Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές στη νησίδα Δεσποτικό

Γενική άποψη νότιου συγκροτήματος

Eνδιαφέροντα ευρήματα έφερε στο φως η ανασκαφική περίοδος 2011 στη θέση Μάντρα, στην ακατοίκητη νησίδα Δεσποτικό στην Αντίπαρο.

Δεσποτικό

Η φετινή έρευνα ξεκίνησε από το τειχισμένο Νότιο Συγκρότημα. Κάτω από τα ύστερα κτίσματα της μεταβυζαντινής εποχής αποκαλύφθηκε ο βόρειος τοίχος του ήδη ανεσκαμμένου μεγάλου τετράγωνου αρχαϊκού κτίσματος Θ (β΄ μισό 6ου π.Χ.), οι τοίχοι του οποίου σώζονται σε μέγιστο ύψος 1,50μ. το οποίο επικοινωνεί με το λουτρό του ιερού. Αποκαλύφθηκαν επίσης έξι νέοι τοίχοι, βαθύτερα θεμελιωμένοι από τους ήδη ορατούς του Νοτίου Συγκροτήματος και κάτω από το λουτρό, γεγονός που αποδεικνύει πως προϋπήρχε αυτών ακόμα ένα κτίσμα χρονολογούμενο στην πρώτη φάση λειτουργίας του ιερού (550π.Χ.).

Προϊστορικές σφήκες τρέφονταν με κλούβια αβγά δεινόσαυρου

Τα απολιθωμένα κουκούλια διακρίνονται στην πάνω επιφάνεια του αβγού. Το νόμισμα στα δεξιά έχει τοποθετηθεί εκεί για σύγκριση μεγέθους.
Τσιμπούσι της Ιουράσιου

Μπουένος 'Αιρες: Σπασμένα αβγά τιτανόσαυρου ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών έκρυβαν μια έκπληξη για τους παλαιοντολόγους που τα εξετάσουν προσεκτικά: Κουκούλια από σφήκες που μεγάλωναν μέσα στον κλούβιο κρόκο.

Οι σφήκες φαίνεται ότι ήταν μέλος μιας πλούσιας κοινότητας εντόμων, αραχνών και άλλων οργανισμών που κατανάλωναν τα υπερμεγέθη κλούβια αβγά, αναφέρουν ερευνητές από την Αργεντινή στην επιθεώρηση Palaeontology.

Βρήκε το άλλο του μισό ύστερα από 26 αιώνες


Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Ο κορμός μαρμάρινου κούρου του 6ου αι π.Χ. από το Δεσποτικό στην Αντίπαρο, ο οποίος είχε γίνει... σκαλοπάτι, «συνάντησε» προ ημερών το κάτω μέρος του. Αιτία του διαμελισμού η... ανακύκλωση

Χιλιάδες πόδια πέρασαν από πάνω του. Σφηνωμένος στο κατώφλι της πόρτας για αιώνες «ένιωθε» τα βήματα όσων έμπαιναν στο ναόσχημο οικοδόμημα - ένα από τα πολλά που συνθέτουν το ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα Δεσποτικού, στην Αντίπαρο - ένα από τα 22 κυκλαδίτικα ιερά που είναι αφιερωμένα στον θεό του Ηλιου και από τα σημαντικότερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, καθώς θεωρούνταν ο ισχυρότερος αντίπαλος της Δήλου.

Χρειάστηκε να περάσουν όμως 26 αιώνες για να μπορέσει αυτός ο παριανός κούρος να βρει το άλλο του μισό.

Εισιτήρια Εργατικής Εστίας

κλικ για μεγέθυνση

Συναυλία Μαχαιρίτσα Σταρόβα στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου


3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΡΟΒΑΣ
ΖΗΝΟΒΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011, 21.30


Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες τραγουδοποιούς και μουσικοσυνθέτες. Είναι ένας καλλιτέχνης απολύτως ειλικρινής. Ένα πνεύμα ελεύθερο. Τραγουδάει όπως μιλάει με εκρήξεις, αληθινά λόγια, ελαφρά ειρωνεία και τρυφερότητα.

Παίζει με τα όρια της τέχνης, της λογικής και της φαντασίας και παραδίδεται μόνο στην ίδια τη ζωή.

Συνέχεια για το Φεστιβάλ Πολυγύρου με Στάθη Ψάλτη

«MΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ»
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010, 21.30

Επιθεώρηση των
Ντίνου Σπυρόπουλου και Γιώργου Γαλίτη

Είσοδος: 20 €
Φοιτητικά μαθητικά 15€
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ και Εργατικής Εστίας
Πολύτεκνοι, άνεργοι, άτομα τρίτης ηλικίας και συνταξιούχοι όλων των ταμείων 15 €

Ένας μεγάλος θίασος πρωταγωνιστών με επικεφαλείς τους:

Δήμος Σιθωνίας: Εκδηλώσεις στο Μεταγγίτσι

κλικ για μεγέθυνση

“Ακάνθιος τέττιξ”: Θερινό φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων στην Ιερισσό

Από την παράσταση «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω!»

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011. Είμαστε στην μέση πια, με μια επίκαιρη παρά ποτέ παράσταση: «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω!» από τον θεατρικό και πολιτιστικό οργανισμό Ορμύλιας «Πολύτροπον».
Μια καταπληκτική βραδιά!

Το κοινό συνεπή στο Σαββατιάτικο ραντεβού, όπως πάντα ήταν εκεί. Το χειροκρότημα παρατεταμένο… τα «μπράβο!» ατελείωτα… το «συνεχίστε έτσι!» ακούγεται από παντού…

Κι εμείς με δύναμη προχωράμε περιμένοντας όλους εσάς το επόμενο Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011, στις 9:00 μμ στο «Πάρκο Ηρώων» στην Ιερισσό, με μια ξεχωριστή παράσταση: «Διογένης ο κυνικός εκ Συνώπης» από τον σύλλογο ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής.

Αναβρασμός στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων


Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κος Γεωργακαράκος, στο δικαστήριο της 18/7/2011 που αφορούσε τους συμβασιούχους καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, έδωσε τη χαριστική βολή στις ελπίδες τόσων οικογενειών. Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους συμβασιούχους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εκείνος με τα λεγόμενά του, τα αναίρεσε όλα παίζοντας μπιλιάρδο στις πλάτες μας και λέγοντας στον πρόεδρο ότι υπάρχει δεδικασμένη απόφαση χαμένων ασφαλιστικών.

Με άλλα λόγια, ο Δήμαρχος κος Καμίνης και το νομικό του επιτελείο, στις συναντήσεις με τα σωματεία των συμβασιούχων λόγω φόβου... συμφωνεί μαζί τους και μετά στις αίθουσες των δικαστηρίων... τους πολεμά. Αναβολή μια εβδομάδα;;; Απλήρωτοι συμβασιούχοι τόσον καιρό; Συνάδελφοι που έχουν πάρει το δίμηνο ακόμα να μην έχουν επιστρέψει στην εργασία τους;;;

Άντρο υαινών στο σπήλαιο Κιλκίς


Της Μαρίας Καραούλη

Πόσοι άραγε (εκτός από τους ντόπιους) γνωρίζουν ότι στον λόφο του Αϊ-Γιώργη Κιλκίς λειτουργεί από το 1986 ένα αξιόλογο σπήλαιο, με πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα σχηματισμό και σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα;

Η συνομιλία μας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά ήταν άκρως αποκαλυπτική. “Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθώματα στικτής ύαινας, που χρονολογούνται μεταξύ 15.000 και 30.000 χρόνια”, εξηγεί η κ. Τσουκαλά και προσθέτει: “Το ενδιαφέρον είναι ότι το σπήλαιο είναι το μοναδικό άντρο υαινών στη χώρα μας και το πλέον αντιπροσωπευτικό παγκοσμίως του σαρκοβόρου ζώου.

Αγωγή εναντίον ΑΝΤ1


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ / Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ / Ν. ΜΠΕΡΗ

Δικαστικά εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 προχωρεί η «Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη» στην Κύπρο.

Αιτία, η τουρκική σειρά «Ezel» που προβάλλει το κανάλι, η οποία σύμφωνα με την «Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο» προπαγανδίζει το κατοχικό καθεστώς.

Στην αγωγή που έχει κατατεθεί, εναντίον του ΑΝΤ1, του γενικού διευθυντή του καναλιού Σπήλιου Χαραμή και του διευθυντή προγράμματος Γιάννη Λάτσιου, η «Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο» υποστηρίζει ότι οι εναγόμενοι διαπράττουν αδικήματα όπως:

Εργαζόμενοι στο «Γ.Γεννηματάς» απέκλεισαν δρόμο στη Θεσσαλονίκη


Διαμαρτυρόμενοι για τις νέες ρυθμίσεις

Σε αποκλεισμό της οδού Εθνικής Αμύνης, στο ύψος του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, από τις 10.00 ως τις 11 π.μ., διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις του νέου υγειονομικού χάρτη του υπουργείου Υγείας και τον σχεδιασμό του για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Εχουμε επτά πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες, 4000 χειρουργεία το χρόνο, έντεκα τη μέρα, κατά μέσο όρο. Μας αφήνει μια παιδοχειρουργική και μια ΩΡΛ και μεταφέρει μεταξύ άλλων και την καρδιοχειρουργική στον «Άγιο Δημήτριο», ενώ εμείς διαθέτουμε υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου και πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης.