Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Νέο ήθος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη

Οι Οννεδίτες, η Ίντριγκα και ο νέος αρχηγός της ΝΔ


του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Αυτά που γίνονται στην ΝΔ είναι απίστευτα. Αντί να συναισθανθούν όλοι το βάρος των ευθυνών τους υποκύπτουν στα παραφουσκωμένα τους "εγώ" κι' οδηγούν το μεγάλο αυτό κόμμα στην ανυποληψία και την πιθανή διάλυση. Ανθρωποι που ήρθαν μετέωροι, σχεδόν από το πουθενά, εκμεταλλεύονται ένα κόσμο που τους ανέδειξε και με διαδικαστικά - επιπέδου φοιτητικού αμφιθεάτρου - τερτίπια είναι πολύ κοντα στο να καταδικάσουν την ΝΔ στην ανυπαρξία. Ο κ. Καραμανλής είναι φανερό πως δεν ενδιαφέρεται πλέον για την παράταξη που τον ανέδειξε.

Παλιά δοκιμασμένα στελέχη δεν υπάρχουν πλέον. Στο κόμμα κυριαρχούν οι πρώην Οννεδίτες που μαθημένοι στην ίντριγκα και το παρασκήνιο - αλλά όχι στην παραγωγή ιδεών - αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος μιάς τέτοιας παράταξης. Η λύση είναι να πάνε σε εκλογή αρχηγού με το υπάρχον καταστατικό και ύστερα να καθήσουν σοβαρά να δουλέψουν για τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν αλλά και, κυρίως, για τον τόπο.

Πηγή: Foreign Press

Υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε απόψε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Η δήλωση του:

Ελληνίδες και Έλληνες,
Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,
Φίλες και φίλοι της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης,

Αυτήν την κρίσιμη ώρα, χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα. Η παράταξή μας χρειάζεται πάνω από όλα ελπίδα, ενότητα και προοπτική.

Το μήνυμα των εκλογών ήταν ηχηρό. Οι πολίτες μας είπαν: «Aλλάξτε τα όλα». «Αλλάξτε και σεις».

Είναι ιστορική υποχρέωση όλων μας, να δημιουργήσουμε μία νέα, σύγχρονη, κεντροδεξιά παράταξη, που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα των καιρών και να εκφράζει με αμεσότητα τις προσδοκίες της βάσης και της κοινωνίας.
Μία παράταξη αξιών. Όχι μία παράταξη μηχανισμών.

Η πρότασή μου για εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την κοινωνική μας βάση είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουμε εποχή. Να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και να δώσουμε φωνή και ρόλο στην κοινωνία των πολιτών, που προσβλέπει σ΄ εμάς.

Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την ενότητα και την προοπτική της παράταξής μας.

Ισχυρότερη νομιμότητα από την επιλογή των πολιτών δεν υπάρχει. Ισχυρότερη αντιπολίτευση, με μία ηγεσία προερχόμενη από τη βάση, δεν υπάρχει. Ισχυρότερη ηγεσία για το αύριο, με όλους τους πολίτες δίπλα της, δεν υπάρχει.

Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουν τα μέλη και οι φίλοι της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Οι εργαζόμενοι, οι κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις, οι απλοί πολίτες.

Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τις πόρτες της παράταξής μας, να κρατήσουμε κοντά μας αυτούς που πιστεύουν στις αξίες μας και να επιστρέψουν πίσω αυτοί που απογοητεύτηκαν. Να συνθέσουμε, να δυναμώσουμε, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, που μας κοιτάνε στα μάτια με προσδοκία. Προσβλέπουμε ως εγγυητή της πορείας μας προς το Συνέδριο, στον Κώστα Καραμανλή.

Ωστόσο, όσο σημαντικές και αν είναι οι αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος, δεν αρκούν, αν δεν συνδυασθούν με ένα βαθύ διάλογο για την πολιτική ταυτότητα της παράταξής μας, την ιδεολογία, τις αξίες της.
Η παράταξή μας έχει όνομα, έχει ταυτότητα. Είναι υπερήφανη γι΄ αυτήν.

Πιστεύω στη μεγάλη προοδευτική κεντροδεξιά.

Στην κεντροδεξιά, που επικαιροποιεί τις διαχρονικές της αξίες και νοιώθει τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και που θέλει τον Ελληνισμό να πρωταγωνιστεί σ΄ αυτές.

Στην κεντροδεξιά, που στηρίζεται στην πατριωτική συνείδηση και την εθνική ταυτότητα.

Στην κεντροδεξιά, που απελευθερώνει τη δημιουργική ενέργεια της ελεύθερης οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή, προασπίζεται τη λειτουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Στην κεντροδεξιά, που εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, προασπίζει τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και ισχυροποιεί τους θεσμούς.
Στην κεντροδεξιά, που πιστεύει, ότι στην παγκόσμια εποχή είναι πλούτος και πλεονέκτημα οι παραδόσεις του πολιτισμού μας, με κύριους εκφραστές του, τους Έλληνες της Διασποράς.

Στην κεντροδεξιά, που εισάγει στο δημόσιο βίο αρχές και αξίες, ενός νέου δημοκρατικού πολιτισμού.

Στη νέα μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, που θα ενώνει τους Έλληνες στη βάση των κοινών τους αναφορών και που θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος του πολιτικού φάσματος από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι τα όρια της δημοκρατικής δεξιάς.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Όλα αυτά τα χρόνια, πολιτεύομαι χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς παρασκήνιο. Δύναμή μου εσείς, η κοινωνία. Από εκεί προέρχομαι, από εκεί αντλώ την έμπνευσή μου. Η δύναμη να συσπειρώνω ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, να συνθέτω, να δημιουργώ νέα δεδομένα στο δημόσιο βίο της πατρίδας μου.
Έτσι με γνωρίσατε, από το ξεκίνημά μου, πριν από δεκαέξι χρόνια. Έτσι πολιτεύομαι και θα συνεχίσω να πολιτεύομαι.
Αυτή τη δύναμη και την προοπτική θέλω να δώσω τώρα στην παράταξη που αγαπώ και στους ανθρώπους της.

Σας καλώ όλες και όλους, και ιδιαίτερα τους νέους της παράταξής μας να πορευθούμε μαζί για ένα νέο ξεκίνημα. Να εμπνεύσουμε τη νεολαία της πατρίδας μας, δίνοντας όραμα και ελπίδα.

Για μία σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, που θα βασίζεται στις ιστορικές μας παρακαταθήκες, στα χαρίσματα του λαού μας, στην κοινή μας συνείδηση και στο κοινό μας όνειρο. Μία παράταξη, απηλλαγμένη από τον επιζήμιο λαϊκισμό.
Απευθύνομαι και στους ανθυποψηφίους μου και τους καλώ στο όνομα της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης, να διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα, με γνώμονα τον πολιτικό πολιτισμό και την ευπρέπεια, αρχές ταυτόσημες με το αξιακό σύστημα της παράταξής μας. Και όχι μόνο να αποδεχθούμε την ετυμηγορία των Νεοδημοκρατών αλλά να σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες, σε όποιον εκλεγεί Πρόεδρος του Κόμματος.

Ζητώ από όλες και όλους σας να με στηρίξετε στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Για να προχωρήσουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές στην παράταξη και την πατρίδα μας. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν δύναμη ψυχής, ιδέες και βούληση.

Για να εγκαινιάσουμε, όλοι μαζί, μία νέα εποχή για τη Νέα Δημοκρατία, που θα μας οδηγήσει και πάλι στην εξουσία, με έναν και μόνο σκοπό:

Να χτίσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα.

Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη


Με ένταση επεκτείνεται η φωτιά στη βόρειο Εύβοια που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι. Ήδη συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την κεντρική Ελλάδα αφού η φωτιά πέρασε από το Γρεγολίμανο όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του club Mediterranean και κατευθύνεται πλέον προς το βουνό σε πευκόφυτη περιοχή.

Στο Γρεγολίμανο η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε τουριστικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Οι πολίτες που βρίσκονταν εκεί ήταν εγκλωβισμένοι και από τις δύο πλευρές και αμέσως κινητοποιήθηκαν αλιευτικά σκάφη από τον Αγιο Κων/νο και την Αιδηψό για να τους παραλάβουν και μεταφέρουν σε ασφαλή περιοχή κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος.

Λόγω της κακοκαιρίας έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των φέρι μπόουτ από την Αρκίτσα στην Αιδηψό.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο ένα δρομολόγιο και αυτό για να μεταφέρει πυροσβεστικά οχήματα από την κεντρική Ελλάδα που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Αρκίτσας.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή στη μάχη της κατάσβεσης εκτός από τις επίγειες δυνάμεις μετέχουν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι από άγνωστη αιτία και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις σε πευκόφυτη δύσβατη περιοχή κοντά στο χωριό Αγιος Γεώργιος Λιχάδας.

Εκείνη την στιγμή οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούσαν τα 6 μποφόρ ενώ στη μάχη της κατάσβεσης έχουν εμπλακεί 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 45 άνδρες που έχουν μεταφερθεί από την Εύβοια και την γύρω περιοχή και τρεις ομάδες από τον πεζοπόρο τμήμα από τη Λαμία.

Παράλληλα μετακινούνται και άλλες μονάδες και οχήματα της πυροσβεστικής από την κεντρική Ελλάδα.

Με ιδιαίτερη δυσκολία λόγω των ανέμων προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που έχουν πέσει στη μάχη της κατάσβεσης.

Πηγή: Τα Νέα

Οταν ο Μίμης συνάντησε τη Φάνη


Δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την εικόνα του ιδίου αλλά και της νέας κυβέρνησης, η εμφάνιση του Μίμη Ανδρουλάκη στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα Mega".

Η συζήτηση αφορούσε στο ασφαλιστικό με ολίγη από Ολυμπιακά Ακίνητα, όταν ο Μίμης Ανδρουλάκης άρχισε ειρωνικά να σταυροκοπιέται.

Ελαφρώς εριστικός αλλά άκομψα επιθετικός, αντιμετώπισε τη Φάνη Πετραλιά με αλαζονικό έως και προσβλητικό τρόπο χωρίς μάλιστα να προκληθεί ιδιαίτερα -αν εξαιρέσει κανείς την επίσης κάτω από τη μέση επισήμανση της τελευταίας ότι ο συνομιλητής της έχει νεύρα επειδή δεν μπήκε στην κυβέρνηση.

Επειδή ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν έχει συνηθίσει όσους τουλάχιστον τον εκτιμούν σε ανάλογες εμφανίσεις, μάλλον δεν θα νιώθει καλά βλέποντας ότι έδωσε αφορμές να κατηγορηθεί για κρούσματα αλαζονείας και μάλιστα πολύ πρόωρα.

Γ.Δ

Πηγή: Έθνος

Θεσσαλονίκη: Νερό - φαρμάκι σε 32 σχολεία!


Νερό-φαρμάκι τρέχει από τις βρύσες 32 σχολείων, σε επτά περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, με υψηλά επίπεδα αρσενικού, μαγγανίου και νιτρικών ιόντων, γεγονός που έχει επίπτωση και σε μαθητές!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, το τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και τα Εργαστήρια Χημείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα πορίσματα θα παρουσιαστούν στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Αναζητώντας Λύσεις για το Ελληνικό Περιβάλλον», από την ερχόμενη Πέμπτη.

Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε δείγματα νερού από βρύσες 32 σχολείων των Δήμων Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου. Το πόσιμο νερό προερχόταν από γεωτρήσεις που βρίσκονται είτε μέσα στον οικισμό είτε κοντά του. Μάλιστα, σε πέντε σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε αρσενικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, σε οκτώ από τα σχολεία το νερό περιείχε μαγγάνιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο και σε δύο από τα σχολεία περιείχε νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν, ακόμη, αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού σε δείγματα πόσιμου νερού της περιοχής της Χαλάστρας, σε συγκεντρώσεις δύο έως δέκα φορές πάνω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια (10 μg/l), αλλά και σε δείγματα τριχών μαθητών της ίδιας περιοχής!

Εξίσου ανησυχητική ήταν η συγκέντρωση αρσενικού στο πόσιμο νερό του δικτύου επτά σχολείων των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Αθανασίου, Σίνδου και Χαλάστρας, της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις του αρσενικού σε τρίχες κεφαλής 65 μαθητών, ηλικίας 6 έως 12 ετών, από σχολεία των ίδιων περιοχών και προέκυψε πως τα μικρότερα παιδιά ήταν περισσότερο επιβαρημένα σε αρσενικό!

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ελαιοτριβεία δύο χιλιάδων ετών


Το καλό ελαιόλαδο γίνεται από τον καρπό της ελιάς, χωρίς το κουκούτσι. Αν αυτό σπάσει, η ποιότητα του λαδιού είναι κατώτερη. Αυτό φαίνεται ότι το γνώριζαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Χαλκιδική. Το μαρτυρούν οι ελαιόμυλοι που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Ολύνθου, καθώς και σε περιοχές της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας και χρονολογούνται από τον 3ο μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

«Από τα ευρήματα που υπάρχουν φαίνεται ότι ο πληθυσμός που ζούσε στην περιοχή την περίοδο της ρωμαιοκρατίας (από τον 1ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα) είχε αναπτύξει έναν πολύ εξελιγμένο, για τα σημερινά δεδομένα, τρόπο παραγωγής ελαιολάδου. Εχουν βρεθεί ελαιόμυλοι, κατασκευασμένοι με έναν τυποποιημένο τρόπο, γενικά παραδεκτό. Αποτελούνταν από φακοειδείς μυλόλιθους με λίθινες κούπες όπου αλέθονταν ο ελαιοκαρπός με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται εκσάρκωση της ελιάς και να μην σπάει το κουκούτσι», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος.

Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή του ελαιολάδου συνετέλεσε στην οικονομική άνθηση της Χαλκιδικής, ωστόσο ακολούθησε μια περίοδος πολλών αιώνων κατά τη διάρκεια των οποίων σταμάτησε η καλλιέργεια της ελιάς.

Λάδι για το καντήλι

Οι λατρευτικές ανάγκες ήταν η αφορμή να αρχίσει και πάλι η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική. Τον 10ο αιώνα η οργάνωση του Αγίου Όρους δημιούργησε νέες ανάγκες. Όσο χτίζονταν μοναστήρια «ξεφύτρωναν» νέοι ελαιώνες ώστε να υπάρχει πάντα λάδι για το καντήλι. Μαζί τους εμφανίστηκαν εκτεταμένες σιτοκαλλιέργειες και αμπελώνες ώστε να τροφοδοτούν το Όρος και τις γύρω περιοχές.

Ελιές με τοπωνύμια

«Τα επόμενα χρόνια διατηρήθηκαν οι μοναστηριακοί ελαιώνες διάσπαρτοι στη Χαλκιδική. Κατά τα άλλα, τα μεγάλα ελαιόδεντρα ήταν τόσο σπάνιο είδος ώστε όσα υπήρχαν έγιναν τοπωνύμιο και σηματοδοτούσαν μια περιοχή. Η ελιά του Κουκουρούμα στη Νικήτη, η ελιά του Δεληάγγελου προς τη Μεταμόρφωση, η Ελάρα της Χαμαϊδής στη Γερακινή, είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Από τους Μεσαιωνικούς ελαιώνες υπάρχουν ακόμη κάποια τεράστια δέντρα, με χαρακτηριστικότερο τον ελαιώνα που βρίσκεται έξω από τη σημερινή Νέα Τρίγλια. Τα δέντρα του είναι τουλάχιστον 700 ετών», σημειώνει ο κ. Παπάγγελος.

Οι ελαιώνες του Δεσποτάτου της Θεσσαλονίκης

Στις αρχές του 15ου αιώνα ο δεσπότης Ανδρόνικος του Δεσποτάτου της Θεσσαλονίκης, που είχε τη διοικητική αρμοδιότητα της Θεσσαλονίκης και της χερσονήσου της Κασσάνδρας, οργάνωσε δύο μεγάλες μονάδες παραγωγής. Τις Αλυκές του Κίτρους, του Καραμπουρνού και της Κασσάνδρας και έναν μεγάλο ελαιώνα στην Κασσάνδρα. Ο τελευταίος δημιουργήθηκε το 1415, βρίσκεται στον Λιμνιώνα της Νέας Φώκιας και είναι επισκέψιμος και σήμερα. Άλλοι μικροελαιώνες βυζαντινής καταγωγής υπάρχουν στα αρχαία Στάγειρα, στο Στρατώνι και στο Φραγκόκαστρο της Ουρανούπολης.

Το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο στη Γερακινή

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν δημοσιεύθηκε ο γεωργικός νόμος του Οθωμανικού κράτους, το λάδι στην περιοχή ήταν λιγοστό. Μόλις και έφτανε για το καντήλι, ενώ στη μαγειρική το υποκαθιστούσε το χοιρινό λίπος. Με την υπογραφή, όμως, του γεωργικού νόμου δόθηκαν κίνητρα για την επανέναρξη της ελαιοκαλλιέργειας. Τότε δημιουργήθηκε ο μεγάλος ελαιώνας του Ζωγράφου Εφέντη στα σημερινά Μουδανιά. Εκείνος τον αντάλλαξε με τον Χατζή Οσμάν, ο οποίος τον επεξέτεινε και τον οργάνωσε ακόμη περισσότερο.

Στη συνέχεια δημιούργησε το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο στη Γερακινή. «Ο Χατζή Οσμάν έφερε τα μηχανήματα από τη Σμύρνη. Το ελαιοτριβείο λειτουργούσε με απαγόρευση εισόδου προκειμένου να μη διαδοθεί η τεχνογνωσία. Παράλληλα ίδρυσε καταστήματα ελαιοκομικών προϊόντων στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Εκεί πωλούνταν το λάδι συσκευασμένο και με ετικέτα σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, τουρκικά και γαλλικά», σημειώνει ο κ. Παπάγγελος.

«Σήμερα δεν έχει διασωθεί τίποτε. Ο ελαιώνας των Μουδανιών μετατρέπεται σε τουριστικές κατοικίες όπως και το ελαιοτριβείο της Γερακινής, από το οποίο σώζονται μονάχα τρεις μυλόπετρες», προσθέτει.

Η ελαιοκομική «έκρηξη» της Χαλκιδικής

Μετά το 1960 η καλλιέργεια της ελιάς αναπτύχθηκε συστηματικότερα. Τότε άρχισαν να ιδρύονται από τους ντόπιους Χαλκιδικιώτες οι μεγάλοι συστηματικοί ελαιώνες, αρχίζοντας απο την περιοχή του Αγίου Μάμαντος. Η μεγάλη ελαιοκομική «έκρηξη» της Χαλκιδικής έγινε τη δεκαετία του 1970 όταν άρχισαν να δημιουργούνται οι νέοι συστηματικοί ελαιώνες, όπου εφαρμόζονταν οι νέες και μοντέρνες τεχνικές παραγωγής ελιάς.

Σήμερα η παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αγροτικής δραστηριότητας στο νομό Χαλκιδικής, το βορειότερο τομέα της Ελλάδας όπου ευδοκιμεί, χωρίς προβλήματα, η ελιά. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Νομαρχίας, Στέργιο Γκόγκο, στο νομό λειτουργούν 28 ελαιοτριβεία, καθώς και 4 μεγάλα κονσερβοποιεία και 20 μικρότερα που παράγουν κάθε χρόνο 4.000 έως 7.000 τόνους ελαιόλαδο και 25.000 τόνους βρώσιμης ελιάς.

Κείμενο: ΑΠΕ - ΜΠΕ, της Π. Γιούλτση

ΑΕΤΟΣ: Μια επίκαιρη έρευνα με την "υπογραφή"του Χαλκιδικιώτη Επιστήμονα, Ιωακείμ Παπάγγελου, πάντα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον!!!

Πηγή: Αετός Χαλκιδικής

Έντγκαρντ Άλαν Πόε: H Βαλτιμόρη επανόρθωσε μετά από 160 χρόνια

Με καθυστέρηση 160 ετών ο κορυφαίος συγγραφέας μυστηρίου Έντγκαρντ Άλαν Πόε είχε τελικά την κηδεία που του άξιζε.

Ομοίωμα του νεκρού συγγραφέα, τοποθετήθηκε σε κάσα από ξύλο πεύκου και πριν οδηγηθεί στο νεκροταφείο, περιεφέρθη σε πολυτελή νεκροφόρα εποχής στους δρόμους της Βαλτιμόρης.

"Υπήρχαν πολύ λίγα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη γέννηση του Πόε, ωστόσο - αφού η κηδεία του ήταν τόσο σύντομη - σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να την ξαναπραγματοποιήσουμε " δήλωσε ο Τζεφ Τζερόμ επιστάτης του Μουσείου Πόε στη Βαλτιμόρη προσθέτοντας ότι "αυτή ήταν η ευκαιρία της Βαλτιμόρης, να επανορθώσει".


Τα φαντάσματα του Πόε

Ο Πόε, ο οποίος πριν από 160 χρόνια είχε βρεθεί σε άσχημη διανοητική κατάσταση έξω από ένα καπηλειό στη Βαλτιμόρη, εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο όπου πέρασε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Πέθανε σε ηλικία 40 ετών, από αιτία που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή - αν και υπάρχουν αναφορές ότι ο θάνατός του μπορεί να σχετιζόταν με το αλκοόλ.

Ο εξάδελφός του Νήλσον Πόε, δεν έκανε ποτέ δημόσια ανακοίνωση για το θάνατό του συγγραφέα. Ελάχιστοι άνθρωποι βρέθηκαν στην κηδεία του που έγινε βιαστικά.

Οι New York Times ανέφεραν το θάνατο του, λέγοντας ότι "η είδηση ίσως ξάφνιασε πολλούς, ωστόσο λίγοι θα θλιβούν από αυτή". Την έγραψε ένας συντάκτης και κριτικός τέχνης, ο οποίος ήταν αρνητικά διακείμενος έναντι του συγγραφέα και καθώς αναδημοσιεύτηκε από αρκετά έντυπα σε όλη τη χώρα, κατέστρεψε τη φήμη του εκλιπόντος για δεκαετίες.

Οι μεταθανάτιες "αδικίες" κατά του Πόε συνεχίστηκαν όταν τρένο εκτροχιάστηκε και κατέστρεψε την πλάκα στο μνήμα του...


Πηγή: Foreign Press

Ο Εμμανουήλ Σιγάλας νέος μητροπολίτης Κιλκισίου


Χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η ψηφοφορία για την κατάρτιση του τριπροσώπου για την μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου. Πρώτος σε προτιμήσεις ήρθε ο π.Εμμανουήλ Σιγάλας με 60 ψήφους. Ακολούθησε ο π. Ιωάννης Τασσιάς με 46 ψήφους, ενώ τις δυο επόμενες θέσεις συμπλήρωσαν οι π.Δωρόθεος Πάπαρης με 20 ψήφους και π.Τιμόθεος Άνθης 20 με ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ψηφοφορία οι μητροπολίτες μπορούν να ψηφίσουν μέχρι τρια άτομα. Από τους δύο τελευταίους στον τελικό κατάλογο παρέμεινε ο παλαιότερος κατά τα πρεσβεία χειροτονίας.

Ακολούθησε νέα ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου με βασικούς υποψηφίους τους Εμμανουήλ Σιγάλα και Ιωάννη Τασσιά. Nέος εψηφισμένος μητροπολίτης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Σιγάλας με 47 ψήφους. Δεύτερος σε προτιμήσεις ήρθε ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς με 19 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και 6 λευκά ψηφοδέλτια.

Κατάγεται από την Αμοργό. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1953. Στην Ερμούπολη παρακολούθησε την βασική εκπαίδευση και είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. απ' όπου απεφοίτησε το 1976 με τον βαθμό 7,9 (Λίαν Καλώς) και παρακολούθησε Μεταπτυχιακό τμήμα της αυτής Σχολής.

Το 1977 διορίστηκε καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση και το 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στην Θήρα από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κυρό Γαβριήλ, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και διορίστηκε ιεροκήρυκας της μητρόπολης Θήρας από το 1980 ενώ συγχρόνως έλαβε οργανική θέση καθηγητή, στο Γυμνάσιο Αμοργού.

Στην μητρόπολη Θήρας παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1983 και από 1ης Σεπτεμβρίου 1983 μετατέθηκε σαν ιεροκήρυκας στην μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τοποθετήθηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο της ιστορικής πόλεως των Θεσπιών.

Το 1986 προήχθηκε στην θέση του Διευθυντή του Γυμνασίου Θεσπιών και το 1992 τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θεσπιών, όπου και υπηρετεί ως σήμερα.

Η ενθρόνιση του θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Μαγγίνας στηρίζει Ντόρα


Ο πρ. Υπουργός κ. Βασίλης Μαγγίνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ν.Δ., υπέστη μια οδυνηρή εκλογική ήττα, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα.

Κινδυνεύει, ωστόσο, να υποστεί και βαρύτατη πολιτική ήττα και να απαξιωθεί στη κοινή γνώμη, αν συνεχισθούν η ανούσια και εξόχως βλαπτική διαδικαστική συζήτηση και οι αντεγκλήσεις.

Η 7η Νοεμβρίου ορίσθηκε για τη διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου, οι αρμοδιότητες του οποίου περιγράφονται με σαφήνεια στο Καταστατικό του κόμματος, με σκοπό την εκλογή νέου Προέδρου.

Το γεγονός αυτό, καθόλου δεν αποκλείει την προσφυγή, στη συνέχεια, σε νέα, ανοικτή αλλά αδιάβλητη διαδικασία.

Η χθεσινή δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη με την οποία επισημοποιεί την πρόθεσή της να διεκδικήσει την αρχηγεία του κόμματος, αλλά και παρουσιάζει μια σειρά πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων, έβαλε οριστικό – θέλω να πιστεύω – τέλος, στις στείρες αντιπαραθέσεις. Με τη δήλωση της υποψηφιότητάς της, που προσωπικά στηρίζω, η πορεία προς το Συνέδριο και η εν γένει δημόσια διαβούλευση, από τούδε και στο εξής επιβάλλεται να είναι πολιτική.

Η Ν.Δ. οφείλει με υπευθυνότητα να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο. Αυτόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μόνον έτσι θα διευρύνει την πολιτική της απήχηση και θα μπει και πάλι σε νικηφόρα πορεία.

Θα πρέπει όλοι με αυτοσυγκράτηση, νηφαλιότητα και εποικοδομητικές προτάσεις να συνεισφέρουμε στο σαφή προσδιορισμό της ιδεολογικής, πολιτικής και κυβερνητικής μας προοπτικής.

Το τελευταίο που χρειάζονται σήμερα οι απογοητευμένοι νεοδημοκράτες είναι ο διασυρμός, οι τριβές και οι άνευ σημασίας ατέρμονες συζητήσεις».

Πηγή: Το Παρόν της Αιτωλοακαρνανίας

Ο Μαγγίνας θα υπογράφει και την υποψηφιότητα της;

Θα είναι μία υπογραφή από τις 50;

Ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς μιλάει στο Super TV για την διαδοχή στη Ν.Δ.

Ενστάσεις από τη διοίκηση της Εγνατίας για την κατασκευή φράκτη


Η οργάνωση «Καλλιστώ» θα αρχίσει κύκλο επαφών με τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος αλλά και την επόμενη διοίκηση της Εγνατίας Οδού

«Δεν θα το κάνουμε... Νταχάου». Αυτή ήταν η απάντηση των υπευθύνων της «Εγνατία Οδός ΑΕ» στις παρατηρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο φράχτης στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει την Πίνδο, ώστε να σταματήσει η «θυσία» των αρκούδων στην άσφαλτο και να μην κινδυνεύσουν άλλοι διερχόμενοι οδηγοί.

Στις επανειλημμένες οχλήσεις των ειδικών, που επεσήμαναν πως ακόμα και η νέα ενισχυμένη περίφραξη που τοποθετείται είναι ανεπαρκής για να αποτρέψει το πέρασμα των άγριων ζώων στο οδόστρωμα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας απαντούσαν πως δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα τήρησης των συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Ακόμα και όταν οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν, με μια αρκούδα να καταστρέφει τη νέα περίφραξη και να κόβει... βόλτες στον κόμβο της Παναγιάς (ευτυχώς χωρίς αυτή τη φορά να προκληθεί τροχαίο), η διοίκηση της εταιρείας προέβαλλε ενστάσεις ως προς το αισθητικό μέρος του εγχειρήματος, υποστηρίζοντας πως αν ο φράχτης έχει αρνητική κλίση θα θυμίζει... στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μετρώντας 9 τροχαία ατυχήματα με αρκούδες στους τελευταίους έξι μήνες, από τα οποία τα 7 ήταν θανατηφόρα, και πάνω από 20 απώλειες αρκούδων από τροχαία τα τελευταία 20 χρόνια, η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» θα αρχίσει νέο κύκλο επαφών με τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος της νέας κυβέρνησης, αλλά και την επόμενη διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα πείσει για την ορθότητα των όσων υποστηρίζει. Επίσης, θα πιέσει ώστε να τοποθετηθεί νέο φράγμα και στον κάθετο δρόμο Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, όπου έχουν συμβεί και τα περισσότερα ατυχήματα.

Ο φράκτης πρέπει να τοποθετηθεί σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου συνολικού μήκους περίπου 40 χλμ. που διασχίζει τον βιότοπο της αρκούδας στη Β. Πίνδο, όπου υπολογίζεται πως διαβιούν περίπου 200-250 άτομα. Το κόστος κατασκευής του φράκτη υπολογίζεται πως φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: Έθνος

Κι όμως! Κάποιοι συνεχίζουν να χτίζουν!



Την 4. Σεπτεμβρίου 2009 οι "Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008" καταγγέλουν την κατασκευή ενός νέου κτίσματος στη θέση Μεγάλη Γούρνα Ολύμπου, σε υψόμετρο 2450 μέτρα, δίπλα ακριβώς στο υπάρχον καταφύγιο ανάγκης, το επονομαζόμενο «Καλύβα Χριστάκη», εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Στην καταγγελία τους αναφέρουν: "Το νέο αυτό κτίσμα έχει διαστάσεις περίπου 14x6 μέτρα και η διαδικασία κατασκευής του αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει αρκετά ..."

Φωτ. 1: Γι αυτό το κτίσμα δεν εκδόθηκε ποτέ οικοδομική άδεια

Από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες, ειδικότερα εκείνες που έγιναν αποδέκτες της καταγγελίας, με στόχο την παύση των παράνομων εργασιών. Τοπικά αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, με εκτενή ρερορτάζ, έχουν κάνει το θέμα γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όμως! Κάποιοι συνεχίζουν να χτίζουν!

Φωτ. 2: Η δήλωση της Πολεοδομίας Λάρισας στον ΣΚΑΙ

Φωτ. 3: Η πρόοδος των εργασιών του αυθαιρέτου την ίδια μέρα!

Βλέπε διαφορά μεταξύ των φωτογραφιών 1 και 3.

Παρακαλούμε τους παρακάτω αποδέκτες της καταγγελίας της 04.09.2009 να μας ενημερώσουν πως εξηγείται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στο αυθαίρετο κτίσμα;

* Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας
* Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
* Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Δασών Λάρισας
* Δασαρχείο Ελασσόνας
* ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας – Διεύθυνση Πολεοδομίας
* Δήμος Ολύμπου

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

* στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας,

* στα 4.500 μέλη και φίλους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,

* στους 1.550 συμμετέχοντες στην διαδικτυακή προσπάθεια άμεσης επέκτασης των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, όπως επίσης και

* στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (υπόψη κυρίας Παπαδάκη),

Στηρίξτε την ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ!

Καταθέστε τη δική σας αίτηση τώρα! Παρακαλώ μην αδιαφορήσετε!

Πηγή: Λευτεριά

Ο σκύλος, η όμορφη κυρία και ο Γολγοθάς του άτυχου εραστή…



ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πώς ο νεαρός από το ερωτικό κρεβάτι της ζουμερής κυρίας βρέθηκε έρμαιο στις ερωτικές ορέξεις του σκύλου της

Το περιστατικό που συνέβη προχθές στην Κομοτηνή είναι από αυτά που σπανίζουν και αν υπήρχε βραβείο Όσκαρ ή γραφόταν σε βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, σίγουρα θα είχε την πρωτιά για την πρωτοτυπία του.

Η νεαρή κυρία που ήταν ιδιαίτερα όμορφη και ζουμερή είχε αδυναμία σε σφριγηλό νεαρό και όταν έβρισκε την ευκαιρία, για να μην ξεστρατίζει και γίνεται αντιληπτή, προτιμούσε να δέχεται τον φίλο στην μονοκατοικία της στην πόλη μας χρησιμοποιώντας την συζυγική παστάδα προκειμένου να ζει τις αμαρτωλές φαντασιώσεις της.

Εκεί, απολάμβανε με τον καλύτερο τρόπο την σφριγηλότατα του νεαρού φίλου της, αλλά και ο φίλος της ζούσε τις χίλιες και μια νύχτες, που συνήθως δεν τις ζουν στο έπακρο οι σημερινοί νέοι με τις ιδανικότερες συνθήκες και ανέσεις.

Και κοντά στα παραμύθια και τα όνειρα που ζούσε η δραστήρια κυρία, ο νεαρός έβλεπε τον ουρανό σφοντύλι, κάτι που τον έκανε να διακινδυνεύει πολλές φορές τις επισκέψεις του, όπως προχθές το απόγευμα που ο σύζυγος έφυγε με το όχημά του για Θεσσαλονίκη σε ταξίδι αστραπή για επαγγελματικό σκοπό και θα επέστρεφε αργά το βράδυ.

