Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Έντγκαρντ Άλαν Πόε: H Βαλτιμόρη επανόρθωσε μετά από 160 χρόνια

Με καθυστέρηση 160 ετών ο κορυφαίος συγγραφέας μυστηρίου Έντγκαρντ Άλαν Πόε είχε τελικά την κηδεία που του άξιζε.

Ομοίωμα του νεκρού συγγραφέα, τοποθετήθηκε σε κάσα από ξύλο πεύκου και πριν οδηγηθεί στο νεκροταφείο, περιεφέρθη σε πολυτελή νεκροφόρα εποχής στους δρόμους της Βαλτιμόρης.

"Υπήρχαν πολύ λίγα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη γέννηση του Πόε, ωστόσο - αφού η κηδεία του ήταν τόσο σύντομη - σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να την ξαναπραγματοποιήσουμε " δήλωσε ο Τζεφ Τζερόμ επιστάτης του Μουσείου Πόε στη Βαλτιμόρη προσθέτοντας ότι "αυτή ήταν η ευκαιρία της Βαλτιμόρης, να επανορθώσει".


Τα φαντάσματα του Πόε

Ο Πόε, ο οποίος πριν από 160 χρόνια είχε βρεθεί σε άσχημη διανοητική κατάσταση έξω από ένα καπηλειό στη Βαλτιμόρη, εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο όπου πέρασε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Πέθανε σε ηλικία 40 ετών, από αιτία που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή - αν και υπάρχουν αναφορές ότι ο θάνατός του μπορεί να σχετιζόταν με το αλκοόλ.

Ο εξάδελφός του Νήλσον Πόε, δεν έκανε ποτέ δημόσια ανακοίνωση για το θάνατό του συγγραφέα. Ελάχιστοι άνθρωποι βρέθηκαν στην κηδεία του που έγινε βιαστικά.

Οι New York Times ανέφεραν το θάνατο του, λέγοντας ότι "η είδηση ίσως ξάφνιασε πολλούς, ωστόσο λίγοι θα θλιβούν από αυτή". Την έγραψε ένας συντάκτης και κριτικός τέχνης, ο οποίος ήταν αρνητικά διακείμενος έναντι του συγγραφέα και καθώς αναδημοσιεύτηκε από αρκετά έντυπα σε όλη τη χώρα, κατέστρεψε τη φήμη του εκλιπόντος για δεκαετίες.

Οι μεταθανάτιες "αδικίες" κατά του Πόε συνεχίστηκαν όταν τρένο εκτροχιάστηκε και κατέστρεψε την πλάκα στο μνήμα του...


Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: