Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ο φάρος ενός γαλαξία

Καλλιτεχνική απεικόνιση της λάμψης του άστρου που φώτισε έναν ολόκληρο γαλαξία. Credit: Gemini Observatory/AURA, artwork by Lynette Cook

Εντυπωσιακό φαινόμενο στα βάθη του Σύμπαντος

Θοδωρής Λαΐνας

Μασαχουσέτη 

Η αυτοκαταστροφή ενός άστρου ολοκληρώνεται με μια τρομερή έκρηξη. Η λάμψη της έκρηξης είναι τόσο έντονη ώστε φωτίζει ολόκληρο τον γαλαξία στον οποίο βρίσκεται το άστρο. Ο γαλαξίας λάμπει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από ό,τι πριν. Μετά από δώδεκα δισεκατομμύρια έτη το φως αυτής της λάμψης φτάνει σε ένα πλανήτη που όταν η έκρηξη έλαβε χώρα δεν υπήρχε.

Ανακοίνωση του Δήμου Πολυγύρου για την ανακύκλωση

Ανακοίνωση

Ο Δήμος Πολυγύρου, σε συνέχεια της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου δημοτών και επισκεπτών, υλοποιεί χάρη στη δική σας βοήθεια προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών και οικιακής κομποστοποίησης.

Η συμμετοχή όλων στα παραπάνω προγράμματα είναι ιδιαίτερα μαζική και ενθαρρυντική.

Συνεχίζοντας όλοι μαζί την προσπάθεια ας ακολουθήσουμε,  δημότες και επισκέπτες, τα παρακάτω:

5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στα Ψακούδια Χαλκιδικής

κλικ για μεγέθυνση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φέτος οργανώνουμε την 5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στα Ψακούδια Χαλκιδικής.

Στις συναντήσεις αυτές καλλιεργητές και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα βρισκόμαστε για να εκθέσουμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, να ακούσουμε μουσική, να διασκεδάσουμε και να χαρούμε, να μάθουμε να φτιάχνουμε μόνοι μας διάφορα χειροτεχνήματα όπως φυσικά σαπούνια, κηραλοιφές με θεραπευτικά βότανα, κοσμήματα, κ.α.

Βρισκόμαστε όμως και για να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας γύρω από τον οικολογικό τρόπο καλλιέργειας και ζωής σαν μια εναλλακτική πρόταση, που απαντάει, θέλουμε να πιστεύουμε, στα περισσότερα αδιέξοδα του σημερινού τρόπου ζωής, που οδήγησε σε αυτήν την παρατεινόμενη κρίση σε όλα τα επίπεδα. (ηθική, κοινωνική, οικονομική, οικολογική κτλ).

5ο Φεστιβάλ Πολυγύρου - Συναυλία Μ. Στρατής & Η. Ματιάμπα

κλικ για μεγέθυνση
Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013, στις 9.30 το βράδυ, το 5ο Φεστιβάλ Πολυγύρου συνεχίζεται με τη συναυλία του Μύρωνα Στρατή και του Ησαΐα Ματιάμπα, στο Αμφιθέατρο Πολυγύρου.

Ο Μύρωνας και ο Ησαΐας, ο καθένας με την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα αλλά και οι δύο μαζί, ανακαλύπτουν τις κοινές μουσικές τους αγάπες και ετοιμάζουν ένα κεφάτο, εξαντλητικό, νεανικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

Σε μια διαδρομή που ξεκινά από δυνατές rock κιθάρες, πλησιάζει την soul, φλερτάρει με το funk και λοξοκοιτάζει την disco, οι δύο νεαροί τραγουδοποιοί παρουσιάζουν τα δυνατά προσωπικά τους τραγούδια και ξαφνιάζουν με αναπάντεχες διασκευές!

Οργάνωση Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου.
Είσοδος: 12 € Προπώληση 10 €.

Φεστιβάλ Γαλάτιστας 2013

κλικ για μεγέθυνση
Οι σύλλογοι «Νεολαία Γαλάτιστας» και «Αθλητικός Όμιλος Γαλάτιστας» διοργανώνουν για πρώτη φορά Φεστιβάλ με γνωστούς και καταξιωμένους  Djs, το οποίο θα λάβει χώρα στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής το Σάββατο 10 Αυγούστους και ώρα 21.30!

Οι Maria Antwna, Nicolas Chatzis και Alexandros Detsaridis θα γεμίσουν τη νύχτα και το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας με όμορφες μουσικές, ενώ τα μέλη των συλλόγων θα είναι έτοιμα να σας εξυπηρετήσουν προσφέροντάς σας άφθονο φαγητό και ποτό! Η είσοδος θα είναι δωρεάν (με προαιρετική ενίσχυση 2 ευρώ υπέρ των διοργανωτών).

Τα Ρίχτερ «ταρακούνησαν» Αθήνα και Στερεά - Τι λένε οι επιστήμονες

Μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στο λεκανοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αρχικά το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου είχε καταγράψει δόνηση της τάξης των 5,3 βαθμών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση σημειώθηκε στις 12:06 στην περιοχή της Αμφίκλειας, και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 121 χιλιομέτρων ΒΔ της Αθήνας και τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.

Σημαντικές υλικές ζημιές στη Φθιώτιδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση λόγω «στρατηγού ανέμου»

Με απόφαση N. Δένδια

- Έκτακτα μέτρα  από την Τρίτη ως το Σάββατο  - Και η ΕΛ.ΑΣ. ενισχύει τις περιπολίες της Πυροσβεστικής στα δάση- Οι μισές πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό, λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Κάηκαν τουλάχιστον δέκα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα σε Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στα περιαστικά δάση, από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή, αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας όπου κριθεί απαραίτητο, αποφασίστηκε, εκτός των άλλων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες για την πρόληψη των πυρκαγιών.