Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Καποδίστριας 2: Μία σκέψη

Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Κατά την υλοποίηση του Καποδίστρια 1 το Παλαιοχώρι το 1998 (καθολική αποχή από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές ) και το 2002 (Δημοψήφισμα , κινητοποιήσεις ) δυναμικά είχε πει όχι σε Δήμο Αρναίας με έδρα την Αρναία .

Επειδή όμως η πολιτική τότε βούληση ήταν άλλη "δεν ξεκαθάρισε τίποτα" όπως λέμε στην καθομιλουμένη . Ίσα ίσα χαντακώθηκε από πάνω με την "αχρηστία" που επιβάλει το σύστημα σε όλους τους κατά καιρούς εκλεγμένους εκπροσώπους του στο Δήμο (μην ξεχνάμε τις ομαδικές παραιτήσεις πριν από 2 μήνες περίπου) . Εξάλλου, είναι γεγονός ότι οι έδρες των Δήμων, μηδέ εξαιρουμένου και των δήμων της περιοχής, δεν λειτούργησαν με κανόνες ισόρροπης αντιμετώπισης, έναντι των κοινοτήτων που συνενώθηκαν.

Νομίζω ότι οι Δημοτικές αρχές όλων των όμορων Δήμων που “φαίνεται” ότι θα συνενωθούν στον νέο μεγάλο Δήμο “Αριστοτέλη” που θα προκύψει από τον Καποδίστρια 2 θα πρέπει να εστιάσουν στη αποφυγή του κακού «συνδρόμου της Έδρας” που δίνει πρωτοκαθεδρία και δημιουργεί κακό παραγοντίσμο στους γεννηθέντες κάτοικους μιας τεχνικής “Έδρας” .

Στο φινάλε ακόμη και τώρα την ώρα τις υλοποίησης του “Καποδίστρια 2” η αναζήτηση της “Έδρας” αυτής δεν προκύπτει λόγω της ύπαρξης μεγάλου αστικού κέντρου στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής παρά στην διαφαινόμενη προσπάθεια πρωτοκαθεδρίας που επιχειρείται από τουλάχιστον δύο πλευρές .

Σε ένα γεωγραφικά μεγάλο μάλλον Δήμο που θα καλύπτει όλοι την Βόρεια Χαλκιδική , με ένα κακό οδικό δίκτυο νομίζω η δημιουργία της “Έδρας” πρέπει να έχει το ίδιο κριτήριο που τοποθετεί κέντρα υγείας και νοσοκομεία σε πραγματικά κέντρα περιοχών και όχι το τοπικιστικό μας μικροσυμφέρον.

Ίσως και μόνο η αλλαγή “Έδρας” , αλλάξει την γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στην Βόρειο Χαλκιδική ως κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας και της δήθεν (αναληθής) ιστορικής έδρας των μαντεμοχωρίων .


Ρίμπας Αθ. Αστέριος

Παλαιοχώρι Χαλκιδικής


Υ.Γ. Στο site www.palaiochori.com ίσως βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία .

Τέμπη: Οι εικόνες της καταστροφής

Στα δυο κόπηκε το εθνικό δίκτυο της χώρας από την ξαφνική και δολοφονική κατολίσθηση στα Τέμπη. Όπως φαίνεται στις εικόνες, άφησε πίσω της έναν νεκρό, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και μια εθνική οδό αγνώριστη.







κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Πηγή: Foreign Press

Τέως βουλευτής


Βασίλη Πάππα μια φορά ειν' τα νιάτα...

Πάππα, Πάππα τις ντροπές παράτα...

Και δεν είσαι βουλευτής

πλέον, της Χαλκιδικής.

Άλλαξε το λέμε, βάλε τέως βουλευτής

κι άλλο μην μας προκαλείς.

Πνιγόταν το παιδί της κι εκείνη έγραφε στο Twitter

Δύσκολα το χωράει ανθρώπου νους, αλλά συνέβη, και είναι πέρα για πέρα αληθινό. Μια μητέρα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ δεν μπορούσε να σταματήσει να ενημερώνει τον λογαριασμό της στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Twitter», αναφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις της υγείας του δίχρονου γιου της, που βρέθηκε πνιγμένος στην πισίνα του σπιτιού τους.

Αρχικά, η Shellie Ross βρισκόταν στην κουζίνα μαζί με το δεύτερο παιδί της, τον 11χρονο αδερφό του δίχρονου Bryson. Και ήταν ο 11χρονος που βρήκε τον αδερφό του στην πισίνα και κάλεσε τις Πρώτες Βοήθειες!

