Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Τουρκοποιημένο και φέτος το Πανηγύρι του Αλάν Τεπέ στην Ροδόπη

και βέβαια οι τοπικοί άρχοντες σπεύδουν

Στις γκάφες καταλογίζεται η πρωτοβουλία να τιμηθεί με την ίδια πλακέτα βουλευτής, νομάρχης αλλά και ο Τούρκος πρόξενος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας

Η μπηχτή του Προξένου Μουσταφά Σαρνίτς: «Αυτό το πανηγύρι στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, μέσω των ΜΜΕ παρακολουθείται από όλο τον τουρκικό κόσμο και έχει μεγάλη σημασία γιατί οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές κάνουν αυτήν την εκδήλωση», είπε Γιατί οι ελληνικές αρχές νομιμοποιούν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις αυτές τους ψευτομουφτήδες;Τριήμερες ήταν οι εκδηλώσεις στο Αλάν Τεπέ που οργανώθηκαν με αφορμή την αναβίωση των παλαιστικών αγώνων και διανθίστηκαν με χορευτικές και μουσικές ενότητες με ποδόσφαιρο και επίδειξη 4Χ4. Στο ρεπορτάζ επικεντρωνόμαστε στις ομιλίες και τοποθετήσεις που υπήρξαν φέτος.

Ιλχάν Αχμέτ πρώην βουλευτής όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Βρισκόμαστε πάλι εδώ πέρα στο παραδοσιακούς αγώνες στο Αλαν Τεπε. Είναι ένας θεσμός όπου γίνονται διάφοροι αγώνες πάλης και εμείς σαν Ν.Δ., σαν περιφέρεια, ήρθαμε εδώ να ευχηθούμε στους ανθρώπους να έχουν ένα καλό καλοκαίρι και καλές δουλειές, όπως και να τιμήσουμε την εκδήλωσή τους. Είναι ένας χώρος όπου, οι διαφορετικές καταγωγές, διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετική κουλτούρα, όλα αυτά συνυπάρχουν ειρηνικά, όμορφα και ωραία».

Πρόεδρος κοινότητας Μεχμέτ Εμίνογλου είχε ένα εμφανές άγχος τόσο για τον καιρό όσο και για την μικρή σε σχέση με άλλες χρονιές προσέλευση του κόσμου αλλά και το άγχος των παρουσιών αφού ο υπουργός Μεταφορών κ. Στυλιανίδης απέφυγε να παραστεί στις τριήμερες εκδηλώσεις..

Στην ομιλία του ανέφερε: «Κύριε νομάρχη Ροδόπης, κ. αντινομάρχες, κ. βουλευτές, κ. διευθυντή της αστυνομίας, κ. δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Πρόξενε της Τουρκικής δημοκρατίας, κ. εκπρόσωποι των κομμάτων, κ. πρόεδροι των Συλλόγων, αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες. Ως πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης και εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου, της κοινότητας, σας καλωσορίζω στις φετινές εκδηλώσεις του Αλάν-Τεπέ και σας ευχαριστώ θερμά, που μας τιμάτε με την παρουσία μας.

Οι εκδηλώσεις αυτές, που έχουν αθλητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, διοργανώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πραγματοποιούνται σε αυτήν την τοποθεσία, από την κοινωνία μας, με ένα και μοναδικό σκοπό, την προβολή και την διάδοση της πάλης και της τέχνης της. Το έθιμο της πάλης, κυρίες και κύριοι, είναι πολύ παλιό δρώμενο και ριζωμένο με την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής, γι’ αυτό και αναβιώνει για πάρα πολλά χρόνια, αιώνες θα έλεγα, στην περιοχή, από γενιά σε γενιά.

Παράλληλα δε, εδώ γίνονται συναντήσεις ανθρώπων από γειτονικά χωριά, ανταλλάσσονται απόψεις και νέα, πραγματοποιούνται αγοροπωλησίες και συζητιούνται τα προβλήματα της περιοχής, τα γενικότερα και τα ειδικότερα, καθώς επίσης λαμβάνονται και σχολιάζονται τα πολιτικά μηνύματα των αρμοδίων και των πολιτικών. Το πανηγύρι αυτό είναι η μοναδική εκδήλωση όλης της χρονιάς, γι’ αυτό και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, έρχονται από κάθε περιοχή και μονιάζουν, συμμετέχουν και παρακολουθούν τους αγώνες με μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, συμμετέχουν φίλοι από κάθε γειτονική περιοχή και γειτονικές χώρες.

Καθιερώσαμε την διοργάνωση να πραγματοποιείτε κάθε χρόνο, σε άλλο οικισμό της κοινότητας, για να νιώθουν και να αγκαλιάσουν την εκδήλωση με το ίδιο πάθος. Κυρίες και κύριοι, η επιθυμία της κοινότητάς μας και της τοπικής κοινωνίας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει στις βασικές υποδομές, είναι η ενίσχυση των εκδηλώσεων αυτών με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να μεταβληθούν σε μορφή φεστιβάλ, που να συναντιούνται πολλά συγκροτήματα από γειτονικές χώρες, μεταφέροντας την παράδοση αυτή σε επόμενες γενιές με πιο ελκυστικό τρόπο.


Παράλληλα, με τα έργα υποδομής για την ανάπτυξη της περιοχής, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, ο αθλητισμός, η τέχνη και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώνουν τους λαούς, τις περιοχές και όλα αυτά με τον δικό τους τρόπο αντιστέκονται στον εφιάλτη του τρόμου και του πολέμου και στέλνουν μήνυμα για άλλη μια φορά ότι ο κόσμος ενώνεται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Για να συνεχιστεί αυτή η παράδοση όμως, η υποστήριξη όλων μας είναι απαραίτητη. Φίλες και φίλοι, η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε ανά την υφήλιο έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα και την περιοχή μας και για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, παράλληλα με τα έργα υποδομών και τα ζητήματα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας.

Κατά την γνώμη μας, λόγω των γενικών συνθηκών και την μορφολογία του εδάφους, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την παραμονή της καπνοκαλλιέργειας, παράλληλα δε ενθάρρυνση και στήριξη των κατοίκων σε διάφορα προγράμματα ενημέρωσης, δημιουργώντας τους συνθήκες για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος. Επίσης θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ζητήματα όπως το περιβάλλον και η συγκράτηση των υδάτινων πόρων».

Από την πλευρά του ο νομάρχης Ροδόπης Αρης Γιαννακίδης που δεν λείπει από το πανηγύρι σημείωσε: «Περίπου 15 χρόνια συνέχεια, σαν θεσμική παρουσία παρίσταμαι και τιμώ αυτές τις εκδηλώσεις. Και σήμερα βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ, σε αυτό το ύψωμα του Αλάν-Τεπέ, το ύψωμα του πολιτισμού, για να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις σας.

Αυτή είναι και η ομορφιά της Ροδόπης, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από διακρίσεις και διαχωρισμούς, από πολιτικές ή θρησκευτικές διαφορές συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά όλοι μαζί και όλοι μαζί σχεδιάζουμε και την ζωή μας. Ως νομάρχης Ροδόπης, θέλω να πω με πολλή περηφάνια, ότι τούτη η περιοχή είναι πρότυπο ισονομίας και ισοπολιτείας, πρότυπο για όλο τον κόσμο.

Θέλω να πω στα παιδιά που θα χορέψουν, να χορεύουν και να τραγουδάνε για την ειρήνη, για την ισονομία, για την ισοπολιτεία και σε αυτούς που θα παλέψουν, να παλέψουν για τον πολιτισμό, για τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Θέλω να πω στους κατοίκους της ορεινής Ροδόπης, ότι δεσμευτήκαμε ως νομαρχία, το κάναμε πράξη, ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από Οργάνη-Σμιγάδα, από Σμιγάδα-Μυρτίσκη, ολοκληρώθηκε η γέφυρα της Άνω Μυρτίσκης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια μας, και θέλω δημόσια να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον περιφερειάρχη, σε συνεργασία με τους κοινοτάρχες, με τον πρόεδρο της κοινότητας σας, με τους δημάρχους, θα προχωρήσουμε, στην ασφαλτόστρωση του ενός χιλιομέτρου που έμεινε εκεί στην Σμιγάδα, στην ασφαλτόστρωση δύο περίπου χιλιομέτρων, στην περιοχή Καρδάμου-Κύμης, θα δημοπρατήσουμε φέτος την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Δαρμένι-Ραγάδα, Ραγάδα-Εσοχή και από Κέχρο-Χλόη.

