Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Σαμαράς: κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους


Από τα Γιάννενα και ενώπιον εκατοντάδων φίλων του απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς σε όσα ειπώθηκαν χθες στην Κεντρική Επιτροπή (Φοβισμένη η Ντόρα, προκαλεί μέσω Μεϊμαράκη):

Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Έχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της Παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι. Προχωράμε μαζί! Μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί η αγάπη σας. Δεν πειράζει… Το ζητούμενο είναι να βγει κερδισμένη στο τέλος η Νέα Δημοκρατία. Ο ρόλος μου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω. Η δική τους στάση δεν με αγγίζει. Δεν πτοούμαι. Προχωράμε!”

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Α. Σαμαράς έστειλε παράλληλα μήνυμα υπέρ της ενότητας της παράταξης, τονίζοντας ότι «θα εμποδίσω τον εσωτερικό διχασμό». «Οι εχθροί μας, μας θέλουν χωρισμένους σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Από τη μία τους ‘παλιοδεξιούς’ και από την άλλη τους ‘νεοφιλελεύθερους’… Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να χωρίσουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνθέσουμε τις ιδέες μας, όχι να χωρίσουμε την παράταξη».

Ακόμη, επανέλαβε ότι πρέπει «να τελειώσουν οι ‘μηχανισμοί’ που πληγώνουν το κόμμα, που αποκλείουν στελέχη, που διχάζουν την παράταξη, που διώχνουν τα μέλη».

Χαρακτήρισε ακόμα μεγάλο λάθος ότι η ΝΔ έκρυψε τα ιδανικά της για να κερδίσει τους «ταλαντευόμενους» ψηφοφόρους, χάνοντας έτσι πολύ περισσότερους παραδοσιακούς, από τον κορμό της παράταξης, από τον σκληρό πυρήνα της. Οι περισσότεροι από τους οποίους, «δεν πήγαν απέναντι, δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, ούτε σ’ άλλα κόμματα. Οι περισσότεροι έκατσαν σπίτι τους, έκαναν αποχή και αυτούς πρέπει η ΝΔ να τους κερδίσει. ..Και για να τους κερδίσουμε, πρέπει να έχουμε στο νου μας τρεις λέξεις: Ταυτότητα, Ενότητα, Οργάνωση».

Σε δύσκολες στιγμές για την παράταξη, σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα, νιώθουμε όλοι την ανάγκη να στραφούμε στην ουσία της Πολιτικής, συνέχισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν χαρίζουμε την Πατρίδα στην άκρα Δεξιά. Ούτε χαρίζουμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Αριστερά. Εμείς εκφράζουμε παραδοσιακές αξίες και σύγχρονες φιλελεύθερες τάσεις. Σε αυτό που ονομάζουμε Κοινωνικό Φιλελευθερισμό»

..Να πάμε ένα βήμα πιο πέρα: να συνθέσουμε τις διαχρονικές αξίες μας, με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες ιδέες: Την αγάπη για την πατρίδα, με την ανταγωνιστικότητα. Την εθνική υπερηφάνεια, με την οικουμενικότητα. Την αξιοπρέπεια, με την αξιοκρατία. Την Κοινωνική αλληλεγγύη, με την Ανάπτυξη. Τον Πολιτισμό με την σύγχρονη τεχνολογία. Το παρελθόν για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, με το μέλλον που διεκδικούμε….

… Θέτω υποψηφιότητα για να κάνουμε δυναμική αντιπολίτευση αύριο. Και να γίνουμε αποτελεσματική κυβέρνηση μεθαύριο. Δεν θα εμποδίσουμε ό,τι κάνει καλό στον τόπο. Εμείς δεν είμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα αντισταθούμε σε κάθε μέτρο που πλήττει την οικονομία. Σε κάθε μέτρο που πλήττει την κοινωνία και τη νέα γενιά. Σε κάθε μέτρο που παραβιάζει τις «κόκκινες» εθνικές γραμμές. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στα Σκόπια. Και παράλληλα θα αναδείξουμε την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Τον άλλο δρόμο, τον πιο υπεύθυνο, τον πιο αναπτυξιακό, τον πιο σύγχρονο, τον πιο εθνικά υπερήφανο. Που σύντομα θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να διαλέξει. Και να μας ξαναφέρει στην κορυφή.

Πηγή: Antinews

Σχεδιάστηκε ο νέος χάρτης της Ελλάδας


Το σχέδιο προβλέπει 394 δήμους, 16 «υπερνο­μαρχίες», 5 κρατικές περιφέρειες και μητροπολιτική λειτουργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ενα από τα βασικά «κεφάλαια» των προεκλογικών δεσμεύσεων του Γιώργου Παπανδρέου αφορούσε στις ριζικές αλλαγές στο κράτος, στη «φιλοσοφία», στη δομή και τη λειτουργία του.

Επρόκειτο για μια φιλόδοξη «χάρτα» δεσμεύσεων που ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να οδηγήσει άμεσα στη διοικητική μεταρρύθμιση και τον νέο εκλογικό νόμο. Στόχος του πρωθυπουργού είναι, ακόμη και πριν από τον νέο χρόνο, η κυβέρνηση να έχει έτοιμο τον «χάρτη» των αλλαγών στο κράτος, ώστε να είναι δυνατή η έναρξη του δημοσίου διαλόγου με τα κόμματα και τους φορείς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αρκετές από τις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες και τον αρμόδιο υπουργό των Εσωτερικών έχει επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικής προεργασίας και μελέτης όλων των επιστημονικών εισηγήσεων -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προκρίνει τη λογική της «παράτασης» της όλης διαδικασίας.

«Εχουμε σχέδιο, το οποίο και οφείλουμε να υλοποιήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, αλλά πάντα κάνοντας διάλογο με όλες τις πλευρές», λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, θυμίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε παρουσιάσει από τις πρώτες μέρες δέσμη προτάσεων στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στη Δημόσια Διοίκηση υπέρ της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Ο τρόπος εκλογής του βουλευτή ή της χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, λοιπόν, της νέας κυβέρνησης. Νέος εκλογικός νόμος, Καποδίστριας 2, αιρετές περιφέρειες και μητροπολιτική διακυβέρνηση. Στόχοι και σχέδια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Θα προλάβει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στο σύνολο των αλλαγών μέχρι τις δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβρη του 2010;

Οι δύο επιτροπές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, έχει ήδη δεσμευτεί ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν άμεσα και μάλιστα συγκρότησε δύο επιτροπές επιστημόνων που θα καταρτίσουν τα νομοσχέδια για τον εκλογικό νόμο και τον Καποδίστρια 2.

Το μόνο ερωτηματικό αφορά τον χρόνο έναρξης του δημοσίου διαλόγου, καθώς έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για αναβολή μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει βάλει τη «σφραγίδα» του στο «προσχέδιο» του εκλογικού νόμου, προτείνει η όλη συζήτηση να ξεκινήσει μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να αποφευχθεί η όποια εμπλοκή στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Είναι γεγονός ότι και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «άκομψη» κίνηση την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, χωρίς η ΝΔ να έχει αποκτήσει σαφή προσανατολισμό και πυξίδα.

Νέος εκλογικός νόμος
«Ραχοκοκαλιά» το γερμανικό μοντέλο

Από την προεκλογική περίοδο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για τη σύνταξη ενός εκλογικού νόμου που δεν θα ακολουθούσε πιστά, αλλά που θα αξιοποιούσε τη «ραχοκοκαλιά» του γερμανικού μοντέλου, το οποίο στηρίζεται στον συνδυασμό σταυρού και λίστας, στην αύξηση των μονοεδρικών και των βουλευτών Επικρατείας και στο μπόνους των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το σενάριο 160 ή 180 μονοεδρικών περιφερειών (που θα εκλέγονται με σταυρό) και το σπάσιμο της χαώδους Β’ Αθήνας. Οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα. Είναι σαφές ότι ενώ το προτεινόμενο σύστημα δημιουργεί δίχτυ διαφάνειας των προεκλογικών εκστρατειών και μειώνει το κόστος κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών για την εκλογή τους, προκαλεί αντιδράσεις και σχόλια για τη δημιουργία «βουλευτών δύο ταχυτήτων».

Ωστόσο υπάρχει σαφής πρόβλεψη και στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο αλλά και λόγω του πολιτικού προσανατολισμού Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εσωτερικών. Η ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών προτείνεται να γίνει μέσω της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών στα κόμματα. «Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία στη λειτουργία των κομμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Και η Β’ Αθήνας; Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας προτείνεται να σπάσει σε 23 μονοεδρικές περιφέρειες, εφόσον ισχύσει το σενάριο των 160 μονοεδρικών συνολικά ή σε 25 εάν προκριθεί το σενάριο των 180 μονοεδρικών. Για παράδειγμα, δήμοι όπως το Χαλάνδρι και το Αιγάλεω θα εκλέγουν από έναν βουλευτή.

Ο μεγαλύτερος Δήμος του Περιστερίου θα εκπροσωπείται ενδεχομένως από δύο βουλευτές, ενώ Μαρούσι και Πεύκη (μαζί) από έναν. Θα υπάρξει, βάσει των προτάσεων, και «συνασπισμός» δήμων (μικρότερων σε πληθυσμό) για την εκλογή ενός βουλευτή που θα τους εκπροσωπεί.

Πρωταγωνιστής η τοπική αυτοδιοίκηση
Στόχος η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που οδηγεί σε έναν νέο και πρωταγωνιστικό ρόλο την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατά τους ειδικούς η μείωση του αριθμού των δήμων. Ο Καποδίστριας 2, δηλαδή, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του οποίου έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Και βάση για τη σύνταξη του νόμου;

Οι μελέτες της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), με τη «σφραγίδα» του πανεπιστημιακού και διακεκριμένου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου. ΚΕΔΚΕ και ΙΤΑ έχουν επίσης ολοκληρωμένες μελέτες για την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

«Λιγότεροι και ισχυροί δήμοι» είναι το «σύνθημα» το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παραπέμπει στη δημιουργία 394 δήμων -αριθμός όμως που μπορεί να αλλάξει αφού δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις. Η χωροθέτηση θα γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια: γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά.

Η μείωση του αριθμού των δήμων και συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, «που δεν θα απομακρύνει τη διοίκηση από τον πολίτη», αλλά αντίθετα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκτεταμένη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια.

Αιρετοί. Μεγάλη τομή θεωρείται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και με ενσωματωμένες ως διαμερίσματα τις σημερινές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 54 νομαρχίες θα «συμπτυχθούν» σε 16 ή 17 περιφέρειες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και 5-6 κρατικές περιφέρειες.

Ετσι στην αιρετή περιφέρεια θα μεταφερθούν σταδιακά όλες εκείνες οι αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, εκτός από εκείνες που έχουν αμιγώς κρατικό χαρακτήρα.

Η συγκρότηση δευτεροβάθμιων μητροπολιτικών ΟΤΑ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη ως προς τον σχεδιασμό σε νηπιακή ηλικία -αν και προτείνεται από ειδικούς και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματική διαχείριση των ενιαίων βασικών λειτουργιών των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Το πρόγραμμα του υποψήφιου Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για την Κυριακή και την Δευτέρα


Το πρόγραμμα του υποψήφιου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, για την Κυριακή 1η Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έχει ως ακολούθως:


Κυριακή 1/11


ΑΤΤΙΚΗ


11.30 Συνάντηση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο ΚΥΒΕ Περιστερίου

12.30 Συνάντηση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αίθουσα του Δήμου Αμαρουσίου


ΙΩΑΝΝΙΝΑ


18.00 Επίσκεψη στο Νομάρχη Ιωαννίνων

18.30 Επίσκεψη στο Δήμαρχο Ιωαννίνων

19.00 Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων

19.30 Ομιλία στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο «Du Lac»


Δευτέρα 2/11


ΑΡΤΑ

10.00 Επίσκεψη στο Νομάρχη Άρτας

11.30 Συνάντηση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ»

«Εγώ είμαι από την Κρήτη!»

Οι κολυμβητικές ικανότητες του κ. Β. Μεϊμαράκη στο γαλάζιο ποτάμι της Νέας Δημοκρατίας


Της Μαριλης Μαργωμενου

Ηταν σχεδόν μεσάνυχτα όταν ο νεαρός με το μουστάκι ξεμονάχιασε την καθαρίστρια του ξενοδοχείου και της πλάσαρε το πάκο με τα χαρτιά. «Ο Καραμανλής έδωσε εντολή να τα μοιράσετε μέχρι το πρωί κάτω από τις πόρτες των συνέδρων», της είπε. Ανυποψίαστη εκείνη πήρε το πάκο και ίσα που διάβασε κάτω - κάτω στο πρώτο χαρτί την υπογραφή «Κίνηση της Βόλβης». Νωρίς το άλλο πρωί που ξύπνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το χαρτί ήταν κάτω από την πόρτα του. Ουδείς άκουσε το πρώτο σχόλιο του προέδρου όταν διάβασε το επαναστατικό μανιφέστο της Βόλβης. Αλλά βέβαιο είναι πως, μέχρι το βράδυ, είχε στείλει τον νεαρό με το μουστάκι, δηλαδή τον 25χρονο Β. Μεϊμαράκη, μαζί με τον Γ. Σούρλα, τον Α. Μοσχονά και την υπόλοιπη «Κίνηση της Βόλβης» για βολβούς, από αυτούς που έχουν στο κάτω μέρος οι βρούβες…

Κι έτσι, τον Μάρτιο του 1979, στο πρώτο συνέδριο της Ν.Δ. στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Μεϊμαράκης γνώρισε την κόψη του σπαθιού του Καραμανλή του πρεσβυτέρου. Θα έπρεπε από τότε να θυμάται πόσο εύκολο είναι να πάθει κανείς κράμπα όταν κολυμπάει κόντρα στο γαλάζιο ποτάμι. Αλλά πάλι, από το '79 έχουν περάσει 30 χρόνια. Στα οποία ο κ. Μεϊμαράκης βελτίωσε πολύ τις κολυμβητικές του ικανότητες.

Μονοψήφιο αριθμό μέλους

Ο γιος του «Γιάννη με τ' όνομα», του παλιού βουλευτή της ΕΡΕ στο Ηράκλειο, μπορεί και να έχει ταυτότητα της ΟΝΝΕΔ με μονοψήφιο αριθμό μέλους. Από τα εφηβικά πέρασε στην ομάδα ανδρών της Ν.Δ. δοκιμάζοντας τη συγχρονισμένη κολύμβηση σε στυλ μητσοτακικό. Ηταν εκείνη η ταραγμένη εποχή που έξω απ' τη Νικηταρά οι νεολαίοι με τα καδρόνια περίμεναν να τον περιποιηθούν ως νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Τελικά ο κ. Μεϊμαράκης επέπλευσε με μια μονάχα αμυχή στο προφίλ του από τη σύγκρουση με τους «ρέιντζερ» και τους «κένταυρους»: το παρατσούκλι «Ντοράκι». Και συνέχισε λαμβάνοντας μέρος στον αγώνα ανοιχτής θαλάσσης, με τους καρεκλοκένταυρους.

Για τις επιδόσεις του στον διάπλου της γαλάζιας λίμνης τιμήθηκε επανειλημμένως - στη Ρηγίλλης ως γραμματέας πήρε γραφείο στον πρώτο, δίπλα στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση πήρε πορτοκαλί τηλέφωνο πολύ πριν γίνει υπουργός. Αλλά το βασικότερο είναι πως, απλωτή με απλωτή, γνώρισε όλη τη γαλάζια πανίδα - ακόμη και την υπερατλαντική. Κι έτσι, αξιώθηκε και τον ύψιστο τίτλο τιμής όταν πήγε στη Νέα Υόρκη. Τα μέλη της τοπικής Ν.Δ. τον καλωσόρισαν με ένα εορταστικό «υποδεχόμαστε σήμερα τον Mister Νέα Δημοκρατία!», που έκανε το μουστάκι του να πεταρίσει από χαρά.

Ευτυχώς, το πανηγυρικό λογύδριο που ακολούθησε ήταν στα ελληνικά - βλέπετε, τον παλιό καιρό που ο κ. Μεϊμαράκης, παιδί ακόμα, πήγαινε στην Ιόνιο Σχολή, δεν ήταν κι ο επιμελέστερος τον μαθητών. Κι έτσι τώρα, κάθε φορά που θέλει να παραγγείλει για επιδόρπιο «brownie» από τον κατάλογο, παραγγέλνει «ένα μπράουνινγκ». Ευτυχώς γι' αυτόν, μόνο στη Ν.Δ. Νέας Υόρκης μιλούν αγγλικά (αλλιώς ο Δ. Σιούφας που τελευταία άκουσε το δηλητηριώδες «εγώ δεν θα γίνω καρτούν», θα είχε μπει στον πειρασμό να τραβήξει περίστροφο Browning). Ενίοτε, όμως, στη γαλάζια παράταξη εκφράζονται στα «γαλλικά». Τα οποία ο κ. Μεϊμαράκης τα μιλάει φαρσί.

«Χ…στηκε ο κόσμος αν θα είμαι υποψήφιος!». Ο τηλεπαρουσιαστής έμεινε άναυδος βλέποντας το μεϊμαράκειο μουστάκι να συσπάται και να πετά την ατάκα στον αέρα. Αλλά τι να πουν κι οι νεοδημοκράτες; Εκείνοι πρώτα είδαν τον κ. Μεϊμαράκη να κολυμπά όλη τη δεξαμενή με τους υποψηφίους πλην Σαμαρά, ύστερα να τσαλαβουτά στην ιδέα να γίνει ο ίδιος αρχηγός, μετά να τορπιλίζει την 6η Δεκεμβρίου ως ημέρα εκλογής και τη βάση της Ν.Δ. ως σώμα εκλεκτόρων. Και ενώ όλη η γαλάζια πανίδα αναρωτιόταν «τι θέλει πια αυτός ο άνθρωπος;», ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε κολυμβητικό ντουέτο με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο!

Αγαστή συνεργασία

Την περασμένη Δευτέρα, οι δυο τους κατέληξαν να πλατσουρίζουν στη «δεξαμενή σκέψης» του Ν. Καραχάλιου, το «forum 2020». Ο μεν κ. Σπηλιωτόπουλος παρουσίασε τις «8 αρχές και 18 θέσεις» για ένα σύγχρονο κόμμα - ο κ. Μειμαράκης μίλησε για «φωνή πρωτοπορίας» του Αρη (και όχι, δεν αναφερόταν στην εξάλειψη της πατρινής προφοράς). Ο δε Ν. Καραχάλιος θαύμασε την αγαστή συνεργασία, αφού εκείνος μοιράζεται και τις lifestyle σπηλιωτοπουλικές ανησυχίες και τη σκούρα μπλε μεϊμαράκειο αντίληψη περί κράτους της Ν.Δ. Και η δύστηνος πολιτική του μοίρα είναι αρκετά ενδεικτική για το πού οδηγούν τελικώς τέτοιοι παράξενοι συνδυασμοί…

Μόνο εκείνη η παλιά καθαρίστρια από το πρώτο συνέδριο της Ν.Δ. θα μπορούσε να είχε προειδοποιήσει τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Με το που φάνηκε στις δημοσκοπήσεις πως αν πάει για αρχηγός τον περιμένει ποσοστό τύπου Ψωμιάδη, εφαρμόσθηκε στην πράξη το παλαιό «σκάσε και κολύμπα!» - άλλως ειπείν, η μεϊμαράκειος αγάπη χάθηκε στη γαλάζια σκόνη. Οσοι από την αρχή της κούρσας διαδοχής έβλεπαν τον κ. Μεϊμαράκη για… κρυφομπακογιαννικό «λαγό», καθόλου δεν εξεπλάγησαν ακούγοντας το «εγώ είμαι από την Κρήτη!» που δήλωσε βγαίνοντας σαν κουνέλι απ' το μητσοτακικό καπέλο.

Για τη μικρή αυτή προδοσία, τα αντίποινα από την πλευρά του κ. Σπηλιωτόπουλου αναγκαστικά θα περιοριστούν σε κάτι σαν «αχ κουνελάκι, κουνελάκι, ξύλο που θα το φας...». Αλλά αν τα πράγματα τελικώς δεν πάνε όσο δεξιά θέλει ο κ. Μεϊμαράκης, καλά είναι να υπολογίσει πως στην Αρκαδία απ' όπου κατάγεται ο Δ. Αβραμόπουλος και στη Μεσσηνία του Αντ. Σαμαρά συνήθως τα κουνέλια καταλήγουν στιφάδο.

Πηγή: Καθημερινή

Φωτογραφίες...




Χωρίς λόγια

Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τo φάντασμα του Άρη!


Ντέρμπι; Ποιο ντέρμπι; Ο ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακός και υποχρέωσε τον Άρη σε μια ντροπιαστική ήττα, επικρατώντας με 83-48 στο σημαντικότερο ματς της 2ης αγωνιστικής.

Η αλλαγή Κατσικάρη - Ματσόν δεν επέδρασε θετικά, όπως περίμεναν οι «κίτρινοι», την ώρα που ο «δικέφαλος» του Βορρά... πετούσε και πανηγύρισε μία από τις ιστορικές νίκες του. Το +35 είναι διαφορά-ρεκόρ όλων των εποχών στις αναμετρήσεις ΠΑΟΚ - Άρη.

Όλα τα... λεφτά για τους νικητές ο Κρις Μονρό (18 πόντους, 5 ασίστ), ενώ Καυκής και Γκρέγκορι σούταραν με εξαιρετικά ποσοστά. Από το... ναυάγια του Άρη διασώθηκαν οι Μπετς και Ρίτσαρντσον.

Πάρτι... έκανε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο το επί μέρους σκορ ήταν 26-8! Με 3/17 σουτ εντός πεδιάς, ο Άρης δεν είχε... τύχη, την ώρα μάλιστα που οι Μονρό και Καυκής έβλεπαν το στεφάνι σαν... βαρέλι. Οι δυο τους οδηγούσαν τον «δικέφαλο» στο σκοράρισμα και οι χιλιάδες οπαδοί χόρευαν στις εξέδρες, βλέποντας την ομάδα τους να κατατροπώνει τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Καμία αλλαγή στην εικόνα του ματς στη δεύτερη περίοδο, με τον ΠΑΟΚ να συνεχίζει το... βιολί του στην επίθεση (22-12 το σκορ στο 2ο δεκάλεπτο). Με καλά ποσοστά από την περιφέρεια και κυριαρχία στη ρακέτα, η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ. Απέναντί της ένας... αδύναμος Άρης, που δεν είχε ούτε ένα παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων!

Η επιβλητική εμφάνιση του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε, με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό, και στο τρίτο δεκάλεπτο. Κάποια μικρά ξεσπάσματα του Άρη, με Χατζηβρέττα και Κλαρκ, δεν ήταν ικανά να βάλουν... φρένο στη φόρα των γηπεδούχων που έφτασαν στο +34 (58-24 στο 25΄) και στο νταμπλ-σκορ 68-34 στο 29΄!

Τυπικής διαδικασίας η τέταρτη περίοδος. Ο Άρης έδειξε κάποια καλά στοιχεία, ωστόσο ήταν τόσο αργά... Άλλωστε εκμεταλλεύτηκε και τη χαλάρωση των παικτών του ΠΑΟΚ, που ωστόσο ήθελαν να «πατήσουν» τον αντίπαλο. Και τα κατάφεραν, φτάνοντας στο τελικό 83-48.

Να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ έχει δρομολογήσει την αντικατάσταση του Ουίλιαμ Έιβερι με τον Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς, ενώ ο Άρης στην προσπάθειά του να σώσει ό,τι σώζεται φέρνει τον Χουάν Ντίξον, αντί του Κουίντον Ντέι.

Τα δεκάλεπτα: 26-14, 48-20, 70-34, 83-48

ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Μονρό 18 (1), Καφκής 13 (2), Γκρέγκορι 13 (1), Ταπούτος 8, Καλλές 1, Τσιάρας 4, Έιβερι 6 (1), Καλαϊτζίδης, Χέλιγουελ, Γιαννακίδης, Ντρόμπνιακ 11 (1), Γκετσέφσκι 9 (1)

ΑΡΗΣ (Φώτης Κατσικάρης): Κλαρκ 4, Μάιλς 4, Παπανικολάου, Μπετς 15, Ντέι, Ρίτσαρντσον 12, Χατζηβρέττας 6, Χρυσικόπουλος, Σκορδίλης, Μούρτος, Κακιούζης 2, Μπάρλος 5

Πηγή: Εθνοσπόρ

Στο βυθό της Θάσου... ίσως η χαμένη Ατλαντίδα;

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΚΥΦΕΤ

Αποκαλυπτικές οι εικόνες που αντίκρισαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό φωτογραφίας


Η ανακάλυψη αρχαιοτήτων στο βυθό της Θάσου, που πιθανόν θα αλλάξουν την ιστορία του νησιού, είναι μια από τις εντυπωσιακές εικόνες που αντίκρισαν οι συμμετέχοντες στο διεθνή διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας.

Το διαγωνισμό διοργάνωσε στο "σμαραγδένιο νησί" το πανελλήνιο κέντρο υποβρύχιας φωτογραφίας - έρευνας και τεχνολογίας (ΠΚΥΦΕΤ).

"Είμαστε σίγουροι πως υπάρχει μια πόλη στο βυθό, 5 μίλια νοτίως της Θάσου. Απομένει να γίνει ειδική κατάδυση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να τη φωτογραφίσουμε. Ίσως εδώ να βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΚΥΦΕΤ Γιάννης Σταματιάδης.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων έγινε στο νησί, παρουσία πλήθος φωτογράφων αλλά και των τοπικών αρχών του νησιού.

"Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η επιλογή των καλύτερων υποβρύχιων φωτογράφων, οι οποίοι θα φωτογράφιζαν τον υποβρύχιο χώρο του νησιού, καθώς επίσης, σε κάποιες περιοχές, και το χερσαίο χώρο στη Θάσο. Η επιστημονική και περιβαλλοντική επιτροπή του ΠΚΥΦΕΤ, σε συνεργασία με φορείς της Καβάλας, θα μελετήσουν το φωτογραφικό υλικό, ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προστασία του περιβάλλοντος", σημείωσε ο κ. Σταματιάδης.

Ο ίδιος επισήμανε πως η επιλογή των βραβευθέντων έγινε έπειτα από σκληρό ανταγωνισμό, αφού η επιτροπή δυσκολεύτηκε να λάβει αποφάσεις, καθώς όλες οι συμμετοχές ήταν ισάξιες.

Πρώτος στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε ο Λούις Τσιακίρος, ένας Κύπριος επαγγελματίας καταδύτης - φωτογράφος με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Δεύτερος κατετάγη ο Γιώργος Ρηγούτσος, από τη Σύρο, που όμως έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία, "Άνθρωπος και θάλασσα", ενώ τρίτος στη γενική κατάταξη ήταν ο Ηλίας Σιδηράς, από τη Λάρισα, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία, "Μακροφωτογραφία. Την τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης κατέλαβε η Αντιγόνη Δηλαντώνη, από τη Θεσσαλονίκη, που πήρε, ωστόσο, την πρώτη θέση στην κατηγορία, "Φωτογραφία τοπίου".

Όλοι οι φωτογράφοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το βυθό του νησιού, όπου, όπως εξομολογήθηκαν, αντίκρισαν εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Στη διάρκεια της φωτογράφησης, οι δύτες εντυπωσιάστηκαν από μια πηγή με ζεστό γλυκό νερό που ανακάλυψαν και φωτογράφησαν πολλά ψάρια, κοράλλια και άλλα θαλάσσια είδη.

Τόνισαν δε με έμφαση πως, αν και επισκέφτηκαν πολλά σημεία της Ελλάδας στη διάρκεια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης με την υποβρύχια φωτογραφία, είναι η πρώτη φορά που συναντούν έναν τόσο πλούσιο βυθό.

Τις τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία απένειμαν ο βουλευτής Καβάλας, Δημήτρης Παπουτσής, ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Μερέσης, ο αντινομάρχης και γιατρός της υπερβαρικής, που συνόδευε τους δύτες, Θανάσης Βαφειάδης και ο νομαρχιακός σύμβουλος, Μηνάς Βλαστάρης.

Για την προσφορά και τη βοήθειά τους στο Κέντρο, τιμήθηκαν ο εκπαιδευτής αυτοδυτών του Καταδυτικού Κέντρου Μακεδονία, Θεοφάνης Ματανάς, καθώς και οι δημοσιογράφοι Βιβή Σοφιανού και Μάκης Λιόλιος.

Πηγή: Χρόνος

Βαγγέλης Περπινιάδης: Νά 'μουνα το σεντονάκι