Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή

Παραιτήθηκε ο Καραμανλής


Πριν λίγο, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και παραιτείται από αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο σε έναν μήνα για να εκλεγεί νέος αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία.

Δήλωσε επίσης ότι δεν θα είναι υποψήφιος για αρχηγός και παραμένει απλός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες, μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις σημερινές εκλογές.

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία - Τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών

Στις 19:00, την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν τις παρακάτω προβλέψεις του αποτελέσματος με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Με βάση το κοινό exit poll των εταιρειών GΡΟ, Οpinion, Αlco, ΜΑRC, Μetron Αnalysis και ΜRΒ-RΑSS, που παρουσιάστηκε από τους σταθμούς ΝΕΤ, Αlpha, Αlter ΑΝΤ1 και Μega, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ: 34,3%-37,3% (94-100 έδρες) ΠΑΣΟΚ: 41-44% (151-159 έδρες) ΚΚΕ: 7,3-8,3% (20-22 έδρες) ΛΑΟΣ: 5-6% (14-16 έδρες) ΣΥΡΙΖΑ: 3,9-4,9% (11-13 έδρες) ΟΙΚ/ΠΡΑΣ: 2-3%

Επίσης με βάση τη δημοσκόπηση εξόδου της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ: 35,5% ΠΑΣΟΚ: 41% ΚΚΕ: 8% ΛΑΟΣ: 6% ΣΥΡΙΖΑ: 4,5% ΟΙΚ/ΠΡΑΣ: 3%

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μαύρη επέτειος


Δέκα χρόνια πέρασαν από την τραγωδία που έχει στιγματίσει την ιστορία του ΠΑΟΚ. Tα ρολόγια σταματούν και οι μνήμες γυρνούν πίσω. Σε εκείνο το ξημέρωμα της 4ης Οκτωβρίου του 1999, όταν έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα, που έγινε στα Τέμπη.

Μετά το παιχνίδι του Δικεφάλου στην Αθήνα με τον Παναθηναϊκό (1-1), ένα πούλμαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ -κατά την επιστροφή στην Θεσσαλονίκη- συγκρούστηκε με φορτηγό στην περιοχή των Τεμπών.

Eκει ο Χάρος φύλαγε καρτέρι... Διψούσε για νεανικό αίμα... Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το λεωφορείο βγήκε εκτός πορείας και ανετράπη, με τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ και αρκετοί να τραυματιστούν.

Σκηνές πανικού ακολούθησαν στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου κατέφθαναν οι συγγενείς και φίλοι των παιδιών που επέβαιναν στο μοιραίο πούλμαν. Κάποιοι είδαν με ανακούφιση τους δικούς τους ανθρώπους στη λίστα των τραυματιών. Εξι οικογένειες, όμως, πληροφορήθηκαν τον θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων.

Τα 7 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους για την μεγάλη τους αγάπη, τον ΠΑΟΚ...
Χριστίνα Τζιόβα, ετών 18.
Γιώργος Γκανάτσιος, ετών 21.
Τάσος Θέμελης, ετών 19.
Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ετών 25.
Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, ετών 20.
Κυριάκος Λαζαρίδης, ετών 17.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα...

Πηγή: sport.gr

Δεν έλειψαν τα ευτράπελα από την εκλογική διαδικασία


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η εκλογική διαδικασία

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται από τις 7 πρωί η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα.

Δεν έλειψαν ωστόσο τα... ευτράπελα.

Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη ορισμένων εφορευτικών επιτροπών άργησαν να προσέλθουν..

Στην Καβάλα, άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος συνέλαβαν 32χρονο, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος, στο οποίο πήγε να ψηφίσει, ενώ ήταν τακτικό μέλος. Ύστερα από σχετική αναφορά της δικαστικής αντιπροσώπου, ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, όπου αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος.

Ένταση προκλήθηκε προς στιγμήν σε μεγάλο εκλογικό τμήμα της Δράμας, όταν νεαρός άντρας μοίραζε ψηφοδέλτια συγκεκριμένου υποψήφιου. Ύστερα από σύσταση, όμως, που του έγινε από τους αστυνομικούς και τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των κομμάτων, απομακρύνθηκε.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στον Προυσσό της Ευρυτανίας, στο 103ο εκλογικό τμήμα, καθώς η εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής δεν κατάφερε να φθάσει λόγω κατολίσθησης και μετέβη εκεί με περιπολικό.

Σε εκλογικό τμήμα του Αγρινίου, 47χρονος άνδρας συνελήφθη γιατί, αφού έριξε στην κάλπη τον φάκελο, εν συνεχεία το μετάνιωσε και απαιτούσε να μην θεωρηθεί έγκυρη η ψήφος του και να ξαναπάρει τον φάκελο πίσω.

Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν μετά... μουσικής. Τσαϊκόφσκι,Μπετόβεν και άλλοι μουσουργοί διαμόρφωσαν κλίμα "πολιτικού πολιτισμού", σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ιγν. Καϊτεζίδης.

Σε εκλογικό τμήμα του Κιλκίς, τέλος ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ κλείδωσε το εκλογικό τμήμα και έφυγε, αφήνοντας μέσα όσους βρίσκονταν εκεί αυτή την ώρα.

Πηγή: Κέρδος

Μακεδονία Ξακουστή

Θέλει να παίξει ο Τσιρίλο!


Αποφασισμένος να αγωνιστεί στο Δευτεριάτικο (19:00, Novasports 1) ντέρμπι με τον Ηρακλή στην Τούμπα, είναι ο Μπρούνο Τσιρίλο, παρά τον τραυματισμό που υπέστη στη Σαββατιάτικη προπόνηση του ΠΑΟΚ.

Ο Ιταλός αμυντικός συγκρούστηκε με τον Γιώργο Φωτάκη με αποτέλεσμα να σπάσει τη μύτη του, κάτι που πάντως δε φάνηκε να τον πτοεί, μιας και το βράδυ τόνιζε στους ανθρώπους του «Δικεφάλου» ότι αισθάνεται καλά και δε θέλει να απουσιάσει από τον αγώνα με τον «γηραιό».

Η συμμετοχή του 32χρονου άσσου θα αποφασιστεί σήμερα, μετά τη συζήτηση που θα έχει ο Φερνάντο Σάντος τόσο μαζί του, όσο και με τους γιατρούς της ομάδας, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείστηκε από την αποστολή του ΠΑΟΚ, κάτι που ίσως να σημαίνει πολλά.

Σε περίπτωση που ο Μπρούνο Τσιρίλο δε μπορέσει να αγωνιστεί, τη θέση του θα πάρει ο Τζο Μπιζέρα.

Πηγή: Μπάλα

Χωρίς Μιλάνο στην Τούμπα


Ο έλεγχος της μαγνητικής τομογραφίας έδειξε ότι ο Μιλάνο δεν έχει κάτι το σοβαρό, όμως ο Ηρακλής θα πάει στην Τούμπα χωρίς τον Αργεντινό επιθετικό.

Ο γιατρός του «Γηραιού» διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όμως επειδή ο ποδοσφαιριστής έχει «ιστορικό» με προηγούμενο τραυματισμό του, εισηγήθηκε να ακολουθήσει για μερικές ημέρες μια θεραπευτική αγωγή και ένα συντηρητικό πρόγραμμα προπόνησης ώστε να ξεπεράσει εντελώς τις ενοχλήσεις. Ο Μιλάνο θα επανέλθει στις προπονήσεις στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αλλωστε υπάρχει και η διακοπή του πρωταθλήματος που διευκολύνει την κατάσταση. Η εξέλιξη αυτή αφήνει έξω από το ντέρμπι της Τούμπας τον Μιλάνο και ο Προτάσοφ θα κληθεί να αποφασίσει αν στη θέση του δεξιού χαφ θα χρησιμοποιήσει τον Τουμά ή τον Βουτσιά. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να προτιμηθεί ο Σουηδός που έχει εμπειρίες και θα αντέξει στην πίεση της κερκίδας η οποία αναμένεται να είναι μεγάλη.

