Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η Θεσσαλονίκη στο facebook


Το τουριστικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης σε ένα διεθνές κοινό όλων των ηλικιών προβάλλει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ του Νομού Θεσσαλονίκης, οποίος εδώ και λίγες μέρες μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook (facebook/visit Thessaloniki) παρέχει χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες για την πόλη (πολιτισμό, διασκέδαση και διαμονή).

«Η Θεσσαλονίκη μας γνωρίζει να συνδυάζει αποτελεσματικά το παλιό με το νέο, το ποιοτικό με το εμπορικό, το νεανικό με το περισσότερο ώριμο», τόνισε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Της αξίζει να γίνεται γνωστή όλο και περισσότερο καθώς δεν έχει στον τομέα αυτό να ζηλέψει άλλες πόλεις του εξωτερικού που έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς».

Μετά το twitter.com, η Θεσσαλονίκη προβάλλεται μέσω του facebook.com και ενισχύει το τουριστικό προφίλ της μέσα από μια ξεχωριστή ιστοσελίδα, όπου αναρτώνται σε καθημερινή βάση ειδήσεις και νέα που προωθούν την αναγνωρισιμότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμό με ξεχωριστό τουριστικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης στο facebook αυξάνεται εντυπωσιακά μέρα με τη μέρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ικανοποιημένος ο Προτάσοφ




Ικανοποιημένος από την δουλειά που γίνεται στην προετοιμασία του Ηρακλή δήλωσε ο Ολεγκ Προτάσοφ. Ο τεχνικός του «γηραιού» μίλησε με τον Ηλία Πουρσανίδη, μετά το φιλικό με τη Λεχ Πόζναν (2-3). «Πάμε καλά, για 20 λεπτά έμεινα ικανοποιημένος, οι παίκτες ανταποκρίνονται σωστά», τόνισε ο προπονητής του Ηρακλή στον τεχνικό διευθυντή, ο οποίος έμεινε στη Θεσσαλονίκη για να ρυθμίσει διάφορα μέτωπα.

Ο Πουρσανίδης είναι σε επαφή με τον Κουχάρσκι, προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση και να αποδεσμευτεί ο Βούκοβιτς, ο οποίος έμεινε στη Θεσσαλονίκη και προπονείται μόνος του, ενώ από μέρα σε μέρα περιμένει ενημέρωση από την Μπρίστολ Σίτι, σχετικά με το αν θα αγοράσει τον Παπαζαχαρία, προσφέροντας 500.000 ευρώ στον Ηρακλή. Ο νεαρός αμυντικός θα παραμείνει για δοκιμή στην Αγγλία μέχρι το Σάββατο.

Υψηλό πυρετό ανέβασε το βράδυ της Τρίτης ο Μανόλης Παπαστεριανός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Σάλτσμπουργκ. Μετά τις εξετάσεις επέστρεψε στο ξενοδοχείο και προληπτικά δεν προπονήθηκε.

Πηγή: Εθνοσπόρ

Ηλίας Αναστασάκος:"Περισσότερες οι απαιτήσεις φέτος"


Την πεποίθησή του για τον βαθμό ετοιμότητας του ΠΑΟΚ στην έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, κατέθεσε ο Ηλίας Αναστασάκος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε επί ολλανδικού εδάφους. Ο έμπειρος επιθετικός διέψευσε εξάλλου κατηγορηματικά κάθε σενάριο που αναπτύχθηκε το καλοκαίρι περί φυγής του από τον Δικέφαλο, τονίζοντας ότι "το μυαλό μου ήταν και είναι στον ΠΑΟΚ".

Αρχικά αναφέρθηκε στη δική του πορεία στη προετοιμασία τονίζοντας ότι "διανύοντας τον δεύτερο χρόνο στην ομάδα, είναι λογικό να νιώθω καλύτερα, να ξέρω την ομάδα και την φιλοσοφία του προπονητή και να γνωρίζω τι ακριβώς θέλει από εμένα. Προσωπικά περιμένω να προσφέρω περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, είναι δεδομένο άλλωστε ότι είναι περισσότερες οι απαιτήσεις", είπε αρχικά και αναφέρθηκε στους στόχους του ΠΑΟΚ.

"Θέλουμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη, να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους και να κάνουμε μια πορεία τουλάχιστον ανάλογη της αντίστοιχης περσινής. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και βάσει αυτού προχωράμε. Φέτος, έχουμε λιγότερο χρόνο στη διάθεσή μας για να προετοιμαστούμε, εκτιμώ όμως ότι θα είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει".

Ερωτηθείς για τα 21.100 εισιτήρια διαρκείας που αγόρασαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, έκρινε ότι "η στήριξη του κόσμου αυξάνει τις ευθύνες της ομάδας. Και πέρυσι μας στήριξε με διαδοχικά sold out και με την διάθεση μεγάλου αριθμού καρτών διαρκείς. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε σκληρά, να πετύχουμε τους στόχους μας και φυσικά να δώσουμε χαρά στον κόσμο", είπε.

Πηγή sport.gr

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Νίκης Πολυγύρου


Με επικεφαλής τον Βασίλη Καμπάνη στην θέση του προέδρου το νέο Δ.Σ. της Νίκης ανέλαβε καθήκοντα και ξεκίνησε τον σχεδιασμό για την ποδοσφαιρική περίοδο 2009-2010. Το νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από ανθρώπους που αγαπούν και νοιάζονται για την ομάδα και στην πλειοψηφία τους διατέλεσαν μέλη προηγούμενων διοικήσεων.

Πρόθεση της νέας διοίκησης είναι να τεθούν οι βάσεις ώστε σταδιακά ο σύλλογος να καταφέρει να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται την οικονομική στήριξη κανενός μεγάλου χορηγού αν είναι δυνατόν και να ξαναγίνει κοινωνικό φαινόμενο της πόλης μας.

Για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο ο σχεδιασμός θα είναι μεταβατικός και με μεγάλη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν - επάξια των προηγούμενων ετών - εκπροσώπηση στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής.

