Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Φ. Κουβέλης: Κεντροδεξιό κόμμα το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Την άποψή του πως η ΕΡΤ ήταν απλώς «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης σε ομιλία του στη Λάρισα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε τα σενάρια μιας πιθανής νέας σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ επειδή, όπως, είπε το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει κάνει μια σαφή επιλογή «κεντροδεξιάς» κι όχι «κεντροαριστεράς». Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης υπερασπίστηκε σθεναρά τον Αντώνη Μανιτάκη.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος απεύθυνε κάλεσμα συγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, επεσήμανε πως πριν τη ρήξη της τρικομματικής κυβέρνησης για τα... μάτια της ΕΡΤ είχε προηγηθεί πληθώρα διαφωνιών σε θέματα δημοκρατίας ανάμεσα στα τρία κόμματα. Από το στόχαστρο του κ. Κουβέλη δεν ξέφυγε ούτε η Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε πως με τις αποφάσεις της για το αντιρατσιστικό προσπάθησε να «μπετονάρει» τον πολιτικό της χώρο, ενώ επανέλαβε πως ο Αντώνης Σαμαράς με την απόφαση που έλαβε για το κλείσιμο της ΕΡΤ μέσω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου επεδίωκε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές αλλά τελικά ανέκρουσε πρύμναν λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο ακριβότερος πλέον ισπανικός πίνακας έχει ελληνική υπογραφή


Το αριστούργημα του Ελ Γκρέκο, «Η προσευχή του Αγίου Δομίνικου», το οποίο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά, πωλήθηκε έναντι 10,6 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby' s στο Λονδίνο.

Ο διάσημος ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της ισπανικής αναγέννησης δημιούργησε το έργο αυτό τον 17ο  αιώνα, στο Τολέδο. Η τιμή πώλησής του αποτελεί ρεκόρ για πίνακα του Ελ Γκρέκο. Ένας άλλος πίνακας του ζωγράφου, «Ο Χριστός στον Σταυρό», πωλήθηκε έναντι 3,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πίνακας «Η προσευχή του Αγίου Δομίνικου» ανήκε στη συλλογή του γερμανικού παραρτήματος της Unicef, ενώ τα  έσοδα από την πώληση του θα διατεθούν για τους σκοπούς της οργάνωσης.

Ο πολύ γνωστός συλλέκτης Δρ Γκούσταβ Ράου, κληροδότησε στη Unicef αυτό το αριστούργημα μεταξύ άλλων έργων, πράγμα που αποτέλεσε το μεγαλύτερο δώρο, που δέχθηκε αυτή η οργάνωση σε όλη της την ιστορία.

Στη Νέα Μέρα ο Νίκος Παπαδημάτος

Την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία και την προσχώρηση του στη Νέα Μέρα ανακοίνωσε ο ιατρός, πρ. Βουλευτής Αχαΐας, ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ (1974) κ. Νίκος Παπαδημάτος.

« Μετά από 39 χρόνια συνεχούς και συνεπούς πολιτικής δράσης, αναγκάζομαι να επισημοποιήσω την αποχώρησή μου από τη ΝΔ.

Υπηρέτησα το κόμμα με πίστη στις αρχές του, αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, πιστός διαχρονικά  στις αρχές και τις αξίες  που μας ενέπνευσε ο ιδρυτής της παράταξης Κων/νος Καραμανλής.

Το ποτήρι ξεχείλισε με τη δήλωση του κ. Σαμαρά για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνουν τα πάντα».

Λίφτινγκ στον αρχαίο ναΐσκο του Αγάθωνα στον Κεραμεικό

Στόχος να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα φθοράς του μνημείου

Θερμού Μαρία

Σήμερα είναι κενός αλλά στην αρχαιότητα ο ναΐσκος του Αγάθωνα στον Κεραμεικό διέθετε γραπτό διάκοσμο, από τον οποίο όμως μόνον ίχνη διασώθηκαν κι αυτά, μερικά μόλις χρόνια από την αποκάλυψή τους εξαφανίσθηκαν, λόγω της έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες. Ακριβώς 150 χρόνια μετά (!), μία μελέτη, η οποία υπήρξε προϊόν συνεργασίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Γ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων πρόκειται να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της φθοράς του μνημείου, χωρίς όμως να μπορεί να επαναφέρει πλέον τον διάκοσμό του. Ετσι τα μόνα ουσιαστικά στοιχεία που διαθέτουμε γι΄αυτόν είναι τα σχέδια του Seveso.

Θραύσεις από διάφορες αιτίες, κατακερματισμός του υλικού αλλά και πρόσφατες απώλειες, κίνδυνος για την πτώση θραυσμάτων είναι τα βασικά προβλήματα του μνημείου, στα οποία πρέπει να προστεθούν ο σχηματισμός μαύρης κρούστας και στρώματος αιθάλης στην επιφάνεια του μαρμάρου, καθώς και στρώματος από λειχήνες.

Βατικανό: Αποφασίστηκε η αγιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

EPA/WALDEMAR DESKAΑγαλμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στην Πολωνία.
Έγκριση της διαδικασίας από τον πάπα Φραγκίσκο Α'

 Στην ανακοίνωση ότι επίκειται η αγιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' προέβη επισήμως την Παρασκευή το Βατικανό.

Ο πάπας Φραγκίσκος Α' έδωσε την έγκρισή του για να θεωρηθεί υπαρκτό «ένα δεύτερο θαύμα» το οποίο αποδίδεται στον θανόντα το 2005 ποντίφικα, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαδικασία ανακήρυξής του σε άγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στο 2013.

Ο πολωνός Πάπας ηγήθηκε των Ρωμαιοκαθολικών όλου του πλανήτη από το 1978 έως το θάνατό του, το 2005.

Πυρηνική «γεωβόμβα» έφτιαξε τη Σελήνη

Μια έκρηξη στο εσωτερικό της Γης ίσως ευθύνεται για τη δημιουργία της Σελήνης

Σούπερ έκρηξη στο κέντρο της Γης δημιούργησε το φεγγάρι

Αμστερνταμ

Ολλανδός επιστήμονας διατυπώνει μια νέα θεωρία για την ύπαρξη της Σελήνης. Είναι ίσως η πλέον ανατρεπτική αλλά και αρκετά «προωθημένη» θεωρία από όσες έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα για τη δημιουργία του φυσικού μας δορυφόρου. Ο Βιμ βαν Βέστρενεν, πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, υποστηρίζει ότι η Σελήνη είναι προϊόν μιας σούπερ έκρηξης που σημειώθηκε στον πυρήνα της Γης.

Η έκρηξη

Ο Βέστρενεν εκτιμά ότι η έκρηξη σημειώθηκε πριν από 4.5 δισ. έτη και είχε ισχύ ανάλογη με εκείνη 40 δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών!

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικές ευθύνες σε Γ. Παπακωνσταντίου - Ευ. Βενιζέλο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου (Κ), Θοδωρής Δρίτσας (Α) και Σταύρος Κοντονής (Δ), που συμμετείχαν στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Λίστα Λαγκάρντ, παίρνουν μέρος σε συνέντευξη τύπου σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής.

Πολιτικές ευθύνες καταλογίζει στον Γ. Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ

 Ποινικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο καταλογίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε πόρισμα, αλλά έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε κείμενο το οποίο περιλαμβάνει τη «Γνώμη» των βουλευτών του που συμμετείχαν στην Προανακριτική. Στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει πολιτικές ευθύνες.

Δήμος Πολυγύρου: Νέο σεμινάριο για την κομποστοποίηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ:
ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ


150 κάδοι κομποστοποίησης θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους πολίτες τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 μετά την πραγματοποίηση ενός ακόμη κύκλου ενημερωτικών σεμιναρίων. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 11 σεμινάρια και έχουν διατεθεί περίπου 500 κάδοι κομποστοποίησης.
Οι κάτοικοι του Δήμου Πολυγύρου, που έχουν υποβάλει αίτηση για την απόκτηση κάδου κομποστοποίησης, θα ενημερωθούν από επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με το οποίο ο Δήμος Πολυγύρου έχει αναπτύξει συνεργασία, για τα οφέλη  της ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων και τη σωστή χρήση του πράσινου κάδου (κομποστοποιητής) από τις 6.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ.

Στάση πληρωμών στους τόκους της τετραετίας προανήγγειλε ο Τσίπρας

Μίλησε για ποσά 25 δισ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση

Κωβαίος Αγγελος

Σφοδρή επίθεση στην συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ, με αιχμή ότι συνιστά απειλή για τα δημοκρατικά κεκτημένα της χώρας, ανοίγματα προς το ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠαΣοκ, αλλά και μία για πρώτη φορά λεπτομερή αποκάλυψη των προθέσεών του σε σχέση με την στάση πληρωμών, στην οποία ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει προφανώς ως βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, περιελάμβανε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, το βράδυ της Πέμπτης.

Ως προς το πιεστικό ερώτημα για το πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα, ο κ. Τσίπρας ήταν για πρώτη φορά αναλυτικός στην απάντηση:

«Εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια.

Το Σάββατο διεξάγεται ιδρυτικό συνέδριο της «Νέας Μέρας»

Αύριο, Σάββατο ανοίγει τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Μέρας στο Ξενοδοχείο «Novotel».