Αλλη αλλαγή δεν προβλέπεται να κάνει ο Ουκρανός τεχνικός. Οχι, βέβαια, επειδή τον ικανοποίησε η εικόνα της ομάδας στην Καβάλα, αλλά κυρίως επειδή θέλει τη Δευτέρα να έχει στην ενδεκάδα ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν θα επηρεαστούν από την έδρα. Οι Μπόσνιακ και Μιλάνο ήταν δύο πολύ καλές λύσεις, όμως δεν τις έχει στη διάθεσή του ο προπονητής των κυανόλευκων.

Ο Μπόσνιακ, που βρίσκεται στην πατρίδα του, επιστρέφει αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Εθνοσπόρ

Οι προβλέψεις των ειδικών αναλυτικά για τις περιφέρειες


Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος έχει αποδείξει ότι επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις σε τοπικό επίπεδο που σχετίζονται με τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα στην επικράτεια. Εκπλήξεις που μπορούν να γίνουν απρόβλεπτες σε περίπτωση εισόδου ενός επιπλέον (έκτου) σχηματισμού στη Βουλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση όλες οι προβλέψεις που ακολουθούν τελούν υπό την αίρεση ότι το κόμμα αυτό θα αποσπάσει τουλάχιστον 8 έδρες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας κυρίως εις βάρος του πρώτου, με την αυτοδυναμία να καθίσταται εκ των πραγμάτων επισφαλής. Ας δούμε τις προβλέψεις των ειδικών βάσει των γνωστών «παραδοχών», αλλά και των «ιδιορρυθμιών» του εκλογικού νόμου.

Μονοεδρικές περιφέρειες

(Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμος, Φωκίδα)

Τις κερδίζει όποιος πλειοψηφεί σε κάθε νομό. Στις εκλογές του 2007 η Ν.Δ. έχασε μόνο τη Ζάκυνθο και την Ευρυτανία, αλλά στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ επικράτησε σε όλες πλην Φωκίδας.

2εδρικές περιφέρειες

(Καστοριά, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίος)

Προεξοφλείται ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα μοιραστούν από 1 έδρα.

3εδρικές περιφέρειες

(Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβος, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική)

Μείζονα ρόλο έχει το τοπικό ποσοστό. Το πρώτο κόμμα θα κερδίσει 2 έδρες και το δεύτερο 1. Η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είχε το προβάδισμα σε Αργολίδα, Αρτα, Δράμα, Κιλκίς, Λακωνία και Χαλκιδική και το ΠΑΣΟΚ σε Αρκαδία, Κυκλάδες, Ξάνθη και Ροδόπη. Στη Λέσβο και την Κέρκυρα το ΚΚΕ «έκλεψε» το 2007 μία έδρα από τον πρώτο και ενδεχομένως θα το επαναλάβει.

4εδρικές περιφέρειες

(Βοιωτία, Εβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Πέλλα, Πιερία, Χανιά)

Το κόμμα που θα πλειοψηφήσει στην επικράτεια θα αποσπάσει 3 έδρες έναντι 1 του δεύτερου. Αν η διαφορά είναι μικρή το αποτέλεσμα μπορεί σε κάποιες να γίνει 2-2.

5εδρικές περιφέρειες

(Δωδεκάνησα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Μαγνησία, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα)

Το πλεονέκτημα στην επικράτεια ισχύει με το «σκορ» να αναμένεται 3-2 υπέρ του πρώτου, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να γίνει και 4-1. Πιθανολογείται ότι θα προκύψουν εξαιρέσεις, με το ΚΚΕ να διεκδικεί έδρα στη Θεσσαλία ή και τα Γιάννενα σε βάρος του πρώτου.

6εδρικές περιφέρειες

(Α΄ Πειραιά, Εύβοια, Ηλεία)

Στην Ηλεία αναμένεται να επαναληφθεί το 4-2 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για την Εύβοια στην οποία ωστόσο διεκδικεί έδρα το ΚΚΕ ή ο ΛΑΟΣ σε βάρος του πρώτου. Στην Α΄ Πειραιά λόγω των εκλογικών παραδοξοτήτων αναμένεται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κερδίσουν από 2 έδρες και από 1 τα κόμματα με το χαμηλότερο ποσοστό στη Βουλή.

7εδρικές περιφέρειες

(Β΄ Θεσσαλονίκης, Σέρρες)

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης παραδοσιακά οι μικροί «αποσπούν» από μία έδρα με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να μοιράζονται τις υπόλοιπες. Στις Σέρρες αν η Ν.Δ. χάσει την επικράτεια θα περιοριστεί σε 3 έδρες, με το ΛΑΟΣ να διατηρεί 1 και το ΠΑΣΟΚ 3.

8εδρικές περιφέρειες

(Αιτωλοακαρνανία, Β΄ Πειραιά, Λάρισα, Ηράκλειο)

Στην Αιτωλοακαρνανία το σκορ αναμένεται σε 4-3-1 υπέρ του πρώτου στη χώρα με το ΚΚΕ να κρατά 1 έδρα. Στη Β΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών 3 έδρες, έναντι 2 της Ν.Δ. με τους μικρούς να κερδίζουν τις υπόλοιπες. Στη Λάρισα, το πρώτο κόμμα στην επικράτεια αναμένεται να αποσπάσει 3 έδρες, ενώ ο δεύτερος 2 ή 3 με τους μικρούς να διεκδικούν τις υπόλοιπες. Στο Ηράκλειο βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα κερδίσει 4 και η Ν.Δ. 2 με τα μικρότερα να διεκδικούν από 1.

9εδρική

(Αχαΐα)

Αν το τοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί θα λάβει 4 έδρες, με τη Ν.Δ. να διεκδικεί 2-3 καθώς οι μικροί θα λάβουν από μία έδρα.

12εδρική

(Αττικής)

Οι μικροί «αποσπούν» πάντα από 1 έδρα, με το σκορ των μεγάλων να αναμένεται είτε σε 5-4 είτε 6-3 αναλόγως της τοπικής επίδοσης του δεύτερου κόμματος που πρέπει να υπερβεί το 33,3% για να διασφαλίσει την 4η έδρα.

16εδρική

(Α΄ Θεσσαλονίκης)

Οι μικροί πάντα αποσπούν έδρα, το ΚΚΕ πιθανώς 2 και έτσι ο νικητής στην επικράτεια θα διεκδικήσει 7 έδρες και ο δεύτερος 5.

17εδρική

(Α΄ Αθήνας)

Ολοι οι μικροί αναμένεται να κερδίσουν από μία έδρα (το ΚΚΕ ίσως και 2). Το πρώτο κόμμα στη χώρα διεκδικεί 7-8 έδρες και το δεύτερο 5-6 ανεξαρτήτως τοπικού αποτελέσματος.

42εδρική

(Β΄ Αθηνών)

Το ΚΚΕ διεκδικεί 5 έδρες και τα άλλα μικρά κόμματα από 2 ή και 3. Ο πρώτος στη χώρα αναμένεται να λάβει 17-19 έδρες και έτσι απομένουν 11-13 για τον δεύτερο αναλόγως του τοπικού ποσοστού λόγω χαμηλού εκλογικού μέτρου.

Επικρατείας 12 έδρες

Οι δύο μεγάλοι θα διατηρήσουν από 5 έδρες. Αν ωστόσο το δεύτερο κόμμα υποχωρήσει πανελλαδικώς κάτω του 36% θα χάσει μια επιπλέον έδρα σε όφελος ενός ακόμη μικρού κόμματος.

Πηγή: Καθημερινή

Tο βαρόμετρο της Α' Θεσσαλονίκης


Οποιος κερδίζει στην Α' Θεσσαλονίκης, παίρνει και το ματς πανελλαδικά». Αυτή είναι μια εκτίμηση που ασπάζονται εδώ και αρκετά χρόνια ουκ ολίγοι εκλογολόγοι, οι οποίοι εξέτασαν με προσοχή την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. Η Α' Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται βαρόμετρο...

Τι δείχνει αυτή η εκλογική συμπεριφορά; Οτι όποιο κόμμα κερδίσει στη Α' Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται πρώτο και πανελλαδικά και ότι πολύ συχνά το εκλογικό ποσοστό που συγκεντρώνουν τα μεγάλα κόμματα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια προσεγγίζει και το πανελλαδικό τους ποσοστό.

Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι οι εκλογές του 2000, όπου οι διαφορές ήταν οριακές. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη μάχη λαμβάνοντας πανελλαδικά 43,8%, έναντι 42,7% της ΝΔ. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα στην Α' Θεσσαλονίκης; 41,9% έναντι 41,8% υπέρ του ΠΑΣΟΚ! Ακόμη και σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια που ήταν η έδρα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τότε διεκδικούσε για πρώτη φορά ως αρχηγός της ΝΔ την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού, η τάση δεν ανατράπηκε και η προσέγγιση των δύο εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν πολύ μεγάλη.

Από την πρώτη

Το ίδιο καταγράφεται από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η ΝΔ στις πρώτες εκλογές με αρχηγό τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε πάρει 54,5% πανελλαδικά και 54,4% στην Α' Θεσσαλονίκης. Η ταύτιση των ποσοστών της ήταν σχεδόν απόλυτη. Οσο για το ΠΑΣΟΚ και εκεί η διαφορά δεν ήταν μεγάλη: 13,6% πανελλαδικά και 10,9% στην Α' Θεσσαλονίκης. Διαφορά δηλαδή 2,7%. Τέσσερα χρόνια αργότερα η ΝΔ πήρε 41,8% πανελλαδικά αλλά στην Α' Θεσσαλονίκης ξεπετάχτηκε στο 45,8%, ενώ οι διαφορές στο ΠΑΣΟΚ ήταν ίδιες με το 1974: 25,3% πανελλαδικά, έναντι 22,1% στη Θεσσαλονίκη (διαφορά 3,2%).

Το 1981

Από το 1981 και μετά αρχίζει η πραγματική μάχη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για την πρωτιά. Τότε το Ρεύμα της Αλλαγής έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το 48,1% πανελλαδικά και στην Α' Θεσσαλονίκης το ποσοστό του έφτασε το 47,6%. Διαφορά δηλαδή μόλις 0,5%. Στη ΝΔ τα αντίστοιχα νούμερα δεν ήταν τόσο κοντινά: 35,9% πανελλαδικά έναντι 32,8% στην Α' Θεσσαλονίκης. Το 1985 η ΝΔ ήταν και πάλι δεύτερο κόμμα, συγκεντρώνοντας πανελλαδικά 40,8% και στην Α' Θεσσαλονίκης 41,2% (διαφορά μόλις 0,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τις δυνάμεις τόσο πανελλαδικά (45,8%) όσο και στην Α' (44,7%). Στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, η διαφορά των δύο ποσοστών ήταν κάτω της μιας μονάδας!

Τον Ιούνιο του 1989 η ίδια εικόνα. Η ΝΔ πήρε 44,3% σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Α' Θεσσαλονίκης 45,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που ήταν δεύτερο κόμμα, βρέθηκε πίσω από τη ΝΔ και στην Α' Θεσσαλονίκης (ποσοστά 39,1% και 36,1%). Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και το 1990: η ΝΔ συγκέντρωσε 46,9% σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Α' Θεσσαλονίκης 47,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ που ήταν δεύτερο κόμμα ακολουθούσε τη ΝΔ και στην Α' Θεσσαλονίκης (ποσοστά 38,6% και 37,4% αντίστοιχα). Διαφορά 1,2%!

Το 1993 η Α' Θεσσαλονίκης είναι και πάλι βαρόμετρο και δείχνει ξανά τον πανελλαδικό νικητή. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει με 46,9% και στην Α' Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει 44,3%, ενώ η ΝΔ παίρνει 39,3% πανελλαδικά και 39% στη Θεσσαλονίκη. Τρία χρόνια αργότερα η ΝΔ χάνει τις εκλογές και στην επικράτεια και στην Α' Θεσσαλονίκης με τα ποσοστά της να είναι και πάλι πολύ κοντινά: 38,2% στην επικράτεια και 38,9% στην Α'. Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφεται μια μικρή διαφορά (41,5% έναντι 38,9%).

