Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Το «mea culpa» του Ανδρέα, η ακυβερνησία του 1996 και ο Γιώργος Παπανδρέου

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1988 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Στις καταληκτικές ομιλίες και την ονομαστική ψηφοφορία επικεντρώνεται το  ενδιαφέρον της τρίτης και τελευταίας ημέρας της συζήτησης στη Βουλή επί  της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη με  αφορμή την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την εκκένωση του.

 Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν αναμένονται, αφού λίγο – πολύ η κυβέρνηση  αναμένεται να βγει αλώβητη από την ψηφοφορία, ωστόσο δεν φαίνεται πως  ήταν ο αντικειμενικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει την κυβέρνηση όταν  αποφάσιζε να «παίξει» το δυνατότερο «χαρτί» που παρέχει ο κανονισμός της  Βουλής στην αντιπολίτευση.

Ψάχνοντας για απαντήσεις στους μετεωρίτες


Συνέντευξη με τον Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη

 Ο Ιωάννης Μπαζιώτης είναι διδάκτωρ πετρολογίας-γεωχημείας και πρόκειται να διοριστεί λέκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ένα πλήθος από δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, και ενεργό συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας. Η τελευταία έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο μετεωρίτη με προέλευση τον Άρη.

Δρ. Μπαζιώτη, μεγάλο μέρος της ερευνητικής σας δραστηριότητας αποτελεί η μελέτη μετεωριτών. Γιατί μελετάμε τους μετεωρίτες, τι έχουν να μας αποκαλύψουν;

FYROM: Νέο κόμμα ιδρύει ο πλουσιότερος Σκοπιανός

Νέο κόμμα με την επωνυμία «Συμμαχία για θετική Μακεδονία», το οποίο χρηματοδοτείται από τον μεγαλοεπιχειρηματία Μίντσο Γιορντάνοφ, συστάθηκε σήμερα στα Σκόπια.

Στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, πρόεδρος εξελέγη ομόφωνα ο δημοσιογράφος και εκδότης Λιούπτσο Ζίκοφ, συνεργάτης του Μίντσο Γιορντάνοφ, ενώ ο δεύτερος εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου του κόμματος.

Σημαντικό ρόλο στο νέο κόμμα θα αναλάβει και ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Το νέο κόμμα, πολιτικά κινείται στον χώρο του Κέντρου και, όπως ανέφεραν οι ιδρυτές του, φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ισχυρό αντιπολιτευόμενο μπλοκ στη χώρα.

Πολύωρες διακοπές κυκλοφορίας στα Τέμπη την Τρίτη και την Τετάρτη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις -με εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων- θα εφαρμοστούν στα Τέμπτη την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, λόγω εργασιών συντήρησης.

Αναλυτικά, κατά τις ώρες 07:00 - 20:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου. Μετά τις 20:00 ο δρόμος θα δίνεται και πάλι στην κυκλοφορία.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

ΑΝ.ΕΛ: Ο Π. Καμμένος προειδοποιεί για τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα έχει διαρροές από την κοινοβουλευτική του ομάδα κατά την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα γίνουν διαγραφές.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν προδότες, δωσίλογοι και εξαγορασμένοι από την κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων» δήλωσε στο ΑΠΕ.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει στην περίπτωση που διαφοροποιηθούν κάποιοι, απάντησε: «Αυτό που σας είπα, τα λέει όλα».

Μ. Γλέζος: Διαστρεβλώνουν τις απόψεις μου για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαστρέβλωση των απόψεών του από κυβέρνηση καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος με επιστολή του η οποία αναγνώσθηκε στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Π. Λαφαζάνη. Ο Μ. Γλέζος βρίσκεται στο νοσοκομείο όπου αύριο θα υποβληθεί σε αφαίρεση πέτρας από τη χολή.

Στη δήλωσή του επισημαίνει ότι στην ΕΡΤ το κράτος και η βία θέλουν να σβήσουν το κερί ενημέρωσης που άναψε ο λαός, όπως το κράτος και η βία κάρφωσαν τον Προμηθέα στον Καύκασο επειδή έδωσε το φως στους ανθρώπους.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Γλέζου έχει ως εξής:

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάσσονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός, με δήλωσή τους μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος στη δήλωση αναφέρει:

    «Ευρισκόμενος στις φυλακές Κορυδαλλού κατόπιν μιας πρωτοφανούς πολιτικής διώξεως, η οποία υπήρξε καρπός μιας ωμής και ομολογημένης πολιτικής παρεμβάσεως,

Σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φως ανασκαφή στο Λουτράκι

Μία πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλη και λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα -αλλά και άλλα που αποκαλύφθηκαν παλαιότερα- μαρτυρούν την σπουδαιότητα του Ισθμού κατά την αρχαιότητα και την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην περιοχή.

Τα έως τώρα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της περιοχής του Ισθμού, κατά την ύστερη αρχαιότητα, αφού η έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Η περιοχή του Ισθμού κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, παρουσίαζε ανάπτυξη και αποτελούσε ζωηρό εμπορικό, αστικό κέντρο.