Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Με ταχύπλοα στην Κατερίνη


Σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Πιερία, Χαλκιδική και Σποράδες.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ενέργειες για τη νηολόγηση υδροπτέρυγων (ταχύπλοων) που θα συνδέσουν ακτοπλοϊκά την Κατερίνη με τη Θεσσαλονίκη, τις Βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική, ξεκίνησαν εκ νέου οι φορείς των ενδιαφερόμενων νομών.

Πρωτεργάτης της προσπάθειας είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Σκιάθου, ο οποίος σε συνεργασία με τον δήμο Πύδνας Πιερίας ξεκίνησε επαφές με επιχειρηματίες - πλοιοκτήτες με σκοπό τη δρομολόγηση πλοίων μέχρι την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

“Έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη βιωσιμότητας ακτοπλοϊκών γραμμών που κάναμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας, η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο στις επαφές μας”, περιγράφει στη “Μ” ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, υπογραμμίζοντας ότι “έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνει η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Πιερία και τη Σκιάθο. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι ενέργειες με πολύ γρήγορους ρυθμούς”.

Μονοήμερες εξορμήσεις

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο με τη συμμετοχή φορέων από την Πιερία κατατέθηκε η αναγκαιότητα εξεύρεσης νέων διαύλων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και προτάθηκαν οι συνδέσεις των λιμανιών Θάσου, Αγιόκαμπου, Πύδνας, Θεσσαλονίκης και Νέων Μουδανιών. “Οι επισκέπτες των τουριστικών περιοχών μας θα μπορούν να διοργανώνουν ακόμη και μονοήμερες εξορμήσεις στους άλλους προορισμούς. Επίσης ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να μεταβαίνει σε σύντομο χρόνο στην Κατερίνη”, τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.

Μέλημα του δήμου Πύδνας είναι να γίνουν παρεμβάσεις και στο λιμάνι του Κίτρους, ώστε να μπορεί να παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες προσέγγισης σκαφών. Σήμερα το λιμάνι του Κίτρους εξυπηρετεί τα μεγάλα οστρακοκαλλιεργητικά σκάφη και μικρά εμπορικά πλοία. Η ανάπτυξη των υποδομών του θεωρείται απαραίτητη όχι μόνο για τουριστικούς λόγους αλλά και για να διευκολυνθεί η μεταφορά ποσοτήτων αλατιού στις αλυκές Κίτρους από άλλες περιοχές της χώρας και η προώθησή τους στα Βαλκάνια.


* Μετακινήσεις. Η μελέτη των φορέων της Κατερίνης έδειξε ότι το 64% των μετακινούμενων από την Πιερία προς τη Θεσσαλονίκη θεωρεί πολύ πιθανό να χρησιμοποιεί πλοίο, το 84% των μετακινούμενων από την Πιερία προς τη Χαλκιδική θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να χρησιμοποιεί πλοίο, όπως και το 80% των μετακινούμενων από την Πιερία προς τις Βόρειες Σποράδες. Κατά το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου εκτιμήθηκε ότι μετακινούνται από τη Θεσσαλονίκη προς την Κατερίνη 60.607 κάτοικοι και από την Κατερίνη προς τη Θεσσαλονίκη 24.615 κάτοικοι. Προβλέπεται ότι με το πλοίο θα μετακινούνται συνολικά σε αυτή τη διαδρομή 20.970 κάτοικοι συν 889 αλλοδαπούς και ημεδαπούς τουρίστες.

* "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ

* 64% των μετακινούμενων Πιερία-Θεσσαλονίκη
* 84% των μετακινούμενων Πιερία-Χαλκιδική
* 80% των μετακινούμενων Πιερία-Βόρειες Σποράδες

Πηγή: Μακεδονία

Δήλωση Κώστα Χατζή εν όψει των εκλογών της ΟΝΝΕΔ


Ενημερώνω όλες τις φίλες και όλους τους φίλους μου ότι στο http://www.kostasxatzis.gr μπορούν όλοι να βρουν που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα έχει κάλπες.

Καταγγέλω τα, με απόκρυψη, παραπλανητικά τηλεφωνήματα, δήθεν εκ μέρους μου, που παραπληροφορούν τις νέες και τους νέους για τη διαδικασία των εκλογών.

Οι προβοκατόρικες ενέργειες εναντίον των εκλογών θα απαντηθούν σε 3 μέρες.

3 ημέρες έμειναν τη νίκη της ΟΝΝΕΔ.

Για την ΟΝΝΕΔ της ελπίδας!

Για μία ΟΝΝΕΔ που θα πάει ακόμη πιο ψηλά!

Κοινή ερώτηση βουλευτών τριών κομμάτων για τα πετρέλαια στην Ελλάδα


κλικ στο έγγραφο για μεγέθυνση

Για πρώτη φορά στη Βουλή τρεις Βουλευτές τριών διαφορετικών κομμάτων κατέθεσαν ερώτηση για τα πετρέλαια !!! Ερώτηση στη Βουλή:8763 Η άμεση ανάγκη δημιουργίας Δημοσίου Φορέως παραχωρήσεως αδειών εκμεταλλεύσεως Υδρογοναναθράκων.

