Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ανάκτορο της Ζάκρου.

Έρευνες και ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2013 - 2014

Είκοσι μία ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες, καθώς και εν εξελίξει προγράμματα δημοσίευσης ευρημάτων, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2013 - 2014, από μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τομέα Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον διευθυντή του, Καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για έρευνες στις ακόλουθες θέσεις (σε παρένθεση οι χορηγοί των ερευνών):

Εντυπωσιακή ανάκαμψη για τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ευρώπης

Η Ευρώπη φιλοξενεί σήμερα γύρω στους 12.000 γκρίζους λύκους

Η αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος ακμάζουν και πάλι στη Γηραιά Ηπειρο

Βαγγέλης Πρατικάκης

Στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω του κυνηγιού και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Σήμερα, όμως, η αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος ακμάζουν και πάλι στην Ευρώπη, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Science.

Το σφύριγμα του θανάτου των Αζτέκων


Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι σφυρίχτρες του θανάτου χρησιμοποιούνταν επίσης ως ψυχολογικό όπλο στη μάχη (απεικόνιση αζτέκων πολεμιστών από τον περίφημο Κώδικα Μεντόσα)

Φαφούτη Λαλίνα

Ο φρικιαστικός ήχος από τις σφυρίχτρες σε σχήμα νεκροκεφαλής αποτελούσε «σάουντρακ» στις ανθρωποθυσίες

Το να στέκεσαι αβοήθητος περιμένοντας να εκτελεστείς από έναν αζτέκο ιερέα ως θυσία στους θεούς είναι βέβαιον ότι ήταν παραπάνω από τρομακτικό. Η αγωνία και ο φόβος του επικείμενου τέλους θα πρέπει ωστόσο να μετατρέπονταν σε απύθμενη φρίκη στο άκουσμα της... μουσικής υπόκρουσης που, όπως φαίνεται, συνόδευε την τελετή.

Αμφίπολη: Τον Ιανουάριο οι απαντήσεις για τον σκελετό

Τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, όπως το φύλο, η ηλικία και το ανάστημα του σκελετού που εντοπίστηκε στον τέταρτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ανυπόστατες πληροφορίες και εικασίες

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου, διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας πως τις τελευταίες μέρες διακινούνται στο διαδίκτυο «ανυπόστατες πληροφορίες και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό», που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο.

Χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά εξαφανίστηκε από την βιβλιοθήκη Πάφου

Ένα αυθεντικό χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά με το ποίημα Κύπρος, το οποίο φυλασσόταν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου εξαφανίστηκε και οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η εξαφάνιση του χειρογράφου διαπιστώθηκε πρόσφατα, μετά από μελέτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ενημέρωσε γραπτώς τον δήμο Πάφου.

Από την προκαταρκτική έρευνα του δήμου επιβεβαιώθηκε ότι το χειρόγραφο του Έλληνα ποιητή του «Δωδεκάλογου του Γύφτου», είναι άφαντο και άμεσα η δημοτική αρχή κατάγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

Ένα χταπόδι ρομπότ στο Ενυδρείο Κρήτης

 Ένα χταπόδι ρομπότ, κατασκευασμένο στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από τον  Δρ. Δημήτρη Τσακίρη και τους συνεργάτες του, καθώς και έναν Άγιο Βασίλη, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Ενυδρείου Κρήτης, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στις 12.00.

Οι επισκέπτες, τους οποίους προσκαλεί ο διευθυντής του Cretaquarium - θαλασσόκοσμος Μιχάλης Παπαδάκης, θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν το διαφορετικό αυτό μηχανικό χταπόδι και την κίνησή του στη μεγάλη δεξαμενή όπου έρχεται αυτές τις μέρες ο Άγιος Βασίλης και να ακούσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το εγχείρημα αυτό από τον Δρ. Δημήτρη Τσακίρη.