Το Ιδρυτικό Συνέδριο σύμφωνα με το Καταστατικό του Κόμματος και τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας θα ασχοληθεί με τα εξής θέματα:

1. Παρουσίαση και έγκριση του Καταστατικού
2. Παρουσίαση και έγκριση του πλαισίου πολιτικών θέσεων και προγραμματικής κατεύθυνσης
3. Εκλογή Προέδρου του Κόμματος
4. Εκλογή των Μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος.

Το πρόγραμμα του Ιδρυτικού Συνεδρίου έχει ως εξής:

Με κλεμμένη μηχανή κινούνται οι δραπέτες στην Ήπειρο

ΤΑ ΕΚΑΜ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Την δύσβατη περιοχή των πηγών του Αχέροντα, στη Γλυκή Παραμυθιάς, «χτενίζουν» οι αστυνομικοί και οι ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ έπειτα από συμπλοκή που υπήρξε μεταξύ ενόπλων κακοποιών και ανδρών της Αστυνομίας. Οι κακοποιοί που έκλεψαν αγροτικό αυτοκίνητο Navara από τη Φιλιππιάδα σήμερα νωρίς το πρωί έπεσαν σε μπλόκο στην Άρτα.

Μόλις είδαν τους αστυνομικούς οι ένοπλοι έκαναν αναστροφή πορείας, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και πλέον κινούνται με κλεμμένη μηχανή προς το βουνό.Το αγροτικό αυτοκίνητο εκλάπη από το Αγρίνιο, ενώ βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας.

Η πορεία αλλά και ο τρόπος αντίδρασης των κακοποιών, «δείχνει» του δραπέτες των Φυλακών Τρικάλων, καθώς όπως όλα δείχνουν επιχειρούν να περάσουν τα ελληνο-αλβανικά σύνορα και να διαφύγουν στη χώρα τους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ που κατατέθηκε στη Βουλή

Kατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα Δημόσια τηλεόραση, τη ΝΕΡΙΤ, ο οποίος θα ανήκει στο Δημόσιο και θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Το κείμενο είναι ίδιο με αυτό που είχε κατατεθεί τις πρώτες ημέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι γενικό και σε αυτό δεν αναφέρεται ούτε ο αριθμός των εργαζομένων, ούτε το πόσα κανάλια θα έχει.

 H ΝΕΡΙΤ θα αποτελεί έναν ενιαίο φορέα όπου θα ενταχθούν τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και οι υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο νέος φορέας θα διαθέτει πλήρη προγραμματική και συντακτική ανεξαρτησία, ενώ όσον αφορά το προσωπικό της θα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής και με συμβάσεις έργου. Παράλληλα, θα παρέχεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα να δίνεται με απευθείας ανάθεση, εντολή εκτέλεσης ορισμένου έργου σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό.

Το φρούριο των Αιγοσθένων αναστηλώνεται πλήρως

Μεγάλα τμήματά του υψώνονται ακόμη περήφανα στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό

Θερμού Μαρία

Μερική ή πλήρης η αναστήλωση του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων; Πλήρης αποφάνθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γι΄αυτό το σπουδαίο οχυρωματικό έργο της αρχαιότητας, μεγάλα τμήματα του οποίου υψώνονται ακόμη περήφανα στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό. Ο νοτιοανατολικός πύργος του αρχαίου φρουρίου εξάλλου, ο οποίος είναι υπό αναστήλωση δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο μνημείο του 4ου π. Χ. αιώνα αλλά μέρος μιας από τις αρχαιότερες ολόλιθες οχυρώσεις στην Ελλάδα.

Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, που διεξάγονται με εποπτεύοντα τον πολιτικό μηχανικό κ. Κώστα Ζάμπα, η ταυτοποίηση των πεσμένων στο έδαφος λίθων και κατά συνέπεια ο εντοπισμός των θέσεών τους στο μνημείο παρέχει πλέον κάθε δυνατότητα επανατοποθέτησής τους.

«Σκηνές ροκ» στην αυλαία της Προανακριτικής

Επεισοδιακή ήταν η τελευταία ημέρα για τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής με τα μέλη της να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες στους διαδρόμους της Βουλής.

Η ένταση είχε ξεκινήσει μέσα στην αίθουσα με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαπληκτίζεται σε υψηλούς τόνους με τον πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Δεν άργησε όμως να μεταφερθεί και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «χουντικές μεθόδους» και να φωνάζει προς το προεδρείο πως «επιχειρείτε να επαναφέρετε την χούντα».

Απάντηση επιχείρησε να της δώσει ο κ. Παναγιώτης Ρήγας λέγοντας «αντε από δω βρε νούμερο».