Ήταν όμως η μέρα άτυχη, γιατί ενώ το ζευγάρι επιδίδονταν ανενόχλητο στον έρωτά του, ξαφνικά ο διάβολος έσπασε το πόδι του, κάτι ξέχασε στο σπίτι που το θυμήθηκε καθ’ οδόν και επέστρεψε να το παραλάβει.

Όταν η σύζυγος αντιλήφθηκε την εξώπορτα να ξεκλειδώνει, το ζευγάρι αναστατώθηκε και ο νεαρός άνοιξε το παράθυρο της αυλής και γυμνός πήδηξε έξω. Η κυρία έκρυψε βιαστικά κάτω από το κρεβάτι τα ρούχα του και για το ζευγάρι… ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Για το νεαρό γυμνό όμως, από την στιγμή εκείνη που βρέθηκε χωρίς ρούχα μέσα στα χόρτα της αυλής αρχίζει ο γολγοθάς, όταν ο ευμεγέθης σκύλος του σπιτιού που τον αντιλήφθηκε γυμνό δεν του έδειξε τα σουβλερά δόντια του, αλλά το ζώο αυτό έχοντας αδυναμίες που έχει και ο άνθρωπος πήδηξε πίσω από το νεαρό και άρχισε να τον μεταχειρίζεται σα να είχε μπροστά του μια σκυλίτσα.

Είδε κι έπαθε ο νεαρός ερωτιδέας ν’ αποφύγει επί μισή και πάνω ώρα την λυσσασμένη ερωτική προσέγγιση του τεράστιου σκύλου που σώνει και καλά δεν αντιλαμβανόταν την απροθυμία του άναυδου και τρομαγμένου νέου κι επιδίωκε τα ερωτικά παιχνίδια.

Όταν ο ανύποπτος σύζυγος πήρε ότι χρειαζόταν κι έφυγε ξανά για την Θεσσαλονίκη, η συμβία του γεμάτη αγωνία βγήκε στην αυλή να καλέσει μέσα το νεαρό για να συνεχίσουν τις περιπτύξεις τους που άφησαν στη μέση κι εκεί αντιλήφθηκε το παράδοξο γεγονός και την σκληρή σκηνή για το νέο, που προσπαθούσε ν’ αποφύγει τις ορέξεις του σκύλου.

Με την βοήθεια της κυρίας, ο σκύλος απομακρύνθηκε και ο νεαρός ξαναμπήκε μέσα χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν είχε το κουράγιο μετά από αυτή την περιπέτεια να συνεχίσει. Κι έδωσε την εξήγηση στην φίλη του: Καλύτερα αυτό που τράβηξε με τον σκύλο σου παρά να με τσάκωνε στο κρεβάτι ο σύζυγός σου και να με μεταχειριζόταν όπως και ο σκύλος… Ωραία εξήγηση δηλαδή.

Α.Φ.

Πηγή: Χρόνος

Η ξεφτιλοφυλλάδα υποστηρίζει τη Ντόρα

Θυμόμαστε κάτι πρωτοσέλιδα αυτής της ξεφτιλο-φυλλάδας που έλεγε συνεργάτη των Ναζί τον Μητσοτάκη!!!

Τα θυμάστε αυτά;

Ακούστε σχετικό άσμα για την Αυριανή από τον Χάρρυ Κλυνν:
1990 - Εις Αυριανιστήν ζεϊμπέκικο / Αποκάλυψις

Γιατί όπου πολιτεύτηκαν οι Μητσοτάκηδες πρασίνισαν τα πάντα;


Δεν αρέσει στο Μητσοτακέϊκο και στους υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη, η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά. Ίσως γιατί στο Νομό Μεσσηνίας η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα και ο Νομός Γαλάζιος.

Αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα. Ίσως να ήθελαν και ο Νομός Μεσσηνίας να γίνει καταπράσινος και να πέσει η Νέα Δημοκρατία σε χαμηλά ποσοστά, όπως στους Νομούς Ευρυτανίας, Α' Αθηνών που πολιτεύτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η Β' Αθηνών που πολιτεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νομός Χανίων.

Όπου πολιτεύτηκαν οι Μητσοτάκηδες, πρασίνισαν τα πάντα, τυχαίο είναι αυτό; Μήπως θέλουν να τους ζητήσει και συγνώμη ο Σαμαράς γιατί κράτησε γαλάζια την Μεσσηνία; Έξω οι σώγαμπροι από το κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία δεν σας ανήκει.

Κάτι ακόμα, όταν ο Μητσοτάκης το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, ο Σαμαράς ήταν εκεί, είχε εκλεγεί το 1977. Σε ανεγκέφαλους νομίζει ότι απευθύνεται η αυλή του Μητσοτάκη όταν λέει τον Σαμαρά προδότη;

Μόνο ο Ράλλης ευθύνεται για την ιστορική ήττα του 1981; Ο Μητσοτάκης δεν ευθύνεται καθόλου;