Στόχος μας, όλων μας, της πολιτείας, της περιφέρειας, των Βουλευτών μας, της αυτοδιοίκησης δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας, να καλυτερεύσουμε την μοίρα αυτών των ανθρώπων που ζουν στην ορεινή περιοχή. Αυτό που θέλουμε να δεσμευτούμε όλοι μας, να αναδείξουμε και να διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας, να είστε πάντα καλά, καλό καλοκαίρι».

Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν ξεκίνησε την προσφώνησή του από τον Αγά του πανηγυριού «Κύριε πρόεδρε, κ. Αγά, κ. αντινομάρχη, κ. πρόξενε της Τουρκικής δημοκρατίας, κ. πρόεδρε του Κέχρου, αγαπητοί φίλες και φίλοι, όπως κάθε χρόνο και φέτος γιορτάζουμε, το πολιτιστικό, το ιστορικό πανηγύρι του Αλάτ-Τεπέ. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου, σε όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Το πανηγύρι αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο δίνει σε χιλιάδες ανθρώπους την ευκαιρία να επισκεφτούν το ορεινό όγκο της Ροδόπης, τη περιοχή της Οργάνης και να θαυμάσουν την φυσική ομορφιά της περιοχής. Η διοργάνωση αυτή, επίσης είναι πολύ σημαντική, διότι δίνει την ευκαιρία να καταγραφούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις αυτής της περιοχής. Αγαπητοί φίλες και φίλοι φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες της περιοχής μας, οι χαλαζοπτώσεις και οι ιώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στα καπνά και σε διάφορα αγροτικά προϊόντα. Δίνουμε τον αγώνα μας και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεση στις αποζημιώσεις των αγροτών. Σήμερα είναι μέρα πανηγυριού, μέρα γιορτής, δεν θέλω σας κουράσω. Σας εύχομαι καλή διασκέδαση, καλό καλοκαίρι και καλές δουλειές».

Ο Πρόξενος της Τουρκίας μίλησε με μεταφραστή λέγοντας πως «αυτή η εκδήλωση, που έχει τις ρίζες της πίσω εφτά αιώνες, έχει μεγάλη σημασία και είναι μια παρακαταθήκη των προγόνων, να προωθήσει αυτές τις εκδηλώσεις στην νέα γενιά. Αυτή η εκδήλωση που γίνεται στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, μέσω των ΜΜΕ παρακολουθείται από όλο τον Τουρκικό κόσμο και έχει μεγάλη σημασία γιατί οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές κάνουν αυτήν την εκδήλωση.

Θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα και στους τοπικούς ηγέτες αλλά και στους κατοίκους της περιοχής, παρακαλούμε να σεβαστείτε αυτήν την εκδήλωση, ώστε να μπορεί να γίνεται και στις επόμενες γενιές και στους επόμενους αιώνες, κάντε τα παιδιά σας συμμέτοχους.. Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ, που συνέβαλλαν στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης η γραμματεία της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Νομαρχία Ροδόπης και όλους τους χορηγούς, επίσης σε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτήν την εκδήλωση.

Όπως και φέτος, έτσι και τις προηγούμενες χρονιές αυτές οι εκδηλώσεις συμβάλουν μέγιστα στην ενδυνάμωση των Ελληνικών και των Τουρκικών σχέσεων μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως επίσης συμβάλουν μέγιστα και στην ανάπτυξη, οικονομική και πολιτιστική, της περιοχής. Φέτος, το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκικής δημοκρατίας έχει συμβάλλει στην εκδήλωση, με την συμβολή των καλλιτεχνικών σχημάτων».

Το πανηγύρι εξελίχθηκε με όλο το προβλεπόμενο πρόγραμμα αλλά ήταν πιο άτονο από άλλες φορές.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: