Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μαθήματα οικονομικής οργάνωσης από τον Ιωάννη Καποδίστρια

Γράφει η Σοφία Τ.

Σα σήμερα(08/02/1828) εκδίδεται, με εντολή του Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια διάταγμα, με το οποίο καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.

Η οικονομική του οργάνωση θα βοηθούσε τον τόπο να αναπτυχθεί σωστά και να σταθεί, με τα δικά του μέσα(πάρα πολλά) όρθιο και ισάξιο των «μεγάλων» αυτοκρατοριών και δυνάμεων της εποχής του.

Απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα στον Άκη Τσοχατζόπουλο


Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου επιβλήθηκαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο μετά από σημερινή του απολογία.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε στον εφέτη ανακριτή, Θεόδωρο Αγγελόπουλο για το «πόθεν έσχες» του 2009.

Αμέσως μετά την απολογία του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, χρηματική εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ και ο ανακριτής έδωσε εντολή δέσμευσης για το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Πηγή: The Insider

Πολιτικοί ακούστε το καλά ...

Δήμος Πολυγύρου: Ανακοίνωση για τα σχολεία


Με απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολυγύρου κ. Χρ. Βορδού, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία του Δήμου Πολυγύρου (Α΄ βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης) αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, πλην των σχολείων της παραθαλάσσιας ζώνης (Όλυνθος, Καλύβες, Ορμύλια και Μεταμόρφωση) ανακοίνωση για τα οποία θα αναρτηθεί αύριο το πρωί στον δικτυακό τόπο του Δήμου μας www.polygyros.gr

Σκέφτεται να αποχωρήσει από τη ΝΔ ο Κουτσούκης αν ψηφιστούν τα μέτρα

Φωτιά στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας έβαλε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Ν. Κουτσούκης, με δηλώσεις του στον Βήμα FM 99,5: «Εάν ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι με αυτό το “ναι”, που ενδεχόμενα θα πει, η χώρα θα σωθεί, ας το κάνει. Αλλά να ξέρει ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας – κι αυτό φαίνεται – θα κατρακυλήσουν και θα πάνε στα ποσοστά που είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ».

«Εγώ λέω ότι πρέπει να πουν “όχι” γιατί οι αρχηγοί των κομμάτων γίνονται ηγέτες με τα λίγα και στιβαρά “όχι” και όχι, με τα πολλά και υποτακτικά “ναι”», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αν αρνηθούν οι αρχηγοί το νέο πακέτο μέτρων «δεν υπάρχει ούτε μια στο δισεκατομμύριο να μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία.».

Νίκος Ξυλούρης - Το άγαλμα



Μνήμη Νίκου Ξυλούρη

Δέ βάζετε μία φωτογραφία τοῦ Τάσσου Παπαδόπουλου νά διαπραγματευτεῖ καλύτερα;

Τήν ὥρα πού οἱ ἀναβολές τῶν τελικῶν ἀποφάσεων εἶναι συνεχεῖς - γιά ἐπικοινωνιακούς πάντα λόγους, μέχρι νά τούς βαρεθοῦμε - ἀπό παντοῦ αὐτό πού προκύπτει εἶναι ὅτι δέν ἔγινε καν διαπραγμάτευση.

Παπαδῆμος καί τρόικα ἐσωτερικοῦ (Παπανδρέου - Σαμαράς - Καρατζαφέρης) καθώς καί οἱ μεγάλοι διαπραγματευτές Βενιζέλος - Κουτρουμάνης φαίνεται ὅτι τά παραδώσανε ὅλα μέ σηκωμένα τά χέρια!

Ὁ ἑλληνικός λαός εἶναι ἕρμαιο στά χέρια τῶν ξένων μεγαλοτραπεζιτῶν καί τῶν "φιλάνθρωπων" Εὐρωπαίων πού ἀνησυχοῦν γιά τή χώρα μας καί προσπαθοῦν νά μᾶς σώσουν.

Ἀπό τή μία αὐτοί καί ἀπό τήν ἄλλοι ἡ ὀσφυοκαμψία τῶν δικῶν μᾶς πολιτικῶν μᾶς ὁδηγεῖ στήν καταστροφή μέ μαθηματική ἀκρίβεια.

Χαμένοι στη μετάφραση! Νέα αναβολή στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών για τις 5...

Λογικό: Ο Γιώργαρος δεν ξέρει αγγλικά, ο Παπαδήμος και ο Γ.Α.Π. δεν ξέρουν Ελληνικά ... μετά απορούν τι φταίει...

Νέα αναβολή μιας ώρας πήρε η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, αφού από τις 3 το μεσημέρι, αναβλήθηκε πρώτα για τις 4 και τώρα για τις 5.

Επίσημη αιτία, φέρεται να είναι το αίτημα Καρατζαφέρη να μεταφραστεί στα ελληνικά το κείμενο από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ, μια διαδικασία που καθυστερεί τις εξελίξεις, αφού περιέχει πολλούς τεχνικούς όρους.

Φυσικά, (όπως γράψαμε και νωρίτερα) αυτή την ώρα γίνεται πανικός στα επιτελεία κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Νέα Δημοκρατία: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα


Η πλειοψήφεια των βουλευτών της ΝΔ λένε οτι δεν γίνετε να περάσουν αυτά τα μέτρα καθώς τελειώνουν τους Έλληνες και την Ελλάδα (μαζί με το κόμμα τους).

Ακόμα και το σενάριο αποχώρησης της ΝΔ απο την κυβέρνηση Παπαδήμου εξετάζουν στη Συγγρού, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει τόσο στην γαλάζια ΚΟ, όσο και στην ΔΑΚΕ το ενδεχόμενο να συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς στα σκληρά μέτρα του νέου μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της σύσκεψης στη Συγγρού το συγκεκριμένο αυτό σενάριο συζητήθηκε εκτενώς σε όλες τους τις μορφές (πχ. να αποχωρήουν οι υπουργοί της ΝΔ, αλλά να συνεχίσει η ΚΟ της ΝΔ να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, να σταματήσει η στήριξη της ΝΔ και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές), χωρίς ωστόσο, να έχει ληφθεί ακόμα κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Όλα είναι ανοικτά...

Στο ΠΕΠ Μακεδονίας Θράκης το εξαθέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καλυβών Γερακινής

Θετικά αξιολογήθηκε η πρόταση του Δήμου Πολυγύρου από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 της πράξης με τίτλο «Εξαθέσιο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Καλυβών Γερακινής Δήμου Πολυγύρου».

Η πρόταση έχει προϋπολογισμό 2.385.411,48 € και αφορά στην κατασκευή ενός τριώροφου σχολικού κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 1716,86 τ.μ., για την λειτουργία εξαθέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Α. Ζωγράφος, ο οποίος ανακοίνωσε την ένταξη της πράξης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε τα εξής: «Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για νέα έργα στο δήμο μέσα από τη χρηματοδοτική διαδικασία του ΕΣΠΑ  είναι συνεχής από την πρώτη κιόλας μέρα, που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Πολυγύρου, πράγμα που καταφαίνεται από τις διαδοχικές εγκρίσεις και εντάξεις έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Δήλωση Ευρωβουλευτών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τον ENISA


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 08 Φεβρουαρίου 2012

Δήλωση για ENISA

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση για την ανανέωση της εντολής του ENISA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην Έκθεση αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα του ENISA για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ και προβλέπεται η αναβάθμιση και ισχυροποίησή του. Ο ENISA μετεξελίσσεται σε παγκόσμιο κέντρο αριστείας σε θέματα κυβερνοασφάλειας και αναλαμβάνει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες, όπως τον  συντονισμό και την υποστήριξη των κρατών μελών, την προστασία των δικτύων των Ευρωπαϊκών Οργάνων, την ενημέρωση και υποστήριξη πολιτών και ιδιωτικού τομέα.

Σαράντος Καργάκος: Οι Γερμανικές εκτελέσεις

Του Σαράντου Καργάκου Ιστορικού – Συγγραφέως

Απέφευγα για λόγους προσωπικής ευαισθησίας (έχουμε κι εμείς βέβαια τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας!) ν’ αναφερθώ στο περιβόητο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ήμουν εξήμισυ ετών όταν ανήμερα σχεδόν του Αγίου Νικολάου του 1943 οι Γερμανοί πηγαίνανε για σκοτωμό τ’ αδέρφια του πατέρα μου. Η μάνα μου λέει πως με κρατούσε από το χέρι.

Πέρασε το αυτοκίνητο με τους μελλοθάνατους από μπροστά μας, ο μικρός θείος μου που ήταν δεν ήταν 30 ετών, σήκωσε το χέρι και μας χαιρέτισε μ’ ένα πικρό χαμόγελο. Και μετά το αυτοκίνητο χάθηκε σε κάποια στροφή. Τότε για πρώτη φορά άκουσα κι έμαθα τη λέξη εκτέλεση. Κι η λέξη έμεινε άσβηστη στη συνείδησή μου, γιατί έκτοτε είχαμε κι άλλες, κι άλλες πολλές ακόμη εκτελέσεις. Έφευγαν από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα κι ο κόσμος έλεγε: «Τα πήγαν για εκτέλεση»!

Δεν πηγαίνει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στο συμβούλιο των αρχηγών


Δεν έχει φθάσει στα χέρια του, το κείμενο με την επίσημη μετάφραση

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δεν πηγαίνει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνει ότι δεν έχει φθάσει το κείμενο με την επίσημη μετάφραση στα χέρια του ενώ όλα όσα αυτό περιλαμβάνει θέλουν πολυήμερη μελέτη. Επίσης σημειώνει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Πηγή: Το Βήμα

Δύο σημαντικά έργα του Δήμου Σιθωνίας στο ΕΣΠΑ

Νικήτη 08 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο σημαντικά έργα του Δήμου Σιθωνίας στο ΕΣΠΑ

Δύο σημαντικά έργα του Δήμου Σιθωνίας εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία- Θράκη».

Πρόκειται για την «Προμήθεια εξοπλισμού βελτίωσης ποιότητας νερού οικισμών Τορώνης, Καλαμιτσίου, Τριστινίκας και Αγίου Νικολάου Δήμου Σιθωνίας», προϋπολογισμού 1.708.470,00 ευρώ και για την «Προσθήκη κατ’ επέκταση σε υφιστάμενο σχολικό κτίριο (Γυμνάσιο Νικήτης), λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» με προϋπολογισμό 1.279.725,43 ευρώ.

Συνέντευξη προπονητή ΑΟΠ στο ΣΕΠΚ

Δύσκολο παιχνίδι εκτός έδρας με Ορμύλια Β' Φάσης

Ο υποβιβασμός από τις εθνικές κατηγορίες στα τοπικά δεν απογοήτευσε τους ανθρώπους του Πολύγυρου. Αντίθετα τους πείσμωσε κι έτσι έβαλαν πλώρη για την άμεση επιστροφή της ομάδας στη Γ’ εθνική. Όντας μόνη πρώτη και αήττητη στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΚΑΣΧ είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου. Ο τεχνικός της ομάδας, Βαγγέλης Νάκος, μίλησε στην  ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη (54-80) επί της Ιερισσού, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους που έχουν τεθεί.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Όχι» Σαμαρά στην πρόταση Μέρκελ - Σαρκοζί για ειδικό λογαριασμό


Δεν φαίνεται να αποδέχεται ο Αντώνης Σαμαράς την πρόταση των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα δεσμεύσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι του δανείου μετά από απόφαση των δανειστών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου «Dow Jones» τόνισε πως «έχω πρόβλημα με αυτό» και μάλιστα χαρακτήρισε τη δημιουργία αυτού του λογαριασμού ως «μια έμμεση εποπτεία της Γερμανίας στην Ελλάδα».

Στις 8 το πρωί, στα γραφεία του κόμματος, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, για να εξεταστεί το κείμενο της τρόικας που θα σταλεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: Καθημερινή

Βαρόμετρο: Νέο πολιτικό σκηνικό με οκτώ κόμματα στη Βουλή

Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου

Το πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Φεβρουάριο

Αναλυτικά τα στοιχεία του Βαρόμετρου ΕΔΩ

Ανατροπές στα πολιτικά δεδομένα και ένα ρευστό κοινωνικό σκηνικό αποτυπώνει το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της Public Issue για τον Φεβρουάριο του 2012.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό μόλις 8% και πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 31%, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ο ΛΑΟΣ με 5%. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν οι Οικολόγοι με 3,5% και η Χρυσή Αυγή με 3%. Η Δημοκρατική Συμμαχία λαμβάνει 2%.

Φαρσοκωμωδία: Νέα αναβολή γιατί ο Καρατζαφέρης δεν ξέρει Αγγλικά!

Σε φαρσοκωμωδία έχει μετατραπεί η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο για τη λήψη των νέων μέτρων, που θα οδηγήσουν στη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα μετατέθηκε για αύριο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian η συνάντηση αναβλήθηκε έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στους μεταφραστές να μεταφράσουν το κείμενο της συμφωνίας από τα αγγλικά. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης που δηλώνει ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν μιλά καλά Αγγλικά και ζήτησε να γίνει η μετάφραση πριν εκφράσει την γνώμη του.

Η είδηση της νέας αναβολής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα social media. Οι χρήστες του διαδικτύου χλευάζουν τους πολιτικούς αρχηγούς που δήθεν διαπραγματεύονται σκληρά για τα νέα μέτρα.