Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στα 10 στρέμματα η αρτιότητα στις Natura


Και ποινικές κυρώσεις για όσους υποβαθμίζουν το περιβάλλον

Στα δέκα στρέμματα αυξάνεται το όριο αρτιότητας στις περιοχές Νatura, ενώ καταργούνται οι παρεκκλίσεις και μπαίνει αυστηρό καθεστώς προστασίας που για πρώτη φορά προβλέπει ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που κατατέθηκε την Δευτέρα στη βουλή από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα, όσοι υποβαθμίζουν το περιβάλλον θα διώκονται ποινικά.

Το σχέδιο νόμου εισάγει νέο αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (απόλυτης προστασίας, προστασίας της φύσης, εθνικά και περιαστικά πάρκα κ.α), και αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες. 

Τον πρώτο εξωπλανητικό βραχώδη πλανήτη ανακάλυψε η NASA


Τον πρώτο βραχώδη πλανήτη, εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος, ο οποίος έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa.

Ο πλανήτης αυτός, που βαφτίστηκε «Κέπλερ 10β», καθώς ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το άστρο του συστήματος του που δεν του επιτρέπει να είναι κατοικήσιμος.

Είναι όμως ο πρώτος από τους περίπου 500 πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί από το 1995 που είναι βραχώδης, αφού οι υπόλοιποι είναι πλανήτες αερίων. 

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Όχι άλλες "επαναχαράξεις" - Έργα χρειάζεται η Θεσσαλονίκη


Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σχετικά με το θέμα των έργων της Θεσσαλονίκης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ «ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΕΙΣ» - ΕΡΓΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η κυβέρνηση προ 14 μηνών είχε υποσχεθεί ότι στις αρχές του 2010 θα είχε προχωρήσει στη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της «εξωτερικής περιφερειακής». Αντί να δημοπρατήσει όμως το έργο, άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι 14 ολόκληροι μήνες και χθες εξήγγειλε «νέα χάραξη» της εξωτερικής περιφερειακής έτσι ώστε να μετατεθεί η εκτέλεση του έργου για μία τουλάχιστον 5ετία!

Το ίδιο έκανε η κυβέρνηση δυστυχώς και με την «υποθαλάσσια αρτηρία», για την οποία μας είχαν υποσχεθεί επαναχάραξη και δημοπράτηση εντός του 2010!

Ερωτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου

κλικ στις ερωτήσεις για μεγέθυνση

Ορισμός Αντιδημάρχων Δήμου Πολυγύρου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Πολύγυρος  03/01/ 2010
Αρ. Απόφασης.: 1

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου

Αφού έλαβε υπόψη
Το άρθρο 59 του Ν. 3852/10
Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2001 της ΕΣΥΕ για τον Δήμο Πολυγύρου σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 23.152 κατοίκους
Το γεγονός ότι ο Δήμος Πολυγύρου έχει τέσσερις (4) Δημοτικές Ενότητες.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύεται ο Μιλτιάδης Έβερτ


Στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ.

Ο βετεράνος πολιτικός, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, αισθάνθηκε δυσφορία και έντονους πόνους στη πλάτη με αποτέλεσμα να διακομισθεί από το σπίτι του στο Πικέρμι, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έχοντας πάντως πλήρως τις αισθήσεις του.

Ωστόσο, εξαιτίας της βεβαρυμένης υγείας του κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην εντατική μονάδα.

Πηγή: The Insider

Το γάλα και ο γαλαξίας


Παρουσίαση με λίγα λόγια: η λέξη γαλαξίας παράγεται από τη λ. γάλα και αυτό γιατί στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι είναι από γάλα (ή μοιάζει με γάλα) ο νεφελώδης λευκάζων κύκλος που περιβάλλει τον ορίζοντα.

Ο μύθος που εξηγεί και την ετυμολογία του γαλαξία είναι αυτός της Ήρας, η οποία θήλαζε τον Ηρακλή για να γίνει αθάνατος. Όταν, όμως, ανακάλυψε την απάτη του Δία διέκοψε απότομα το θηλασμό και το γάλα της χύθηκε στο σύμπαν. Ο ίδιος ο Πλούταρχος (περί των αρεσκ. τοις φιλοσόφ. 892e) δίνει την ετυμολογική ερμηνεία του γαλαξία: «δια δε τη λευκόχροιαν γαλαξίας ονομαζόμενος».

Στα μάτια των αρχαίων φάνταζε ένας δρόμος που οδηγεί στο μυστήριο. Οι μύθοι θέλουν τη «φωτεινή οδό» να είναι δημιούργημα του Ηλίου, λόγω της αρχικής καθημερινής πορείας του («ηλιακόν δρόμον»).

FRONTEX για Έβρο: Η μεγαλύτερη εισροή λαθρομεταναστών στη ιστορία της ΕΕ


“Άνευ προηγουμένου” χαρακτηρίζει την κατάσταση στα ελληνικά χερσαία σύνορα στον Έβρο, σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων, Frontex, κάνοντας λόγο για αριθμό – ρεκόρ εισόδου παράνομων μεταναστών, που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές.

Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στην “Καθημερινή”, περιγράφεται μια εικόνα αφύλακτων συνόρων, ενώ επισημαίνεται ότι η Τουρκία παραμένει η κυρίαρχη χώρα-τράνζιτ παράνομων μεταναστών, με συνακόλουθες ευθύνες στη διόγκωση του προβλήματος.

Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του 2010 μέσω του Έβρου καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της ΕΕ, με περισσότερους από 31.000 παράνομους μετανάστες να έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία, μόνο το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα πανευρωπαϊκά ρεκόρ εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος που καταγράφηκαν το 2006.