Το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους:

Καμπάνη Βασίλειο, Βούλγαρη Νάκο, Ταρκάση Ελευθέριο, Φλέσσα Φώτη, Σαραφιανό Γιώργο, Τζηρίτη Απόστολο, Κλάψα Λεωνίδα, Μονιάκη Γιάννη, Σαλιακούρα Γιώργο, Καραφουλίδη Τάσο, Καγιαμπασλίδη Λάζαρο και Κουκουμπή Νίκο.

Ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του ελαιολάδου στην ελληνική γαστρονομία»


Ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του ελαιολάδου στην ελληνική γαστρονομία» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 Ιουλίου και ώρα 19:00 στον υπαίθριο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου στον παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης.

Η ημερίδα λαμβάνει χώρα στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Διάπλου Τορωναίου Κόλπου και θα την τιμήσει με παρουσία και ομιλία, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο Νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος, εκπρόσωποι φορέων, επιστήμονες και αρχιμάγειρες.

Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ» και ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παλιάς Νικήτης. Τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υποστηρίζεται από: τη Νομαρχία Χαλκιδικής, το Δήμο Σιθωνίας, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το Γυμνάσιο & ΕΠΑ.Λ. Νικήτης και το ΑγρΟραμα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:00 – 19:20 Άφιξη, εγγραφές

19:20 – 19:40 Συντονισμός: κ. Δ. Μιχαηλίδη, δημοσιογράφος
Εισήγηση: «Επισκέψιμα ελαιοτριβεία – Παράγοντας ανάπτυξης αγροτουριστικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης»

19:40 – 20:00 Καλωσόρισμα κ. Σταματίας Τσακή, Πρόεδρος ΕΕΝΝ
Καλωσόρισμα κ. Λάμπρου Γεωργακούδα, πρόεδρος Συλλόγου Παλαιού Οικισμού Νικήτης
Καλωσόρισμα κ. Δημήτριος Ρεβενικιώτης Δημάρχος Σιθωνίας
Καλωσόρισμα κ. Αστέριου Ζωγράφου, Νομάρχης Χαλκιδικής
Χαιρετισμός κ. Γεώργιου Γκιλή, πρόεδρος Επιμελ. Χαλκιδικής
Χαιρετισμός κ. Γρηγόριου Τάσιου, Πρόεδρος Ένωσης Ξεν/χων Χαλκ/κης
Χαιρετισμός κ. Ευαγγελινού Ευάγγελου, πρόεδρος ΕΑΣ Πολυγύρου
Χαιρετισμός κα Α. Μιχαηλίδου, συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ

20:00 - 20:20 Εισήγηση κ. Α. Κυριτσάκης, Καθ. Αλεξάνρειου ΤΕΙ
«Ελαιόλαδο, Συμβατικό και Βιολογικό. Βρώσιμη ελιά. Πάστα ελιάς»

20:20 - 20:30 Εισήγηση κ. Γ. Μπόσκου, Επίκουρος Καθ. Χαροκόπειου Παν/μίου & Γ.Παλησίδη, Καθ. Εφ. Αλεξάνρειου ΤΕΙ
«Διατροφική αξία του ελαιολάδου στη μαγειρική»

20:30 – 21:00 Ομιλία κ. Κ. Κιλτίδη, Υφυπουργος Αγρ. Αν. & Τροφίμων

21:00 – 21:15 Παρέμβαση κ. Ν. Πανταζόπουλος, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς» & κ. Ε. Τσιτσούλας, Αρχιμάγειρας
«Μαγειρεύω αλά ελληνικά»

21.15 - 21.30 Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, συμπεράσματα.

Συνέχεια στο Νυχτέρι (υπαίθριο γλέντι) στην πλατεία του Παλαιού Οικισμού

Βόμβες που θα εκραγούν


* Ανοιχτή πληγή οι παράνομες χωματερές της Θεσσαλονίκης.

* Δήμος Αγίου Αθανασίου: "Φιλοξενεί" περίπου 40 ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους.

* Γαλλικός ποταμός: Μια τεράστια χωματερή έχει δημιουργηθεί δίπλα αλλά και μέσα στην κοίτη του.

* Δέλτα του Αξιού: "Υποδέχεται" μπάζα και λάστιχα.

* Σέιχ Σου: Σε διάφορα σημεία του περιαστικού δάσους πετιούνται κάθε είδους απορρίμματα.
* Στην Κεντρική Μακεδονία επισήμως λειτουργούν 55 χωματερές, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν ενεργές 410 ανεξέλεγκτες χωματερές. Μας κοστίζουν σε πρόστιμα 14 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Βόμβες έτοιμες να εκραγούν ως πιθανές εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών και ανοικτή πληγή για το περιβάλλον αποτελούν οι δεκάδες παράνομες χωματερές που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης.

Αν και επισήμως φαίνεται ότι όλοι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων έχουν κλείσει και ότι πλέον οι δήμοι εναποθέτουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, παραμένουν ανοικτοί σκουπιδότοποι, όπου απορρίπτονται κάθε είδους σκουπίδια, ακόμη και μπάζα και απόβλητα.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ

Μόνο στο δήμο Αγίου Αθανασίου υπάρχουν περίπου 40 ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι. Σε έναν από αυτούς ξέσπασε πυρκαγιά την περασμένη Κυριακή, η οποία έσβησε μετά από 24 ώρες.
“Ο δήμος μας, στη δεκάδων εκατοντάδων στρεμμάτων έκταση του, έχει κάποιες τρύπες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από αμμοληψίες. Είναι οι λεγόμενοι δανειοθάλαμοι και ανήκουν σε ιδιώτες. Κάποιοι, όπου βρουν ανοικτά, πετάνε τα σκουπίδια τους. Δυστυχώς, έχουμε κακή νοοτροπία”, αναφέρει στη “Μ” ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Αριστείδης Αραμπατζής.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ

Μια τεράστια χωματερή έχει δημιουργηθεί δίπλα αλλά και μέσα στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, ενώ μπάζα και λάστιχα απορρίπτονται ακόμη και στην περιοχή του δέλτα του Αξιού. “Δημιουργούνται συνεχώς καινούργιες παράνομες χωματερές στον ποταμό Γαλλικό. Πηγαίνουν και πετάνε μέσα στην κοίτη του ποταμού. Το έχουμε καταγγείλει και στην αγροφυλακή και ο δήμος το εντόπισε. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, προσβάλλει όλους τους Θεσσαλονικείς.

Οποιοσδήποτε κάνει αλλαγή στο σπίτι του δίνει τα μπάζα σε κάποιον μεταφορέα και δεν τον νοιάζει πού θα τα πάει. Δεν φταίνε μόνο αυτοί που τα πετάνε, αλλά και αυτοί που δίνουν τα άχρηστα υλικά”, περιγράφει ο ομότιμος καθηγητής Χημείας ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης δέλτα Αξιού. “Στην περιοχή του δέλτα έχει περιοριστεί σημαντικά η απόρριψη μπαζών, διότι κάνουμε καθημερινές περιπολίες με τη βοήθεια της αγροφυλακής, της δημοτικής αστυνομίας Εχεδώρου και με τέσσερις δικούς μας οικοφύλακες”, προσθέτει ο κ. Κουϊμτζής.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Σκουπιδότοποι έχουν δημιουργηθεί ακόμη και σε σημεία εντός του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, όπου απερίσκεπτοι πετούν κάθε είδους απορρίμματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, στο κόκκινο για ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται οι περιοχές Ελαιώνες Πανοράματος, Πυλαία και Πεύκα, στα σύνορά τους με το Σέιχ Σου. Στις περιοχές αυτές, που είναι μέσα στο δάσος, υπάρχουν ιδρύματα, κλινικές, μοναστήρια και δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσής τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ιδιώτες πετούν σκουπίδια ανάμεσα στα δέντρα και εγκυμονείται κίνδυνος ανάφλεξής τους με σοβαρές συνέπειες.

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ;

Ενώ οι παράνομες χωματερές ανθούν στη Θεσσαλονίκη, οι δήμαρχοι του νομού καλούνται να προσέλθουν στον πταισματοδίκη, για να δώσουν εξηγήσεις πώς είναι δυνατόν να έχουν μειωθεί σημαντικά οι ποσότητες που απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε σχέση με τις ποσότητες που μέχρι πέρυσι οδηγούνταν στους Ταγαράδες. Η υποψία ανεξέλεγκτης απόρριψης των αστικών απορριμμάτων προκάλεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιοι ιδιώτες να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Θέρμης, ο νέος ΧΥΤΑ δεν δέχεται μπάζα, ογκώδη ή βιομηχανικά απορρίμματα και έτσι είναι επόμενο να μειωθούν οι ποσότητες που απορρίπτονται. Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι πού πηγαίνουν τα μπάζα.


Ποιες χωματερές; Υπάρχει ο ΧΥΤΑ

“Στο νομό Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον επίσημα, δεν λειτουργεί καμία χωματερή. Όπως ορίζει η Ευρώπη, οι δήμοι δεν μπορούν να πάνε αλλού τα σκουπίδια εκτός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος έχει διαπιστωθεί από ειδικούς των Βρυξελλών ότι είναι υπόδειγμα στην Ευρώπη”, λέει ο κ. Γιάννης Ζουρνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. “Ωστόσο, κάθε ιδιώτης πηγαίνει και πετάει σκουπίδια όπου βρει. Στο πλάι του Γαλλικού ποταμού έχει δημιουργηθεί χωματερή. Όσον αφορά τους παλιούς ΧΑΔΑ, θα πρέπει να αναπλαστούν από τους δήμους και στη συνέχεια να φυλάσσονται, διότι πάλι θα γεμίζουν σκουπίδια. Ο έλληνας πολίτης δεν θέλει να πληρώσει. Τώρα που έχουμε το έργο του ΧΥΤΑ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν είναι δυνατόν να μην αξιοποιούμε αυτό το έργο και να πετάμε εδώ και κει τα σκουπίδια”, προσθέτει ο κ. Ζουρνάς.

Καταδίκη και πρόστιμα

Στην Κεντρική Μακεδονία, λειτουργούν επίσημα 55 χωματερές, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν ενεργές 410 ανεξέλεγκτες χωματερές. Είναι οι επίσημα καταγραμμένες χωματερές, σύμφωνα με τα στοιχεία της διυπουργικής επιτροπής διαχείρισης αποβλήτων. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 2.108 χωματερές, από τις οποίες 1.698 αποκαταστάθηκαν.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί να πληρώνει 34.000 ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας χωματερής από τις αρχές του 2009. Η καταδίκη όμως πρέπει να επικυρωθεί με νέα απόφαση και δόθηκε παράταση στη χώρα μας να αποκατασταθούν οι χωματερές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν εφαρμοστεί η καταδίκη, για τις καταγραμμένες χωματερές θα πρέπει να πληρώνουμε περίπου 14 εκατ. ευρώ την ημέρα!

“Υπάρχει καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών, η οποία για να ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, απαιτεί και δεύτερη καταδίκη. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να μας επιβάλλουν το πρόστιμο”, περιγράφει η δικηγόρος Αγγελική Καλλία, ειδικευμένη σε θέματα ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. “Η Ελλάδα έχει συστήσει μια διυπουργική επιτροπή που κατάφερε να περιορίσει σε λιγότερο από το ένα τρίτο το σύνολο των ανεξέλεγκτων χωματερών, που ήταν 1.300, για τις οποίες καταδικαστήκαμε.

Οι χωματερές είναι περισσότερες. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια με χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ να ξεκινήσουν τα έργα για νέους ΧΥΤΑ, αλλά αναμένεται ότι στο άμεσο μέλλον θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε. Από τον Οκτώβριο θα δρομολογηθούν από την Ε.Ε.”, δηλώνει η κ. Καλλία.

Πηγή: Μακεδονία

Σφοδρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία


Σεισμός μεγέθους 7,8 της κλίμακας ρίχτερ έγινε πριν λίγο στις Νοτιοδυτικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας.

