Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ενστάσεις από τη διοίκηση της Εγνατίας για την κατασκευή φράκτη


Η οργάνωση «Καλλιστώ» θα αρχίσει κύκλο επαφών με τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος αλλά και την επόμενη διοίκηση της Εγνατίας Οδού

«Δεν θα το κάνουμε... Νταχάου». Αυτή ήταν η απάντηση των υπευθύνων της «Εγνατία Οδός ΑΕ» στις παρατηρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο φράχτης στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει την Πίνδο, ώστε να σταματήσει η «θυσία» των αρκούδων στην άσφαλτο και να μην κινδυνεύσουν άλλοι διερχόμενοι οδηγοί.

Στις επανειλημμένες οχλήσεις των ειδικών, που επεσήμαναν πως ακόμα και η νέα ενισχυμένη περίφραξη που τοποθετείται είναι ανεπαρκής για να αποτρέψει το πέρασμα των άγριων ζώων στο οδόστρωμα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας απαντούσαν πως δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα τήρησης των συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Ακόμα και όταν οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν, με μια αρκούδα να καταστρέφει τη νέα περίφραξη και να κόβει... βόλτες στον κόμβο της Παναγιάς (ευτυχώς χωρίς αυτή τη φορά να προκληθεί τροχαίο), η διοίκηση της εταιρείας προέβαλλε ενστάσεις ως προς το αισθητικό μέρος του εγχειρήματος, υποστηρίζοντας πως αν ο φράχτης έχει αρνητική κλίση θα θυμίζει... στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μετρώντας 9 τροχαία ατυχήματα με αρκούδες στους τελευταίους έξι μήνες, από τα οποία τα 7 ήταν θανατηφόρα, και πάνω από 20 απώλειες αρκούδων από τροχαία τα τελευταία 20 χρόνια, η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» θα αρχίσει νέο κύκλο επαφών με τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος της νέας κυβέρνησης, αλλά και την επόμενη διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα πείσει για την ορθότητα των όσων υποστηρίζει. Επίσης, θα πιέσει ώστε να τοποθετηθεί νέο φράγμα και στον κάθετο δρόμο Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, όπου έχουν συμβεί και τα περισσότερα ατυχήματα.

Ο φράκτης πρέπει να τοποθετηθεί σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου συνολικού μήκους περίπου 40 χλμ. που διασχίζει τον βιότοπο της αρκούδας στη Β. Πίνδο, όπου υπολογίζεται πως διαβιούν περίπου 200-250 άτομα. Το κόστος κατασκευής του φράκτη υπολογίζεται πως φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: Έθνος

1 σχόλιο:

johnniebegood είπε...

χαιρετω την βορεια Ελλαδα!

δεν γνωριζω την περιοχη, αλλά προβληματιζομαι για το αν ο φραχτης θα βοηθησει τις αρκουδες στην επιβιωση.

προβλεπονται ειδικα περασματα για τις αρκουδες, ή θα αποκοπουν?