Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Νέα Φλογητά: Ετοιμάζεται το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής

Μακέτα του Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού

Στο περιβόλι των Νέων Φλογητών

Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Σε ένα ύψωμα που βλέπει τη θάλασσα και φυσάει δροσερό αεράκι τώρα το καλοκαίρι, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, που γίνεται τελευταία και το Φεστιβάλ της Θάλασσας, σε δύο χρόνια θα χτυπά η καρδιά του βυζαντινού πολιτισμού της Χαλκιδικής.

Στα Νέα Φλογητά του Δήμου Νέας Προποντίδας, σε ένα μνημειακό σύνολο διατηρητέων κτηρίων, θα στεγαστεί ένα μεγάλο μουσείο βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής.

Πρόκειται για πολύτιμα έργα τέχνης που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές των 35 τελευταίων χρόνων της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και παραμένουν κλεισμένα σε αποθήκες.

FT: «Ο Χριστόφιας είναι κομμουνιστής παλιάς κοπής, πρέπει να παραιτηθεί»


Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς προσέρχεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, 21 Ιουλίου 2011 ( Πηγή: Eurokinissi)

Νέο πονοκέφαλο για την ευρωζώνη θεωρεί την Κύπρο η εφημερίδα

Σφοδρότατη επίθεση εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Κύπρο και προσωπικά εναντίον του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια εξαπέλυσαν οι «Financial Times», προεξοφλώντας ότι ο επόμενος πονοκέφαλος για την ευρωζώνη θα είναι η Κύπρος.

Η Κύπρος, αναφέρει, οδηγείτο στον γκρεμό πολύ πριν από την έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό.

Αστροβραδιά στα Γρεβενά


Στα Γρεβενά έδωσαν ραντεβού ερασιτέχνες αστρονόμοι απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στις κατασκηνώσεις Κουρούνας στους Φιλιππαίους Γρεβενών θα μείνουν μέχρι σήμερα, Κυριακή 31 του μηνός, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Μετά τον Πάρνωνα, την Εύβοια και τις Θερμοπύλες, οι διοργανωτές επέλεξαν την κατασκήνωση στους Φιλιππαίους, σε μια περιοχή που διαθέτει πολύ σκοτεινό ουρανό και μπορεί να προσφέρει τις σχετικές ανέσεις στους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Οι περιοχές με πολύ σκοτεινό ουρανό στην Ελλάδα είναι λιγοστές και έτσι οι ερασιτέχνες πρέπει να ψάχνουν νέα μέρη από τα οποία μπορούν να παρατηρούν και να φωτογραφίζουν διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο στερέωμα, όπως νεφελώματα,

Η λιμνοθάλασσα των παρανομιών


Κυνομαχίες και κυνοδρομίες, διαλυτήρια αυτοκινήτων, λύματα, μπάζα και σκουπίδια, αυθαιρεσίες και εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υγροβιοτόπους της χώρας μας, το Εθνικό Πάρκο Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.

Μια ανάπλαση, που όμως θα αργήσει σημαντικά, μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά στην περιοχή του Καλοχωρίου, ενώ απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και κυρίως αστυνόμευση για να σταματήσει να είναι η περιοχή απαγορευμένη για τους πολίτες και να πάψει να αποτελεί άντρο παρανομίας.

Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου μπορεί να είναι από τις πιο εύκολα προσβάσιμες περιοχές του Εθνικού Πάρκου, όμως ουσιαστικά αποτελεί σε σημεία της απαγορευμένη ζώνη για όσους δεν έχουν σχέση με τους παραβάτες που επιδίδονται σε διάφορες παρανομίες μέρα και νύχτα.