Μετά από μερικά λεπτά, η Shellie Ross αναζήτησε τα παιδιά της και εντόπισε κι εκείνη τον μικρό Bryson στην πισίνα. Τον έβγαλε έξω και άρχισε να του κάνει τεχνητή αναπνοή, για να τον επαναφέρει, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.

Όταν έφθασαν οι γιατροί και «έπεσαν» πάνω στο παιδί, προσπαθώντας να το σώσουν, εκείνη μπήκε στο Twitter και έγραψε: «Σας παρακαλώ, προσευχηθείτε όσο ποτέ άλλοτε, το 2 ετών παιδί μου έπεσε στην πισίνα»!


Πέντε ώρες αργότερα και, αφού ο γιος της είχε εκπνεύσει, εκείνη επέστρεψε στο Twitter και ενημέρωσε τους περίπου 5.000 «φίλους» της για το μοιραίο, γράφοντας «Στη μνήμη του πολύτιμου παιδιού μου» και βάζοντας μια φωτογραφία του δίχρονου παιδιού, το οποίο πριν από μερικές ώρες ήταν ζωντανό και έπαιζε χαρούμενο στο σπίτι!

Πηγή: Zougla.gr

Νικήτας Κακλαμάνης, ανάμεσα σε δύο τζάκια


Της Μαριλης Mαργωμενου

Θα του κούρευαν το κεφάλι με την ψιλή, αν είχε προλάβει να μακρύνει το μαλλί του απ’ όταν του το ξανακούρεψαν με την ψιλή. Κι έτσι, ο μικρός με τα γυαλιά - πατομπούκαλα αυτό τουλάχιστον το γλίτωσε. Υπέστη μόνο τη γνωστή τιμωρία: ο δάσκαλος τον έβαλε να στέκεται όρθιος με το πηλίκιο στο κεφάλι, με τη σόμπα του γυμνασίου Ανδρου πίσω του να του καίει τα πόδια, και τους συμμαθητές μπροστά του να χασκογελούν: «πάλι στη γωνία τον βάλαν τον Νικήτα!». Αυτό του συνέβαινε κάθε που υπέκυπτε στον πειρασμό της αταξίας - δηλαδή, κάθε δεύτερη μέρα. Βλέπετε, σ’ αυτή τη ζωή, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, που δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στις παρορμήσεις τους...

Οι συμβουλές Αβέρωφ

Την παλιά εκείνη εποχή, αυτό το είχαν εμπεδώσει όλοι οι καθηγητές στην Ανδρο που υφίσταντο τα πάνδεινα απ’ τον μικρό Νικήτα Κακλαμάνη. Για τιμωρία τον σήκωναν απ’ το θρανίο και τον έβαζαν όρθιο στη σόμπα. Πρόσφατα, το έμαθε και ο Αντώνης Σαμαράς. Που θέλει να τον σηκώσει απ’ τον δημαρχιακό του θώκο, και να τον βάλει στον πάγο.

Κι όμως, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που ο κ. Κακλαμάνης τον θεωρεί πολιτικό του πατέρα, του το ‘χε εξηγήσει από τότε που τον βρήκε νεαρό γιατρό στις κλαδικές των νοσοκομείων: «Δεν θα πηγαίνεις ούτε πολύ κοντά σε έναν αρχηγό, ούτε πολύ μακριά. Είναι σαν το τζάκι ο αρχηγός. Κοντά, καίγεσαι. Μακριά, κρυώνεις». Ισχύει για τη σόμπα του γυμνασίου Ανδρου, ισχύει και για τα πολιτικά τζάκια. Μόνο που το δεύτερο, ο νεαρός γιατρός θα έπρεπε να πλησιάσει την ηλικία του Αβέρωφ για να το καταλάβει.

Ηταν η μέρα που ακούσαμε για τη «γιαγιά Φραντζέσκα». Την οποία ο κ. Κακλαμάνης απαρνήθηκε τηλεοπτικώς, μ’ εκείνο το αξέχαστο «κι εγώ την αγαπούσα τη γιαγιά μου τη Φραντζέσκα, αλλά πολύ θα ήθελα να είχα γιαγιά την Πηνελόπη Δέλτα». Προσπαθώντας να «μπουκώσει» το τζάκι της οικογένειας Μπενάκη, ο κ. Κακλαμάνης πλησίασε πιο πολύ απ’ όσο τον είχε συμβουλεύσει ο Αβέρωφ στο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη. Κι έτσι, στις 29 Νοεμβρίου που η Ντόρα Μπακογιάννη τσουρουφλίστηκε, ο κ. Κακλαμάνης άρπαξε κι εκείνος - περίπου σαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο που φούντωσε πέρυσι απ’ τις μολότοφ. Λογικό, κατόπιν αυτού, που ο θρόνος του στο δημαρχιακό μέγαρο ετοιμάζεται για καυσόξυλα. Μετά τη νίκη του, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαράς πρώτα προξένεψε το ανάκτορο της Κοτζιά στον Αρη Σπηλιωτόπουλο και ύστερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που ο παλιός του φίλος απ’ την Πολιτική Ανοιξη, ο νυν κάτοικος του δημαρχιακού μεγάρου δεν δείχνει και τόσο πρόθυμος να το εγκαταλείψει.

Τον «γιατρούλη μου»

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Κακλαμάνης μόνο τη σκηνή του θεάτρου αγάπησε. Για την κεντρική πολιτική σκηνή ούτε να ακούσει δεν θέλει. Απ’ το 1989 που πρωτοπολιτεύτηκε, με τη Μελίνα Μερκούρη να λέει «όσοι ρε σεις παλιοδεξιοί ψηφίσετε Ν.Δ., μην ξεχάσετε να βάλετε σταυρό στον γιατρούλη μου!», έχουν περάσει πια 20 χρόνια. Κι αν την πρώτη φορά που βγήκε, το ’90, χρειάστηκε να έρθει ο Αβέρωφ στην προεκλογική του συγκέντρωση στο Χίλτον και να του βάλει στην τσέπη ένα φάκελο με δύο εκατομμύρια δραχμές για να καταφέρει να γίνει βουλευτής, τα τελευταία χρόνια ο κ. Κακλαμάνης είναι σταθερά ένας απ’ τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς. Κι ας κάηκε η Αθήνα και το δέντρο της, κι ας φάγαν οι κορμοράνοι την ανάπλαση του Βοτανικού, κι ας μην έγινε η Αθηνάς πεζόδρομος, κι ας στέκεται ακόμα το γήπεδο του ΠΑΟ εκεί που μας υποσχέθηκε πάρκο πρασίνου.

Εκείνος επιμένει πως «το μόνο που του λείπει απ’ τη Βουλή είναι το κουτσομπολιό που κάναμε με τους δημοσιογράφους και τους βουλευτές στο καφενείο»! Βλέπετε, απ’ το θλιβερό γραφείο του υπουργού Υγείας βρέθηκε στο αβραμοπουλικό παλάτι της πλατείας Κοτζιά, με τις μαρμάρινες σκάλες και τα γκαρσόνια με τις λιβρέες.

Από εκεί που είχε να πάει θέατρο ενάμιση χρόνο, και μια φορά που τα κατάφερε έπεσε σε μια παράσταση του Μ. Μαρμαρινού που «παρότι κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια, δεν την πολυκατάλαβα», τώρα μπορεί τα βράδια του να τα περνά στον «Κόμη» στα Πατήσια, ή στο κουτούκι της Ελένης Ροδά. Υπ’ αυτή την έννοια, έχει κάθε λόγο να δηλώνει πως θα ξανακατέβει για δήμαρχος, με ή χωρίς το χρίσμα της Ν.Δ.

Ατυχώς γι’ αυτόν, προς το παρόν, ο μόνος του υποστηρικτής είναι ο Γ. Καρατζαφέρης. Το εγκώμιο που του έπλεξε προ ημερών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με τις γνωστές του, γραφικές μεγαλοστομίες, θα πρέπει κάπως να τσιγκλά τ’ αντανακλαστικά αυτοσαρκασμού που ο κ. Κακλαμάνης αδιαμφισβήτητα διαθέτει. Αλλά κι όταν στεκόταν κοντοκουρεμένος μπρος στη σόμπα του γυμνασίου Ανδρου σίγουρα αισθανόταν τη γελοιότητα της κατάστασης. Αυτό όμως ποτέ δεν τον εμπόδισε να κάνει την επόμενη αταξία. Γιατί είπαμε: υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στις παρορμήσεις τους...

Πηγή: Καθημερινή

Το συγκλονιστικό κείμενο της Αναστασίας Παπαδοπούλου


Αναδημοσιεύουμε το συγκινητικό κείμενο που έγραψε στο Φιλελεύθερο σήμερα η Αναστασία Παπαδοπούλου, η Αναστασία μας. Κουράγιο κορίτσι μας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο τηλέφωνο έρχονται τα νέα. «Άνοιξαν τον τάφο του πατέρα μου». Μόνο αυτό για να μην τρομάξω. Ξεκινώ για το κοιμητήριο. Στον δρόμο σκέφτομαι ότι κάποιος έσπασε την πλάκα, ότι έγραψαν συνθήματα πάνω. Τα λόγια ήταν απλά «άνοιξαν τον τάφο» αλλά δεν το συνηδητοποιώ. Τι σημαίνει «άνοιξαν;». Δεν αντιλαμβάνομαι. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Αδυνατώ να δημιουργήσω την «εικόνα» στο μυαλό μου. Δεν έχω αρρωστημένη φαντασία φαίνεται και ας περνάω την περισσότερη ελεύθερη μου ώρα να βλέπω κινηματογράφο.

Φτάνω στο κοιμητήριο και αντικρίζω αυτοκίνητα της αστυνομίας. Πλησιάζω και αντικρίζω τις κίτρινες κορδέλες. Βλέπω την οικογένεια μου. Ακόμη δεν υποψιάζομαι τίποτα. Με πλησιάζει ο αδερφός μου. «Τι έγινε;» τον ρωτώ.

«Έκλεψαν τη σορό» μου απαντά. Τα μάτια του γεμάτα και οι λέξεις σχεδόν δεν βγαίνουν να το πει. Ήταν η πρώτη φορά που τέτοιες λέξεις έφυγαν από το στόμα του, είμαι σίγουρη. Όλα σκοτεινιάζουν και νιώθω τα δάκρυα στα μάτια να μαζεύονται. Νιώθω ένα βάρος μέσα μου. Ένα κόμπο στο στομάχι. Ένα αίσθημα που είχα πέραν του χρόνου να νιώσω. Από τότε που άκουσα ένα γιατρό να μας λέει «είναι καρκίνος».

Η εικόνα του άδειου τάφου βρίσκεται συνέχεια μπροστά μου. Ένα φέρετρο άδειο. Ένα άσπρο κενό το οποίο έσπαζε μόνο από το μαξιλάρι, βυθισμένο στη μέση εκεί που ακουμπούσε το κεφάλι του για ένα σχεδόν χρόνο. Ένα βύθισμα και μόνο, να λέει εδώ κάποτε υπήρχε κάτι… Οι υπόλοιπες ώρες και μέρες περνούν ως μια παραίσθηση. Ως επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς. Η Αστυνομία με ερωτήσεις. Οι φίλοι με συμπαράσταση. Ο κόσμος με αγάπη. Οι φήμες. Οι πληροφορίες. Τα κανάλια. «Στο ίδιο έργο θεατές» σκεφτόμουν συνέχεια.

Η αντίδραση του κόσμου άκρως συγκινητική. Τηλέφωνα συνεχώς. Μηνύματα. Στο facebookτο σχετικό γκρουπ απέκτησε ήδη 17.000 μέλη. Ομοφωνία σχεδόν στις αντιδράσεις. Επαναλαμβάνονται οι ίδιες λέξεις. Σα να τις επιστρέφει η ηχώ. «Οργή», «Καταδίκη», «αποτροπιασμός»... Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στο ίδιο μοτίβο. Επιπροσθέτως, κάνουν κάλεσμα για «ενότητα»... Τ’ ακούω και με ξαφνιάζει. Είναι ανάγκη να το πεις αυτό; Μια τέτοια πράξη δεν μας φέρνει όλους μαζί στην ίδια θέση; Έχει και άλλη άποψη εκτός της καταδίκης;

Το μνημόσυνο θα προχωρήσει. Την ψυχή μνημονεύουμε, μου λένε, όχι το σώμα. Συμφωνώ. Εξάλλου εδώ και καιρό είχα διαχωρίσει τον πατέρα μου από το σώμα του. «Δεν είσαι το σώμα που αποχαιρετούμε, είσαι η ψυχή που κουβαλούμε πάντα μέσα μας».

Αυτό είχα πει πριν ένα χρόνο. Αυτό πίστεψα από τη μέρα που τον έχασα. Δεν χρειάζομαι τον τάφο για να τον νιώσω δίπλα μου. Χρειάζομαι μόνο τις σκέψεις μου και την καρδιά μου.

Στο μνημόσυνο η ατμόσφαιρα βαριά. Όταν ακούω τα λόγια του Μυστηρίου καταλαβαίνω γιατί. Ανάπαυσε την ψυχή του δούλου σου. Τι ειρωνεία… Στρέφω τα μάτια μου προς τον κόσμο και ψάχνω την πολιτική ηγεσία, που εκλιπαρεί για «ενότητα». Βλέπω την ηγεσία του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.ΟΣ, την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Οι άλλοι;


Στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θεώρησαν ότι υπήρχε λόγος παρουσίας; Στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου του οποίου ο τάφος έχει συληθεί, δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να δείξουν στον λαό τους, ότι ομόφωνα το καταδικάζουν;

Και μετά το μνημόσυνο μένουν και πάλι μόνο οι σκέψεις. Η προσπάθεια να καταλάβω το γιατί. Το να νιώσω κάτι άλλο από την οργή που με πλυμμηρίζει. Τα σενάρια μας τρελαίνουν. Είναι για λύτρα; Δεν μας έχουν ζητήσει· και γιατί παραμονή του μνημοσύνου; Είναι ακραία στοιχεία; Για ποιον λόγο; Τι θέλουν να πετύχουν; Τι το κάνουν; Πού το έχουν; Και στα δικά μας σενάρια προστίθενται και τόσα άλλα αισχρά. Τον πήραμε εμείς, το σχεδίασε ο ίδιος… Γελάω, για να μην κλάψω. Για την κατάντια μας. Για την ενότητα μας… Και πίσω από τις σκέψεις και την οργή, ο πόνος. Ο ανθρώπινος πόνος. Πόνος ακατανόητος. Δεν πήραν τον πατέρα μου. Είναι απλά το εναπομείναν δοχείο της ψυχής του. Έχασα κάτι περισσότερο από αυτό που έχασα πέρσι;

Την αξιοπρέπεια.

Την αξιοπρέπεια μου ως θυγατέρα που δεν προστάτεψε το σώμα του πατέρα της. Ως Ελληνίδα. Ως Χριστιανή. Ως πολίτης μιας Δημοκρατίας η οποία (όσο και αν εντίμως και φιλότιμα προσπαθεί η Αστυνομία να εξιχνιάσει), αδυνατεί να προστατεύσει τα σύμβολα της οντότητας και τους θεσμούς οι οποίοι την καθιστούν κράτος. Τι θα γινόταν αναλογίζομαι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με αυτοσεβασμό εάν είχε συμβεί το αντίστοιχο; Φαντάζομαι μόνο στην Αμερική τι θα γινόταν εάν είχε γίνει παρόμοια ενέργεια. Θα το αντιμετώπιζαν ως ένα ιδιωτικό έγκλημα; Ως ένα μεμονωμένο συμβάν; Θα το ερμήνευαν ως οτιδήποτε άλλο εκτός από τρομοκρατική ενέργεια; Τι άλλο μπορεί να είναι κάτι το οποίο πολτοποιεί τα πιστεύω μας; Κάτι που προσβάλλει και προκαλεί την Θρησκεία και την κουλτούρα μας; Την ασφάλεια και ανασφάλεια μας;

Τι είναι τελικά το αίσθημα που με κυριεύει; Τι έχει γεμίσει το κενό;

Τι έχει μείνει εκτός από ένα βύθισμα στο μαξιλάρι;

Μια λέξη μόνο.

Βιασμός.

Πώς αλλιώς περιγράφεις την εισβολή στην προσωπική σου ζωή, στον δικό σου χώρο; Τον διασυρμό ενός σώματος, έστω και αν η ψυχή είναι άυλη;

Ο βιασμός δεν είναι και ψυχολογικός;

Και ποιον βίασαν τελικά οι βάνδαλοι; Τον Τάσσο; Την οικογένεια του; Τους φίλους και συνεργάτες του; Τους υποστηρικτές του; Το Κράτος μας; Την Ιστορία και τον πολιτισμό μας; Τη Θρησκεία μας;

Βίασαν την αξιοπρέπειά μας….

Πηγή: Χριστόφιας-Watch

Μέσω παρακαμπτηρίων η κίνηση των οχημάτων από βόρεια προς κεντρική Ελλάδα


Μετ’ εμποδίων και μέσω παρακαμπτηρίων διεξάγεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τη βόρεια προς τη κεντρική και νότια Ελλάδα -και αντιστρόφως- λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ, προερχόμενα από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης (κόμβος Κορινού Πιερίας) προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται εκ νέου στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

Εξάλλου, όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που κινούνται επί της ΠΑΘΕ, προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από το Κλειδί Ημαθίας προς την Εγνατία Οδό Βέροιας-Κοζάνης απ’ όπου μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

Αντίθετα, τα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Συκουρίου προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας και στη συνέχεια μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης-Αμπελώνα-Τυρνάβου-Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.

Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που ακολουθούν διαδρομή προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται επίσης από τον κόμβο Συκουρίου και θα ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το Μικρό Ελευθεροχώρι και στη συνέχεια μέσω της Εγνατίας Οδού Κοζάνης-Βέροιας θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ από τον κόμβο «Κλειδί» Ημαθίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύσουν οι έκτακτες διαδρομές. Επίσης, έχουν σταλεί αποχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και της Ελασσόνας, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση χιονόπτωσης, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο το οποίο θα βρίσκεται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι κομμουνιστές ως αρχισυντάκτες


Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

Η ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά επιεικής στα άκρα. Οπως έγραψε και κάποιος στο Διαδίκτυο δεν είναι τυχαίο ότι τα μόνα κόμματα που έχουν δικούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και το Κομμουνιστισκό Κόμμα Ελλάδος. Κι όμως! Παρά το γεγονός ότι έχουν τις δικές τους συχνότητες ποτέ δεν μένουν ευχαριστημένοι. Ειδικά το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστικές του παραφυάδες. Γι’ αυτό προσπαθούν να κάνουν πράξη το σταλινικό όραμα, της μονοφωνίας στα Μέσα Ενημέρωσης. Καταλαμβάνουν από καιρούς εις καιρόν τα στούντιο τηλεοπτικών καναλιών για να μεταδώσουν το «δημοκρατικό» τους μήνυμα και να υπογραμμίσουν το «δημοκρατικό» τους φρόνημα.

Ετσι χθες μέλη του ΠΑΜΕ αποφάσισαν να γίνουν και αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων. Οπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ «εισέβαλαν στο στούντιο των ειδήσεων της ΕΤ3 την ώρα που οι δύο παρουσιαστές είχαν ξεκινήσει το κεντρικό μεσημεριανό δελτίο του σταθμού, τους διέκοψαν και απαίτησαν να διαβαστεί κείμενο που αναφερόταν στις κινητοποιήσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Μάλιστα δήλωσαν ότι η σειρά των ειδήσεων δεν ήταν η σωστή(!), τονίζοντάς τους ότι η πρώτη αναφορά του δελτίου έπρεπε να είναι οι απεργίες. Ψύχραιμοι οι παρουσιαστές και αφού έβαλαν ένα βίντεο για να πάρει θέση στο πάνελ μια εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, που απασχολείται στον «Ριζοσπάστη», διέκοψαν τη ροή των ειδήσεων και της έδωσαν τον λόγο. Ακολούθησε η ανακοίνωσή τους.

Από μια άποψη είναι λογικό το ΠΑΜΕ να μπουκάρει απρόσκλητο στην ΕΤ3. Ο 902 έχει μικρότερη ακροαματικότητα και από το κανάλι της Θεσσαλονίκης. Ισως επειδή ιεραρχεί «σωστά» τις ειδήσεις ξεκινώντας από το ύψος της παραγωγής σακχαροκάλαμου στην Κούβα και αφιερώνοντας πολλά ρεπορτάζ στις κοινωνικές κατακτήσεις του Βιετνάμ. Ολα αυτά εμβόλιμα στην πολύωρη διαφήμιση τηλεμάρκετινγκ των κατσαρολικών του επαχθούς καπιταλισμού.

Ενα πράγμα δεν σκέφτονται, όμως, οι σύντροφοι του ΠΑΜΕ. Δίνουν κακές ιδέες: μπορεί κάποιοι να μπουκάρουν απρόσκλητοι στον 902 και να ιεραρχήσουν «λάθος» τις ειδήσεις. Και τότε πώς θα μαθαίνουμε τα επιτεύγματα του συντρόφου Κιμ Γιονγκ Ιλ;

Πηγή: Καθημερινή

Υπόγεια παιχνίδια με την εθνική κόκκινη γραμμή


Από σήμερα οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι οποίοι διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια, θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν χωρίς θεώρηση εισόδου (βίζα).

Σχετικά με την είσοδο πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, η σφραγίδα θα τίθεται σε φύλλο χάρτου, το οποίο θα διατίθεται στα σύνορα, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ, διότι σε αυτά αναγράφεται η συνταγματική ονομασία της χώρας.

Την ίδια ώρα στα εθνικά μας θέματα σημειώνονται ...εξελίξεις οι οποίες υπό το βάρος των προβλημάτων της οικονομίας μας, δεν καταλαμβάνουν την αρμόζουσα θέση στο ταμπλό της δημοσιότητας.

Έτσι λοιπόν λίγοι ασχολήθηκαν με την διπλωματική ήττα που υπεστήκαμε στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Εκεί όπου οι Σουηδοί και οι Βρετανοί έδειξαν να ...παίζουν με τον κ. Δρούτσα και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ .

Το παιχνίδι έμοιαζε να ήταν στημένο (ένθεν κακείθεν).Τελικό αποτέλεσμα η συζήτηση όσο αφορά την ΠΓΔΜ πήρε οριστική ημερομηνία για να συζητηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2010, επί ισπανικής προεδρίας. Για να καταλάβετε ότι το παιχνίδι το ...έστησαν (ένθεν κακείθεν), να σημειώσω ότι εάν δεν υπήρχε αυτή η απόφαση, οι Ισπανοί δεν θα το έφερναν για συζήτηση.

Την ίδια ώρα συνεχίζει να «μαγειρεύεται» το παιχνίδι για το οποίο σας έχω αναφέρει επανειλημμένα από το 2008 .Δηλαδή, υιοθέτηση της ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με τις «διευκρινίσεις» όμως για το «erga omnes» να αφήνονται για αργότερα, και να παραπέμπουν στον ΟΗΕ για τη διευθέτηση του ονόματος της εθνότητας και της γλώσσας.

Εκεί, όπου εάν ενθυμείστε σας είχα αποκαλύψει το σχέδιο του Ντάνιελ Φρίντ , σύμφωνα με το οποίο μέσω του «Glossary» (Λεξιλογίου) του ΟΗΕ, θα συστήνεται το «Macedoniam» για εθνότητα και γλώσσα, χωρίς η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να το σταματήσει.

Επειδή λοιπόν τα διάφορα παιχνίδια που παίχθηκαν σε ατομικό πολιτικό επίπεδο , ένα μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε προ ημερών από τον τύπο, συνεχίζονται με μυστική διπλωματία και με διαφορετικά πρόσωπα αυτή την φορά , καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί ότι σε καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν επιτρέπεται και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν «Μακεδονικού» έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας.

Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει στη συμπερίληψη του ονόματος της εθνότητας και της γλώσσας στο βασικό κομμάτι του πακέτου , όπως και της λεγόμενης εμπορικής επωνυμίας («trademark»).

Επίσης στο πακέτο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ρητή δεσμευτική σύσταση στην υιοθετησόμενη απόφαση του Σ.Α. -που θ' αντικαθιστά τις αποφάσεις 817 και 845 του Σ.Α.- προς όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ, να υιοθετήσουν την ονομασία αυτή στις διμερείς σχέσεις τους με τη ΠΓΔΜ.

ΑΥΤΗ είναι η κόκκινη γραμμή και αυτό, άλλωστε, ήταν και το πνεύμα του «Veto» του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.


ΥΓ. Ας προσέχουμε λίγο εκεί στα σύνορα, γιατί δεν αποκλείεται κάποιοι (οι γνωστοί) να δημιουργήσουν προβλήματα με προβοκάτσιες, από άτομα που θα θέλουν να μπουν με τα παλιά διαβατήρια, μ' εκείνα δηλαδή που δίπλα στον τόπο γέννησης φαίνεται η σλαβική ονομασία π.χ. της Φλώρινας και η ιθαγένεια είναι η «Μακεδονική»…

ΥΓ2. Ποιον ρόλο στην μυστική διπλωματία έχει αναλάβει η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Μαριλένα Κοππά, η οποία μάλιστα προορίζεται για υφυπουργός εξωτερικών κάπου εκεί στις αρχές του 2010 όταν, σύμφωνα με τον ....σχεδιασμό…., θα αναλάβει υπουργός εξωτερικών ο Δ. Δρούτσας ;

Πηγή: Politis-gr

Δημοψήφισμα για τους λαθρομετανάστες


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


Αναφορικά με την πρότασή κάποιων blogs για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ με θέμα τους λαθρομετανάστες και την λαθρομετανάστευση θέλω να τους συγχαρώ και να επικροτήσω την πρόταση.

Αναμφίβολα η φτώχεια η οποία μαστίζει σχεδόν τα μισό πληθυσμό της
ανθρωπότητας των 6 και πλέον δισεκατομμυρίων ατόμων ( σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούνε με λιγότερο από 40 ευρώ τον μήνα) γίνεται ΚΙΝΗΤΡΟ για την αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο σε κάποια από τις αναπτυγμένες όπως και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο έλεγχος εκείνων που προσπαθούν (και συχνά πετυχαίνουν) να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας έπρεπε να θεωρείται "εκ των ων ουκ άνευ" (ή όπως το θέλει λατινιστί η διεθνής κοινότητα sine qua non...)

ΔΕΝ αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο έλλειψης ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ η απαγόρευση όπως και η επιστροφή στην γείτονα Τουρκία εκείνων που εισήλθαν παράνομα στην ΕΛΛΑΔΑ καθότι η συνεχής ροή θα έχει ως νομοτελειακή κατάληξη το Ελληνικό Κράτος να γίνει ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ απέναντι στους δικούς τους πολίτες.

Μελετώντας τους περισσότερους από 800,000 συμπατριώτες μας που πήγαν να δουλέψουν στην Ευρώπη και κυρίαρχα στην τότε Δυτική Γερμανία στην Διδακτορική μου διατριβή το 1970 "zur problematik der griechischen arbeitnehmer in der Bundesrepublik Deutschland" διαπίστωσα ότι είχαν υποστεί από τις Ελληνο - Γερμανικές Επιτροπές που λειτουργούσαν στην Ελλάδα ΠΟΛΛΟΥΣ εξονυχιστικούς ελέγχους για θέματα υγείας και ΓΝΩΡΙΖΑΝ επακριβώς οι Γερμανικές Αρχές που θα εργαζόταν ο καθένας και η καθεμιά τους και ποια ακριβώς ήταν η διεύθυνση κατοικίας τους στην Γερμανία.

Πώς να τολμήσει να περάσει τα τότε σύνορα της Δυτικής Γερμανίας ένας ή περισσότεροι λαθραίοι Έλληνες, Γιουγκοσλάβοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και. Φυσικά…Τούρκοι;

Βέβαια στο "ξέφραγο αμπέλι" που μοιάζει να είναι εδώ και μερικές δεκαετίες η Ελλάδα πώς να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάθε ώρα του 24ωρου οι Τούρκοι δουλέμποροι ξεφορτώνουν το ανθρώπινο (σαφώς ταλαιπωρημένο) φορτίο τους σε κάποιο ελληνικό νησί...

Το "παραμύθι" των ταλαιπωρημένων και οικονομικά "πάμφτωχων" λαθρομεταναστών από Πακιστάν και Αφγανιστάν είναι πολύ ΔΥΣΚΟΛΟΧΩΝΕΥΤΟ όταν γνωρίζει κανείς ότι σε εκείνες τις χώρες το μηνιάτικο είναι της τάξης των 30 ευρώ αλλά κάθε άτομο πληρώνει στους Τούρκους δουλεμπόρους 2 και 3 χιλιάδες ευρώ (εάν κάποιος διαθέτει τόσα χρήματα ΓΙΑΤΙ να έρθει με τόσες ταλαιπωρίες και με αμφίβολη έκβαση της προσπάθειάς του στην Ελλάδα;)

Είναι - σε αναλογία λογικής και οικονομικής φύσεως - σαν να είχα βρει εγώ γράφοντας την διδακτορική μου διατριβή ότι στις δεκαετίες του 195ο, 1960 και λιγότερο του 1970 οι Έλληνες αφήνανε τις βίλλες τους στο Πανόραμα ή τη Γλυφάδα, δεν τους ήταν αρκετά τα 70 ή 80 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και γινόντουσαν μετανάστες (gastarbeiter) στη Δυτική Γερμανία ζώντας με άλλους 3,4 ή και 5 στο ίδιο δωμάτιο για να εισπράξουνε....χίλια ευρώ το μήνα!!!!

Υπάρχουν λοιπόν και ΑΔΙΕΡΕΥΝΗΤΕΣ και ΔΥΣΝΟΗΤΕΣ διαστάσεις στο θέμα των λαθρομεταναστών...

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα που έγινε πρόσφατα στην ΕΛΒΕΤΙΑ αποδείχτηκε πρακτικά ότι ξεπεράσανε πολλοί δημοσιογράφοι «στα γρήγορα» το ΚΡΙΣΙΜΟ σημείο αναφοράς που ήταν η ουσία του Δημοψηφίσματος δηλαδή η ανέγερση μουσουλμανικών τεμενών και μιναρέδων για τους περίπου 400,000 νόμιμους μουσουλμάνους μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί...

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ έγινε για ΠΡΩΤΗ φορά στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα στις 29 Νοεμβρίου 2009 για επιλογή Προέδρου της Ν.Δ. όπου διαπιστώθηκε (να μου επιτραπεί η μεταφορά και απόδοση στη νεοελληνική του Βιβλικού αποφθέγματος ότι τελικά ήταν «άλλες οι επιθυμίες των…ΚΥΡΙΩΝ και άλλα πρόσταξε ο ΛΑΟΣ!»)

Προσωπικά λέω ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ από έναν λαό που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ αλλά λαός με πλούσια εμπειρία και ως χώρα ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ και ως χώρα ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ...

Ως γιος Πόντιου Πατέρα και Θρακιώτισας Μικρασιάτισας Μητέρας που
πέρασα τη μισή ζωή μου σε Αμερική και Ευρώπη έχω το δικαίωμα να δηλώνω γνώστης και της τραγικότητας της προσφυγιάς και της οδύνης της μοναξιάς της μετανάστευσης...

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ που ΤΡΟΜΑΖΕΙ τους πολιτικούς μας ΠΡΕΠΕΙ να γίνει το συντομότερο δυνατόν!...