Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Μια ανασκαφή της ΔΕΗ στη Φλώρινα εμφάνισε πολιτισμό 8.000 ετών


Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από τις πολυετείς αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται στη περιοχή του Αμύνταιου Φλώρινας και ξεκίνησαν έπειτα από ανασκαφές της ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη.

Η εισήγηση του αρχαιολόγου της ΚΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων, Πανίκου Χρυσοστόμου, τιτλοφορείται «Ο πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών» και παραθέτει εντυπωσιακά στοιχεία για τους προϊστορικούς κατοίκους της περιοχής με μια χρονολογική «βουτιά» που φθάνει στο 6.500 π. Χ. και ακολουθεί την πορεία του νερού και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Οι πρώτοι οικισμοί δημιουργήθηκαν στο β’ μισό της 7ης χιλιετίας π.Χ., μέσα ή κοντά σε λίμνες και βαλτώδεις εκτάσεις. Οι λιμναίοι οικισμοί των επόμενων δύο χιλιετιών οργανώνονταν σε γειτονιές των τριών ή έξι κατοικιών, οι οποίες εδράζονταν σε κοινές εξέδρες από οριζόντια διευθετημένους κορμούς δένδρων.

Ανακαλύπτοντας τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη…


Ταξίδι στην σπουδαία ιστορία της πόλης

Ένας τεράστιος «βυζαντινός πλούτος» είναι διάσπαρτος στον ηπειρωτικό και νησιωτικό ελλαδικό χώρο. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως περισσότερα από 300 βυζαντινά μνημεία, με τα σημαντικότερα από αυτά να σώζονται στη Θεσσαλονίκη.

Η αρχαιολόγος κ. Βάλια Αγγελάκη μας ξεναγεί στη «Βυζαντινή» Θεσσαλονίκη, προτρέποντας μας για ένα ταξίδι στην σπουδαία και μοναδική ιστορία της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο μιας συνεχούς ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της.

Επιδεινώνεται ο καιρός - Σε ποιες περιοχές θα πέσουν τα πρώτα χιόνια

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα σύμφωνα με το δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ενώ οι άνεμοι θα πνέοουν νότιοι 6 με 7 και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας: Αποτελέσματα ανάδειξης 5μελών ΔΗΜ.Τ.Ο.

κλικ για μεγέθυνση