Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Δελτίο τύπου ΟΜΟΝΟΙΑΣ


Η βεβήλωση της ελληνικής σημαίας και τα ανθελληνικά συνθήματα που ακούστηκαν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και σε άλλες αλβανικές πόλεις είναι τόσο παράλογες και σκοταδιστικές, όσο και τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν από μεμονωμένα άτομα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου στην Αθήνα.

Είναι ενέργειες που προκαλούν τα αισθήματα όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, Ελλήνων και Αλβανών. Είναι ενέργειες από ανεύθυνα άτομα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση.

Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή δυο μελών του αλβανικού κοινοβουλίου σ΄αυτές τις εκδηλώσεις. Ενώ στην Ελλάδα τα ρατσιστικά συνθήματα καταδικάστηκαν σύσσωμα από τον πολιτικό κόσμο και οι υπαίτιοι του επεισοδίου απολογούνται στα αρμόδια κρατικά όργανα, στην Αλβανία οι ρατσιστικές-ανθελληνικές εκδηλώσεις οργανώνονται από μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου.

Τα σύμβολα όλων των εθνών είναι ιερά και δεν μπορεί κανείς να τα βεβηλώνει. Καλούμε την αλβανική δικαιοσύνη να δείξει την ανάλογη ευαισθησία, που επιβάλλεται άλλωστε από το σύνταγμα και τους νόμους, ώστε οι υπάιτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Αλβανοί καίνε την Ελληνική σημαία σε διαδήλωση στα Τίρανα


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα συνθήματα τον πεζοναυτών μας διοργάνωσε σήμερα το PDU (κόμμα τον τσάμηδων) μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα .

Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν Ελληνική Σημαία όπου επάνω της ήταν γραμμένο το όνομα του Πρόεδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δήμαρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα Ελληνικές Σημαίες κάηκαν και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας.

Πηγή: chaonia online

Τιμήθηκαν οι πεσόντες του 1946 στη μάχη του Λιτοχώρου


Τους ηρωικώς πεσόντες στην Μάχη του Λιτοχώρου κατά την ημέρα των εκλογών της 31ης Μαρτίου του 1946 μετά από σφοδρή επίθεση που δέχτηκαν από βαριά οπλισμένες ομάδες κομμουνιστών στασιαστών τίμησαν σήμερα στο Ηρώο της κωμόπολης πλήθος κόσμου.


Η επίθεση είχε γίνει εναντίον μικρού τμήματος Χωροφυλάκων και Στρατιωτών που βρίσκονταν στο Λιτόχωρο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Η σκληρή μάχη κράτησε για αρκετές ώρες και είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του κτιρίου και τον φριχτό θάνατο δώδεκα εκ των αμυνομένων αντρών που είχαν αρνηθεί πεισματικά στις εκκλήσεις των επιτιθεμένων να παραδοθούν.


Ο μόνος που κατάφερε να διασωθεί από το μακελειό στο πυρπολημένο κτίριο του Σταθμού Χωροφυλακής ήταν ο Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο, για να καταθέσει στεφάνι στην μνήμη των ηρωικώς πεσόντων συμμαχητών του και να διηγηθεί ως αδιάψευστος μάρτυρας τα όσα έζησε εκείνη την εφιαλτική νύχτα.


Η επίθεση της 31ης Μαρτίου του 1946 στο Λιτόχωρο θα σημάνει και την απαρχή ενός αιματηρού τρίχρονου εσωτερικού πολέμου, που αφού θα συσσωρεύσει πλείστα όσα δεινά στον ελληνικό λαό, θα λήξει τελικά με την συντριβή των στασιαστών κομμουνιστών από τον Εθνικό Στρατό στις 29 Αυγούστου του 1949 στις βουνοκορφές του Γράμμου και του Βίτσι και θα αφήσει την Ελλάδα με πολλούς νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, αλλά και θα αποτρέψει την μετατροπή της χώρας σε κομμουνιστική δικτατορία.


Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας υπό τον Πρόεδρο του Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό. Στην εκδήλωση μίλησε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Καρδιακός και αναγνώσθηκε χαιρετισμός από εκπρόσωπο του επιζήσαντα Νίκου Παπακωνσταντίνου.

Κ.Γ.

Πηγή: Λευτεριά

Γκρέμισαν την προτομή του Παπαγεωργάκη!


Χθες το βράδυ, άγνωστοι, γκρέμισαν από τη βάση της την προτοπή του Χαλκιδικιώτη Αγωνιστή του 1821 Κύρκου Παπαγεωργάκη, στον Πολύγυρο.

Η προτομή τις πρωινές ώρες τοποθετήθηκε ξανά στην θέση της και ευτυχώς δεν έπαθε ζημιά.

Εκτιμούμε πως αυτοί που έπραξαν ανοήτως, το έκαναν χωρίς ιδιαίτερη πρόθεση αλλά λόγω του ότι για λόγους περιστασιακούς δεν είχαν τον έλεγχο των ενεργειών τους. Σήμερα, νηφάλιοι πλέον, ας αναλογιστούν για την πράξη τους κι ας φροντίσουν να μάθουν την ιστορία του Κύρκου Παπαγεωργάκη!

Πηγή κειμένου & φωτογραφία: Ρεσπέντζα