Επίσης έχει εκδοθεί από τις αρχές της χώρας προειδοποίηση ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι.

Δραματική έκκληση Μπαρό προς Ε.Ε για τους μετανάστες


Δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και τον ανεπαρκή τρόπο που το αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της Ε.Ε. απηύθυνε χθες ο επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας Ζακ Μπαρό.

«Ζητώ απεγνωσμένα να δοθεί προτεραιότητα στα μεταναστευτικά προβλήματα, αλλά είναι δύσκολο να πετύχουμε πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρό, για να προσθέσει: «Τα μεταναστευτικά ρεύματα στο μέλλον θα είναι τρομερά και ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μυωπική».

Ο επίτροπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απροθυμία της Ευρώπης να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πολιτική, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να αφήνει ορισμένες χώρες να υφίστανται σοκ».

Για άλλη μια φορά μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και «στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης», που κατά τη γνώμη του αντιμετωπίζει, ενώ χαρακτήρισε «επώδυνες και συγκινητικές» τις επαφές που είχε στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, που επισκέφθηκε στη χώρα μας.

Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., ο κ. Μπαρό προτίθεται να θέσει το θέμα της εσωτερικής κατανομής των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προοπτική που απορρίπτουν οι χώρες του Βορρά.

Αντιθέτως, οι χώρες του Νότου ζητούν μετ' επιτάσεως την επίδειξη αλληλεγγύης από τους εταίρους, θέμα που αναμένεται να συζητήσει και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη σημερινή συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη.

Πηγή: Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.

Κύριε Μαρκογιαννάκη, σας αρέσει η πικρή αλήθεια;


Εκπλήσσεται κανείς πραγματικά από την ...επινοητικότητα των κυβερνητικών αρμοδίων, να εμφανίζουν την εκ των υστέρων και κατόπιν εορτής - μετά την πληρωμή των λύτρων δηλαδή και την απελευθέρωση του απαχθέντος - εξάρθρωση της συμμορίας των απαγωγέων γνωστού εφοπλιστή ως "μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών", κι ενώ μένουν ανεξιχνίαστες εις το ...διηνεκές, εκατοντάδες υποθέσεις διακεκριμένης κακοποιού δολοφονικής δράσεως, καθοδηγούμενης μάλιστα με αποδείξεις μέσα από τις ελληνικές φυλακές.

Για ποιό "κράτος" μιλάτε επιτέλους κύριε πρωθυπουργέ;

Για ποιά "ασφάλεια" των πολιτών μιλάτε κ. Μαρκογιαννάκη;

Για "κάφρους" περνάτε τους Έλληνες;

Τέτοια αποχαλίνωση, και τέτοια παρακμή, ουδέποτε γνώρισε αυτός ο τόπος, όσο κι αν επιχειρείται ο εξωραϊσμός της απαράδεκτης κατάστασης.

Το κράτος είναι ανίσχυρο μπροστά στο έγκλημα, αυτή είναι η μόνη αλήθεια!

Πηγή: gianniotis.gr

Ασφαλτοστρώσεις στο Παλαιόκαστρο


Στην ασφαλτόστρωση πέντε οδικών τμημάτων στο Τοπικό Διαμέρισμα Παλαιοκάστρου προχωρά το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πολυγύρου. Το συνολικό μήκος των τμημάτων που θα ασφαλτοστρωθούν ξεπερνά τα 450 μέτρα.

Εργασίες που αφορούν χωματουργικά, οδοστρωσία και ασφαλτικά θα γίνουν κοντά στην εκκλησία του χωριού αλλά και σε άλλα σημεία του οικισμού.

Η διάρκεια της κατασκευής του έργου είναι έξι μήνες και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τις 100.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση της παρέμβασης θα γίνει από δημοτικούς πόρους.

«Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας και τον προγραμματισμό μας συνεχίζουμε τις εργασίες βελτίωσης της καθημερινότητας στα Τοπικά μας Διαμερίσματα. Οι ασφαλτοστρώσεις στο Παλαιόκαστρο θα αλλάζουν την όψη σε ένα μεγάλο μέρος του χωριού και θα το αναβαθμίσουν λειτουργικά και αισθητικά συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον οικισμό και εξαλείφοντας μια σειρά προβλημάτων.

Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα στα Σανά ενώ μεταξύ άλλων σύντομα θα ξεκινήσουν ασφαλτοστρώσεις στο Λούκι του Πολυγύρου, έργο προϋπολογισμού 280.000 ευρώ» δήλωσε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης.

2ο Τουρνουά Beach Volley


To 2ο Τουρνουά beach volley του Αθλητικού Ομίλου Πολυγύρου, θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 18 -19 Ιουλίου 2009 στην παραλία Γερακινής μπροστά από το Τουριστικό Περίπτερο.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Αθλητικού Οργανισμού και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολυγύρου, είναι το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου. Η διοργάνωση του 2ου Τουρνουά beach volley πλαισιώνεται από τη συναυλία του νεανικού ροκ συγκροτήματος «Τhe Gang» το βράδυ της Κυριακής μετά τη λήξη των αγώνων.

Πληροφορίες - Εγγραφές: 6974.073503 και 6946.515097 έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Σιθωνία


Κατά την χθεσινή φωτιά στη Σιθωνία έχουν καεί περίπου 500 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπύρωσης.

Η Νομαρχία Χαλκιδικής συνέβαλε με μηχανήματα της στο έργο της κατάσβεσης.

Σύγκρουση λεωφορείου με Ι.Χ στην Κασσάνδρα Χαλκδικής


Σύγκρουση λεωφορείου με Ι.Χ σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στο ύψος κατασκηνώσεων, λίγο μετά τη Ν.Φώκαια.

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν τους δύο επιβάτες του Ι.Χ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κρίσιμη είναι η κατάσταση μίας γυναίκας επιβάτιδος.

Από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επιβάτες του λεωφορείου.

Πηγή: Newsblog.gr

Αυτός είναι ο Μαρκογιαννάκης;


Στον εισαγγελέα που αποτέλεσε μια επιλογή της χούντας και που ο οποίος δεν άντεξε την δημοκρατία με αποτέλεσμα να παραιτηθεί, στον Χανιώτη υπερασπιστή δολοφόνων και συγγενή χασισοκαλλιεργητών, σε αυτόν για τον οποίο όλη η Κρήτη βοά ότι δεν υπάρχει λαμογιά στην οποία δεν είναι μέσα, εμείς προσφέρουμε αυτό το video.

Με έναν περίεργο και σχεδόν μεταφυσικό τρόπο το όνομα του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη έχει σχετισθεί με αρκετές ιστορίες του παρασωφρονιστικού και παραδικαστικού κυκλώματος που δρα στην Κρήτη.

Το στέλεχος της κυβέρνησης έχει εγγράψει μια πλούσια διαδρομή στις δικαστικές αίθουσες της Κρήτης και έχει οικοδομήσει ισχυρούς δεσμούς με ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες της περιοχής, γεγονός που αποκρυσταλλώνεται στα υψηλά εκλογικά ποσοστά του. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι έχει επεκτείνει την εκλογική του επιρροή και στον έγκλειστο πληθυσμό, αφού ενδεικτικά στο εκλογικό τμήμα των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων απέσπασε σε καθεστώς μονοσταυρίας ένα ποσοστό της τάξης του 64%, διαψεύδοντας το στερεότυπο που θέλει τους φυλακισμένους να μην αποτελούν προνομιακό κοινό για πρώην εισαγγελείς.

Ας σταθούμε σε ορισμένα κομβικά σημεία μιας πολύκροτης νομικής και πολιτικής καριέρας.

-Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης ξεκινά την πορεία του ως εισαγγελέας στην Κρήτη το 1972 (επί χούντας κοινώς) και παραμένει σ’ αυτό το πόστο ως το 1980.

-Έκτοτε δουλεύει ως δικηγόρος, ακόμα και την περίοδο 1986-1989 που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στα Χανιά με την τοπική παράταξη της ΝΔ.

-Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1989 με ανοιχτή πριμοδότηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

-Το 2004 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και επιφορτίζεται με την αγορά του συστήματος ασφαλείας C4I της εταιρείας SAIC με υπεργολάβο τη Siemens, το οποίο κόστισε 280 εκατ ευρώ με αμφίβολα αποτελέσματα, όπως αργότερα παραδέχτηκε και ο ίδιος.

-Αυτή όμως η θητεία διακόπηκε άδοξα, όταν κατά τη διάρκεια κομματικής συνεστίασης στην Κρήτη χαρακτήρισε τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό «ανόητο λειτουργό και αγράμματο». Αρχικά διέψευσε τα δημοσιεύματα, αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε αργότερα δεν άφηνε πολλά περιθώρια ελιγμών και έτσι οδηγήθηκε σε παραίτηση. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνέπεσε χρονικά με την απόφαση του Λινού να μην οδηγήσει στο αρχείο την υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών αλλά να διατάξει συμπληρωματική έρευνα. Απλή σύμπτωση προφανώς…

-Το ρολόι που του χάρισε ο Βουλγαράκης για να μετράει αντίστροφα την ώρα της επιστροφής, δεν άργησε να φτάσει στο σημείο μηδέν, όταν ο Μαρκογιαννάκης χρίστηκε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, η οποία οδήγησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας στις καλένδες, τη στιγμή που έφθαναν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποθανάτισαν το κλίμα οικειότητας που διακατείχε τη σχέση του Μαρκογιαννάκη με τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.

-Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να επανέλθει αναβαθμισμένος στο κυβερνητικό σχήμα με τον ανασχηματισμό του Γενάρη, εισάγοντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη», με πρόβα generale την 9η του Γενάρη με τους ξυλοδαρμούς και τις αθρόες και αναίτιες συλλήψεις δημοσιογράφων και δικηγόρων στην οδό Ασκληπιού, για να ακολουθήσει η υποδοχή με δακρυγόνα των αγροτών της Κρήτης, που «συγκίνησε» μέχρι και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Υπόθεση Χορευτάκη

-Το Μάιο του 2008 ο φοιτητής Μανώλης Χορευτάκης δολοφονείται από τον Ζαχαρία Λαγουδάκη.

Η ιστορία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία τόσο για την ιδιότυπο καθεστώς ευμένειας που απολάμβανε ο δράστης, όσο και για τον αγώνα που έδωσε το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του θύματος ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης ή αποσιώπησης του γεγονότος, ένας αγώνας που μεταξύ άλλων ανέδειξε τα διάτρητα σημεία του σωφρονιστικού και δικαστικού συστήματος.

Ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Αλικαρνασσού.

-Την υπεράσπιση του στο παρελθόν είχε αναλάβει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είχε βαφτίσει και το παιδί του.

-Πριν ολοκληρωθεί όμως η ποινή του, αποφυλακίζεται με σκανδαλώδη τρόπο το Γενάρη του 2008 και λίγους μήνες αργότερα δολοφονεί το Μανώλη Χορευτάκη.

Η αποφυλάκιση του συνιστά πρόκληση για το δικονομικό πολιτισμό καθώς βασίστηκε στην παρουσίαση εικονικών ημερομισθίων, στην εμφάνιση εκπρόθεσμων ποινικών μητρώων και στις μαρτυρίες δυο σωφρονιστικών υπαλλήλων που διαβεβαίωναν για την υποδειγματική συμπεριφορά του εντός της φυλακής. Οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που απέκρυψαν τα 6 πειθαρχικά που είχαν επιβληθεί στο δράστη και διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην αποφυλάκιση του ήταν ο Κουγιουμτζάκης και ο Ριζωτάκης.

-Ύστερα από πιέσεις της οικογένειας Χορευτάκη που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διενεργήθηκε ΕΔΕ για τη διερεύνηση της παράτυπης απόλυσης, η οποία απάλλαξε από τις ευθύνες το Διευθυντή των φυλακών και έριξε στα μαλακά τον αρχιφύλακα Κουγιουμτζάκη επιβάλλοντας του 6μηνη στέρηση σε αντίθεση με την εισήγηση Αραβαντινού που έκανε λόγο για απόλυση.

-Υπεύθυνος της ΕΔΕ δεν ήταν άλλος από τον αποκαλούμενο «αρχηγό» στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες, Μ. Κυριακάκη.

-Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης τότε διατείνονταν ότι είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Ζ. Λαγουδάκη μετά την πρώτη ανθρωποκτονία και δήλωνε χαρακτηριστικά σε επιστολή που απέστειλε στον πατέρα του Χορευτάκη ότι «θα παραιτηθεί από βουλευτής αν αποδειχθεί ότι τον υπερασπίστηκε σε άλλη υπόθεση μετά το 1998».

-Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης υπερασπίστηκε το δράστη στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων το 1999 σε υπόθεση για οπλοχρησία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ας επισημανθεί απλώς ότι και στη συνέχεια η υπεράσπιση του δεν άλλαξε νομικό γραφείο, αφού την ανέλαβαν ο αδερφός του υφυπουργού Μανώλης Μαρκογιαννάκης και η κόρη του.

-Η φιλική αντιμετώπιση του κατηγορουμένου από τις διωκτικές αρχές συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης υιοθετώντας πλήρως το αίτημα του δράστη να διεξαχθεί η δίκη εκτός περιφέρειας Κρήτης ή στο Λασίθι, αποφάσισε η εκδίκαση της υπόθεσης να πραγματοποιηθεί στο Λασίθι και όχι στα Χανιά η στο Ηράκλειο, ως είθισται, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο «ακραία και αντικοινωνικά στοιχεία να προβούν σε έκνομες ενέργειες εις βάρος του δράστη», πυροδοτώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις έντονες αντιδράσεις της οικογένειας του θύματος και τοπικών φορέων.

Από κει και πέρα αν οι όποιες ομοιότητες και συμπτώσεις προκύπτουν από αυτές τις ιστορίες εμπίπτουν στη σφαίρα του τυχαίου ή συνέχουν το νήμα της αποδιάρθρωσης των θεσμών και της διαπλοκής κράτους-παρακράτους, μένει να το αποδείξει η Δικαιοσύνη, η αξιοπιστία και η αμεροληψία της οποίας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και είναι ένα διακύβευμα αν θα ανακτηθούν

Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της οικογενείας Χορευτάκη με την εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ αντί Ρέθυμνου η Χανίων με την δικαιολογία εκ μέρους της αστυνομίας ότι φοβούνται έκτροπα εκ μέρους συγγενών και φίλων.

Πηγή: Ixnos

Αυτοκίνητο σκότωσε 18ρονο Πολωνό στην Κατερινόσκαλα


ΙΧ αυτοκίνητο που κατευθυνόταν από Κατερινόσκαλα προς Κατερίνη σκότωσε χτες το βράδυ γύρω στις 8 η ώρα έναν 18χρονο πεζό Πολωνό τουρίστα σε απόσταση 2 χιλιομέτρων έξω από την Κατερινόσκαλα.

Ο άτυχος νεαρός βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη. Την υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου επιλήφθηκε το ανακριτικό τμήμα της Τροχαίας.

Πηγή: Λευτεριά

Άλλα δυο φιλέτα σε Μπόμπολα και Μυτιληναίο

Υψηλού ενδιαφέροντος τους δύο «βαρόνους» της χώρας, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που «άναψε πράσινο» για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΑΘ και την πώληση της ΛΑΡΚΟ.

Οι δύο διαγωνισμοί που θα διεξαχθούν φαίνεται ότι ήδη έχουν κριθεί υπέρ των ομίλων Μπόμπολα και Μυτιληναίου, πολύ πριν αποσφραγισθούν οι προσφορές.

Για την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και το 23% των μετοχών της, που θα διαθέσει σε στρατηγικό επενδυτή το Δημόσιο, η γαλλική Suez κατέρχεται στο διαγωνισμό από θέση ισχύος, αφού ήδη ελέγχει περισσότερο από 5% των μετοχών και έχει αναπτύξει πολύπλευρη συνεργασία, πολύ πριν τεθεί επίσημα το ζήτημα εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Ο αντιπρόεδρος του γαλλικού ομίλου έχει δηλώσει ότι βρίσκεται «σε πολύ στενές επαφές» με τον όμιλο Ελλάκτωρ, για την από κοινού διεκδίκηση της ΕΥΑΘ,

Το ερώτημα που μένει είναι τι ακριβώς θα αγοράσουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΑ αφήνει πολλά ερωτηματικά, χωρίς να δηλώνεται ρητά ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης. Κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε πριν από μερικές εβδομάδες σε συνδικαλιστές της εταιρείας, ότι το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα.


Σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής νικελίου στον κόσμο, ο κ. Ευ. Μυτιληναίος είχε σπεύσει να εκδηλώσει ενδιαφέρον πολύ πριν συνεδριάσει η ΔΕΑ, για να «ανάψει πράσινο» στην ιδιωτικοποίηση. Παρότι θεωρείται πιθανό να εκδηλώσει ενδιαφέρον και η ελβετική Glencore για την κρατική βιομηχανία νικελίου, ο όμιλος Μυτιληναίου είναι με διαφορά ο επικρατέστερος διεκδικητής, καθώς γνωρίζει καλά το εγχώριο επιχειρηματικό «παιχνίδι» και είναι ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να διευθετήσει τις διαφορές με την ΔΕΗ για τα τιμολόγια του ρεύματος –ανάλογο πρόβλημα, άλλωστε, έχει αντιμετωπίσει ο όμιλος Μυτιληναίου και σε σχέση με το Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Πηγή: Ixnos

Τουρκοποιημένο και φέτος το Πανηγύρι του Αλάν Τεπέ στην Ροδόπη

και βέβαια οι τοπικοί άρχοντες σπεύδουν

Στις γκάφες καταλογίζεται η πρωτοβουλία να τιμηθεί με την ίδια πλακέτα βουλευτής, νομάρχης αλλά και ο Τούρκος πρόξενος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας

Η μπηχτή του Προξένου Μουσταφά Σαρνίτς: «Αυτό το πανηγύρι στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, μέσω των ΜΜΕ παρακολουθείται από όλο τον τουρκικό κόσμο και έχει μεγάλη σημασία γιατί οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές κάνουν αυτήν την εκδήλωση», είπε Γιατί οι ελληνικές αρχές νομιμοποιούν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις αυτές τους ψευτομουφτήδες;Τριήμερες ήταν οι εκδηλώσεις στο Αλάν Τεπέ που οργανώθηκαν με αφορμή την αναβίωση των παλαιστικών αγώνων και διανθίστηκαν με χορευτικές και μουσικές ενότητες με ποδόσφαιρο και επίδειξη 4Χ4. Στο ρεπορτάζ επικεντρωνόμαστε στις ομιλίες και τοποθετήσεις που υπήρξαν φέτος.

Ιλχάν Αχμέτ πρώην βουλευτής όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Βρισκόμαστε πάλι εδώ πέρα στο παραδοσιακούς αγώνες στο Αλαν Τεπε. Είναι ένας θεσμός όπου γίνονται διάφοροι αγώνες πάλης και εμείς σαν Ν.Δ., σαν περιφέρεια, ήρθαμε εδώ να ευχηθούμε στους ανθρώπους να έχουν ένα καλό καλοκαίρι και καλές δουλειές, όπως και να τιμήσουμε την εκδήλωσή τους. Είναι ένας χώρος όπου, οι διαφορετικές καταγωγές, διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετική κουλτούρα, όλα αυτά συνυπάρχουν ειρηνικά, όμορφα και ωραία».

Πρόεδρος κοινότητας Μεχμέτ Εμίνογλου είχε ένα εμφανές άγχος τόσο για τον καιρό όσο και για την μικρή σε σχέση με άλλες χρονιές προσέλευση του κόσμου αλλά και το άγχος των παρουσιών αφού ο υπουργός Μεταφορών κ. Στυλιανίδης απέφυγε να παραστεί στις τριήμερες εκδηλώσεις..

Στην ομιλία του ανέφερε: «Κύριε νομάρχη Ροδόπης, κ. αντινομάρχες, κ. βουλευτές, κ. διευθυντή της αστυνομίας, κ. δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Πρόξενε της Τουρκικής δημοκρατίας, κ. εκπρόσωποι των κομμάτων, κ. πρόεδροι των Συλλόγων, αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες. Ως πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης και εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου, της κοινότητας, σας καλωσορίζω στις φετινές εκδηλώσεις του Αλάν-Τεπέ και σας ευχαριστώ θερμά, που μας τιμάτε με την παρουσία μας.

Οι εκδηλώσεις αυτές, που έχουν αθλητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, διοργανώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πραγματοποιούνται σε αυτήν την τοποθεσία, από την κοινωνία μας, με ένα και μοναδικό σκοπό, την προβολή και την διάδοση της πάλης και της τέχνης της. Το έθιμο της πάλης, κυρίες και κύριοι, είναι πολύ παλιό δρώμενο και ριζωμένο με την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής, γι’ αυτό και αναβιώνει για πάρα πολλά χρόνια, αιώνες θα έλεγα, στην περιοχή, από γενιά σε γενιά.

Παράλληλα δε, εδώ γίνονται συναντήσεις ανθρώπων από γειτονικά χωριά, ανταλλάσσονται απόψεις και νέα, πραγματοποιούνται αγοροπωλησίες και συζητιούνται τα προβλήματα της περιοχής, τα γενικότερα και τα ειδικότερα, καθώς επίσης λαμβάνονται και σχολιάζονται τα πολιτικά μηνύματα των αρμοδίων και των πολιτικών. Το πανηγύρι αυτό είναι η μοναδική εκδήλωση όλης της χρονιάς, γι’ αυτό και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, έρχονται από κάθε περιοχή και μονιάζουν, συμμετέχουν και παρακολουθούν τους αγώνες με μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, συμμετέχουν φίλοι από κάθε γειτονική περιοχή και γειτονικές χώρες.

Καθιερώσαμε την διοργάνωση να πραγματοποιείτε κάθε χρόνο, σε άλλο οικισμό της κοινότητας, για να νιώθουν και να αγκαλιάσουν την εκδήλωση με το ίδιο πάθος. Κυρίες και κύριοι, η επιθυμία της κοινότητάς μας και της τοπικής κοινωνίας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει στις βασικές υποδομές, είναι η ενίσχυση των εκδηλώσεων αυτών με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να μεταβληθούν σε μορφή φεστιβάλ, που να συναντιούνται πολλά συγκροτήματα από γειτονικές χώρες, μεταφέροντας την παράδοση αυτή σε επόμενες γενιές με πιο ελκυστικό τρόπο.


Παράλληλα, με τα έργα υποδομής για την ανάπτυξη της περιοχής, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, ο αθλητισμός, η τέχνη και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώνουν τους λαούς, τις περιοχές και όλα αυτά με τον δικό τους τρόπο αντιστέκονται στον εφιάλτη του τρόμου και του πολέμου και στέλνουν μήνυμα για άλλη μια φορά ότι ο κόσμος ενώνεται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Για να συνεχιστεί αυτή η παράδοση όμως, η υποστήριξη όλων μας είναι απαραίτητη. Φίλες και φίλοι, η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε ανά την υφήλιο έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα και την περιοχή μας και για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, παράλληλα με τα έργα υποδομών και τα ζητήματα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας.

Κατά την γνώμη μας, λόγω των γενικών συνθηκών και την μορφολογία του εδάφους, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την παραμονή της καπνοκαλλιέργειας, παράλληλα δε ενθάρρυνση και στήριξη των κατοίκων σε διάφορα προγράμματα ενημέρωσης, δημιουργώντας τους συνθήκες για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος. Επίσης θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ζητήματα όπως το περιβάλλον και η συγκράτηση των υδάτινων πόρων».

