ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, τη διακοπή των εργασιών ζητούν και οι τέσσερις ιταλικές εταιρίες που μετέχουν στην κοινοπραξία.
Πώς φτάσαμε, όμως, σ' αυτό το σημείο; Οπως επισημαίνεται στην επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα και κοινοποιείται στον αρμόδιο υφυπουργό, Γιάννη Μαγκριώτη, αλλά και στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, Γιάννη Οικονομίδη, μέχρι σήμερα το έργο εκτελείται αποσπασματικά, εξαιτίας προβλημάτων όπως:
α) έλλειψη απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και καθυστερήσεις παράδοσης χώρων, β) μεγάλης έκτασης αρχαιολογικές έρευνες με απροσδιόριστο χρόνο ολοκλήρωσης, γ) μη έγκαιρη έγκριση απαιτούμενων μελετών, δ) αδυναμία απόρριψης προϊόντων εκσκαφής στον 6ο Προβλήτα Θεσσαλονίκης, ε) μη σύνταξη των απαραίτητων απρόβλεπτων πινάκων εργασιών.
Οπως υπογραμμίζει εκ μέρους της ΑΕΓΕΚ ο αρχιτέκτων - μηχανικός Γιάννης Μαρούλης, ο οποίος υπογράφει την επιστολή, «ενώ έχει παρέλθει πλέον του 50% του συμβατικού χρόνου, έχει εκτελεστεί περίπου μόνον το 12% του έργου. Ενώ είμαστε εγκατεστημένοι στο έργο 45 μήνες, παρουσιάζεται ήδη ολίσθηση του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατά 32 μήνες. Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα προκύπτει ότι εξαιτίας της υποαπασχόλησης και της αλλαγής των συνθηκών εκτέλεσης του έργου έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία».
Η σημερινή κατάστασηΠώς εξελίσσονται όμως σήμερα οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης; Σύμφωνα με την επιστολή του Γιάννη Μαρούλη, ο οποίος κατηγορεί ευθέως για τα προβλήματα την «Αττικό Μετρό», από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Σιντριβάνι εκτελούνται μεγάλης έκτασης αρχαιολογικές έρευνες με απροσδιόριστο χρονικό εύρος. «Το γεγονός αυτό επιφέρει αδυναμία ουσιαστικής εκτέλεσης εργασιών κατασκευής των σταθμών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Την κατάσταση ανατολικότερα του Σιντριβανίου περιγράφει ως εξής: «Δεν έχουν εκτελεστεί οι απαλλοτριώσεις και έχει καθυστερήσει η παράδοση χώρων. Εκκρεμεί και σήμερα η παράδοση των χώρων στους σταθμούς Παπάφειο, Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία, καθώς και το τμήμα ανοιχτού ορύγματος Νέα Ελβετία - αμαξοστάσιο. Συνέπεια της καθυστέρησης αυτής είναι το ότι ενώ προβλεπόταν η κατασκευή των σταθμών να προηγηθεί της έλευσης των ΤΒΜ (σ.σ. μετροπόντικες), τώρα λόγω των καθυστερήσεων οι σταθμοί πρέπει να κατασκευαστούν μετά την έλευση των ΤΒΜ. Τούτο, πλην των καθυστερήσεων που επιφέρει, απαιτεί αλλαγές μελετών, τρόπου κατασκευής των σταθμών και οικονομική επιβάρυνση».
Διακοπή των εργασιώνΟ κ. Μαρούλης υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι πέραν της κατασκευής διαφραγματικών τοίχων σε δύο μόνο σταθμούς, ουδεμία άλλη εργασία είναι δυνατή. «Τούτο σημαίνει ότι αναγκαστικά οδεύουμε σε διακοπή εκτέλεσης εργασιών το αργότερο στο τέλος Φεβρουαρίου και την απόλυση του 80% του απασχολούμενου προσωπικού, δηλαδή περίπου 700 ατόμων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει και εσωτερικά προβλήματα στην κοινοπραξία με τους Ιταλούς συνεταίρους να ζητούν και δικαίως τη διακοπή των εργασιών.
Ολα τα παραπάνω έχουν επισημανθεί έγκαιρα στην ''Αττικό Μετρό'', πλην όμως δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύσεων με συνέπεια να υπάρχουν ήδη 53 διαφωνίες οι οποίες βρίσκονται σε φάση προδικασίας σύμφωνα με το νόμο. Ουδεμία από τις ανωτέρω διαφωνίες συζητήθηκε σε επίπεδο αίτησης θεραπείας και έτσι αποστερηθήκαμε του δικαιώματος να πετύχουμε τη δικαίωσή μας σε προηγούμενο στάδιο της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια», υπογραμμίζει.
Εξάλλου, με την ίδια επιστολή «ανάβει φωτιές» και για τρεις σταθμούς μετρό στην Αθήνα, σχετικά με τους οποίους επίσης προειδοποιεί για παύση εργασιών.
113 εκατ. ευρώΣύμφωνα με πληροφορίες του «ΑτΚ», η ΑΕΓΕΚ, διά του κ. Μαρούλη, προκειμένου να συνεχίσει το έργο ζητά επιπλέον 113 εκατ. ευρώ, ποσό, δηλαδή, που ισοδυναμεί με το περίπου 10% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου (1.052.000 ευρώ), κάτι που δείχνει ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης παραμένει... πολύπαθο.
Εξάλλου, σημαντικά προβλήματα στο έργο υπάρχουν με το σταθμό «Παπάφειο», καθώς λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και να μην κατασκευαστεί ο σταθμός και η πολυπληθής περιοχή της Τούμπας να μείνει εκτός μετρό.
Σχετικά, πάντως, με τα προβλήματα των αρχαιολογικών ευρημάτων, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να δώσει επιτόπου λύσεις.
Πέραν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα συναντηθούν με τους επικεφαλής της κοινοπραξίας του μετρό της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στο έργο.
Πηγή:
Αγγελιοφόρος