Για το 2000 τα είπαμε, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα και πάλι η Α' Θεσσαλονίκης αποτελεί το βαρόμετρο. Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή κερδίζει τις εκλογές με 45,4% (στη Α' το ποσοστό του κόμματος πέφτει στο 43,9%), ενώ το ΠΑΣΟΚ μένει στο 40,5% πανελλαδικά και στο 37,4% στην Α'. Στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ πέτυχε 41,8% πανελλαδικά και 37,4% στην Α' Θεσσαλονίκης, ενώ το ΠΑΣΟΚ πήρε 38,1% πανελλαδικά και 34,6% στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αν κάτι φαίνεται να προκύπτει ως νέα τάση είναι ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως η ΝΔ εμφανίζει από το 2000 σαφώς χαμηλότερα ποσοστά στην Α' Θεσσαλονίκη απ' ό,τι πανελλαδικά. Από τότε δηλαδή που ο αρχηγός της είναι ο Κώστας Καραμανλής...

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Μαυρογιαλούρος


Μια χαρά ήταν ο πολιτικός Μαυρογιαλούρος της ταινίας.

Αφού στην Γαλάτιστα ο Μαυρογιαλούρος της Αρναίας εξήγγειλε διαπλάτυνση δρόμου μέσα στο Νομό Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση 2.000€ το 2009.

Λιαρίγκοβη αθάνατη...

Σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί η νέα «οικιστική ελίτ»


MIA δεύτερη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης τα επόμενα χρόνια καθώς οι πολεοδόμοι εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2020 θα φτάσει τους 4.500.000 κατοίκους.

Σήμερα σε 22 δήμους του νομού βρίσκονται σε φάση υλοποίησης γενικά πολεοδομικά σχέδια με τις επεκτάσεις να αφορούν 67.180 στρέμματα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μελετών "Γαία Α.Ε." νέες ζώνες δόμησης και κατοικίας θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν προχωρήσει τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης.

Η Μίκρα, η Θέρμη, ο Θερμαϊκός, η Επανομή, η Μηχανιώνα, ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρο και η Εγνατία αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα «οικιστική ελίτ» του νομού.

Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια που τρέχουν αυτή τη στιγμή μαζί με τις επεκτάσεις που προβλέπονται σε 22 δήμους εκτείνονται σε 67.180 στρέμματα, ενώ εγκεκριμένα είναι 37.800 στρέμματα στους επτά δήμους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της "Γαία Α.Ε.", στην Aνατολική Θεσσαλονίκη τη μερίδα του λέοντος στα υπό εκπόνηση πολεοδομικά σχέδια με τις επεκτάσεις των περιοχών κατακτούν οι Δήμοι Επανομής, Βασιλικών και Χορτιάτη, με 4.500, 4.100 και 3.400 στρέμματα αντίστοιχα.

Στην άλλη πλευρά του νομού προβάδισμα έχουν οι Δήμοι Αγίου Αθανασίου, Μυγδονίας και Εχεδώρου, με 4.000, 2.850 και 2.200 στρέμματα αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν οι μελέτες πολεοδόμησης με τις αντίστοιχες επεκτάσεις σχεδίου πόλης σε 12 δήμους της Θεσσαλονίκης. Αυτοί είναι:

– Το δημοτικό διαμέρισμα Νέου Ρυσίου στον Δήμο Θέρμης με 500 στρέμματα και με ορίζοντα τριών χρόνων

– Η Νέα Κερασιά του Δήμου Μηχανιώνας με 2.000 στρέμματα και ορίζοντα τον ένα χρόνο

– Τα δημοτικά διαμερίσματα Φιλύρου και Χορτιάτη του Δήμου Χορτιάτη με 4.500 και 500 στρέμματα αντίστοιχα και χρόνο υλοποίησης τα τρία χρόνια στην πρώτη περίπτωση και ένα στη δεύτερη

– Στο δημοτικό διαμέρισμα Πλαγιαρίου του Δήμου Μίκρας με 16.000 στρέμματα και ορίζοντα τα πέντε χρόνια

– Τον Δήμο Ωραιοκάστρου με 4.200 στρέμματα και ορίζοντα τα τέσσερα χρόνια

– Το δημοτικό διαμέρισμα Λιβάδι του Δήμου Βασιλικών με 4.100 στρέμματα και χρονικό ορίζοντα τα πέντε χρόνια

– Το δημοτικό διαμέρισμα Περαίας στον Δήμο Θερμαϊκού με 8.000 στρέμματα και χρόνο περάτωσης τα πέντε χρόνια.

Πηγή: Εξπρές

Μάνος Χατζιδάκις: Το χαμόγελο της Τζοκόντα