Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα Αντώνη Σαμαρά, για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου


Τιμούμε σήμερα το έπος του '40.

Εκείνους που δεν δίστασαν να δώσουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την εθνική περηφάνια.

Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους και διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Και αυτό ισχύει, όσο ποτέ άλλοτε, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.

Η σημερινή επέτειος χαλυβδώνει την πίστη μας στις δυνατότητες του Ελληνισμού, δυναμώνει την προσήλωσή μας σε αρχές και αξίες και ενισχύει, ακόμη περισσότερο, την απόφασή μας να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας μας.

Η Ιστορία μας αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να κατακτούμε δύσκολους στόχους. Με σχέδιο και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και σήμερα.

Η Συμμετοχή της Αλβανίας στον Ελληνο - Ιταλικό πόλεμο 1940 - 1941


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ταξίαρχος ε.α., τ. καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας ΣΣΕ

Όταν κηρύχθηκε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος (1912-1913) οι Αλβανοί μουσουλμάνοι πολέμησαν για την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων. Πολλοί Αλβανοί υπό τον Εσάτ πασά, αγωνίσθηκαν με γενναιότητα εναντίον των Μαυροβουνίων και των Σέρβων. Άλλοι πολέμησαν κατά των Ελλήνων στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία. Κανένας όμως δεν σκέφθηκε να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των Τούρκων για να απελευθερωθεί και η Αλβανία.

Η Αλβανία με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, κατόπιν επιμονής της Ιταλίας και της Αυστρίας (φυσικά λόγω των συμφερόντων τους). Αυτές είχαν ως απώτερο σκοπό την επέκταση τους στη Βαλκανική χερσόνησο, όπως απέδειξαν και στη συνέχεια τα γεγονότα.

Ομιλία της Χαράς Νικοπούλου για το Έπος του 1940


Ημέρες σαν τη σημερινή αναρωτιέμαι πάντα:

Πως να δείξεις σε έναν τυφλό το μεγαλείο του Παρθενώνα για να νιώσει την Ελληνική περηφάνια;;..

Πως να βάλεις σε έναν κωφό να ακούσει την ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν και να ονειρευτεί;;..

Πως να μιλήσεις σε έναν ξένο για το Ελληνικό έπος του 1940 για να αντιληφθεί τον ηρωισμό των Ελλήνων;;..

Γι αυτό και εγώ σήμερα δε θα απευθυνθώ σε κανέναν άλλο παρά μόνο σε αυτούς που η καρδιά τους χτυπά ακόμη Ελληνικά και κυρίως σε εσάς σύγχρονα Ελληνόπουλα , σε εσάς που όλη η Ελλάδα στηρίζει το μέλλον της..

ΟΧΙ

Δόξα και τιμή στους Ήρωες του Έπους του 1940 - 1941


Σήμερα, όλες οι αναρτήσεις θα αφορούν την Εθνική μας Επέτειο.

Άλλες ειδήσεις, από αύριο.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Η ομιλία του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού τύπου


30 Οκτωβρίου 1940

Έχω λογοκρισίαν και ημπορώ να σας υποχρεώσω να γράψετε μόνον ότι θέλω. Αυτήν την ώραν όμως δεν θέλω μόνον την πέννα σας. Θέλω και την ψυχήν σας. Γι' αυτό σας εκάλεσα σήμερα για να σας μιλήσω με χαρτιά ανοιχτά. Θα σας είπω τα πάντα. Θα σας είπω ακόμη και τα μεγάλα μου πολιτικά μυστικά. Θέλω να ξέρετε και σεις όλα τα σχετικά με την εθνικήν μας περιπέτειαν ώστε να γράφετε, όχι συμμορφούμενοι προς τας οδηγίας μου, αλλά εμπνεόμενοι, εις την προσωπικήν σας πίστιν, από την γνώσιν των πραγμάτων.

Σας απαγορεύω να ανακοινώσητε σχετικά το παραμικρόν σ΄οποιονδήποτε απολύτως και για οιονδήποτε λόγον. Κάθε παράβασις αυτής της εντολής μου θα έχη δια τον υπεύθυνον – και να είσθε βέβαιοι ότι θα ευρεθή ο υπεύθυνος – τας συνεπείας τας οποίας πρέπει να έχη σε πόλεμο Ζωής ή Θανάτου του Έθνους, η προδοσία ενός μεγάλου μυστικού, έστω και αυτό αν έγινεν από αφέλεια, χωρίς την παραμικρή κακή πρόθεση. Φυσικά έχω το λόγο σας...

Το ΟΧΙ του 1940

Σοφία Βέμπο - Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του

Αυτοί μας οδήγησαν στην Δόξα του '40

Έκκλησις των Νέων Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου


ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Οι νέοι συγγραφείς της Ελλάδας, που αντιπροσώπευσαν τα τελευταία χρόνια τις νεώτερες αναζητήσεις του ελληνικού πνεύματος, απευθύνονται στους συναδέλφους και συνοδοιπόρους τους του κόσμου ολόκληρου.

Η μάχη της Ελλάδας είναι μια μάχη παγκόσμια. Ο ελληνικός στρατός είναι σήμερα μια προφυλακή των εθνών στον αγώνα τους εναντίον της καινούργιας μορφής της σκλαβιάς.

Για να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, θα κάνουμε όλες τις θυσίες, όπως έκαναν πάντα οι Έλληνες όταν πολεμούσαν για την ελευθερία. Δε θα συλλογιστούμε ούτε τη ζωή μας, ούτε τη ζωή των δικών μας, ούτε τις πόλεις μας, που βομβαρδίζονται, ούτε τον πλούτο του τόπου μας που καταστρέφεται. Το έμβλημα μας είναι το ίδιο έμβλημα των πατέρων μας του 1821: Ελευθερία ή θάνατος.

Έκκλησις των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου


ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

(10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940)

Είναι δύο εβδομάδες τώρα που μ' ένα τελεσίγραφο, μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των εθνών, για το περιεχόμενο, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασαν, η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, ν' αρνηθή την ελευθερία της, και να κατασπιλώση την τιμή της.

Οι Έλληνες δώσαμε, στην ιταμή αυτή αξίωσι της φασιστικής βίας, την απάντηση που επέβαλλαν τριών χιλιάδων ετών παραδόσεις, χαραγμένες βαθιά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής μας γής, με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρώπινης ιστορίας. Κι αυτή τη στιγμή, κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των μακεδονικών βουνών, πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να πεθάνουμε μέχρι ενός.

1940 - Οι πρωταγωνιστές

Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β'

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς.

28 Οκτωβρίου 1940 - Το ΟΧΙ των Ελλήνων

28 Οκτωβρίου 1940


H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι.

Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος...

Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία.

"Γονάτισε" ο Μάγκας


«Θα ήθελε να τον θυμούνται όπως τον ήξεραν. Οχι όπως ο Ζαμπέτας που πήγαινε με το καροτσάκι ή ο Σκαρπέλης που τραγουδούσε και χόρευε πέντε λεπτά στη “Στοά των Αθανάτων” και μετά χρειαζόταν βοήθεια για να στηριχτεί…». Λόγια του εγγονού του Σπύρου Ζαγοραίου, που δείχνουν την άσχημη κατάσταση που βιώνει ο σημαντικός λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος είναι σχεδόν κατάκοιτος στο σπίτι του.

Ο «μάγκας» του πάλκου εισπράττει αγάπη και αναγνώριση από τους ανθρώπους του χώρου του, αλλά ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι ο μόνος που νοιάζεται και ανησυχεί γι’ αυτόν. Στο μαγαζί του, το «Ε ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ», όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αποφεύγει να κατεβαίνει, παρ’ όλο που τους χωρίζει μια πόρτα.