Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Θεσσαλονίκη: Νερό - φαρμάκι σε 32 σχολεία!


Νερό-φαρμάκι τρέχει από τις βρύσες 32 σχολείων, σε επτά περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, με υψηλά επίπεδα αρσενικού, μαγγανίου και νιτρικών ιόντων, γεγονός που έχει επίπτωση και σε μαθητές!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, το τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και τα Εργαστήρια Χημείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα πορίσματα θα παρουσιαστούν στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Αναζητώντας Λύσεις για το Ελληνικό Περιβάλλον», από την ερχόμενη Πέμπτη.

Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε δείγματα νερού από βρύσες 32 σχολείων των Δήμων Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου. Το πόσιμο νερό προερχόταν από γεωτρήσεις που βρίσκονται είτε μέσα στον οικισμό είτε κοντά του. Μάλιστα, σε πέντε σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε αρσενικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, σε οκτώ από τα σχολεία το νερό περιείχε μαγγάνιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο και σε δύο από τα σχολεία περιείχε νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν, ακόμη, αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού σε δείγματα πόσιμου νερού της περιοχής της Χαλάστρας, σε συγκεντρώσεις δύο έως δέκα φορές πάνω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια (10 μg/l), αλλά και σε δείγματα τριχών μαθητών της ίδιας περιοχής!

Εξίσου ανησυχητική ήταν η συγκέντρωση αρσενικού στο πόσιμο νερό του δικτύου επτά σχολείων των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Αθανασίου, Σίνδου και Χαλάστρας, της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις του αρσενικού σε τρίχες κεφαλής 65 μαθητών, ηλικίας 6 έως 12 ετών, από σχολεία των ίδιων περιοχών και προέκυψε πως τα μικρότερα παιδιά ήταν περισσότερο επιβαρημένα σε αρσενικό!

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: