Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Σουφλί: Το Μουσείο Μετάξης υποδέχεται νέους μεταξοσκώληκες


Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει την ιστορία του μεταξιού

Αθήνα

Τα «γεννητούρια» των νέων μεταξοσκωλήκων γιορτάζει στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που παρουσιάζει την ιστορία του μεταξιού, από το στάδιο εκτροφής της πολύτιμης κάμπιας ως την παραγωγή, την επεξεργασία του μεταξιού και το ευρύτερο κοινωνικό - οικονομικό πλαίσιο της μεταξουργίας στην Ελλάδα.

Η εκτροφή μεταξοσκωλήκων γίνεται μάλιστα για δεύτερη χρονιά και οι πρώτες φωτογραφίες τους ήρθαν στη... δημοσιότητα.

"Δεν είμαι Αμερικανίδα αλλά Ελληνίδα"- Διαψεύδει την Guardian η Έλενα Παναρίτη


Διαψεύδει η κα Έλενα Παναρίτη τη δήλωσή της στην εφημερίδα Guardian στην οποία φέρεται να δηλώνει «δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά Αμερικανίδα».

Όπως εξηγεί σε δηλώσεις της, ουδέποτε ελέχθη από εκείνη αυτό που της αποδίδεται, ενώ παραθέτει και σχετική επιστολή που απέστειλε στην Guardian με την οποία ζητά την ανασκευή του δημοσιεύματος.

Ειδικότερα, η επιστολή της κα. Παναρίτη (μεταφρασμένη στα ελληνικά) έχει ως εξής:

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου, την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011, στις 8.00 το απόγευμα, με 44 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου.

Αναλυτικά τα θέματα:

1. Αποδοχή χρηματοδοτήσεων και κατανομή ΣΑΤΑ (Εισηγ.: κ. Χ. Βορδός)

2. Ανακατανομή χρηματοδοτήσεων για υπόλοιπα από προηγούμενα έτη (Εισηγ.: κ. Χ. Βορδός)

3. α) Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και αναμόρφωση προϋπολογισμού του έργου με τίτλο «Ηλεκτροφωτισμός Δημοτικού Μεγάρου» (Εισηγ.: κ. Χ. Βορδός)

Μαυροπηγή Κοζάνης: Αν δεν φύγουν, θα τους καταπιεί η γη


Επιβάλλεται η μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ το τελευταίο διάστημα το ρήγμα επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα.

Της Μαρίας Καραούλη

Στο χείλος του γκρεμού ζουν στην κυριολεξία οι κάτοικοι του οικισμού Μαυροπηγή Κοζάνης, καθώς το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί από παρακείμενο ορυχείο της ΔΕΗ έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε δεκάδες σπίτια, τα οποία υπάρχει κινδύνος να καταρρεύσουν.

Επιστήμονες του ΑΠΘ και του ΙΓΜΕ, που πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι για τα ρήγματα υπεύθυνη είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ. Το τελευταίο διάστημα το ρήγμα επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα. Λόγω της γεωλογικής αστάθειας, οι κάτοικοι του χωριού διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ενώ εκφράζονται και φόβοι κατάρρευσης του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ.

Απολιθωμένα σαλιγκάρια και ψάρια στη Λέσβο


Νέα ευρήματα ζώων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου παρουσίασε η δρ γεωλόγος-παλαιοντολόγος Κατερίνα Βασιλειάδου, σε εκδήλωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού.

Σε αυτά συγκαταλέγονται τα ευρήματα μικροθηλαστικών που ζούσαν πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της λίμνης στη βορειοδυτική Λέσβο.

Μικροσκοπικά απολιθωμένα απομεινάρια από σαλιγκάρια και ψάρια, τρομακτικούς αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες και εντομοφάγα θηλαστικά, που ζούσαν γύρω από τη λίμνη, μυωξούς που κατασκεύαζαν τις φωλιές τους επάνω στα δέντρα και νυχτερίδες που πετούσαν στο νυχτερινό ουρανό του υποτροπικού δάσους,

Χαλκιδική, Ουρανούπολη: Πεζο-ποδηλατοπορία 20 Αυγούστου


Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής συνόρων Αγίου Όρους,

η Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών,

οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης και

οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες

διοργανώνουν το Σάββατο 20 Αυγούστου

την πρώτη Ποδηλατοπορία & Πεζοπορία Ουρανούπολης