Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Λιγνή μακρυπόδαρη Εβελυν

Ο συγγραφέας ακαδημαϊκός γράφει για το γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε πρόσφατα

Βαλτινός Θανάσης

Η Συμφωνία της Πλάκας υπογράφτηκε στις 29 Φεβρουαρίου του έτους 1944. Ο Βρετανός Κρις είχε οδηγήσει εκεί τον Ζέρβα, τον Αρη, τον Καρτάλη της ΕΚΚΑ, τον Ψαρρό - πριν τον σκοτώσουν - προσπαθώντας να ρίξει γέφυρες συμφιλίωσης ανάμεσά τους. Γέφυρες κοινής, και ως εκ τούτου αποτελεσματικής δράσης κατά των Γερμανών. Στην ουσία η προσπάθεια κατέτεινε στο σταμάτημα του αγώνα αλληλοεξόντωσής τους. Η συμφωνία υπογράφτηκε τελικά αλλά γρήγορα καταπατήθηκε. Οι πολέμαρχοι τα έβγαλαν τα μάτια τους - και τα μάτια του κόσμου φυσικά. Ο χρόνος, ως ιστορία, τους έχει ήδη ξεβράσει στις όχθες του, τυμπανιαίους.

Τα τατού του Ετσι

Στο διάγραμμα φαίνεται η θέση όλων των τατουάζ του «ανθρώπου των πάγων»: το νεοανακαλυφθέν τατουάζ βρίσκεται στη θέση 15 ( Πηγή: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Marco Samadelli)

Ενα ακόμη τατουάζ βρέθηκε στο σώμα του «ανθρώπου των πάγων» – είχε συνολικά 61, μάλλον για θεραπευτικούς σκοπούς

Φαφούτη Λαλίνα

Ο περίφημος Ετσι, ο «άνθρωπος των πάγων» που διατηρήθηκε μουμιοποιημένος μέσα στους παγετώνες των Αλπεων επί 5.300 χρόνια και ήρθε στο σύγχρονο φως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δεν παύει να μας εκπλήσσει. Θέλοντας να «χαρτογραφήσουν» καλύτερα τα τατουάζ που καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός του επιστήμονες από το Ινστιτούτο για τις Μούμιες και τον Ανθρωπο των Πάγων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μπότσεν/Μπολτσάνο (EURAC) χρησιμοποίησαν μια νέα, μη καταστρεπτική, φωτογραφική τεχνική.

Σαμαράς: Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ - Στήριξη στη διαπραγμάτευση

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει απόψε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

O κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες που είναι και μέλη του ΕΛΚ και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, επισημαίνοντας την ανάγκη να μη χαθούν οι τεράστιες θυσίες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα υπενθυμίσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του και κυρίως το γεγονός

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα «ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών» (LIVE)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Νέα συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Σύνταγμα «ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών», την ώρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Κλειστή είναι η λεωφόρος Αμαλίας, η Βασ.Σοφίας, η Όθωνος και η Βασ.Γεωργίου.

Παρά το τσουχτερό κρύο, πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται λίγο πριν από τις 18:00, προκειμένου να δώσει ένα μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση.

Πολεμώντας υπέρ της πατρίδας και του τουρκισμού, έμαθε ότι είναι Έλληνας

Ήταν ένας νέος από τον Πόντο που πίστευε ότι «πρέπει να υπερασπιστεί την πατρίδα απέναντι στην τρομοκρατία». Όμως η ζωή τα έφερε έτσι που πρώτα έγινε ακτιβιστής της ειρήνης και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο μαρτυρικό Ρομπόσκι.

Ο νέος που πήγε στο στρατό εθελοντής, που πήγε εθελοντής καταδρομέας, που αντί της Κύπρου όπου θα περνούσε μια καλή και ξεκούραστη θητεία, προτίμησε να πάει στο Κουρδιστάν όπου γίνεται πόλεμος, τώρα προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο για να αλλάξει το όνομά του από Ιμπραχίμ Γιαϊλαλί σε Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί.

Ο Ιμπραχίμ Γιαϊλαλί τραυματίστηκε το 1994 σε μια μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ και αιχμαλωτίστηκε.

Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» πήρε η κυβέρνηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαριστεί το σώμα των βουλευτών μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.

 Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα έχει αριστερή κυβέρνηση. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές.

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 137 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.