Από την πλευρά του ο νομάρχης Ροδόπης Αρης Γιαννακίδης που δεν λείπει από το πανηγύρι σημείωσε: «Περίπου 15 χρόνια συνέχεια, σαν θεσμική παρουσία παρίσταμαι και τιμώ αυτές τις εκδηλώσεις. Και σήμερα βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ, σε αυτό το ύψωμα του Αλάν-Τεπέ, το ύψωμα του πολιτισμού, για να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις σας.

Αυτή είναι και η ομορφιά της Ροδόπης, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από διακρίσεις και διαχωρισμούς, από πολιτικές ή θρησκευτικές διαφορές συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά όλοι μαζί και όλοι μαζί σχεδιάζουμε και την ζωή μας. Ως νομάρχης Ροδόπης, θέλω να πω με πολλή περηφάνια, ότι τούτη η περιοχή είναι πρότυπο ισονομίας και ισοπολιτείας, πρότυπο για όλο τον κόσμο.

Θέλω να πω στα παιδιά που θα χορέψουν, να χορεύουν και να τραγουδάνε για την ειρήνη, για την ισονομία, για την ισοπολιτεία και σε αυτούς που θα παλέψουν, να παλέψουν για τον πολιτισμό, για τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Θέλω να πω στους κατοίκους της ορεινής Ροδόπης, ότι δεσμευτήκαμε ως νομαρχία, το κάναμε πράξη, ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από Οργάνη-Σμιγάδα, από Σμιγάδα-Μυρτίσκη, ολοκληρώθηκε η γέφυρα της Άνω Μυρτίσκης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια μας, και θέλω δημόσια να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον περιφερειάρχη, σε συνεργασία με τους κοινοτάρχες, με τον πρόεδρο της κοινότητας σας, με τους δημάρχους, θα προχωρήσουμε, στην ασφαλτόστρωση του ενός χιλιομέτρου που έμεινε εκεί στην Σμιγάδα, στην ασφαλτόστρωση δύο περίπου χιλιομέτρων, στην περιοχή Καρδάμου-Κύμης, θα δημοπρατήσουμε φέτος την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Δαρμένι-Ραγάδα, Ραγάδα-Εσοχή και από Κέχρο-Χλόη.

Στόχος μας, όλων μας, της πολιτείας, της περιφέρειας, των Βουλευτών μας, της αυτοδιοίκησης δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας, να καλυτερεύσουμε την μοίρα αυτών των ανθρώπων που ζουν στην ορεινή περιοχή. Αυτό που θέλουμε να δεσμευτούμε όλοι μας, να αναδείξουμε και να διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας, να είστε πάντα καλά, καλό καλοκαίρι».

Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν ξεκίνησε την προσφώνησή του από τον Αγά του πανηγυριού «Κύριε πρόεδρε, κ. Αγά, κ. αντινομάρχη, κ. πρόξενε της Τουρκικής δημοκρατίας, κ. πρόεδρε του Κέχρου, αγαπητοί φίλες και φίλοι, όπως κάθε χρόνο και φέτος γιορτάζουμε, το πολιτιστικό, το ιστορικό πανηγύρι του Αλάτ-Τεπέ. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου, σε όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Το πανηγύρι αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο δίνει σε χιλιάδες ανθρώπους την ευκαιρία να επισκεφτούν το ορεινό όγκο της Ροδόπης, τη περιοχή της Οργάνης και να θαυμάσουν την φυσική ομορφιά της περιοχής. Η διοργάνωση αυτή, επίσης είναι πολύ σημαντική, διότι δίνει την ευκαιρία να καταγραφούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις αυτής της περιοχής. Αγαπητοί φίλες και φίλοι φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες της περιοχής μας, οι χαλαζοπτώσεις και οι ιώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στα καπνά και σε διάφορα αγροτικά προϊόντα. Δίνουμε τον αγώνα μας και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεση στις αποζημιώσεις των αγροτών. Σήμερα είναι μέρα πανηγυριού, μέρα γιορτής, δεν θέλω σας κουράσω. Σας εύχομαι καλή διασκέδαση, καλό καλοκαίρι και καλές δουλειές».

Ο Πρόξενος της Τουρκίας μίλησε με μεταφραστή λέγοντας πως «αυτή η εκδήλωση, που έχει τις ρίζες της πίσω εφτά αιώνες, έχει μεγάλη σημασία και είναι μια παρακαταθήκη των προγόνων, να προωθήσει αυτές τις εκδηλώσεις στην νέα γενιά. Αυτή η εκδήλωση που γίνεται στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, μέσω των ΜΜΕ παρακολουθείται από όλο τον Τουρκικό κόσμο και έχει μεγάλη σημασία γιατί οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές κάνουν αυτήν την εκδήλωση.

Θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα και στους τοπικούς ηγέτες αλλά και στους κατοίκους της περιοχής, παρακαλούμε να σεβαστείτε αυτήν την εκδήλωση, ώστε να μπορεί να γίνεται και στις επόμενες γενιές και στους επόμενους αιώνες, κάντε τα παιδιά σας συμμέτοχους.. Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ, που συνέβαλλαν στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης η γραμματεία της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Νομαρχία Ροδόπης και όλους τους χορηγούς, επίσης σε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτήν την εκδήλωση.

Όπως και φέτος, έτσι και τις προηγούμενες χρονιές αυτές οι εκδηλώσεις συμβάλουν μέγιστα στην ενδυνάμωση των Ελληνικών και των Τουρκικών σχέσεων μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως επίσης συμβάλουν μέγιστα και στην ανάπτυξη, οικονομική και πολιτιστική, της περιοχής. Φέτος, το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκικής δημοκρατίας έχει συμβάλλει στην εκδήλωση, με την συμβολή των καλλιτεχνικών σχημάτων».

Το πανηγύρι εξελίχθηκε με όλο το προβλεπόμενο πρόγραμμα αλλά ήταν πιο άτονο από άλλες φορές.

Πηγή: Χρόνος