Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

4η Φεγγαροβραδιά - Κυριακή 21 Αυγούστου 9 μ.μ. στην Τερπνή

 κλικ για μεγέθυνση

Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο


Του Γιαννη Κτιστακι*

«Η ανωνυμία είναι η ασπίδα από την τυραννία της πλειοψηφίας». Με αυτήν την φράση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέλησε το 1995 (υπόθεση McIntyre v. Ohio Elections Commission) να τονίσει την συμβολή του ανώνυμου λόγου στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, για να συμπληρώσει, μόλις δύο χρόνια μετά (υπόθεση Reno v. ACLU), ότι η συνταγματική προστασία της ανωνυμίας (Πρώτη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠΑ) περιλαμβάνει και το Διαδίκτυο (internet). Συνεπώς, κάτι που δέχεται και το Δικαστήριο του Στρασβούργου (υπόθεση Editorial Board of Pravoye Delo and Shtekel κατά Ουκρανίας, 5.5.2011), το Διαδίκτυο είναι ένα νόμιμο forum άσκησης της ελευθερίας του ανώνυμου λόγου.

Αναμφισβήτητα, προς την παραπάνω κατεύθυνση οδήγησε και το ίδιο το Διαδίκτυο, προσφέροντας –περισσότερο από κάθε άλλο forum– ποικίλα μέσα ανωνυμίας, ιδίως δε τα blogs, τα chart rooms και τα e-mails.

Γιγάντια πουλιά, ψηλότερα και από ανθρώπους, υπήρχαν στη Γη την εποχή των δεινοσαύρων


Ένα πελώριο πουλί, ψηλότερο και από ένα ενήλικο άνθρωπο, περπατούσε στη Γη -και πιθανώς πετούσε- πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή την ίδια εποχή με τους δεινόσαυρους, σύμφωνα με τα απολιθωμένα οστά που ανακάλυψαν Βρετανοί και άλλοι παλαιοντολόγοι στην Κεντρική Ασία. Η ανακάλυψη ρίχνει φως στην εξέλιξη των πουλιών και ιδιαίτερα στο κατά πόσο υπήρχαν υπερμεγέθη πουλιά δίπλα-δίπλα με τους δεινόσαυρους.

Το σπάνιο εύρημα δείχνει ότι πιθανότατα τα τεράστια πουλιά ήσαν πολύ πιο συχνά στην εποχή των δεινοσαύρων από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες. Τα υπερμεγέθη πουλιά -ή δεινόσαυροι με μορφή πτηνών- φαίνεται πως αφθονούσαν στην Μεσοζωική εποχή, όταν οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας, πριν εξαφανιστούν πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια.

Φάλαινα... κάνει βόλτες στον Κορινθιακό (Video)


Στο Πόρτο Γερμενό

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βρίσκεσαι μέσα στο σκάφος σου στον Κορινθιακό και δίπλα σου να δεις να σε ακολουθεί μια φάλαινα. Ελάχιστες θα βιαστεί να πει κάποιος, κι όμως συνέβη!

Ο Κορινθιακός κόλπος είχε έναν απρόσμενο επισκέπτη... Μία φάλαινα βρέθηκε στην περιοχή και καταγράφηκε από ερασιτεχνική κάμερα από σκάφος αναψυχής που έπλεε στα νερά του κόλπου.

Το θηλαστικό είδαν κάτοικοι στο Πόρτο Γερμενό, οι οποίοι ειδοποίησαν το λιμεναρχείο και μέσα ενημέρωσης.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα

Tης Μαίρης Αδαμοπούλου

Είναι ο τόπος απ' όπου ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Αδη για να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία για να επιστρέψει στην Ιθάκη, ο Ηρακλής για να φέρει στον εξάδελφό του Ευρυσθέα τον άγριο φύλακα του Κάτω Κόσμου, τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο, και ο ερωτευμένος Ορφέας για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Το πιο φημισμένο Νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, εκείνο του Αχέροντα, κοντά στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης (που σήμερα έχει αποξηρανθεί), βρίσκεται στην Ηπειρο, νοτιότερα της Εφύρας, της πόλης με τις τρεις σειρές κυκλώπειων τειχών και τους μυκηναϊκούς περιβόλους (14-12ος αι. π.Χ.) που συνδέεται με τη λατρεία της θεότητας του θανάτου και θεωρείται ως σημαντικότερος χώρος της Υστερης Εποχής του Χαλκού στην Ηπειρο.

Κρυμμένα αρχαία μυστικά: Κατάρες και κάμα σούτρα

Της Βίκυς Χαρισοπούλου

Το πρώτο μαρτυρημένο «μακεδονικό κείμενο» (σε γλώσσα δωρική - ελληνική) είναι σύμφωνα με το κλασικό λεξικό της Οξφόρδης η κατάρα εννέα στίχων που βρέθηκε εγχάρακτη σε μολύβδινο έλασμα (κατάδεσμο) τυλιγμένο στο δεξί χέρι νεκρής κατά την αποκάλυψη τάφου του 4ου αιώνα π.Χ. από την περιοχή της αγοράς στην αρχαία Πέλλα. Το εύρημα εντοπίστηκε το 1986 και εκτίθεται στο νέο (εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010) Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Θα... φύγει και αυτό (μαζί με άλλα 650 μακεδονικά ευρήματα) εις Παρισίους προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο του Λούβρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα επιστρέψει στο νέο Μουσείο της Πέλλας στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου.

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν τη Δελφών για το μετρό


Ταλαιπωρία αναμένεται για όσους μετακινούνται με τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ που διέρχονται από την οδό Δελφών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Από την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου -με ένα χρόνο καθυστέρηση, και λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ- κλείνει η οδός Δελφών, σε όλο της το πλάτος, από τη συμβολή της με τη Μάρκου Μπότσαρη, μέχρι τη συμβολή της με την Πέτρου Συνδίκα, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες για την κατασκευή του σταθμού του μετρό «Ανάληψη».

Το κυκλοφοριακό χάος στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι δεδομένο, όπως και η ταλαιπωρία όσων μετακινούνται με τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ που διέρχονται από την οδό Δελφών.

Ανακύκλωση στον Δήμο Σιθωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακύκλωση στο Δήμο Σιθωνίας

Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι τρόπος ζωής και η ανακύκλωση αποτελεί την πιο σημαντική ίσως απόδειξη της θέλησης των πολιτών, για έμπρακτη συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Σιθωνίας, στην προσπάθεια του να συμβάλλει για ένα υγιές περιβάλλον, συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE, τοποθετώντας πιλοτικά τους ειδικούς μπλε κάδους σε επιλεγμένα σημεία. Συντονιστής εταίρος του προγράμματος στη Χαλκιδική είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ).

Η ανακύκλωση στο Δήμο Σιθωνίας απευθύνεται και θα ωφελήσει κυρίως ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, καφέ και γενικότερα επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.