να γίνουν τώρα, κάνοντας αίτηση και καταβάλλοντας μια συμβολική χρηματική συνδρομή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

- Δεν συμφωνεί με συνοπτικές συνεδριακές διαδικασίες διαδοχής που δεν θα δίνουν το λόγο στους σύνεδρους. Προτείνει ανοιχτό συνέδριο.

- Εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις στη Λήμνο λόγω των αγριοκούνελων


ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΞΥΤΑΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

Σε κατάσταση αμηχανίας και απελπισίας ταυτόχρονα βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της Λήμνου καθώς παρά τις προσπάθειες χρόνων για την αντιμετώπιση των αγριοκούνελων, τα αποτελέσματα είναι πολύ πενιχρά. Αυτές τις μέρες οριστικοποιούνται τα συνεργεία κυνηγιού που θα αναλάβουν για μία ακόμα χρονιά την προσπάθεια να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Όμως και παρά το γεγονός ότι έχει επιτραπεί και το νυχτερινό κυνήγι τους, η διάδοσή τους έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θεωρείται αδύνατον να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η απογοήτευση και η απελπισία των αγροτών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πολλοί εξ’ αυτών δεν βγαίνουν πλέον να κυνηγήσουν τα αγριοκούνελα έχοντας αποδεχτεί ουσιαστικά ότι πρόκειται για χαμένη μάχη.

Σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του αγριοκούνελου, που έχουν παρθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τώρα τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους αγρότες αναποτελεσματικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει σωστή οργάνωση των συνεργείων.

Ωστόσο η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που θα χρειαζόταν στρατιωτική μεραρχία, για να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα.

Πρόβλημα με την σπορά

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει τον επόμενο μήνα που θα ξεκινήσει η σπορά, καθώς και φέτος μεγάλες εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες. «Συνολικά, πάνω από το 40% της αγροτικής έκτασης θα μείνει ακαλλιέργητο, ενώ σε κάποιες περιοχές του νησιού και συγκεκριμένα στη Πλάκα, την Παναγιά, το Κοντοπούλι και το Ρεπανίδι θα ξεπεράσει το 60%.

Υπάρχουν παραγωγοί που είχαν καλλιεργήσει πάνω από 500 στρέμματα και αναγκάστηκαν στο τέλος να αγοράσουν καρπούς για να ταΐσουν τα ζώα τους», μας είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Καπαρός, μέλος της συντονιστικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί και αγρότης και ο ίδιος.

Πηγή: Αιολικά Νέα

Με συλλαλητήριο τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης


Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαντούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην πρόθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου να διοργανώσει γιορτή για τα αυριανά εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

"Εμείς δεν γιορτάζουμε", υπογραμμίζει η παράταξη "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη. Καταγγέλλει ότι η ανέγερση του νέου δημαρχείου αποτελεί ένα αισθητικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς μια έκταση που θα μπορούσε να ήταν ανάσα πρασίνου καλύφθηκε με τόνους τσιμέντου.

Η Χρύσα Αράπογλου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει "φιέστα" τα εγκαίνια και ως προσπάθεια του Β. Παπαγεωργόπουλου να "αθωωθεί" για τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν τον Δήμο.

Μια "πληγή στο σώμα της Θεσσαλονίκης" χαρακτηρίζει το νέο δημαρχείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δεν θα παραστεί στην τελετή και η νομαρχιακή παράταξη "Οικολογία Αλληλεγγύη" θα είναι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Αγάπιος Σαχίνης είπε ότι δεν θα παραστεί στα εγκαίνια, ούτε θα συμμετέχει στη διαμαρτυρία και υπενθύμισε ότι ο ίδιος και η παράταξη ου είχαν αντιδράσει με στην επιλογή του συγκεκριμένο χώρου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες τέσσερα αυτοκίνητα


Στις φλόγες - από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - τυλίχθηκαν τα ξημερώματα τέσσερα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή της Πυλαίας, στη Θεσσαλονίκη.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 02:15 το πρωΐ και σχεδόν ταυτόχρονα σε τρία από τα αυτοκίνητα, τα οποία ήταν πολυτελείας, ενώ το τέταρτο ήταν παρκαρισμένο παραπλεύρως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πρώτη φωτιά ξέσπασε σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην οδό Δημοκρίτου 2Α, η δεύτερη στην οδό Πτολεμαίου 34 και η τίτη στην οδό Γλυνού 4, στον οικισμό των Κωνσταντινουπολιτών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Κατερίνη - Το μαύρο χάλι μας - Η διαδρομή της... σκόνης!

Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Αποκαρδιωτική η κατάσταση κατά μήκος του Πέλεκα. Μπάζα, σκουπίδια και κουφάρια ζώων πέριξ του καταυλισμού των τσιγγάνων, σκόνη σήμερα (λάσπη αύριο), στην περιβόητη «πράσινη διαδρομή» η οποία έμεινε στη μέση

Εγκαταλείφθηκε από το Δήμο Κατερίνης, όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες, το σχέδιο για την «πράσινη διαδρομή». Σήμερα η περιοχή κατά μήκος του Πέλεκα (ή του Λεύκου ποταμού), το μόνο που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη, είναι σκόνη και λάσπη. Εκ του αποτελέσματος μπορεί να πει κανείς, ότι εκατοντάδες εργατοώρες χάθηκαν και χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί πενιχρό.

Μήνες έχουν να φανούν μηχανήματα της Νομαρχίας ή του Δήμου Κατερίνης, για να συνεχίσουν το έργο της πράσινης διαδρομής, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν μάθει πλέον να ζούνε με την σκόνη και τις λάσπες.

Το έργο ξεκίνησε στραβά από την αρχή, προκαλώντας την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο τι ήθελε να κάνει ο Δήμος Κατερίνης και βάση ποίου σχεδίου ξεκινούσε τις εργασίες.

Οι χαλικοστρωμένοι δρόμοι και τα κράσπεδα είναι τα μόνα στοιχεία που θυμίζουν ότι στην περιοχή ξεκίνησαν οι εργασίες ενός δρόμου, του περιμετρικού της πόλης, σύμφωνα με το Δήμο Κατερίνης. Εργασίες που δεν ολοκληρώθηκαν, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Η εικόνα παράλληλα της κοίτης του Πέλεκα, είναι αποκαρδιωτική, αφού, όχι μόνο πράσινη διαδρομή δεν θυμίζει, αλλά πλέον είναι ακατάλληλη να φιλοξενήσει ακόμη και περιπατητές, μιας και τα μεγάλα οχήματα είναι τα μόνα που εξυπηρετούνται από αυτόν, χωρίς να ενοχλούνται από σκόνη και λάσπες.

Ούτε παγκάκια, ούτε δέντρα, ούτε φωτισμός, παρά μόνο σκόνη και εγκατάλειψη…

Καλύτερη είναι η εικόνα εντός της κοίτης του Πέλεκα. Παρά τις μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν εντός αυτής από το Δήμο Κατερίνης, η φύση έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκαταστήσει το τοπίο, το οποίο επανέρχεται σιγά-σιγά στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει φτάσει στο ιδανικό σημείο, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει η ασχήμια των σκουπιδιών.

Τίποτα όμως δεν διασφαλίζει ότι ο Πέλεκας δεν θα μετατραπεί και πάλι (στα σημεία όπου έχει καθαριστεί), σε μπαζότοπο και σκουπιδότοπο, αφού ήδη κάποιοι που βολεύονται από αυτήν κατάσταση εναποθέτουν άχρηστα υλικά, σε μια περιοχή η οποία με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα δεν «έλκει» κανέναν να την επισκεφθεί.

Πηγή: Κράχτης