Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ζωντανεύει το σπίτι του Χατζιδάκι στην Ξάνθη


Μετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες σχεδόν δέκα χρόνων, η νομαρχία Ξάνθης έδωσε εντολή να αρχίσουν οι εργασίες αναστύλωσης του αρχοντικού, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο σπουδαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, “στη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς μετανάστες”, όπως έλεγε και ο ίδιος.

Της Μαρίας Καραούλη

Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι, από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη. Έζησε στην Ξάνθη τα πρώτα χρόνια της ζωής του και συγκεκριμένα μέχρι το 1932, οπότε και εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα με τη μητέρα του, έπειτα από το χωρισμό των γονέων του.

Πρόκειται για ένα αρχοντικό 1.700 τ.μ. τεσσάρων ορόφων. Ο μουσικοσυνθέτης γεννήθηκε στο δεύτερο όροφο όπου έκανε και τα πρώτα μαθήματα πιάνου υπό τη διδασκαλία μιας αρμένισσας δασκάλας.

Από το 2001 προσπαθεί η νομαρχία Ξάνθης να περάσει στη δικαιοδοσία της το αρχοντικό. Τελικά τα κατάφερε το 2005, όμως μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισαν οι εργασίες. “Μόλις ήρθε στη δικαιοδοσία της νομαρχίας το οίκημα ξεκινήσαμε έναν αγώνα εξασφάλισης χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο προϋπολογισμός ολοκλήρωσης της αναστύλωσης ανέρχεται στα 5,2 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς τα χρήματα αυτά δεν μπορέσαμε να τα εξασφαλίσουμε. Τελικά πήραμε την απόφαση να διαθέσει η νομαρχία από ίδιους πόρους το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ για να γίνουν οι κυριότερες εργασίες”, εξηγεί στη “Μ” ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.

Σ’ αυτή τη φάση η νομαρχία ανέλαβε να ξεκινήσει αρχικά εργασίες της εξωτερικής όψης του κτιρίου και των βασικών υποδομών, “πριν προκληθούν μεγαλύτερες ζημιές που πιθανόν να προκαλέσουν και κατάρρευση του κτιρίου”, πρόσθεσε ο νομάρχης.

Το όνειρο του Μάνου

Ο Μάνος Χατζιδάκις επισκέφτηκε τη γενέτειρά του το 1979 και όταν πήγε στο σπίτι, όπου γεννήθηκε, έμεινε κατάπληκτος από την ομορφιά του. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον τότε νομάρχη Κ. Θανόπουλο και του εξέθεσε τα σχέδιά του για ετήσιες μουσικές γιορτές. Το όραμα του Χατζηδάκι για μουσικές γιορτές γίνεται πράξη εδώ και δύο δεκαετίες στην Ξάνθη με τις “Γιορτές παλιάς πόλης”, ενώ τα τελευταία χρόνια στο ετήσιο καλεντάρι εκδηλώσεων εντάχθηκε και το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ.

Το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ δημιουργεί ένα πολιτιστικό γεγονός, που χρόνο με τον χρόνο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εμβέλεια και αποδοχή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατήρηση της μνήμης και της παρακαταθήκης του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος, όπως έλεγε, κουβαλούσε μέσα του μνήμες από πλατείες και περιπάτους, μπάντες ορφανοτροφείων και στενούς δρόμους προς τη μητρόπολη της πόλης.

Τα σχέδια της νομαρχίας

Στα σχέδια της νομαρχίας είναι το αρχοντικό του Χατζιδάκι να λειτουργήσει ως ένας πολυχώρος τέχνης, σκέψης και ψυχαγωγίας για όλη τη Θράκη και ολόκληρη την Ελλάδα.
“Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο ζωντανό ο οποίος να αυτοχρηματοδοτείται για να παραμείνει ενεργός”, εξηγεί ο κ. Παυλίδης και προσθέτει: “αυτό θα το πετύχουμε με τη λειτουργία καφέ - ρεστοράν στον πρώτο όροφο εναρμονισμένο με το χώρο.

Στο δεύτερο όροφο, όπου γεννήθηκε ο συνθέτης, θα δημιουργήσουμε ένα χώρο μνήμης του Χατζιδάκι και στο ισόγειο θα λειτουργήσει εργαστήρι εκμάθησης μουσικών οργάνων και παράλληλα έκθεση μουσικών οργάνων και μουσική βιβλιοθήκη. Θέλουμε το αρχοντικό να γίνει σημείο πολιτιστικής αναφοράς για επισκέπτες από όλη τη χώρα”, κατέληξε ο νομάρχης.

Πηγή: Μακεδονία

"Καλό ταξίδι" Μανώλη Μπαρμπουνάκη


«Έφυγε» σήμερα στις 3.30 τα ξημερώματα σε ηλικία 78 χρονών ο «υπηρέτης» του βιβλίου Μανώλης Μπαρμπουνάκης. Η γωνιά του στον «Κατώϊ του Βιβλίου» στην Αριστοτέλους είναι πια ορφανή όπως και τα παπαγαλάκια του που τόσο αγαπούσε και πρόσεχε.

Από το 1959 υπηρετούσε ως καλός στρατιώτης το βιβλίο. Αμέτρητες οι εκδηλώσεις στα δύο του βιβλιοπωλεία στην Αριστοτέλους. Συγγραφείς, πολιτικοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι και εραστές του βιβλίου κατέβαιναν καθημερινά τα σκαλοπάτια του βιβλιοπωλείου όπου τον συναντούσαν. Συζητήσεις, αναλύσεις, έντονες αντιπαραθέσεις, γέμιζαν, ιδιαίτερα τα Σάββατα, τους χώρους του βιβλιοπωλείου.

Ήταν σημείο αναφοράς τα βιβλιοπωλεία του Μανώλη του Μπαρμπουνάκη. Στο πρόγραμμα πολλών τούτης της πόλης το πέρασμα για μια καλημέρα, μια καλησπέρα από τη γωνιά του. Το χαιρετισμό ακολουθούσε κουβέντα, στην κουβέντα έμπαιναν όλο και περισσότεροι και... μακάρι να είχε τόση ζωντάνια και η Βουλή. Θα λείψουν όλα αυτά σε πολλούς. Ο Μανώλης ήταν ο συνδετικός τους κρίκος. Τώρα βέβαια θα συνεχίσουν το έργο του τα πολύ αξιόλογα παιδιά του που τους έμαθε να αγαπούν το βιβλίο. Τα δύο βιβλιοπωλεία θα είναι πάντα εκεί. Και ο Γιώργος και ο Αλεξανδρος πάντα πρόθυμοι να ενημερώσουν για οτιδήποτε σχετικό με το βιβλίο. Μαζί τους οι φίλοι του Μανώλη θα τον θυμούνται πάντα.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μανώλης Μπαρμπουνάκης γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1932 στα Περιβόλια Ρεθύμνου Κρήτης και στις 5 Οκτωβρίου 1959 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1964 άνοιξε το πρώτο του βιβλιοπωλείο (Αριστοτέλους 4) και το 1981 το «Κατώϊ του Βιβλίου», λίγα μέτρα πιο πάνω.

Στο «Κατώϊ του Βιβλίου» περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ανάμεσα στα βιβλία, παρέα με τα παπαγαλάκια του και γράφοντας μαντινάδες, τις οποίες συγκέντρωσε σε βιβλία. Εκεί δεχόταν τους φίλους του, πολιτικούς και άλλους, και κάθε χρόνο οργάνωνε γιορτή στο βιβλιοπωλείο με μεζέδες και κρητική μουσική. Αφήνει τη σύζυγο του Κυβέλη, δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι από την εκκλησία της Νέας Παναγίας (περιοχή Ηλύσια) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Ανακοίνωση της ΠΑΕ Ηρακλής


Κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον κόσμο του ΗΡΑΚΛΗ.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ιστορία και το μέγεθος του Συλλόγου μας.

Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

Κανείς, επίσης, δεν πρέπει να νιώθει ευχάριστα, από όλους εκείνους, οι οποίοι, επί ενάμιση μήνα τώρα, προσπάθησαν να ‘εμπαίξουν’ και να ‘χρησιμοποιήσουν’ τον ΗΡΑΚΛΗ.

Ο κόσμος έδωσε την μάχη του και την κέρδισε. Η ώρα του απολογισμού και του καταλογισμού έρχεται…

Όπως είχαμε δηλώσει από την αρχή αυτής της ιστορίας, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ…

ΥΓ. Υπενθυμίζουμε ότι συμφωνούμε απολύτως με την διάθεση του Υπουργού, κ. Γερουλάνου, για διαφάνεια και ισονομία…

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

Ηρακλής


Σας πήρε λίγο καιρό ανεγκέφαλοι με τις μεγάλες θέσεις, αλλά καταλάβατε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι η Ιστορία της Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Έθνους.

Οι Ήρωες δεν πέφτουν στη Β' Εθνική.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, στο σπίτι του Ηρακλή το Κατσάνειο. Έπρεπε να σκεφτούνε πολύ καλά, διότι έτσι, χτυπούσαν τον Κατσάνη νεκρό οι δυνάμεις καταστολής, τα μαντρόσκυλα του κράτους.

Να μην τολμήσετε άλλη φορά να κάνετε το ίδιο σε καμία Ελληνική ομάδα.

Λαμόγια χρυσοπληρωμένα.

Ούτε τα γαλανόλευκα χρώματα του Ηρακλή δεν υπολογίσατε, ούτε την προσφορά του στην Πατρίδα και στον Αθλητισμό.

Περιμένουμε και τις παραιτήσεις σας, γιατί παίξατε επικίνδυνα με το Εθνικό μας θέμα το Μακεδονικό,.

1.000 ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ

2o Φεστιβάλ Πολυγύρου


ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.30

«ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΗΤΗΣ Ο ΚΟΕΛΙΟ... ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ…»
Αλέξανδρου Ρήγα- Δημήτρη Αποστόλου

Όταν θέλεις κάτι πολύ… οι δυνάμεις του σύμπαντος συνωμοτούν για να το αποκτήσεις ή μένουν παγερά αδιάφορες αφήνοντάς σε στην τύχη σου;

Μία παράσταση των Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Ο Αλχημιστής» του Πάολο Κοέλιο και από ένα πολύ όμορφο μπουλβαρ του ’80, το “It Had to Be You”.

Μία κωμωδία που διερωτάται μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καθένας μας με τη θέλησή του. Ποια είναι τα όρια της θέλησης, του πείσματος, του αναπάντεχου, του αλλοπρόσαλλου. Πόσο απέχει το ταλέντο από την τρέλα; Πόσο κοντά βρίσκεται, άραγε, το σύμπαν για να μπορέσει να μας βοηθήσει;

Μία ηθοποιός με το «σταυρό» (μόνο κυριολεκτικά…) και τον «Αλχημιστή» στο χέρι, διεκδικεί όλα όσα η ζωή δεν της έφερε μέχρι στιγμής… αποφασίζει ότι τα όνειρά της μπορούν και θα γίνουν πραγματικότητα μόνο και μόνο από την πίστη της σε αυτό… γιατί, όπως της ψιθυρίζει στο αυτί ο Κοέλιο, ολόκληρο το σύμπαν θα γίνει σύμμαχος της. Στην προσπάθειά της αυτή βρίσκεται σε μία οντισιόν για ένα μιούζικαλ. Και παρόλο που με την πρώτη ματιά δε δείχνει να πείθει τον γνωστό σκηνοθέτη για το ταλέντο της, αποφασίζει να τον πείσει μέχρι τελικής πτώσεως…

Τι θυσίες κάνει ένας σκηνοθέτης για να πληρώσει τα νοίκια του;

Πόσους ατάλαντους ηθοποιούς μπορεί να αντέξει και πόσο μπορεί να αντισταθεί σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις… προτού μονολογήσει: «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του...».

Το «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο... έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του...» είναι μία κωμωδία που μαζί της γελάς, αναρωτιέσαι, ερωτεύεσαι, ελπίζεις…

Γιατί… όταν θέλεις κάτι πολύ… αν μη τι άλλο, έχεις τη δύναμη να ονειρεύεσαι!

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Φαίη Τζανετοπούλου
Γιώργος Σεϊταρίδης
Ενδυματολόγος Μαρία Καραπούλιου
Πρωταγωνιστούν: Εβελίνα Παπούλια
Αλέξανδρος Ρήγας

Τιμές εισιτηρίων: 20 και 16 ευρώ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.30
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ + Β MOVIES

Οργάνωση: Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου και Τοπικό Συμβούλιο Νέων
Έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΑΟΠ

Ο Παύλος Παυλίδης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε μέσα από τη συμμετοχή του στις ελληνικές ροκ μπάντες Μωρά στη Φωτιά αρχικά και μετέπειτα ως frontman και στιχουργός στα Ξύλινα Σπαθιά. Μετά το «χωρισμό» του από τα Ξύλινα Σπαθιά, ο Παυλίδης συγκροτεί μια νέα ομάδα τους B-movies οι οποίοι θα είναι στο εξής οι συνοδοιπόροι του.

Σε όλη του την πορεία ο Παύλος Παυλίδης είναι ένας καλλιτέχνης που πειραματίζεται, ρισκάρει στον ήχο του αλλά πάντα διατηρεί μια υψηλή αισθητική στο έργο του.

Μαζί με τον Παύλο Παυλίδη και τους Β-Movies στη συναυλία στις 9 Ιουλίου θα είναι και το νεανικό ροκ συγκρότημα ‘’Τhe Gang’’ από την Θεσσαλονίκη.
Είσοδος: 15 €