Δραστηριότητα του Αργύρη Λαφαζάνη στην βουλή

Κώστας Χατζής: 4 άξονες - Η ΟΝΝΕΔ σε επαγγελματικό επίπεδο λειτουργίας


Άξονας 2 - Η ΟΝΝΕΔ σε επαγγελματικό επίπεδο λειτουργίας

Ηλικίες 18 – 32. Οι μεγάλες μεταβολές σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο επιβάλλουν την αναδιάρθρωση της ΟΝΝΕΔ και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα. Η πολιτική που παράγει σήμερα περιέχει γενικότερα χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι στοχευμένη σε ζητήματα όπως α) η επιμόρφωση ανέργων και νέων εργαζομένων, β) η μετεκπαίδευση τους, γ) η ανεργία των νέων, δ) οι προοπτικές απασχόλησης και ε) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στους εργασιακούς τους χώρους. Η ΟΝΝΕΔ πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να ενσωματώσει ομάδες εργασίας με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και διαφορετικές ανάγκες προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πλειοψηφία των αναγκών που απασχολούν τους νέους.

Στο επίπεδο αυτό λειτουργίας πρέπει να περιλαμβάνονται οι νέοι από 18-32 χρονών, είτε σπουδάζουν, είτε έχουν σπουδάσει, είτε έχουν βγει εξαρχής στον εργασιακό στίβο. Σε αρχική φάση η ΟΝΝΕΔ πρέπει να καταγράψει την εργασία των μελών της και να διαμορφώσει ομάδες εργασίας που θα κινηθούν προς την καταγραφή ζητημάτων, προβλημάτων και λύσεων για τους ανωτέρω τομείς.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με παραταξιακούς γενικούς επαγγελματικούς φορείς (ΔΑΚΕ), με παρατάξεις επαγγελματικών φορέων (παρατάξεις εργαζομένων σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς κλπ), με τις παρατάξεις στα επαγγελματικά επιμελητήρια (οικονομικό επιμελητήριο, τεχνικό επιμελητήριο, ιατρικός σύλλογος, δικηγορικός σύλλογος και άλλα), με συντονιστικά όργανα συγκεκριμένων ομάδων (για παράδειγμα συμβασιούχοι και εργαζόμενοι σε stage) καθώς και με τις επιτροπές του κόμματος που ασχολούνται με αντίστοιχα ζητήματα.

Στόχος η δημιουργία ενός ιδεολογικού πλαισίου αλλά και η δημιουργία προγράμματος που μπορεί εν συνεχεία να γενικευτεί, αλλά και να αποτελέσει τη βάση για το πρόγραμμα του κόμματος. Οι νέοι πιο εύκολα επικοινωνούν, έχουν συχνά βαθύτερη γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και δεν έχουν αφομοιωθεί από το σύστημα ώστε να μην επιθυμούν την αλλαγή των εργασιακών τους συνθηκών. Με τον άξονα αυτό λύνεται και το σημαντικό πρόβλημα της απώλειας μελών και στελεχών από τη ΔΑΠ. Χιλιάδες ΔΑΠίτες αποφοιτούν κάθε χρόνο, αλλά η μέχρι σήμερα συμμετοχή τους στα πεπραγμένα της ΟΝΝΕΔ είναι μικρή συγκριτικά με τον αριθμό τους. Οι νέοι και η κοινωνία πρέπει να ξέρουν πως υπάρχει μία δυναμική παράταξη νέων έτοιμη να σταθεί στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να τους παρέχει τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε αυτήν προκειμένου να βελτιώσουν την εργασιακή τους ζωή.

Αποτελέσματα:

Χιλιάδες νέοι εργάζονται καθημερινά, συχνά σε αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα χρήματα, σε συνεχώς διογκούμενα ωράρια. Οι νέοι αυτοί επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά, έχουν γνώμη και μάλιστα εμπεριστατωμένη, αλλά δεν διαθέτουν τον χρόνο να ασχοληθούν συστηματικά … τουλάχιστον όχι μαζικά. Στους νέους αυτούς πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέσω της δημιουργίας του κατάλληλου πλαισίου να εκφράζουν συστηματικά τη γνώμη τους, να ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αισθάνονται σημαντικοί για την παράταξη. Με τη σύνδεση με τους φορείς που αναφέρονται παραπάνω προωθείται η εξωστρέφεια της παράταξης, ενώ δίνεται και η δυνατότητα να ανοίξει ένας διάλογος για τη συμμετοχή των νέων σε επαγγελματικούς φορείς (να ενσωματωθούν οι νέοι στα ψηφοδέλτια παρατάξεων σε επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς).

Επιπλέον, η ΟΝΝΕΔ διαθέτοντας στελέχη σε πληθώρα επαγγελματικών χώρων και κλάδων, μπορεί με διαδραστικά μέσα (email, facebook, blogs, websites) να συλλέγει ιδέες, προβλήματα και ανάγκες, να διαμορφώνει θέσεις πολιτικού περιεχομένου και να τις προωθεί στο κόμμα. Τέλος, θα παράγονται αξιόμαχα και καταρτισμένα στελέχη σε επαγγελματικούς χώρους ή σωματεία που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το κόμμα είτε στην εκφορά αντιπολιτευτικού λόγου είτε στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Αξιώτης - ΟΝΝΕΔ: Προτάσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη των νέων


1) Πριμοδότηση στους νέους, επιστήμονες και μη, για να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά.

2) Επιδότηση στη πράξη και όχι στα χαρτιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την πρόσληψη νέων.

3) Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

4) Απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

5) Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και των στρατηγικών συμμαχιών

6) Ενδυνάμωση της επιτροπής Ανταγωνισμού και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη συμμετοχή μελών στο διοικητικό Συμβούλιο

7) Σχεδιασμός στρατηγικής οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των δαπανών. Δεν έχει σημασία αν δαπανώνται πολλά χρήματα για μία πολιτική, αλλά το τι γίνεται με αυτά τα χρήματα.

8) Εξορθολογισμός των οικονομικών. Ο εξορθολογισμός των οικονομικών θα προέλθει κυρίως από το έλεγχο των δαπανών και όχι από την στείρα αύξηση των εσόδων, μέσω των φόρων.